Fukusima tanulsága: felelőtlenség volt felépíteni egyes atomerőműveket Japánban

2017. július 13., csütörtök · Egy hozzászólás

popovics_peter005kf

A fukusimai atomkatasztrófáról memoárt író Popovics Péter közgazdász-környezetmérnök és munkájának fordítója, Kuragane Kei bölcsész, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar oktatója adott interjút a SZEGEDma hírportálnak. A japán tanár szerint habár a szigetország kétszer is megtapasztalta az atombomba pusztítását, mégsem számítottak sokan a katasztrófára. Popovics tíz évet élt Japánban, itt született meg első gyermeke, s habár 280 kilométerre élt az atomerőműtől, úgy döntött, családjával hazaköltözik. Történetüket Fukushima [3.11] Maradjunk vagy menjünk címmel írta meg. Tovább »

Így élte át a fukusimai katasztrófa napjait egy magyar család – könyvbemutató Szegeden

2017. április 13., csütörtök · Hozzászólok

Fukushima-1

Kétnyelvű memoár jelent meg a fukusimai atomkatasztrófa Japánjáról egy magyar családapa szemszögéből. A kötetet Kuragane Kei, a szegedi egyetem oktatója ültette át japán nyelvre. A munkát a Juhász Gyula Pedagógusképző Karon mutatta be a két alkotó. Tovább »

A japánok számára Bartók, Sisi és a monarchia jelenti Magyarországot

2015. április 3., péntek · 5 hozzászólás

japan04kf

Komolyzenei múltunk és az Osztrák-Magyar Monarchia ugrik be a legtöbb japán embernek, ha Magyarországról kérdezik, míg mi itthon főképp a mangákkal és animékkel kötjük össze a felkelő nap országát. Kuragane Kei februártól indított kurzusokat az SZTE-n, hogy népszerűsítse a nagy tradíciókkal bíró szigetországot. Politikai elemzőként úgy véli, a két ország kapcsolatában komoly, eddig még kiaknázatlan lehetőségek rejlenek. Tovább »