Roma hitéleti közösségi napot rendeztek Alsóvároson

2017. szeptember 12., kedd · Hozzászólok

Roma nyelven is felcsendültek szent énekek az alsóvárosi ferences templomban, ahol Dúl Géza, az MKPK cigánypasztorációs referense celebrált szentmisét az első alkalommal megrendezett Roma Kulturális és Hitéleti Közösségi Napon. Tovább »

Együttműködéseit bővíti az SZTE és a ContiTech

2017. szeptember 5., kedd · Hozzászólok

Az egyetem stratégiai célja ipari kapcsolatainak élénkítése, amelynek egyik újabb állomása, hogy a duális képzés fejlesztéséről és egy ösztöndíjprogramról írtak alá együttműködési megállapodást a ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft.-vel. Elhangzott az is, hogy a közeljövőben „Continental kurzus” indítását is tervezik a felek. Tovább »

Emléktáblával adóznak a roma áldozatok előtt

2017. augusztus 2., szerda · 4 hozzászólás

roma_holokauszt_emlektabla007kf

A második világháborúban 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradóra több mint háromezer romát végeztek ki az auschwitz-birkenaui haláltáborban. Szegeden emléktáblát avattak a Roma Holokauszt Nemzetközi Emléknapja alkalmából, fejet hajtva az áldozatok előtt. Tovább »

Megújult az alsóvárosi roma tanoda, és kiegészítő támogatást is kaptak

2017. július 19., szerda · 3 hozzászólás

nagy_mihaly001kf

Tavasszal úgy tűnt, a két roma tanoda csak igen szűkös keretekből gazdálkodhat idén, az EMMI ugyanis több tucat tanodával egyetemben a szegedieket is lepontozta, s csak nagyon kevés támogatásról döntött. Azonban újra bekérték a pályázatukat, s jelentős összeget nyertek. Közben a város felújította az általuk használ alsóvárosi épületet, így ideálisabb körülmények között folyhat a romák felzárkóztatását célzó program. Tovább »

Roma családi nap a szikin – sokaknak ez az egy nap a nyaralás

2017. július 17., hétfő · 3 hozzászólás

roma_csaladi_nap_sziki15_gs

Immár hagyomány, hogy júliusban családi napra invitálják a romákat a szikire. Ez a nap mindig az önfeledt kikapcsolódásról és a játékról szól, a hátrányos helyzetű családok jó részének ez a néhány óra maga a nyaralás. Tovább »

Szűkül a nyomornegyed – Újabb lakást vesz meg a város a Cserepes soron

2017. július 7., péntek · 9 hozzászólás

cserepes_sor_bontasa01_gs

A piaci árnál jóval többet hajlandó fizetni a szegedi önkormányzat egy roma családnak Cserepes sori ingatlanáért, így esély van arra, hogy újabb épületet bonthatnak el a nyomortelepen. Tovább »

Bontanak a Cserepes soron – Eltűnhet a nyomornegyed?

2017. március 8., szerda · 34 hozzászólás

cserepes_sor_bontasa01_gs

A Cserepes sori szegregátumban elbontottak egy épületet, ez jelzi, hogy talán végre valami elindult az antiszegregációs programhoz kapcsolódóan, ami évek óta jóformán csak papíron létezik. Nagy Mihály, a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke azt hangsúlyozta, ez nemcsak a városnak, hanem az érintetteknek is jó, hiszen kiszakadhatnak abból a környezetből, ami visszahúzná őket. Tovább »

Verseny és pancsolás a roma családi napon Sziksósfürdőn + FOTÓK, VIDEÓ

2016. augusztus 8., hétfő · Hozzászólok

roma_csaladi_nap10_gs

Megemlékeztek a roma holokausztra is, de a nap nagyobb része az élet és a kikapcsolódás jegyében telt. A pancsolás mellett a sorversenyeké és az autentikus cigányzenéé volt a főszerep. A roma családi napon jártunk a szikin. Tovább »

Elég a halogatásból! – kiáltványt fogalmaztak meg a városvezetéshez a szegedi romák

2016. április 4., hétfő · 11 hozzászólás

roma_vilagnap_dorozsma

Színes családi programmal ünnepelték Kiskundorozsmán a Cigányság Világnapját, és egy kiáltványt is megfogalmaztak, amelyben a szegedi városvezetést arra kérik, hogy fejezze be halogató magatartását és érdemben kezdjen el foglalkozni azokkal a problémákkal, melyekkel a helyi cigányság nap mint nap szembesül. Tovább »

A hajléktalanságtól a szociális alapú albérletig – Középpontban a szegedi lakásszegénység

2016. március 6., vasárnap · 3 hozzászólás

lakasszegenyseg_01

A szegedi szegregátumok helyzetét, a térségben élő hajléktalanok problémáit és a panellakásokban élő bérlők gondjait taglalva járta körül a lakásszegénység kérdéskörét az AKUT Egyesület. A rendezvényen bemutatták az Árpa utcát, ahol a mai napig nincs vezetékes víz, és szó esett arról is, hogy a szegedi önkormányzat úgy módosította a szociális bérlakáshoz jutás feltételeit, hogy arra egy közmunkás már nem jogosult, s ez nemcsak a romákat érinti hátrányosan. Tovább »

A szegedi LMP a szociális érzékenységet hiányolja a városvezetésből

2015. november 19., csütörtök · 5 hozzászólás

lmp_sajttaj01kf (1)

Szentistványi István, az LMP szegedi képviselője és Nagy Mihály, a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke a legelesettebbek lakhatása miatt fejezte ki aggodalmát. Szentistványi rámutatott, komplett családok estek és eshetnek ki a szociális hálóból, ha a baloldali városvezetés nem változtat a jelenlegi politikáján. Tovább »

A pécsi Színes Gyöngyök Szegeden – a romáknak mutatnak példát

2015. október 9., péntek · Egy hozzászólás

szines_gyongyok

A városi cigányság mélyszegénységének enyhítéséhez, lehetőségeik bővítéséhez nyújt segítséget a Színes Gyöngyök Egyesület, a pécsi csapat a szegedi roma tanodában mutatkozott be, elhozva azokat a példákat, amelyeket helyben is követhetnek a romák. Tovább »

Egészségügyi szűrés a roma tanodákban + FOTÓK

2015. október 2., péntek · Hozzászólok

egeszsegnap008

Egészségnapot tartottak felvilágosító előadásokkal a cigány kisebbségnek az alsóvárosi és a dorozsmai tanodákban lelkes orvostanhallgatók közreműködésével. Tovább »

Roma családi nap a szikin a közösségépítés jegyében

2015. augusztus 18., kedd · Hozzászólok

20150817_124312

Ötödjére láttak vendégül hátrányos helyzetű családokat Sziksósfürdőn, az immár hagyományos roma ifjúsági és kulturális családi nap keretében. Tovább »

Esélyt adni a közös jövőért – sikeresen zárult a szegedi roma tanoda program + FOTÓK

2015. június 30., kedd · Hozzászólok

romatanode_csaladinap16_gs

Szegedi szegregátumokban élő roma gyerekeket karolt fel az a most zárult kétéves tanoda program, melynek megvalósítói vállalják, hogy nem engedik el a gyerekek kezét, amíg nincs újabb pályázat, addig is társadalmi munkában tovább foglalkoznak velük. Tovább »

Esélyegyenlőség csak papíron? – az LMP módosítót nyújt be a HEP-hez

2015. június 25., csütörtök · Hozzászólok

lmp_sajtotajekoztato01kf

Jó az irány, de sok még a megoldandó probléma a szegedi esélyegyenlőségi program kérdésében. Nagy Mihály felhívta a figyelmet a rendezetlen Cserepes sori és Árpa utcai viszonyokra, Szentistványi István a lefedetlen ellátási ügyekről szólt. 2008 óta egy romacsalád élt a sorról való elköltözés lehetőségével, pedig évi két-háromra lenne pénz, az erre szánt 10 millió forint azonban mindig visszakerül a városi büdzsébe év végén. Az LMP-s képviselő szerint az iskolai deszegregáció sem sikertörténet. Tovább »

Az esélyegyenlőségi programról vitázott a sportbizottság

2015. június 24., szerda · Hozzászólok

sport_biz_ules06_gs

Három sportegyesület kap kiemelt támogatást, ezen felül óvoda- és útfelújításokról szóló javaslatot is tárgyalt szerdai ülésén a foglalkoztatási, szociális és sportbizottság. A legtöbb vitát a Helyi Esélyegyenlőségi Program felülvizsgálata váltotta ki. Tovább »

A roma tanodák jövőjéért is kiálltak a Tanodák Éjszakáján + FOTÓK

2015. április 20., hétfő · 4 hozzászólás

romatanodak_ejszakaja0_gs

A két szegedi roma tanoda közösen mutatkozott be a Tanodák Éjszakáján, amelyen bárki bepillantást nyerhetett az ott folyó munkába, megismerkedhetett az odajáró gyerekekkel és szüleikkel, illetve azokkal, akik a szegregátumokban élő romák felzárkóztatásáért dolgoznak. Tovább »

Egészségügyi szűrés a szegedi szegregátumban + FOTÓK

2014. június 30., hétfő · Egy hozzászólás

romatanoda_mj 013

Négy hétvégén keresztül egészségügyi szűrésre várják a szegregátumokban élőket. A Rákóczi utcai roma tanodában tisztasági csomagot is kaptak a vizsgálaton résztvevők. Tovább »

Családi nappal zárta a tanévet a szegedi roma tanoda + FOTÓK

2014. június 21., szombat · 2 hozzászólás

roma_tanoda_csaladi_nap23_gs

Sportvetélkedőkkel, bográcsozással és egy vidám családi nappal zárta a tanévet a szegedi roma tanoda. Emellett a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatásáért dolgozó civil szervezetek egy szakmai műhely keretén belül összegezték az elmúlt év tapasztalatait és vették számba a rájuk váró feladatokat. Tovább »

120 romatelepen élőnek építene lakóparkot az egyházmegye + FOTÓK

2013. november 20., szerda · 51 hozzászólás

lakopark_sajttaj04_gsHuszonkét kiskundorozsmai nehéz sorsú cigány családnak építene lakóparkot a Szeged-Csanádi Egyházmegye. Az Árpa és Búza utca által határolt területen emberhez méltatlan körülmények között élőknek segítenének a beruházással.
Tovább »

Játékos délelőtt az elfogadás jegyében

2013. szeptember 11., szerda · 2 hozzászólás

tolerancia_nap02_gsKerékpáros ügyességi verseny és KRESZ-totó is várta a Roma Tolerancia Nap résztvevőit a Széchenyi téren, ahol egy közös nyilatkozatot is aláírhattak a résztvevők.
Tovább »

Fürdőzés, vetélkedők és sok-sok zene – roma családi nap a szikin + FOTÓK, VIDEÓ

2013. augusztus 6., kedd · 11 hozzászólás

roma_csaladi_nap_01_gsHarmadik alkalommal rendeztek családi napot hátrányos helyzetű roma családoknak a Sziksósfürdő Strand és Kempingben, ahol ezúttal is játékos vetélkedők és fellépők vártak közel háromszáz embert.
Tovább »

„A bőrszínt nem lehet levakarni” – az integráció kulcsa az oktatás + FOTÓK

2013. június 16., vasárnap · 4 hozzászólás

romatanoda02_gsHibás megközelítés, hogy a telepi cigánysággal azonosítanak egy kisebbséget, és a társadalom zöme bűnözőket lát bennük. A romológus és a helyi cigány vezető egyaránt úgy látja, helyzetük javításáért helyben kell tenni, s felzárkózásuk egyik legfontosabb eszköze az oktatás. Tovább »

Autentikus roma zenével köszöntötték Szirtesiéket

2013. június 1., szombat · Hozzászólok

DSC06971Zenével és tánccal köszöntötték a Szirtesi Zoltánt és feleségét a Roma Közéleti Kávéház estjén. A doktor nevét a romák körében végzett áldozatos munkája kapcsán ismerik leginkább, több évtizede háziorvosként dolgozik Dorozsmán. Tovább »

A Cigányság Világnapja a Móravárosiban + FOTÓK

2013. március 19., kedd · 18 hozzászólás

„Te is más vagy, te sem vagy más” szlogennel, színes programsorozattal ünnepelte a Cigányság Világnapját a SZISZSZI Móravárosi Tagintézménye. Az iskola célja, hogy tanulóik minél részletesebb, átfogóbb képet kapjanak a cigányság történelméről, szokásairól, kultúrájáról, illetve az előítéletekkel való küzdelmeikről.
Tovább »

Ellehetetlenül a szegedi roma tanoda? – a város nem támogatná az intézményt

2013. február 19., kedd · 25 hozzászólás

Egy kisebbség sorsa mindig a többségétől függ – ez nem jól hangzó jelmondat, Szeged egészének érdeke, hogy támogassa cigányság integrációját. Ennek egyik szép példája a tavaly októberben példás összefogással megnyílt roma tanoda, melynek fenntartását idén nem kívánja támogatni a város egyetlen fillérrel sem.
Tovább »

Újabb közösségi tereket szülhet Szegeden roma tanoda sikere + FOTÓK

2012. december 13., csütörtök · Hozzászólok

Sikeresen, telt házzal működik a Szegedi Roma Tanoda – ez az egyik legnagyobb eredménye az idei esztendőben a Cigány Nemzetiségi Önkormányzatnak, melynek testületi ülésén elhangzott, a tervek szerint jövőre Dorozsma és Móraváros is közösségi térrel gazdagodik, melyek szintén nyitva állnak majd a cigányság előtt.
Tovább »

Megnyílt a szegedi roma tanoda – nem csak gyerekeknek + FOTÓK

2012. október 3., szerda · 16 hozzászólás

Megnyitotta kapuit a széles társadalmi összefogással létrejött roma tanoda, amely az elvégzett szintfelmérés után a cigány kisebbség általános iskolába járó gyerekei számára elindítja a felzárkóztató oktatást és a tehetséggondozást.
Tovább »

Egy nap a cigány családok egészségéért a Rákóczi utcában + FOTÓK

2012. szeptember 18., kedd · 5 hozzászólás

Több mint száz roma vett részt azon az egészségnapon, amit a Rákóczi utcai roma közösségi házba, tanodába szerveztek. Itt pulzus-, vérnyomásmérés, testzsírszázalék-, testtömegindex meghatározást és egészségügyi tanácsadást nyújtottak a szakemberek a cigány családoknak.
Tovább »

Átadták a felújított szegedi roma tanodát és közösségi házat + VIDEÓ, FOTÓK

2012. szeptember 8., szombat · Hozzászólok

Mindazok eljöttek a roma tanoda pénteki megnyitójára, akik igazán segítették, támogatták a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzatot, a helyi romatársadalmat. „Ez büszkévé tesz, s egyben megerősít bennünket abbéli hitünkben, hogy van remény elmaradott népünk felemelkedésére” – hangsúlyozta az alkalmi ünnepségen Nagy Mihály, a kisebbségi önkormányzat vezetője.
Tovább »

Társadalmi munkában szépül a szegedi romák irodaháza + FOTÓK

2012. augusztus 27., hétfő · 20 hozzászólás

Szeptemberben már kezdődnek a tanodai programok

Harmadik hétvégén folyt a munka a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat újonnan kapott irodahelyiségében. A 150 négyzetméteres, Rákóczi utcai ingatlant a roma közösség tagjai takarítják, meszelik az irodákat, tantermeket, glettelik, csiszolják, festik a nyílászárókat, egyszóval csinosítják, szépítgetik, lakályossá teszik új székhelyüket.
Tovább »

Roma családi napot tartottak a Szikin + FOTÓK

2012. augusztus 9., csütörtök · 24 hozzászólás

Hátrányos helyzetű roma családoknak szerveztek színes programokat a Sziksósfürdő Strand és Kempingben, ahol a játékos vetélkedők mellett ízletes ebéd is várta a résztvevőket. Az „Elszalasztott 1000 év” Független Cigány Érdekvédelmi Közhasznú Egyesület által rendezett második családi napon közel kétszázan vettek részt.
Tovább »

Az Árpa utcai romatelepről is utaztak gyerekek a Balatonra + FOTÓK

2012. július 30., hétfő · 6 hozzászólás

A dorozsmai romák helyzete továbbra sem rózsás, de a Szegedi Cigány Nemzetiségi (CNÖ) Önkormányzat segítségével az ott lakó családok közül 10 roma gyerek öt napot nyaralhatott a Balatonnál.
Tovább »

Áram nélkül – növekvő nyomor a dorozsmai cigánytelepen + FOTÓK

2012. május 18., péntek · 23 hozzászólás

120 roma maradt áram nélkül a dorozsmai Árpa utcai cigánytelepen, mert az évek óta illegálisan használt vezetékeket egy hatósági feljelentést követően az áramszolgáltató levágta a villanyoszlopokról. A probléma azonban sokkal mélyebben gyökerezik. Kilátogattunk a cigánytelepre.
Tovább »

Mi lesz, veled Cserepes sor – felszámolni a gettót 2029-ig?

2012. május 11., péntek · 37 hozzászólás

A szegedi Cserepes soron található cigánytelepen mintegy 30-35 család él nyomorban. Évtizedek nem tudtak javítani a helyzeten, pedig a Napfény Park bevásárlóközpont idetelepülésével ezek a telkek rendkívül értékessé váltak. Ahhoz azonban, hogy itt bármilyen beruházás elkezdődjön, ki kell telepíteni az itt élő romákat, és felszámolni a nyomornegyedet.
Tovább »

A kisebbség helyzete volt a Közéleti Kávéház témája + FOTÓK

2011. december 3., szombat · 11 hozzászólás

A cigány az nem magyar?

A Közéleti Kávéházban péntek este Nagy Mihály, a Szegedi Cigány Önkormányzat elnöke és Hajdú Géza, a dorozsmai művelődési ház igazgatója beszélt a cigányság múltjáról, a felzárkóztatás lehetőségeiről és akadályairól.
Tovább »

Egészségnap a romáknak + FOTÓK

2011. szeptember 20., kedd · 2 hozzászólás

Egészségnapot tartottak szűrővizsgálatokkal a cigány kisebbségnek az Alsóvárosi Kultúrházban a hétvégén. A szervezők hagyományt szeretnének teremteni, hiszen nagy volt az érdeklődés, és az igény a vizsgálatokra.
Tovább »

Cigány családok strandoltak a Sziksósfürdőben + FOTÓK, VIDEÓ

2011. augusztus 24., szerda · 38 hozzászólás

Hátrányos helyzetű roma családok strandoltak a sziksóstói fürdőben egy pályázat jóvoltából. A cigány kisebbségi önkormányzat szervezésében családi vetélkedőkön vehettek részt, lángosozhattak, és természetesen egész nap fürödhettek is a családok.
Tovább »

Következő oldal »