Szijjártó: Közép-Európának fontos szerepet kell vállalnia a biztonság és a versenyképesség helyreállításában

2017. június 22., csütörtök · Hozzászólok

Közép-Európának fontos szerepet kell vállalnia Európa biztonságának és versenyképességének a helyreállításában, ezért erőteljesen fel kell lépnie a migráció leállítása, az Európai Unió bővítése, valamint a kontinens keleti és nyugati fele között gazdasági együttműködés erősítése érdekében – ezt az álláspontot képviseli Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Közép-európai Kezdeményezés (KEK) országainak csütörtöki minszki külügyminiszteri találkozóján. Tovább »

Rétvári: Európában és Kínában is elismerik magyar egészségügy teljesítményét

2017. június 19., hétfő · Hozzászólok

retvari_ence_gs

A magyar egészségügy teljesítményének elismerése, hogy Budapesten rendezik Kína és a közép-, valamint kelet-európai országok egészségügyi minisztereinek harmadik fórumát – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán. Tovább »

Szijjártó: csak erős tagállamok tehetik erősebbé az Európai Uniót

2017. május 26., péntek · Hozzászólok

Az európai integráció akkor tud erős lenni, ha erős tagállamokra alapul, s “ebben erős egyetértés van Közép-Európában” – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter magyar újságíróknak nyilatkozva Pozsonyban, ahol pénteken, a többi visegrádi országból érkezett partnereivel együtt panelbeszélgetésen vesz részt a Globsec biztonságpolitikai fórumon. Tovább »

Kövér László: az illegális migráció Közép-Európa újbóli kényszer alá rendelésének egyik eszköze

2017. május 18., csütörtök · Hozzászólok

Az illegális migráció Közép-Európa újbóli kényszer alá rendelésének és egész Európa gyengítésének egyik eszköze – értékelte Kövér László, az Országgyűlés elnöke csütörtökön Varsóban, a kelet-közép- és kelet-európai országok parlamenti csúcstalálkozóján. Tovább »

Orbán: Magyarország továbbra is Közép-Európa termelési motorja akar lenni

2017. április 7., péntek · 8 hozzászólás

Orbán Viktor

Magyarország célja, hogy továbbra is Közép-Európa termelési motorja legyen, az Apollo Tyres pedig az egyik henger ebben a motorban – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a indiai cég gyöngyöshalászi abroncsgyárának ünnepélyes átadásán. Tovább »

Kövér: ütközőzóna-szerepbe kényszerítenék a térséget a globális érdekek

2016. szeptember 23., péntek · Hozzászólok

Az Országgyűlés elnöke szerint az Európa gyengítéséhez fűződő globális geopolitikai érdekek éppen abba az ütközőzóna-szerepbe akarják ismét visszakényszeríteni Közép-Európát, amelyből 1989-90-ben ki akart törni, bejelentve integrálódási igényét “Európa második világháború után szabadon és demokratikusan fejlődni tudó, szerencsésebb feléhez”. Tovább »

The New York Times: médiaérdekeltségeket halmoznak fel oligarchák Közép-Kelet-Európában

2014. november 27., csütörtök · Hozzászólok

Szerte Kelet-Közép-Európában befolyásos helyi üzletemberek és befektetési csoportok vásárolnak fel lapkiadó vállalatokat és más médiavállalkozásokat, a sajtószabadságot illető aggodalmakat váltva ki ezzel – írta pozsonyi keltezésű cikkében a The New York Times csütörtöki száma. Tovább »

A mi Közép-Európánk: Erős potenciál rejlik a V4-ekben + FOTÓK

2014. november 13., csütörtök · 3 hozzászólás

konferencia01_gs

“A visegrádi négyek presztízse arra is kötelezi az országokat, hogy kihasználják az együttműködésben rejlő lehetőségeket” – jelentette ki Roman Kowalski budapesti lengyel nagykövet A mi Közép-Európánk című konferencián a Gál Ferenc Főiskolán. Tovább »

Beindult a dél-erdélyi autópálya építése

2011. április 12., kedd · Hozzászólok

Emil Boc kormányfő rakta le jelképesen a Hunyad megyei Tordos falu határában a dél-erdélyi autópálya alapkövét. A 4-es európai folyósón vezető sztráda első szakasza a Déva és Szászváros közötti 33 kilométeres távon épül – adja hírül az erdély.ma hírportál.
Tovább »

Történettudományi konferencia a Móra Ferenc Múzeumban

2010. március 4., csütörtök · Hozzászólok

Március 5-én kerül megrendezésre a II. Több Nemzetiségű Államok Keletkezése és Felbomlása Közép-Európában címet viselő tudományos konferencia történészeknek, geográfusoknak, regionalistáknak és mindazoknak, akiket a téma érdekel.
Tovább »

Magyarellenességből jeles: Csehszlovákia megálmodója

2009. január 5., hétfő · Hozzászólok

Gulyás László könyve Edvard Benesről

Fotók: SZEGEDma

Edvard Benes cseh politikus ott bábáskodott a történelmi Magyarország felszámolásánál, a trianoni békekötés feltételeinek kialakításánál, és egyik létrehozója volt a magyarellenes kisantantnak. A második világháború utáni benesi politika következtében hárommillió németet és több mint kétszázezer magyart üldöztek el Csehszlovákiából. Gulyás László hiánypótló monográfiájában érdekes adalékokat olvashatunk a magyar nemzet huszadik századi történelme szempontjából az egyik legfontosabb, nem magyar közép-európai politikusról. Tovább »

Új könyv: magyarok kisebbségben a 20. században

2008. október 26., vasárnap · Hozzászólok

A kisebbségi magyar közösségek 20. századi történetéről szóló, 29 szerző munkájából összeállt kötetet mutatnak be a szegedi SZAB-székházban (Somogyi u. 7.) október 27-én, hétfőn 17 órától. Az eseményen jelen lesznek a kiadvány szerkesztői, Bárdi Nándor és Fedinec Csilla is. A könyvismertető beszélgetést Vincze Gábor, az Emlékpont Múzeum történésze vezeti, a kiadványt többek között Miklós Péter, a Móra Ferenc Múzeum történész-muzeológusa, a SZEGEDma.hu munkatársa értékeli – tájékoztatott Medgyesi Konstantin, a Móra-múzeum sajtóreferense. Tovább »

A fordulat éve

2008. szeptember 28., vasárnap · Hozzászólok

A kommunisták azért az 1948-as évet tekintették fordulatnak, ami még él napjaink középiskolás oktatásában (!), mert – úgymond – a kommunista és a szociáldemokrata párt egyesülésével megteremtődött a „munkásegység”, és ezzel végbement a fordulat a munkáshatalom (proletárdiktatúra) megteremtéséhez. Lárifári! – hogy klasszikusokat idézzek. A tényleges fordulat már egy évvel korábban, 1947-ban végbement!

Tovább »

Martonyi világos nemzetstratégiát sürget

2008. május 31., szombat · Hozzászólok

Fotó: Gémes Sándor

Magyarország hat év alatt vészesen eltávolodott az európai élvonaltól, s rendkívül súlyos válságba került. A hatalmi csoporttal szembeni bizalomvesztést csak előrehozott választásokkal lehet orvosolni, ugyanakkor hitre és derűlátásra van szükség az előrelépéshez – véli Martonyi János (képünkön). Az Orbán-kormány külügyminisztere csütörtökön a Széll Kálmán Alapítvány rendezvényén „Van kiút a válságból” címmel tartott előadást a Móra-múzeumban. Tovább »