Népi építészeti program indul – szegedi napsugaras házak is megújulhatnak

2017. október 6., péntek · Hozzászólok

A jellegzetes vályogházak és napsugaras oromzatok egykor mindennapos látványnak számítottak térségünkben. A nép életének emlékei napjainkban már csak elvétve bukkannak fel az újonnan épített házak között. Ezért a népi építészeti emlékek megmentését kétmilliárd forinttal támogatja a kormány. Tovább »

Több figyelmet érdemelne a szegedi szecesszió

2017. március 2., csütörtök · Hozzászólok

reok_palota

Jelentős építészeti emlékekkel büszkélkedhet a Nagy Árvíz után újjáépített Szeged. Olyan kiváló építészek alkottak, mint Lechner Ödön, vagy Magyar Ede. Kiss Lajossal, a Csongrád Megyei Urbanisztikai Egyesület vezetőjével beszélgettünk Magyar Ede életművéről, a szecesszió jellemzőiről, s arról, hogy az Art Nouveau értékeire Szegeden és Európa más városaiban miként tekintenek. Tovább »

Bővült a zsinagóga felújítási programja, nyárra fejeződnek be a munkálatok

2017. január 11., szerda · 4 hozzászólás

zsinagoga2_gs

A nagy hideg miatt jelenleg nem dolgoznak a felállványozott és befóliázott új zsinagóga külső homlokzatán, továbbá a rekonstrukciót a tetőfelújítással is kiegészítették, így át is kell ütemezni bizonyos munkálatokat. Tovább »

Újra nyílt a legendás szegedi Kass Szálló földszintje + FOTÓK

2014. június 12., csütörtök · 10 hozzászólás

regi_hungaria03_gs

Eredeti funkcióját felelevenítve, vendéglátóhelyként újra nyílt csütörtökön az egykori Kass-szálló, a régi Hungária, a szegedi belváros egyik meghatározó műemlékének földszintje – tájékoztatta Gálosi Gyula, az üzemeltető cég egyik tulajdonosa az MTI-t.
Tovább »

Több ponton is módosulnak az építésügyi rendeletek

2014. február 8., szombat · Hozzászólok

Több ponton is módosulnak a kormány honlapján megjelent tervezet szerint az építésügyi rendeletek. Az egyik változás alapján amennyiben március 15-től magánszemély építtető köt szerződést kivitelezővel, utóbbi csak 14 nap után láthat munkához, ha ennél hamarabb szeretné elindítani a munkát a megrendelő, ezt bele kell írni a szerződésbe. Tovább »

Vita a műemlékvédelmi rendszer átalakításáról

2012. június 28., csütörtök · Hozzászólok

Nyílt levélben tiltakoztak műemlékvédelmi szakemberek a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) építéshatósági jogkörének elvonása és a magyar műemlékvédelem vélt ellehetetlenítése ellen; L. Simon László kulturális államtitkár a vasárnap hatályba lépő törvénymódosítás mellett kiállva a kulturális örökségvédelem átfogó reformját helyezte kilátásba.
Tovább »

Gazdátlan Szeged egyik büszkesége, a Gróf-palota + FOTÓK

2011. január 19., szerda · 9 hozzászólás

grof_palota12_gs Balesetveszélyessé vált Szeged egyik legszebb szecessziós épülete, az 1912-13 között mindössze 13 hónap alatt felépült, a Tisza Lajos krt. 20. szám alatt található, Gróf-palota. Szombaton egy 1,5 négyzetméteres vakolat hullott le a 3. emeletről közvetlenül a bejárati ajtó elé, és csak a szerencsének köszönhető, hogy akkor éppen nem járt arra senki. És ez nem először történt.
Tovább »

Bontják már a szegedi kenderfonót!

2009. június 26., péntek · Hozzászólok

kenderfono1Elkezdték bontani páratlan helyi ipartörténeti emlékünket, a szegedi kenderfonót. Mint ismeretes, helyén az Árkád építi fel bevásárlóközpontját. A helyi ellenzék és  civilek kiálltak a kenderfonóért, és bíztak abban, hogy a tárgyalási készséget mutató beruházó, az ECE Projektmanagement Budapest Kft. nem rombolja porig a műemléki védettségre érdemes épületegyüttest, hanem felhasználva a tégláit újjávarázsolja azt, és egy patinás Árkádot épít, nem egy pléhdobozt. A lehetőségekről csütörtök este még kerekasztal-beszélgetést is tartottak a Fidesz és a civilek – lehet, hogy hiába? Tovább »

Műemléki világnap Csongrád megyében

2009. április 16., csütörtök · Hozzászólok

Csongrád megyében Szentes és Szegvár rejtett kincseiből tekinthetnek meg néhányat szombaton, a műemléki világnapon az érdeklődők; megnyílik a szentesi Fridrich Fényírda, az egykori múzeum épülete, de a szegvári malom és új tárlattal a felújított Falumúzeum is. Tovább »

Újra foroghat a szélmalom lapátja Dorozsmán

2009. március 20., péntek · Hozzászólok

Megújult a dorozsmai szélmalom törött lapátja, sőt az egész faszerkezetet kicserélték pályázaton nyert és önkormányzati támogatásból. A korábban általunk is bemutatott életveszélyes állapot megszűnése után ismét látogatható a nótából, képről a múlt század elején elhíresült malomépület. Tovább »