Új projektet indított a négy orvosképző egyetem

2017. szeptember 21., csütörtök · Hozzászólok

Több, sok embert érintő betegségcsoport diagnosztikáját és gyógyítását fejlesztő kutatási projektet indított 1,47 milliárd forintos uniós támogatással a négy orvosképző egyetem – tájékoztatta a Szegedi Tudományegyetem közkapocslati igazgatósága csütörtökön az MTI-t. Tovább »

Rétvári: sok, korábban a távozását fontolgató orvos itthon gyógyít

2017. július 20., csütörtök · Hozzászólok

doktor_orvos_korhaz

Az elmúlt hét évben külföldi munkavállaláshoz engedélyt kérő magyar állampolgárságú orvosok egyharmada, a szakdolgozók egyötöde korábbi szándéka ellenére jelenleg is a magyar betegellátást segíti – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az MTI-nek. Tovább »

Rétvári: az egészségügy legfontosabb része az emberi tényező

2017. június 29., csütörtök · Hozzászólok

retvari_forum_tiszasziget002

Az egészségügy legfontosabb része az emberi tényező, ez az a rész, amit a legjobban meg kell becsülni, és amit a Semmelweis-napon ünnepelünk – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára csütörtökön Vácon. Tovább »

Minden forintra szükség van a háziorvosi praxisokban

2017. június 21., szerda · Hozzászólok

doktor_orvos_korhaz

Júniustól havi 130 ezer forinttal megemelték a háziorvosi praxisok támogatását Magyarországon. A SZEGEDma.hu arról kérdezte az újszegedi Korondi utcai rendelő háziorvosát, Kass Ferencet, hogy mekkora segítséget jelent ez a doktoroknak. Tovább »

Infektológus: egyes védőoltásokról hat héttel az utazás előtt kell gondoskodni

2017. június 13., kedd · Hozzászólok

oltas_injekcio_orvos_fecskendo

Külföldi, főként egzotikus országba való utazás előtt érdemes mielőbb utazási orvoshoz fordulni, mert egyes védőoltásoknál hat hétre is szükség van a védettség kialakulásához – mondta Jelenik Zsuzsanna infektológus az M1 aktuális csatorna keddi műsorában. Tovább »

Kozma János: Egy gyermekorvosnak nem engedik meg, hogy megöregedjen

2017. május 29., hétfő · Egy hozzászólás

kozmajanos1

Jövőre lesz 60 éve, hogy orvosként munkába állt Kozma János. A 84 éves doktor Szegeden végezte el az egyetemet, majd Hódmezővásárhelyre került, ahol azóta is a gyermekegészségügyet szolgálja. Ő lett az év családorvosa a Kárpát-medencében. Tovább »

Több mint 300 háziorvosi és fogorvosi praxis betöltésére lehet pályázni

2017. március 10., péntek · Hozzászólok

doktor_orvos_korhaz

A háziorvosoknak és fogorvosoknak kiírt, megnövelt keretösszegű letelepedési pályázat célja, hogy betöltsék a több mint egy éve üres 160 háziorvosi és 170 fogorvosi praxist – mondta Kőrösi László, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alap főosztályvezető-helyettese az M1 aktuális csatornán péntek reggel. Tovább »

Édesapja példája terelte a házi gyermekorvosi pályára Román Ritát

2016. december 27., kedd · Hozzászólok

roman_rita_csodadoki_02“Mindig kedves és mosolyog, akkor is, amikor fáradt. Soha nem akar nekem rosszat, csak hogy mielőbb meggyógyuljak” – írta Román Rita szegedi házi gyermekorvosról egyik kis páciense, Petykó Kamilla Gréta. A kislány a Csodadoki rajzpályázaton nevezte a doktornőt, aki számára sosem volt kérdés, hogy orvos családba születve a gyermekgyógyászatot válassza hivatásául.
Tovább »

A város azonnal megoldhatná a körzet nélküli háziorvosok problémáját

2016. augusztus 10., szerda · 5 hozzászólás

vedooltas01_gs

A kormány által megszavazott iparűzési adókedvezményt továbbra sem kapja meg a szegedi háziorvosok többsége. Közülük néhányan nehezebb helyzetben vannak, mert körzet nélküliként nem kaphatnak terület alapú támogatást. Bartha László szerint a város tudna lépni mindkét esetben. Tovább »

Ajándéknak álcázott sarc a szegedi háziorvosoknak – többségük nem kap mentességet az iparűzési adó alól

2016. június 22., szerda · 12 hozzászólás

vedooltas01_gs

A szegedi háziorvosokat érintő, tavaly novemberben megszavazott iparűzési adókedvezménnyel az érintettek többsége nem tud élni, mert Hódmezővásárhellyel ellentétben az önkormányzat nem adta meg a maximális támogatást. Az orvosi kamara szerint érthetetlen a lépés, mikor betöltetlen praxisok vannak Szegeden. A Tisza Lajos Közéleti Egyesület szeretné elérni, hogy a közgyűlés még nyári szünete előtt változtasson a helyi adórendeleten, és támogassa az alapellátás szereplőit. Tovább »

Dux László: Pozitív dolog az egészségügyi béremelés, de nem old meg minden problémát

2016. június 11., szombat · Hozzászólok

ujklinikai_tomb10_gs

A kormány azt ígéri, hogy a 2012-es állapotokhoz képest 2019-re megduplázza az egészségügyi dolgozók bérét. Dux László örül a lépésnek, de úgy véli, ez nem old meg minden problémát. Fontosnak tartja a szervezeti és infrastrukturális fejlesztések folytatását. Ukrajnából, Romániából, Szerbiából csábíthat ide orvosokat az emelés, de Szlovákiához képest még gyengék a hazai bérviszonyok. Tovább »

Rétvári: öt év alatt megduplázódott a pályakezdő rezidensek száma

2016. április 17., vasárnap · Egy hozzászólás

sztetoszkop_orvos_egeszsegugy

Öt év alatt megduplázódott a pályakezdő rezidensek száma, míg 2010-ben 420, idén 917 fiatal orvos kezdhette meg a szakképzését – közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára az MTI-vel.
Tovább »

Emmi: 917 szakorvosjelölt pályázott sikeresen az idei ösztöndíjprogramokra

2016. március 25., péntek · Hozzászólok

Kilencszáztizenhét szakorvosjelölt pályázott sikeresen az idei rezidensi ösztöndíjprogramokra, így már több mint 3400 rezidens maradt itthon az ösztöndíjprogramnak köszönhetően – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egészségügyért felelős államtitkársága pénteken az MTI-vel.
Tovább »

Szegeden is konzultált a Jobbik az egészségügyről

2016. március 11., péntek · Hozzászólok

jobbik_sajttaj002kf

A Jobbik által indított, az egészségügyet érintő „valódi nemzeti konzultáció” keretében Bari Ferenccel, az SZTE ÁOK dékánjával folytatott megbeszéléseket Lukács László György frakcióvezető-helyettes. A politikus előremutatónak nevezte azokat a szegedi kezdeményezéseket, amelyek a középiskolásokat céloznák meg, és az egészségmegőrzésre helyeznék a hangsúlyt. Tovább »

Az Együtt az ország és Szeged egészségügyi helyzetéért aggódik

2016. január 14., csütörtök · 25 hozzászólás

egyutt_sajttaj002kf

Több pénzt szeretnének az egészségügybe, aggódnak az orvosok elvándorlása miatt. Példának hozták fel Szegedet, ahol az önkormányzat által üzemeltetett gyermekorvosi alapellátásban három körzetet szüntettek meg az utóbbi időben. Tovább »

Már csak négy napig jelölhetjük orvosainkat az Astellas-díjra

2015. február 23., hétfő · Hozzászólok

Már csak négy napig, azaz 2015. február 26. (csütörtök) éjfélig küldhetők be a különleges emberségről és elhivatottságról tanúságot tevő, az orvos-beteg találkozások legszebb példáit bemutató betegtörténetek a tavaly ősszel meghirdetett Év orvosa pályázatra. Tovább »

Világszínvonalú klinika Szeged belvárosában + FOTÓK

2014. január 9., csütörtök · 13 hozzászólás

stefania_klinika_atado09_gsA kisgyerekektől az idősebb korosztályokig, valamint hivatásos sportolókat is fogad a csütörtökön újranyitott szegedi Stefánia Klinika. Az Arany János utca és a Stefánia sarkán található magánrendelő modern köntösben, világszínvonalú diagnosztikai- és sebészeti eszközökkel felszerelkezve várja a pácienseket.
Tovább »

Szegedi neurológusok és pécsi farmakológusok közös munkája a migrénkutatás élvonalában

2013. július 8., hétfő · Egy hozzászólás

Szegedi és pécsi szakemberek elsőként találtak világos összefüggést a migrén és az agy egy fontos polipeptidje között – számol be kutatási szemléjében a Nature Reviews Neurology szakmai folyóirat.
Tovább »

Keresik az ország legjobb orvosát – szegedi gyógyítók a TOP 15-ben!

2013. január 18., péntek · Hozzászólok

Néhány nappal ezelőtt elindult az idei „Astellas-díj – Az év orvosa” pályázat közönségszavazása, melynek során maguk a betegek dönthetik el, kit tekintenek a 2012-es év legnagyszerűbb, legemberségesebb gyógyítójának. Csongrád megyei orvos is a lista élmezőnyében tartózkodik, jelenleg négy szegedi gyógyító neve is szerepel a TOP 15-ös listán.
Tovább »

1,2 millió orvostanhallgatót képvisel a szegedi egyetemista

2012. október 10., szerda · 6 hozzászólás

Az Orvostanhallgatók Világszervezetének egyik vezető igazgatójává választották Horváth Kittit, a Szegedi Tudományegyetem VI. éves orvostanhallgatóját. Ilyen magas tisztségbe magyar egyetemista eddig soha nem került, az egy évig tartó kinevezéssel Kitti 1,2 millió szaktársát képviseli világszerte.
Tovább »

Július 1-jétől hálapénz csak intézményvezetői engedéllyel

2012. július 1., vasárnap · 7 hozzászólás

A Munka törvénykönyve az egészségügyi ellátást is érinti: a július elsejétől életbe lépő változások értelmében a dolgozó nem fogadhat el külön díjazást harmadik féltől munkáltatójának beleegyezése nélkül. Vagyis az orvosok és az ápolók csak akkor fogadhatnak el hálapénzt, ha az intézmény vezetője ezt megengedi. Mi változik ezek után hálapénz ügyében? – kérdeztük az egyik (nevét érthető okok miatt nem vállaló) szegedi orvost.
Tovább »

Tavaly 1200 orvos kért külföldi munkavállaláshoz igazolást

2012. február 4., szombat · Hozzászólok

Tavaly 1200 orvos kért külföldi munkavállaláshoz szükséges igazoló okiratot – írja a Magyar Hírlap szombati számában az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal friss statisztikájára hivatkozva.

A kérelmezők nagy többsége frissen végzett, harmincévesnél fiatalabb, s – noha az életkor előrehaladtával csökken a migrációs hajlandóság – az ötven év felettiek közül is több mint százan adtak be kérelmet. Az adatok szerint nagyjából fele-fele volt a csak általános orvosdoktori oklevéllel rendelkezők és a szakorvosok aránya, utóbbiak közül főleg a belgyógyászok és a háziorvosok száma kiugró – írja a lap.

Papp Magor rezidenselnök a kisebb létszámmal megjelenő, ám itthon is “hiánycikknek” számító aneszteziológus és intenzív terápiás, valamint a neurológus szakemberek távozását tartja drámainak. Mint mondta, ezekre a szakmákra amúgy is nagyon kevés fiatal specializálódik.

“Az adatok azt mutatják, hogy sajnos tavaly sem lehetett csökkenteni az elvándorlást, sőt az valamelyest növekedett is az előző évhez képest, vagyis megalapozottan kongatjuk a vészharangot” – mondta a lapnak. Úgy vélekedett, hogy a folyamat hatékony beavatkozás nélkül nem áll meg, akkor viszont nem lesz itthoni utánpótlás, hiszen egy orvosi egyetemi évfolyamnak körülbelül a másfélszerese vándorolt el tavaly.

Gyógyszerfelírás – meddig ér a medicina?

2012. január 11., szerda · 3 hozzászólás

Még az orvosok és gyógyszerészek számára sem világos teljesen, mi minden változik március elsejétől a gyógyszerek felírásában és kiadásában. Alapesetben egy vényen legfeljebb 30 napra elegendő mennyiség írható fel, ám a pácienseknek mégsem kell gyakrabban járniuk orvoshoz.
Tovább »

2013-tól két emelt szintű kell az orvosihoz

2011. március 24., csütörtök · Hozzászólok

Két emelt szintű érettségi lesz a “belépő” 2013-tól az orvostudomány három egységes, osztatlan képzésénél (általános orvos, fogorvos, gyógyszerész), illetve az agrárképzésnél az egységes, osztatlan állatorvosképzésnél – a kabinet vonatkozó döntését a kormany.hu tette közzé csütörtökön. Egy emelt szintű érettségire lesz szükség a bölcsészettudományi, a jogi és igazgatási, valamint a társadalomtudomány szakjain. A felsőoktatási intézmények 2012-től emelt szintű érettségit írtak elő az erdőmérnöki (egységes, osztatlan) és az építész (egységes, osztatlan), valamint az energetikai mérnöki szakokon – olvasható a közleményben.
Tovább »

Orvosválasztás: még mindig a szakértelem dönt

2010. július 2., péntek · Hozzászólok

berkertklinika23.jpg Az egészségügyi szolgáltatók kiválasztásakor leginkább a szakértelmet tartjuk szem előtt, a környezet kulturáltsága és a megközelíthetőség a legkevésbé lényeges szempontok a döntés során – derül ki abból a felmérésből, amelyet az AXA megbízásából a GKI-EKI Egészségügykutató Intézet készített az egészségpénztárak szolgáltatási köre által nyújtott egészségügyi ellátások, így a magánrendelői szakorvosi ellátások, fogászati ellátások, gyógyászati segédeszköz árusítók, optikai üzletek, gyógyszertárak és fitnesztermek minőségének megítéléséről az AXA Egészségpénztár tagjainak körében.
Tovább »