B. Nagy László a tusványosi beszédről: Hazánk jövője a tétje a jövő évi választásoknak!

2017. július 24., hétfő · 16 hozzászólás

b_nagy_laszlo03_gs

A V4-ek, köztünk hazánk is azért küzd, hogy megmaradjon a nemzetállami szuverenitása. Ez a küzdelem mindenre kihat, ezért is óriási a tétje a jövő évi választásoknak – mondta el portálunknak B. Nagy László fideszes országgyűlési képviselő Orbán Viktor tusványosi beszédét értékelve. Tovább »

Rétvári Bence: az emberi kiteljesedésnek fontos része a család, a nemzet

2017. július 3., hétfő · Hozzászólok

A Rákóczi Szövetség programjai nagyon sokat segítenek az identitás megtalálásában, megőrzésében – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára Sátoraljaújhelyen a szervezet által megrendezett Magyar Tanárok és Diákok Találkozója a Magyar Kálvárián középiskolás diáktábor megnyitóján hétfőn. Tovább »

Lezsák Sándor: A magyarokban megvan a szükséges veszélytudat

2017. május 15., hétfő · 3 hozzászólás

lezsak_sandor01_gs

Háborús bűntettet követtek el azok a politikusok és érdekcsoportok, akik ellentéteket szítottak, és szülőföldjük elhagyására kényszerítettek tömegeket – mondta a SZEGEDma.hu-nak Lezsák Sándor. Az Országgyűlés alelnöke, a Lakitelek Népfőiskola vezetője szerint a magyarokban megvan a szükséges veszélytudat, és a legtöbb, amit tehetünk, hogy a schengeni egyezményeknek megfelelően, tiszteletben tartva a törvényeket és emberi jogokat járunk el. Tovább »

Potápi: a diaszpóra Magyarország nagykövete a világban

2016. október 1., szombat · Hozzászólok

A diaszpóra Magyarország nagykövete, képviselete a környező országokban és szerte a világban – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton, az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékparkban a Nemzeti összetartozás és felelősségviselés az Alaptörvény tükrében címmel rendezett konferencián. Tovább »

A nemzet fogalmától a nemzeti összetartozásig: Semjén és Trócsányi az ötéves Alaptörvényről Ópusztaszeren

2016. október 1., szombat · 2 hozzászólás

opusztaszer06_gs

A nemzet közjogi egyesítésének lehetőségét megteremtő Alaptörvény az egyetlen lehetséges válasz Trianon tragédiájára – hangsúlyozta Semjén Zsolt Ópusztaszeren. Az öt éve elfogadott Alaptörvény kapcsán rendezett konferencián Trócsányi László igazságügyi miniszter azt hangsúlyozta, az alkotmányozók célja nemcsak az Európához tartozás, hanem a nemzeti összetartozás alapértékké emelése is volt. Tovább »

Exodus előtt a vajdasági és a kárpátaljai magyarság

2016. június 4., szombat · 2 hozzászólás

trianon06_gs

Bárdi Nándor történész a Trianon utáni budapesti kormányok magyarságpolitikáját mutatta be szegedi előadásában. A határon túliak jogilag voltak már rosszabb helyzetben, de a baj ma nagyobb. A kettős állampolgárság ugyan megerősítette a nemzettudatot, de a hét kárpát-medencei, anyaországon kívüli magyar közösségből három a múlté, s félő, hogy még kettő szintén eltűnik.
Tovább »

Hende: A válság sújtotta Európában most még fontosabb a hazafiság

2012. április 21., szombat · 3 hozzászólás

A válság sújtotta Európában különösen fontos a hazafiság szerepe, el kell gondolkodni arról, mennyire vagyunk készek tenni egymásért, és megvédeni a közös értékeket – jelentette ki Hende Csaba honvédelmi miniszter szombaton Budapesten, a Hazafiság az EU-ban című tanácskozáson. Balog Zoltán református lelkész, társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a kisebbség és a többség kultúrája kölcsönösen inspirálja és gazdagítja egymást.
Tovább »

Még mindig erős a magyarság immunrendszere

2009. október 4., vasárnap · 4 hozzászólás

Barlay Ödön Szabolcs az Isten és a haza kettős fundamentumának fontosságáról

barlayodon1 Küzdelmekkel és megpróbáltatásokkal teli életpálya áll Barlay Ödön Szabolcs paptanár, történész, a Professzorok Batthyány Körének tagja mögött. A 90 esztendős Barlay atya évekig ült a kommunizmus börtönében, az előző rendszer ellenségnek tekintette. A rendszerváltás óta járja az országot, minden meghívásnak eleget tesz, hogy az előző korok üzeneteit közvetítse az mai embereknek. A kommunizmus és a liberalizmus bűneiről, az Isten és a haza egységének, példamutató erejének szükségéről beszélgettünk vele szegedi látogatása alkalmával.
Tovább »

Papp Lajos: „Én hiszek a népemben!”

2009. május 10., vasárnap · Hozzászólok

papplajos1


A neves szívsebész professzor az Újszegedi Rendezvényházban tartott előadást a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának Hallgatói Önkormányzatának „Megyei Egyetemi Student Estek” (MESE) keretében. Az előadás címéhez híven – „Szívvel-lélekkel” – nemcsak a gyógyításról, de az élethez szükséges lelki egyensúlyról, a nemzet sorsáról és az egyén felelősségéről is beszélt. Tovább »

Hidat építeni múlt és jövendő közé

2009. április 30., csütörtök · Egy hozzászólás

ismerosarcok17Wass Albert önéletrajzba ágyazott, örök érvényű gondolatait soroló prózai és verses idézetek és egy nemzeti rockot játszó zenekar dalai a 100 éve született erdélyi író emlékére tartott előadáson együtt adtak iránymutatást magyarságról, családról, hazaszeretetről. Simó József és az Ismerős Arcok zenekar „Építsünk hidat” címmel tartott zenés irodalmi estet Szegeden. Tovább »

Balczó: Közös nevezőre hozni a nemzetet

2009. március 4., szerda · Hozzászólok

Balczó András előadása Makón

A Makói Szalon című rendezvénysorozat 10. előadásának vendége volt a múlt héten Balczó András, a világ első számú, s mindmáig legsikeresebb öttusázója. Neve mellett három olimpiai és tíz világbajnoki arany csillog. A róla készült 1976-os riportfilmben, a Küldetésben komolyan kritizálta a kádári rendszert, kimondta amit gondolt – a nagy siker ellenére három hét után levették a mozik műsoráról a filmet. A világ legjobb öttusázója pályája végén belovaglóként kapott állást. Kalandos életéről, sportról, politikáról és hitről tartott érdekes előadást a kiváló sportember. Tovább »

Advent nemzete a magyar

2009. február 27., péntek · Hozzászólok

A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjához kapcsolódó rendezvénysorozat keretein belül vetítették le az Újszegedi Rendezvényházban a Wass Albert útján című dokumentumfilmet, melyet egy kerekasztal-beszélgetés követett. Az est vendége volt Bartha József református lelkész, az erdélyi Gróf Czegei Wass Albert Alapítvány elnöke. A lelkész a SZEGEDma.hu néhány kérdésére is válaszolt. Tovább »

Wass Alberttől a „betiltott” filmekig Koltayval

2008. október 26., vasárnap · Hozzászólok

Egy ország, ahol félnek a szobroktól, félnek a filmektől

Fotók: Gémes Sándor

Hogyan lehet jeleket hagyni a világban? Jeleket, melyek jobbá teszik a nemzetet, a világot? És miféle szignók ezek? Szegeden a szerdai Wass Albert-szobor-avatón többek között erről is beszélt a SZEGEDma.hu-nak Koltay Gábor filmrendező, akinek alkotásait – egy régmúlt rendszerre emlékeztetően – nem engedik a tévéműsorok sorába „szorgos” kezek, és aki maga is vászonra vitte az erdélyi író életét. Tovább »