Idén sem menekültek a vödrös locsolás elől az ópusztaszeri lányok + FOTÓK

2017. április 17., hétfő · Hozzászólok

opusztaszer_locsolkodas_etelszenteles56_gs

Hagyományos locsolkodással, népi játszóházzal és lovaskocsikázással folytatódott a Szeri Húsvét az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. A napsütés idő és a remek programkínálat megtette hatását: rengetegen látogattak ki a parkba, kicsik és nagyok, családok múlatták itt az időt. Tovább »

Fonott kalács készült Ópusztaszeren húsvét alkalmából + FOTÓK

2017. április 16., vasárnap · Hozzászólok

opusztaszer_kiallitas_husvet41_gs

Húsvét mindkét napján kézműves programokkal, népszokások felelevenítésével várják a látogatókat a parkban. Új kiállítás is nyílt az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark területén, a makói hagyma világával ismerkedhetünk meg. Tovább »

Szeri Húsvét a hagyományőrzés jegyében

2017. április 13., csütörtök · Egy hozzászólás

160328husvet_onte389

Rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn életre kelnek a húsvéti hagyományok Ópusztaszeren. Az emlékpark a Szeri Húsvétra készülve idén is színes programokkal várja a családokat, lesz tojásfestés, régimódi lovas kocsis locsolás, ételszentelés, és természetesen muzsikaszó és néptánc is. Tovább »

Lemondás és újjászületés – húsvét ünnepe van

2015. április 5., vasárnap · 2 hozzászólás

husvet_kezmuves_neni03_gs

A keresztény világ a legfontosabb ünnepét üli a hétvégén: Jézus Krisztus kereszthalálára és feltámadására emlékeznek most világszerte. De hogyan kapcsolódik a tojás és a locsolkodás a vallási ünnephez? Miért változik mindig húsvét időpontja? Frauhammer Krisztina néprajzkutatót kérdeztük. Tovább »

Kondé Lajos: húsvét a szabadulás és megváltás ünnepe

2014. április 20., vasárnap · 2 hozzászólás

onte_husvet_04

Keresztény hagyományokból, egyházi liturgiából és vidéki népszokásokból építkezve nyerte el a húsvét ma ismert formáját. Kondé Lajos, a dóm plébánosa mesélt nekünk arról, miért ez a kereszténység egyik legfontosabb ünnepe, valamint hogyan köthető a sonka és a locsolkodás a vallási szertartásokhoz. Tovább »

Így vártuk a vízbevető hétfőt + LOCSOLÓVERSEK, FOTÓK

2012. április 9., hétfő · 5 hozzászólás

Mint a legtöbb ünnephez, a húsvéthoz és az azt megelőző nagyböjti időszakhoz is számos népszokás, hagyomány kötődik, illetve szorosan kapcsolódik a tavasz kezdetéhez, és így a termékenységgel összefüggő hiedelmek is fennmaradtak. Cikkünk végén néhány locsolóverset is szemezgettünk Olvasóinknak.
Tovább »

Zelena locsolóverset ír, Pocsai tojássalátát készít – kis húsvéti körkép

2012. április 7., szombat · 18 hozzászólás

Nagyszombat! Már nem kell sokat várni a húsvétra. Portálunk a szegedi kulturális és közélet egy-egy ismert szereplőjét kérdezte, miként készül az ünnepre.
Tovább »

Húsvéti múltidéző – a bárány, a tojás és a sonka hagyománya

2012. április 7., szombat · Hozzászólok

Itt van végre! Beköszönt a tavasz, csak azért is kirügyeznek a fák, a csontjainkból lassan kiszivárog a hideg. Főzzük a sonkát, reszeljük a tormát, festjük a tojást, s közben – természetesen – nem gondolunk arra, hogy eleink ötszáz, ezerötszáz évvel ezelőtt ugyanígy várták a tavasz kirobbanását, a húsvétot.
Tovább »

Szabad-e locsolni? – versek húsvéthétfőre

2011. április 24., vasárnap · 6 hozzászólás

A húsvét hétfői locsolkodásnak – a kölni, szódavíz mellett – elengedhetetlen „kelléke” a locsolóvers. E „költői műfaj” talán a népi és urbán lírában az egyik legszabadabb verselés. Lehet faragni rímmel, vagy rím nélkül, hosszan, röviden, metaforákkal és szlenggel, viccesen és romantikusan, sőt akár még vulgárisan is. Mi most egy csokorra valót gyűjtöttünk olvasóinknak össze két kategóriára osztva a verseket.
Tovább »

Szabad-e locsolni? – Locsolóversek húsvéthéfőre

2010. április 4., vasárnap · 7 hozzászólás

husvet01_gs Húsvéthétfő ma vagyon – azt írta a SZEGEDma,
Legyen hát az asztalon sonka, tojás, torma,
Keresse fel minden legény azt, ki kedves néki,
Bőven locsolja meg, ne hagyja hervadni.

Tovább »

“Zöld erdőben jártam…” – Locsolóversek

2009. április 12., vasárnap · 2 hozzászólás
Milyen lehet a húsvéti locsolkodóvers? Komoly és hosszú, már-már valóban költői, vagy vicces, tréfás, bohókás; címzetthez szabott – csak Neked, vagy amolyan megszokott és rövid, csipkelődő, célozgató, találó vagy “elvétő”. Lehet benne ibolya (kék vagy zöld), nyúl és piros tojás – a teljesség igénye nélkül mi is válogattunk néhányat a kedves Olvasóknak: a hosszabbtól az egészen rövidekig. Tovább »

Sonka, torma, piros tojás – Csokinyuszi a kalapból

2009. április 9., csütörtök · Hozzászólok

Az egyházi év két nagy ünnepköre a karácsonyi és a húsvéti ünnepkör, amelyek közül ez utóbbi – a farsang utolsó vasárnapja előtti vasárnappal kezdődik és a pünkösd utáni szombattal ér véget – a régebbi. Húsvétkor ünnepli a keresztény egyház Krisztus feltámadását, s ekkor fejeződik be a 40 napig tartó nagyböjt is. A böjti napok nagypéntekkel, nagyszombattal zárulnak, húsvéttal megszűnik a hústól való tartózkodás hosszú periódusa. Tovább »