Nébih: ha szükséges új intézkedéseket is elrendelnek

2017. szeptember 2., szombat · Egy hozzászólás

Az afrikai sertéspestis behurcolásának megelőzését, megjelenésének minél korábbi észlelését, illetve a sertésállományok védelmét Magyarországon több intézkedés is célozza, a járványhelyzet alakulásának függvényében azonban továbbiakat is elrendelhetnek az ukrán határ mentén – válaszolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-nek azzal kapcsolatban, hogy az ukrán-magyar határ melletti Tiszaújlakon működő sertéstelepen augusztus 28-án 10 állat hullott el afrikai sertéspestis (ASP) megbetegedésben. Tovább »

Házi sertésekre terjedt át az afrikai sertéspestis Kárpátalján

2017. augusztus 12., szombat · Hozzászólok

Házi sertésekre is átterjedt Kárpátalján a térségben eddig csak elhullott vaddisznókban kimutatott afrikai sertéspestis-fertőzés (ASP), amelyben két állat pusztult el a héten a munkácsi járási Alsókerepec (Nizsnij Koropec) község egyik háztáji gazdaságában – adták hírül szombaton kárpátaljai hírportálok. Tovább »

Jelentős károkat okozhat az afrikai sertéspestis, ha bekerül az országba

2017. augusztus 4., péntek · Hozzászólok

Jelentős károkat okozhat az afrikai sertéspestis, ha a régió már fertőzött államaiból bekerül Magyarországra; az ország még mentes ettől a betegségtől – hívta fel a figyelmet a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára pénteken az M1 aktuális csatorna reggeli hírfolyamában. Tovább »

Megjelent az afrikai sertéspestis Romániában, a román-magyar határ közelében

2017. augusztus 1., kedd · Hozzászólok

Megjelent az afrikai sertéspestis Romániában, a fertőzőgócot a magyar-román határ közelében levő Szatmárnémeti város szélén fedezték fel a hatóságok egy háztáji gazdaságban – közölte kedden a román állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság. Tovább »

Terjed az afrikai sertéspestis Kárpátalján

2017. július 25., kedd · Hozzászólok

Kárpátalja két további térségében, a Técsői és a Volóci járásokban mutatták ki az afrikai sertéspestis (ASP) kórokozóját elhullott vaddisznók tetemeiből, és ezzel fél év alatt hatra nőtt az ukrajnai megye azon járásainak száma, amelyekben ASP-vírusfertőzéstől elpusztult vaddisznókat találtak – közölte kedden az Ukrán Állami Élelmiszerbiztonsági és Fogyasztóvédelmi Szolgálat sajtószóvivői irodája. Tovább »

Ismét megjelent Magyarország határán a sertéspestis

2017. július 25., kedd · Egy hozzászólás

Ismét megjelent a magyar határ közelében az afrikai sertéspestis (ASP); a vírust alig 20 kilométerre a magyar határtól, Beregújfalunál mutatták ki – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-vel. Magyarországon egyelőre nem jelent meg a vírus, amely a környező országokban már nagy károkat okoz. Tovább »

Még sincs afrikai sertéspestis Kárpátalján

2017. január 12., csütörtök · Hozzászólok

Kárpátalja kormányzója szerint alaptalan volt a megyei hatóságok múlt év végi bejelentése, amely szerint afrikai sertéspestisben pusztult el több vaddisznó Nagyszőlősön, mert a Kijevben időközben megismételt szakértői vizsgálat nem mutatta ki a betegség kórokozóját az elhullott állatokból vett mintákban. Tovább »

“Uniós sertéshúst álcáztak” szerbnek az orosz tilalom miatt

2014. június 18., szerda · Hozzászólok

Szerb eredetűnek tüntettek fel Oroszországba küldött szállítmányokban uniós országokból származó sertéshúst, jóllehet Moszkva az év elején a sertéspestis veszélyére hivatkozva megtiltotta, hogy az Európai Unióból ilyenfajta húst a területére szállítsanak. Tovább »

Magyarországot még nem fenyegeti az afrikai sertéspestis járvány

2014. március 5., szerda · Hozzászólok

Magyarországon jelenleg nincs afrikai sertéspestis járvány és a hatóságok mindent megtesznek azért, hogy ez így is maradjon – mondta Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára, országos főállatorvos egy szerdai konferencián. Tovább »