Szeged a középkorban – Pénteken folytatódik a Szegedi Polgári Platform előadás-sorozata

2016. május 2., hétfő · Hozzászólok

pp_sajttaj03_gs

A középkori Szeged utca- és társadalomrajza bontakozik ki az érdeklődők előtt pénteken este a dóm altemplomában, ahol a Szegedi Polgári Platform által hirdetett programsorozat előadója Máté Zsolt építész lesz. Az esten kiderül többek között, hogy mely utcát koptatjuk lépteinkkel immár a középkor óta, illetve arról is szó lesz, hogy a település különböző részein kik éltek egykor. Tovább »

Konferenciával emlékeznek barátai, tisztelői Koszta László középkorászra + FOTÓK

2016. március 22., kedd · Hozzászólok

koszta_konferencia04_gs

A kétnapos konferenciára egész Európából érkeznek előadók. A történész tavaly nyáron, 53 éves korában hunyt el. Tovább »

Szeged születésétől a nagyárvízig – a 3 szigetből és 1 utcából álló város, ami a Duna hordalékára épült + FOTÓK

2016. március 5., szombat · 10 hozzászólás

szegedi_polgari_platform02_gs

A napfény városát egykor inkább a vizek városának lehetett volna nevezni, hiszen számos ér, tavacska és mocsaras terület szabdalta, és talán azt is kevesen tudják, hogy nem mai folyója, a Tisza, hanem a Duna hordalékán épült. Többek között erről is szó esett a Szegedi Polgári Platform első teltházas estjén, amelyen Blazovich László egyetemi tanár tartott előadást a város kialakulásáról és fejlődéséről a domborzati viszonyok tükrében. Tovább »

A pozsonyi csata: ma sem ismerjük pontosan, mégis vitathatatlanul fontos

2015. július 9., csütörtök · 2 hozzászólás

opusztaszer_beharangozo10_gsA 907-ben lezajlott csata végleg biztosította, hogy miénk maradjon a Kárpát-medence. Az összecsapás ismeretlenebb momentumain kívül beszélgettünk az ütközet újrafelfedezésének történetéről, a legújabb magyar őstörténeti kutatásokról és a történelmi tévhitekről is Petrovics István történésszel, az SZTE Bölcsészettudományi Kar docensével. Tovább »

Kardcsörgés és lódobogás a Mátyás téren – Nándorfehérvári Emléknapok lovas versennyel + FOTÓK

2014. július 19., szombat · 4 hozzászólás

nandorfehervari_csa_megemlekezes-71_gs

Állig felfegyverzett lovagok, vívóiskolák harcosai csaptak össze Alsóvároson, és újdonságként lovas díjugrató verseny is várta a IX. Nándorfehérvári Emléknapokra kilátogatókat. A rendezvény célja ezúttal is, hogy a magyarság legdicsőbb győzelmén keresztül elevenítsék fel a középkor szellemét. Tovább »

A Hunyadiak az ország érdekeit a pápai parancs elé helyezték

2014. július 19., szombat · 2 hozzászólás

nandorfehervar

A Nándorfehérvári Emléknapok programjának hagyományos bevezetője egy történelmi ismeretterjesztő előadás, nem tettek kivételt a szervezők idén sem, Miklós Péter történész „A Hunyadiak és a keresztes eszme” címmel tartott előadást péntek délután. Tovább »

Lovaskupával és reneszánsz hangulattal emlékeznek a nándorfehérvári diadalra

2014. július 16., szerda · 3 hozzászólás

nandorfehervar_mj101

Számos hagyományőrző bemutató és sok más izgalmas családi program várja az érdeklődőket július 18-19-én Szegeden, a Mátyás téren a IX. Nándorfehérvári Emléknapok programsorozatára, amely idén Nándorfehérvár Kupa lovas díjugrató versennyel is kiegészül. Tovább »

Még az X-faktort is kenterbe verte a Múzeumok Őszi Éjszakája + FOTÓK

2013. október 13., vasárnap · Egy hozzászólás

muzeumok_oszi_ejszakaja15_gsA Múzeumok Őszi Éjszakája felvette a versenyt “Magyarország legnézettebb tehetségkutató műsorával”. A családok inkább a kultúrának áldozták szombat estéjüket: keresztül-kasul bejárták Szeged kiállítótereit, hogy zseblámpával fedezzék fel a sosem látott tárlatokat, vagy hogy egy pillantást vethessenek az üvegkoporsó alá zárt múmiákra.
Tovább »

Vissza a középkorba – Nándorfehérvári Emléknapok Alsóvároson + FOTÓK, VIDEÓ

2012. július 21., szombat · 2 hozzászólás

„A déli harangszó mindenkinek ugyanazt hirdeti: Európának csak összefogással van jövője” – jelentette ki Balogh Elemér alkotmánybíró a Mátyás téri rendezvényen. Az 1456-os, török felett aratott diadalra korabeli zenés-táncos bemutatókkal, illetve természetesen csatajelenetekkel is emlékeztek, így hozva karnyújtásnyi távolságba a középkort.
Tovább »

Megkezdődött Szegeden a VII. Nándorfehérvári Emléknapok + FOTÓK

2012. július 20., péntek · Egy hozzászólás

Hetedik alkalommal rendeznek Nándorfehérvári Emléknapokat Szeged-Alsóvároson a Mátyás téren, s ezúttal is történelmi emléküléssel vette kezdetét az 1456-os török felett aratott diadal évfordulójához kapcsolódó programsorozat.
Tovább »

Főhajtás Hunyadi és Kapisztrán emléke előtt + FOTÓK

2012. július 20., péntek · Hozzászólok

A Dóm téri Pantheonban pénteken délután koszorúzták meg Hunyadi János és Kapisztrán János szobrát a Szegedi Rovásírók Egyesülete kezdeményezésére.
Tovább »

A középkorba kalauzolnak szombaton Szegeden + VIDEÓ

2012. július 18., szerda · Hozzászólok

Történelmi előadásokkal, harci bemutatókkal, lovagi tornákkal, középkori zenei koncertekkel várnak kicsiket és nagyokat a Mátyás téren a VII. Nándorfehérvári Emléknapok. Tovább »

A nándorfehérvári diadalra emlékeznek Alsóvároson

2012. július 17., kedd · Hozzászólok

Az 1456-os török felett aratott nándorfehérvári diadalra immár hetedik alkalommal emlékeznek rendezvénysorozattal Szegeden, a Mátyás téren. A Nándorfehérvári Emléknapokon idén először a Kárpát-medencén kívülről, Lengyelországból is érkeznek előadók, illetve megjelentetnek egy újságot is, mely a 15. századi európai és hazai történéseit dolgozza fel.
Tovább »

Megérkeztek a múzeumba a kassai gótikus kincsek

2008. augusztus 14., csütörtök · Hozzászólok

Fotók: Gémes Sándor

Csütörtökön 15 órakor megérkezett a Móra Ferenc Múzeumba a világhírű kassai gótikus műkincsgyűjtemény, mely az intézmény szeptember elején nyíló bibliai műkincskiállításának meghatározó részét képezi majd. Tovább »