Nem veszélyes, de veszélyeztetett – Rákosi Vipera Nap a Vadasparkban

2017. augusztus 31., csütörtök · Hozzászólok

SZS20140906_rakosi_vipera_a_vadasparkban_009

A hagyományokhoz híven idén is szeptember első szombatján, szeptember 2-án tartják Magyarország legveszélyeztetettebb gerincesének, a rákosi viperának a napját az ország három helyszínén, köztük a Szegedi Vadasparkban is. Tovább »

Új fecskefaj – vörhenyes fecske fészkelt Magyarországon

2017. augusztus 23., szerda · Hozzászólok

vorhenyes_fecske_dsc5692_bajor_zoltan

2017 nyarán új madárfaj, egy vörhenyesfecske-pár fészkelt Balatonfüreden. A fészekből három fióka repült ki július első hetében, ami azért is különleges, mert az egyik szülő a fiókanevelési időszakban valószínűleg elpusztult, így a fiatalok etetése a magára maradt madárra hárult. A helyszíni megfigyeléskor ráadásul egy, a madarászok előtt eddig nem ismert, korábbi években épült fészek is előkerült. Tovább »

A madártani egyesület újabb állatfaj-meghatározást segítő alkalmazásokat fejlesztene ki

2017. április 17., hétfő · Hozzászólok

További állatfajok meghatározását segítő okostelefonos alkalmazások kifejlesztését tervezi a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület – mondta el az MME szóvivője hétfőn az M1 aktuális csatornán. Tovább »

Lakossági felhívás a panelszigetelések, épületfelújítások madár- és denevérbarát megvalósításáért!

2017. február 6., hétfő · Hozzászólok

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) fontosnak tartja a korszerűtlen épületek utólagos külső szigetelését, ami jelentősen csökkenti hazánk energiaigényét és környezetterhelését. A szervezet ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy az épületfelújítások óhatatlanul megsemmisítik azoknak a védett és helyenként vészesen fogyatkozó fecskéknek, verebeknek és denevéreknek az élőhelyeit, melyek települési jelenléte ugyanakkor egyre fontosabb, jól felfogott érdekünk is. Szerencsére rendelkezésünkre állnak azok az eszközök, melyek segítségével olcsón és egyszerűen pótolhatóak ezek a fészkelőhelyek és lakóüregek! Tovább »

A kemény fagyok ellenére miért kevesebb a madár az etetőkön?!

2017. január 19., csütörtök · Hozzászólok

fekete_rigo_tojo_befagyott_itaton_20160120_orban_zoltan

Az elmúlt hetekben számos alkalommal futott be ez a kérdés a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez (MME) az ország egész területéről. A beszámolók szerint azokon a helyeken is, ahol évek, évtizedek óta folyik téli etetés, gyakran a szokott madárlétszám töredékét tapasztalják a madárbarátok, az újonnan létesült etetők pedig sokszor konganak az ürességtől. Tovább »

Január 13-a és 15-e között rendezik meg a XIV. Országos Sasszinkront

2017. január 10., kedd · Hozzászólok

parlagi_sas_Kovacs_Andras_0001

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya és Monitoring Központja a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil szervezetekkel együttműködve immáron XIV. alkalommal szervezi meg az Országos Sasszinkront, a hazánkban telelő ragadozómadarak éves számlálását január 13-15-e között. Tovább »

A várható kemény fagyokban itatással is segíthetjük az etetők madarait!

2017. január 5., csütörtök · Hozzászólok

fekete_rigo_tojo_befagyott_itaton_20160120_orban_zoltan

Tartós, több napig tartó erős fagyok idején nem csak a táplálék, de a folyadék pótlása is kritikus tényezővé válik a madarak számára. Folyékony halmazállapotú vizet találni télen gyakran sokkal nehezebb, mint élelemhez jutni. Az ivás különösen a mind gyakrabban csapadékmentes teleken okoz gondot a madaraknak, amikor fagyott havat vagy zúzmarát sem tudnak csipegetni. Ezért a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) arra kéri a lakosságot, hogy az etetőkön itatók működtetésével is segítsük a madarakat. Tovább »

A tengelic a 2017-es év madara

2017. január 2., hétfő · Hozzászólok

tengelic_gyermeklancfumagot_eszik_Budapest_20140414_Orban_Zoltan_0002

A tengelic Magyarország és Európa egyik legszínesebb pintyféléje. A sík és dombvidékek mellett települési kertekben, parkokban, utcai fasorokban is költ. Vékony növényi szálakból álló, szőrrel bélelt fészkét fák, magasabb bokrok lombkoronájának szélére építi. Évente két-három fészekaljat is nevel, alkalmanként 4-5 tojást rak. Apró gyommagvakkal táplálkozik, de fiókái étrendjét bogarakkal és hernyókkal egészíti ki. A madáretetők és -itatók rendszeres vendége. Tovább »

A szabályok betartásával denevér- és madárbarát módon lehet felújítani az épületeket

2016. szeptember 6., kedd · Hozzászólok

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) fontosnak tartja a korszerűtlen épületek utólagos külső szigetelését és a nyílászárók cseréjét, ami jelentősen csökkenti hazánk energiaigényét és környezetterhelését. A szervezet ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy az épületfelújítások óhatatlanul megsemmisítik azoknak a védett, vészesen fogyatkozó fecskéknek és denevéreknek az élőhelyeit is, melyek települési jelenléte ugyanakkor egyre fontosabb, jól felfogott érdekünk is. Szerencsére rendelkezésünkre állnak azok az eszközök, melyek segítségével olcsón és egyszerűen pótolhatóak ezek a fészkelőhelyek és lakóüregek! Tovább »

Rákosi Vipera Napot tartanak a Szegedi Vadasparkban szombaton

2016. augusztus 31., szerda · Hozzászólok

SZS20140906_rakosi_vipera_a_vadasparkban_012

Már hagyomány, hogy minden év szeptemberének első szombatja hazánk legveszélyeztetettebb gerincesének, a rákosi viperának a napja. Az idén sem lesz ez másként, a faj megmentésért dolgozó kollégák és önkéntesek 4 hazai helyszínen felállított információs standoknál, illetve a Rákosivipera-védelmi Központban várják a látogatókat. Az érdeklődök, többek között megtudhatják, hogy mik azok a könnyen azonosítható morfológiai jegyek, amelyek alapján megkülönböztethetjük a viperákat az ártalmatlan siklóktól, illetve megismerkedhetnek eme ritka fajunk megvédésére tett erőfeszítésekkel is. Tovább »

Jövőre kiderül, visszatértek-e Sándorfalvára a szalakótafiókák + FOTÓK

2016. július 19., kedd · Hozzászólok

madargyuruzes11_gsTöbbféle gyűrűt kaptak a sándorfalvi oktatóközpont szalakótafiókái: egy pirosat, mellyel a befogás helyét, illetve egy egyedi számsorosat, mellyel a madarat azonosítják. A szombaton elmaradt madárgyűrűzés után az ornitológusoknak gyorsan kellett cselekedniük, nehogy a fiókák a jelölés előtt elhagyják az odút.
Tovább »

Óvatosan bolygassuk a rőzserakásokat, vigyázzunk a sünökre! + VIDEÓ

2016. június 22., szerda · Hozzászólok

keleti_sun_rozserakas_menedekbe_tart_reggel_Budapest_20160604_Orban_Zoltan_0001

Az éjszakai életmódot folytató, védett keleti sün (természetvédelmi értéke 25 ezer forint), 2014 év emlőse, előszeretettel választja nappali búvóhelyül a kertekben, parkokban felhalmozott rőzserakásokat. A nőstények itt is ellenek, ezért az óvatlanul végzett kertrendezés könnyen teljes családok pusztulását is okozhatja – hívja fel a figyelmet portálunkhoz eljuttatott közleményében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).
Tovább »

Önkéntesek őrizhetik a magyarországi parlagi sasok veszélyeztetett fészkeit 2016-ban is

2016. március 10., csütörtök · Hozzászólok

parlagi_sas_kelemen_mme

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a Hortobágyi, a Bükki és a Kőrös-Maros Nemzeti Park Igazgatósággal együttműködve, a HELICON LIFE+ projekt keretében ismét parlagi sas fészekőrző akciót hirdet önkéntesek számára. A legveszélyeztetettebb parlagisas-fészkek őrzésére a Jászság, a Borsodi-Mezőség és a Dévaványai-sík Különleges Madárvédelmi Területen kerül sor 2016. április 15–július 22. között. Tovább »

A lakosság az énekesmadarak mellett a rágcsálópusztító baglyok költését is segítheti műfészkek, költőládák kihelyezésével

2016. március 7., hétfő · Hozzászólok

Magyarország bagolyállományának jelentős része lakott területeken is él vagy kimondottan emberkövetőnek számít. Települési jelenlétük azért fontos, mert ezek a madarak elsősorban kisrágcsálókkal táplálkoznak és fiókáikat is ezekkel etetik. Így biológiai úton segítenek kordában tartani a városokban is sok problémát okozó: terménydézsmáló, élelmiszert tönkre tevő, közműveket rongáló egereket és patkányokat. Tovább »

Minden civil szervezet helyezzen ki egy madárodút! – országos kampány

2016. február 3., szerda · Hozzászólok

Balástya Község Önkéntes Tűzoltó Egyesülete Minden civil szervezet helyezzen ki egy madárodút címmel országos kampányt hirdet egyesületek és alapítványok mellett iskolák, intézmények és vállalkozások körében. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) által szakmailag támogatott akció célja a hazai madárállomány segítése mesterséges fészkelőhelyek kihelyezésével. Tovább »

Elkészült a 2016. évi XIII. Országos Sasleltár

2016. január 27., szerda · Hozzászólok

sas_ragadozo

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil természetvédelmi szervezetekkel együttműködve idén januárban tizenharmadik alkalommal szervezte meg a hazánkban telelő sasok éves számlálását. Tovább »

Lakossági felhívás a panelszigetelések, épületfelújítások madár- és denevérbarát megvalósításáért

2016. január 18., hétfő · Hozzászólok

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) fontosnak tartja a korszerűtlen épületek utólagos külső szigetelését, ami jelentősen csökkenti hazánk energiaigényét és környezetterhelését. A szervezet ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy az épületfelújítások óhatatlanul megsemmisítik azoknak a védett és helyenként vészesen fogyatkozó fecskéknek, baglyoknak, verebeknek és denevéreknek az élőhelyeit, melyek települési jelenléte ugyanakkor egyre fontosabb, jól felfogott érdekünk is. Szerencsére rendelkezésünkre állnak azok az eszközök, melyek segítségével olcsón és egyszerűen pótolhatóak ezek a fészkelőhelyek és lakóüregek! Tovább »

Mi legyen 2016 év madara? – lakossági szavazás a “láthatatlan tyúkok” közül

2015. június 25., csütörtök · Egy hozzászólás

picmonkey_collage_4

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 1979-óta választja vagy szavaztatja meg az év madarát. 2016-re három „láthatatlan tyúk”: a fürj, a haris és az ugartyúk közül választhatnak az emberek az egyesület www.mme.hu honlapján, július 27-e 12 óráig.
Tovább »

Az Agórában ünnepli negyvenedik születésnapját a Magyar Madártani Egyesület

2014. október 8., szerda · Hozzászólok

szalakotafioka_gyuruzese_mj-021 (1)

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Csongrád Megyei Helyi Csoportja az egyesület megalakulásának 40. évfordulója alkalmából szervez emlékülést október 16-án, délután öt órától. A Szent-Györgyi Albert Agórában meghirdetett rendezvényen a természet szolgálatában álló szervezet négy évtizedes múltját, és a rájuk váró feladatokat is áttekintik majd. Tovább »

Szegeden is jubileumi programsorozattal ünneplik a madarakat

2014. január 9., csütörtök · Hozzászólok

madargyuruzes10_gsMegalakulásának negyvenedik évfordulóját ünnepli idén a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a szegedi madárkutatás azonban már több mint fél évszázados múltra tekinthet vissza. Februártól interaktív programokkal, előadásokkal várják az égi vándorok barátait, akik közelebbről megismerkedhetnek a fülemülével, a daruval és a túzokkal is. Tovább »

A természet a panellakás erkélyén – madárvédelmi módszerek télire

2013. december 23., hétfő · 2 hozzászólás

csuszka_eteto_Csilleberc_les_Orban_Zoltan_0007Fontos, hogy téli etetéssel és itatással védjük a hazai madárállományt, ha már a nyugat-európai országok lakosainkat nem jut ki elég a csivitelésből. A madárgondozás egyébként legalább annyira rólunk emberekről, mint tollas barátainkról szól.
Tovább »