A csend ünnepe – halottainkra emlékezünk a szegedi temetőkben is + FOTÓK

2016. október 31., hétfő · Hozzászólok

temeto_este03_gs

November 1-je mindenszentek ünnepe, november 2-a pedig a halottak napja a keresztény világban: rendbe tesszük, virággal díszítjük a sírokat, és gyertyát gyújtunk halottaink üdvéért. A szeretet lángjai hirdetik az örök életet és Isten dicsőségét. Tovább »

Divatjelenséggé vált a gyertyagyújtás – a Halottak hete a néprajzkutató szemszögéből

2016. október 31., hétfő · Hozzászólok

mindenszentek51_gs

A szegedi népszokásokról, napjaink halott kultuszáról is beszélgettünk a néprajzkutatóval. A Mindenszentek az utóbbi évtizedben vált egyre fontosabb ünneppé újból. Az egyházi hagyományok mellett az elüzletiesedés is megjelenik. Tovább »

Lakás- és temetőtüzek november első napjaiban

2016. október 26., szerda · Hozzászólok

gyertya_mecses_gyasz_mindenszentek

Mindenszentek idején és az azt követő Halottak napján általános szokás, hogy gyertyát gyújtunk azokért, akik már nem lehetnek velünk. Sokan nemcsak a temetőkben, hanem otthon is gyertyagyújtással emlékeznek meg, emellett egyre jobban terjed a halloweeni töklámpás készítése is. Sajnos nem telik el év anélkül, hogy a tűzoltókat ne riasztanák temetőtüzekhez, vagy olyan lakástűzhöz, amelyet kegyeleti gyertya okozott – közölte a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Tovább »

A katolikusok az összes szentről és minden elhunytról megemlékeznek

2015. október 30., péntek · Hozzászólok

November 1-jén, mindenszentek napján ünneplik az összes szentet, vagyis valamennyi megdicsőült lelket, november 2-án, halottak napján pedig a katolikus egyház megemlékezik minden elhunytról, különösen a tisztítótűzben szenvedő lelkekről – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) sajtószolgálata az MTI-vel. Tovább »

A névtelen szentek ünnepe és az elhunytak emlékezete

2014. november 1., szombat · Hozzászólok

mindenszentek51_gs

Hétvégén ismét megtelnek a temetők, a családok az elhunytaikra emlékeznek, a mécsesek fénye ragyogja be az éjszakát – mindannyian megemlékezünk ilyenkor elvesztett szeretteinkre. De ismerjük-e valójában, mit is jelent Mindenszentek ünnepe és Halottak Napja? Tovább »

A katolikusok az összes szentről és minden elhunytról megemlékeznek

2014. október 30., csütörtök · Hozzászólok

November 1-jén, mindenszentek napján ünneplik az összes szentet, vagyis valamennyi megdicsőült lelket, és november 2-án van halottak napja, amikor a katolikus egyház megemlékezik minden elhunytról, de különösen a tisztítótűzben szenvedő lelkekről – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) sajtószolgálata csütörtökön az MTI-vel.
Tovább »

Felkészültek a Mindenszentekre és Halottak napjára Szegeden + FOTÓK

2014. október 28., kedd · Hozzászólok

temeto_sajttaj10_gs

A szeretteikre emlékezők biztonságára fokozottan ügyelnek Szegeden a rendőrök és polgárőrök. Mindenszentek idején csak a Belvárosi temetőt 60-65 ezer ember keresi fel, ahol az I. világháborúra centenáriuma alkalmából Kegyeleti és Hadi Emlékkiállítást is rendeztek. Tovább »

Menetrendi változások október 23. és november 3. között

2014. október 21., kedd · Hozzászólok

A nemzeti ünnepekre, az őszi tanítási szünetre és a halottak napi megemlékezésekre figyelemmel október 23. és november 3. között módosított menetrend szerint közlekednek a trolibusz és a villamos járatok Szegeden. Tovább »

A megyei rendőrség is felkészült a Mindenszentekre és a Halottak napára

2013. október 29., kedd · Hozzászólok

Mindenszentek és Halottak Napja alkalmából a szokásosnál többen utaznak el hozzátartozóik sírjához, hogy leróják kegyeletüket szeretteik előtt. A temetők környékén megnövekszik a forgalom, ami nagyobb türelmet és elővigyázatosságot igényel a közlekedőktől.
Tovább »

Halottak napi készülődés a szegedi temetőkben fokozott rendőri jelenléttel + FOTÓK

2013. október 29., kedd · Hozzászólok

PA297977Már az ünnepek előtti napokban felélénkült a Belvárosi temető forgalma, a szeretteikre emlékezők biztonságára idén fokozottan ügyelnek Szegeden. Tovább »

Elővigyázatossággal gyújtsunk gyertyát és mécsest mindenszentekkor is!

2013. október 28., hétfő · Hozzászólok

temeto_kepriport21_gsMindenszentek közeledtével sokan keresik fel a temetőket, sírkerteket, hogy gyertya gyújtásával emlékezzenek meg elhunyt hozzátartozóikról, de vannak olyanok is, akik a családtag emlékére otthon gyújtanak gyertyát, vagy mécsest. A biztonságra azonban az emlékezés pillanatiban is ügyelni kell.
Tovább »

Egy nap újra találkozunk a Mennyei honban

2012. november 6., kedd · 13 hozzászólás

Két szeretett Évámnak ajánlom: egy nap újra találkozunk a Mennyei honban.

Akárcsak az országunkban élők jelentős része, az elmúlt héten, én magam is ellátogattam, a már nem élő szeretteim sírjaihoz, hogy koszorút és mécsest helyezzek el, hol egy síremlékműnél, hol egy egyszerű fakeresztnél, hol pedig egy urnánál, tudva azt, hogy amikor belépek egy temetőbe már nem találkozhatok ott olyan emberi lelkekkel, akik valamikor köztünk éltek testben.
Tovább »

Mécsesek a temetőkben – befelé fordító fény + FOTÓK

2012. november 1., csütörtök · 2 hozzászólás

November első két napja a megemlékezés időszaka hagyományaink között. Elsején Mindenszenteket, másodikán a halottak napját ünnepeljük, gyertyafény és virágszirom díszíti a sírokat. Képriportunkban mi is lerójuk tiszteletünket az elhunytak felé.
Tovább »

Szerdától vasárnapig tovább lesznek nyitva a temetők

2012. október 30., kedd · Egy hozzászólás

Szerdától vasárnapig, mindenszentek és a halottak napja miatt hosszabb ideig tartanak nyitva a temetők. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) több rendkívüli járatot indít, számos járatát sűríti, és változik a MÁV meg a Volán menetrendje is. A hosszú hétvégére ellenőrzéseket rendeltek el, a temetők környékén fokozott lesz a rendőri jelenlét.
Tovább »

Fokozott ellenőrzések Mindenszentekkor

2012. október 29., hétfő · Hozzászólok

A szeretteikre emlékezők biztonságára, továbbá értékeikre kiemelten ügyelnek Mindenszentekkor a rendőrség munkatársai, a polgárőrök és városőrök egyaránt. A Szegedi Rendőrkapitányság összesen harminc temető biztosítását látja el, míg az útra kelők fokozott ellenőrzésekre számíthatnak.
Tovább »

Koszorúvásár a Marson – a vásárlók rohamára az utolsó héten számítanak + FOTÓK

2012. október 21., vasárnap · 4 hozzászólás

Mindenszentekre készül a Mars téri piac, idén új helyet kaptak a koszorúárusok, a nagycsarnokban lehet válogatni a kínálatukból, míg a lakossági parkolóban vágott virágot fognak árusítani. Kisebb koszorúkat már 400 forint körül is kínálnak, míg a díszesebb nagyobbakért 3500 forintot is elkérnek.
Tovább »

Mindenszentek és lelkeknek emlékezete + FOTÓK

2011. október 31., hétfő · 4 hozzászólás

November első hete, melyet régen halottak hetének is neveztek, az Istenbe és az örök életbe vetett remény kifejezésének időszaka. November elseje – Mindenszentek – a megdicsőült egyház ünnepe, míg másodika a földön küzdő egyház ünnepélyes megemlékezése a tisztítótűzben szenvedő lelkekről.
Tovább »

Temetőlátogatások változó parkolási és közlekedési renddel + VIDEÓ, FOTÓK

2011. október 30., vasárnap · Hozzászólok

Már szombaton elkezdődött a készülődés a Mindenszentek és a halottak napi ünnepekre, a temetőkben egyre több helyen égnek a gyertyák. Vasárnap még a piacon lehetett vásárolni virágot és mécsest is, hogy hétfőn és kedden minden eltávozott rokon, barát sírján loboghasson a láng, viruljon a virág.
Tovább »

Külön helyet kaptak a koszorúárusok a Marson + FOTÓK

2011. október 16., vasárnap · 26 hozzászólás

A Mars téri piac hajnali ébredését, nyitását kísértük végig szombaton reggel fél négytől, amikor is elkezdhetnek kipakolni a termelők és kereskedők. Változás is életbe lépett ettől a hétvégétől, a kinti, úgynevezett futósoron Mindenszentekig a koszorúárusok kaptak helyet.
Tovább »

Őszintén a halálról

2010. november 1., hétfő · 5 hozzászólás

temeto_27 Ha nem rázza meg életünket egy-egy közeli haláleset, a halállal általában novemberben, a mindenszentek és a halottak napján szoktunk foglalkozni. De az utóbbi időben, úgy tűnik, mind gyakrabban találjuk magunkat szembe a halállal, a modern világ egyik tabutémájával, amelyről akkor beszélünk, ha elkerülhetetlen, akkor is halkan, szorongással, nyugtalansággal telve. Emellett mind gyakrabban szembesülünk halálos kimenetelű eseményekkel, balesetekkel, természeti katasztrófákkal, gyilkosságokkal.
Tovább »

Koszorúk, gyertyák, imák

2010. október 30., szombat · Hozzászólok

temeto_25 Mindenszentek napja azoknak az üdvözülteknek a közös ünnepe, akiket nem avattak szentté, akikről a kalendárium név szerint nem emlékezik meg. A halottak napjának előestéjén azokra is kegyelettel gondolnak, akik idegenben vagy ismeretlen helyen nyugszanak. Mindenszentek és halottak napja összekapcsolódik. Régebben úgy tartották, hogy a két ünnep közti éjszakán a halottak miséznek a templomban, és amíg a harang szól, hazalátogatnak szétnézni. Ezért minden helyiségben lámpát gyújtottak elsejéről másodikára virradóra.
Tovább »

Százezer emlékezőt várnak a Belvárosi temetőbe – Hanganyaggal

2009. október 30., péntek · Hozzászólok

temeto1 Hatalmas forgalom várható a szegedi temetők környékén a kegyeleti ünnepi megemlékezések napjaiban. Mindenszentek környékén a Belvárosi temetőbe legalább százezren látogatnak ki. A rendőrök mellett a városőrség és a polgárőrség vigyáz a rendre, hőkamerákkal figyelik a sírokat.
Tovább »

A diadalmas és a szenvedő egyház ünnepnapjai

2008. október 31., péntek · Hozzászólok

Fotók: Gémes Sándor

November elsején – Mindenszentek ünnepén – a katolicizmus a „diadalmas egyházat” ünnepli, míg másnap – Halottak napján – a „szenvedő egyházról” emlékezik meg. November első hete – régi nevén halottak hete – az Istenbe és az örök életbe vetett remény kifejezésének időszaka. Erről szól Miklós Péter alábbi írása. Tovább »

Következő oldal »