Tandi Lajos 70 éves: „Ameddig élek, szeretnék a város hű szolgálója lenni”

2017. március 8., szerda · 3 hozzászólás

tandi_lajos02_gs

Hetvenedik születésnapját ünnepli ma Tandi Lajos, a Délmagyarország volt újságírója, a Szeged folyóirat alapító-főszerkesztője, a Dugonics Társaság főtitkára. Az alkotóval fiatalkoráról, pályája szegedi kezdetéről, a nyomtatott és televíziós sajtóban eltöltött éveiről beszélgettünk. Kifejtette véleményét a város kulturális életéről, beszélt a „szekértáborokról” és családjáról is. Tovább »

Pozsgay Imre Szegeden: A szocialista rendszer életképtelen volt + FOTÓK

2015. április 9., csütörtök · 6 hozzászólás

pozsgay_imre11kf

Pozsgay Imre, a magyar rendszerváltás emblematikus figurája volt a Közéleti Kávéház vendége a Visszatekintés az elmúlt negyed századra című rendezvényen szerda este a SZAB Székházban. A politikussal folytatott beszélgetésen Mihail Gorbacsov és Grósz Károly szerepe mellett az 1956-os forradalom, a menekültkérdés és az alkotmányozás is felmerült. Tovább »

Pozsgay Imre: a páneurópai piknik nélkül nem következett volna be a szeptemberi határnyitás

2014. augusztus 18., hétfő · 7 hozzászólás

pozsgay_imre01_gs

A szeptember 10-i határnyitás a páneurópai piknik nélkül nem következett volna be – jelentette ki az MTI-nek adott interjúban Pozsgay Imre egyetemi tanár, a huszonöt évvel ezelőtti rendezvény fővédnöke. Az akkori reformkommunista államminiszter visszaemlékezett az 1989. augusztus 19-i eseményekre, amelyek során a jelképes határnyitást kihasználva Sopron mellett több száz, az NDK-ból érkezett keletnémet menekült jutott át Magyarországról Ausztriába.
Tovább »

Pozsgay Imre reálisnak tartotta a polgárháború veszélyét 1988-89 fordulóján

2014. február 8., szombat · Hozzászólok

Reálisnak tartotta a polgárháború veszélyét 1988-89 fordulóján, ezért nevezte az 1956-os őszi történéseket népfölkelésnek, megkérdőjelezve ezzel a rendszer legitimitását – jelentette ki Pozsgay Imre egyetemi tanár, egykori államminiszter szombaton Hódmezővásárhelyen. Tovább »

Pozsgay Imre és Lázár János beszélgetése a rendszerváltásról az Emlékpontban

2014. február 6., csütörtök · Hozzászólok

EPF1270Rendszerváltó portrék – rendszerváltó mondatok címmel indít sorozatot az Emlékpont a rendszerváltoztatás 25. évfordulója alkalmából. Az 1989-es év történelmi, politikai eseményeiről Pozsgay Imre egyetemi tanárral, egykori államminiszterrel Lázár János országgyűlési képviselő beszélget február 8-án, szombaton 10 órától a hódmezővásárhelyi közgyűjtemény előadótermében. Tovább »

Pozsgay Imre: Generációváltásra szorul a program nélküli magyar baloldal + FOTÓK

2014. január 10., péntek · 12 hozzászólás

pozsgai_imre_kozeleti_kavehaz09_gsA baloldali politikai szereplők olykor úgy viselkednek, mintha nem is akarnának hatalomra jutni – vélekedik Pozsgay Imre, aki a Közéleti Kávéház vendége volt. A volt kulturális, majd művelődési miniszter hiányolja a baloldal programját.
Tovább »

Pozsgay Imre: Bajnai nem fog visszatérni, a millások pedig reménytelenek

2012. október 19., péntek · 18 hozzászólás

Az ’56-os megemlékezések szőregi vendége volt Pozsgay Imre politikus, egyetemi tanár, a rendszerváltás egyik legfontosabb személyisége. Ekkor faggattuk forradalomról, az igazságtétel elmaradásának okáról, Bajnai Gordon esélyeiről, a civilek színre lépéséről, és a Matolcsy-féle kiigazító csomagokról.
Tovább »

Pozsgay Szőregen – A tisztelet a népet illeti meg + FOTÓK

2012. október 18., csütörtök · 11 hozzászólás

A szőregi művelődési házban megemlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójáról. Az ünnepségen felléptek a Kossuth Lajos Általános Iskola 8. osztályos tanulói, majd Pozsgay Imre politikus, egyetemi tanár tartott szónoklatot.
Tovább »

Stádium címmel országos havilap indult Pozsgay Imre főszerkesztésével

2012. július 18., szerda · 2 hozzászólás

Stádium címmel társadalmi és kulturális havilap indult, amelynek főszerkesztője Pozsgay Imre; az elmúlt napokban először megjelent lapot a készítői független sajtóorgánumnak szánják – közölte a százhalombattai központú, országos terjesztésű folyóirat alapítója és felelős szerkesztője kedden az MTI-vel.
Tovább »

Pozsgay Imre: Az unió olyan lesz, mint egy karavánszeráj

2012. február 6., hétfő · 3 hozzászólás

Nem az a kunszt, megmondani, milyen lesz a jövő, hanem milyen lesz a múlt. Az oroszok ezzel úgy viccelődtek: ki nyerte meg a második világháborút? A Szovjetunió kommunista pártjának mindenkori főtitkára. Ez a politika viszonya a történelemhez. A SZAB Tudósklub és a Közéleti Kávéház vendége volt az Akadémiai Bizottság székházában telt ház előtt megtartott fórumnak Pozsgay Imre, a Kádár-korszak és a rendszerváltás karizmatikus politikusa, aki Magyarország legutóbbi negyedszázadáról tartott előadást, majd válaszolt a közönség kérdéseire. Most ezekből a kérdésekből és válaszokból csemegézünk.
Tovább »

Pozsgay Imre: egy nemzeti elkötelezettségű politikus életútja Kádártól Orbánig + FOTÓK

2012. február 2., csütörtök · 14 hozzászólás

pozsgai_imre14_gs Az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székházának dísztermében rendezték meg azt a fórumot, amelynek díszvendége a Kádár-korszak meghatározó politikusa, a rendszerváltás egyik kulcsembere, tevékeny részese és formálója, Pozsgay Imre volt.
Tovább »

„Berecz sokat ivott, Kádár papot hívott”

2010. november 30., kedd · 16 hozzászólás

A volt miniszterelnök megerősített egy legendát: 1989 nyarán Kádár János felesége, Mária néni felhívta őt telefonon, s azt mondta, hogy „a férjem papot akar”. Ki is ment egy pap, s Kádár gyónt neki – állította Németh Miklós.

Tovább »

A rendszerváltás időszakáról nyílt kiállítás Hódmezővásárhelyen

2010. április 30., péntek · 2 hozzászólás

mg_1281 Korabeli felvételek, fotók, plakátok és számos újszerű installáció segítségével idézi fel az 1988 és 1990 közötti időszak, a rendszerváltás korának történéseit az az időszaki kiállítás, amely pénteken nyílt a hódmezővásárhelyi Emlékpont múzeumban.
Tovább »