A szegedi Fonó Klub mintájára hoznának létre újabb klubokat az országban

2017. január 13., péntek · Hozzászólok

nka_sajttaj004kf

A Halmos Béla Program tavalyi évéről és a kollégium későbbi terveiről beszéltek Szegeden. A tehetségek támogatása mellett ismereteket biztosítanak a zenészeknek, elősegítik a bel- és külföldi fellépéseket. A program egyik nagy sikere a Fonó Klub Szeged, példáját hamarosan követhetik más városokban is. Tovább »

Három új pályázatot írtak ki a Cseh Tamás Programban

2016. december 15., csütörtök · Hozzászólok

Összesen 162 millió forintos kerettel három nyílt pályázatot írt ki a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiuma. Nemzetközi koncertek támogatására, a fővárosi klubok koncertjeire és könnyűzenei médiumok megjelentetésére 2017. január 26-ig lehet jelentkezni. Tovább »

Music Hungary: idén 1,4 milliárd forintot utal az Artisjus a Nemzeti Kulturális Alapnak

2016. május 28., szombat · Hozzászólok

cd_compact_disk

Az üres adathordozók után tavaly befizetett díjakból mintegy 1,4 milliárd forint folyt be, amelyet az Artisjus június közepén utal át a többek között a Cseh Tamás Programot is finanszírozó Nemzeti Kulturális Alapnak – jelentette be Szinger András, az Artisjus főigazgatója a Music Hungary zeneipari konferencián pénteken Egerben.
Tovább »

L. Simon László: Polgári erény a kultúratámogatás

2012. június 26., kedd · Egy hozzászólás

Idén L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kulturális államtitkára, a Mukácsy-alapítvány korábbi elnöke nyitotta meg a szegedi Múzeumok Éjszakáját. Az államtitkárral a magyar kulturális mecenatúráról és a múzeumi rendszer helyzetéről is beszélgettünk.
Tovább »

Az emberi erőforrások minisztere lesz a kulturális alap elnöke

2012. június 14., csütörtök · Hozzászólok

Csütörtökön kerül az Országgyűlés elé a Nemzeti Kulturális Alapról (NKA) szóló törvény módosítása, amely szerint az NKA elnöke az emberi erőforrások minisztere lesz – közölte az MTI-vel a kultúráért felelős államtitkári posztot június 18-ától betöltő L. Simon László, aki alelnökként irányítja majd az alapot.
Tovább »

Hetvenévesek táncolják majd a Hattyúk tavát?

2011. november 19., szombat · 2 hozzászólás

Jövőre ünnepli fennállásának 25. évfordulóját a Szegedi Kortárt Balett. A legújabb bemutató apropóján Pataki András, a balett igazgatója nem kis keserűséggel beszélt a társulat egyre súlyosabb anyagi helyzetéről, a törvényhozók dilettantizmusáról és ennek következtében a szakma teljes ellehetetlenítéséről, lezüllesztéséről.
Tovább »

Neves művészek a Nemzeti Kulturális Alap mellett

2011. július 7., csütörtök · Hozzászólok

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) költségvetésének esetleges csökkentése, a rajta keresztül kulturális támogatásra fordítható összegek megvonása visszafordíthatatlan folyamatokat indíthatna el a magyar kulturális életben, és egyes művészeti ágak ellehetetlenüléséhez vezetne – olvasható abban a nyilatkozatban, amelyet neves művészek és kulturális szakemberek írtak alá.
Tovább »

Önálló kamara létrehozását tervezik a fesztivál- és rendezvényszervezők

2011. május 4., szerda · Hozzászólok

Önálló köztestület létrehozását tervezik a minőségi fesztiválokat és rendezvényeket szervező hazai cégek; a kamara az önigazgatási és érdekképviseleti feladatok ellátása mellett segítené az egyeztetést a kormányzattal a jogszabály-előkészítés és a támogatási rendszer átalakítása terén is – közölte Márta István, a Magyar Fesztivál Szövetség (MFSZ) elnöke szerdán Szegeden.
Tovább »

Befejezés előtt Jankovics Marcell 22 évig készült alkotása

2011. április 17., vasárnap · 3 hozzászólás

A Szegedi Szabadtéri Játékok idén ünnepli fennállásának 80. születésnapját. Az ünnepi nyitóelőadásra július 1-jén kerül sor, Madách örök érvényű művét, Az ember tragédiáját mutatják be Vidnyánszky Attila rendezésében. Szerdán Balog József újságíró vendége Jankovics Marcell Kossuth-díjas rajzfilmrendező, grafikus, író volt, aki 22 évvel ezelőtt kezdett hozzá a Tragédia rajzfilmváltozatának az elkészítéséhez. Amint megérkezik a hiányzó, közel 20 millió, a mű egy hónapon belül elkészül. A film 2,5 órás, önköltsége 600 millió.
Tovább »

Országos családi könyvtári napok hétfőtől egy héten át

2010. október 3., vasárnap · Hozzászólok

Az idén 552 településen 683 könyvtár 3153 programmal várják az érdeklődőket a hétfőn kezdődő Országos Családi Könyvtári Napokon.
Tovább »

„A Tiszatájban mit keresek…?”

2009. február 6., péntek · Hozzászólok

Megjelent a Tiszatáj februári száma

A 63. évfolyam – itt tart az 1947-től nagyjából folyamatosan működő irodalmi folyóirat, a havonta 1000-1100 példányban megjelenő Tiszatáj, amelyet persze nem hagytak érintetlenül az évtizedek, de bizonyos alappillérek változatlanok maradtak – mondta Olasz Sándor főszerkesztő, a Szegedi Tudományegyetem Modern Magyar Irodalmi Tanszékének vezetője, akinek segítségével a Tiszatáj most megjelent, februári számába is belelapozunk. Tovább »

Reök: Elkezdtek alkotni a drámaírók

2008. szeptember 10., szerda · Hozzászólok

Fotók: Gémes Sándor

Szerda délelőtt megnyitották a Reökben a drámaíró versenyt, melyen három ország négy drámaírója, négy rendezője és négy színtársulata vesz részt az interkulturális párbeszéd és az összművészeti alkotás jegyében. Tovább »