Mint a mesében – határokon átnyúló kultúrmisszió

2017. szeptember 18., hétfő · Hozzászólok

Több évtizeddel ezelőtt alakult meg a szegedi bábszínház, amely működésének hetedik évtizedében is a kezdeti lelkesedéssel várja a város apraját és nagyját. Kövér László igazgatót az új évadról és a kulisszatitkokról kérdeztük. Tovább »

Változatos műsorral készül a szegedi Kövér Béla Bábszínház

2017. szeptember 13., szerda · Hozzászólok

A művészek a következő hónapokban az iskolákba is ellátogatnak kamaszoknak szóló produkcióikkal. Változatos műsorral várja a közönséget a 2017-2018-as évadában a szegedi Kövér Béla Bábszínház – közölte Kövér László igazgató szerdán a Tisza-parti városban. Tovább »

A kulturális bizottság Kövér Lászlót javasolja a bábszínház vezetőjének (FRISSÍTVE)

2015. február 25., szerda · Egy hozzászólás

kulturalis_bizottsagi01kf

Nagy többséggel, hat igenszavazattal a jelenlegi igazgatót, Kövér Lászlót javasolta a kulturális bizottság a bábszínház élére. A végső döntést a közgyűlés hozza meg. Tovább »

Nemzetközi bábfesztivál Szegeden + FOTÓK

2011. május 16., hétfő · Hozzászólok

babszinhaz_szabadka_it (10) A Kövér Béla Bábszínház – együttműködve a Szabadkai Nemzetközi Gyermekfesztivál igazgatóságával – 2011. május 16. és 21. között immár második alkalommal két helyszínen, a Bábszínház épületében és a Dugonics téren felállítandó színpadon megrendezi a Szeged–Szabadka Gyermekszínházi Fesztivált.
Tovább »

Perui és brazil fellépők a szegedi bábfesztiválon

2011. május 15., vasárnap · Egy hozzászólás

Ismét megrendezik a Szeged – Szabadka Gyermekszínházi Fesztivált: a hétfőtől szombatig tartó rendezvénysorozatot a szegedi Kövér Béla Bábszínház a Szabadkai Nemzetközi Gyermekfesztivál igazgatóságával közösen hozza második alkalommal Szeged városába, ahová többek közt perui és brazil fellépőket is várnak.
Tovább »

Bábok a szegedi kultúra szolgálatában + HANG

2010. június 16., szerda · Hozzászólok

babszinhaz_it_17 A Kövér Béla Bábszínház 64. évadát zárta június 16-án délelőtt. A félórás ülésen szó volt egyebek közt az új „előadó-művészeti törvényről” és a külföldi előadásokról, valamint a Szeged-Szabadka Gyermekszínházi Fesztiválról is.
Tovább »

Megnyílt a Szeged-Szabadka Gyermekszínházi Fesztivál + HANG, FOTÓK

2010. május 17., hétfő · Hozzászólok

babszinhaz04_gs A szegedi Kövér Béla Bábszínház – együttműködve a Szabadkai Nemzetközi Gyermekfesztivál igazgatóságával – május 17.-e és 22.-e között, két helyszínen megrendezi az I. Szeged-Szabadka Gyermekszínházi Fesztivált.
Tovább »

Gyermekszínházi fesztivál lesz Szegeden

2010. május 15., szombat · Hozzászólok

Először rendezik meg a jövő héten a Szeged- Szabadka Gyermekszínházi Fesztivált; a hétfőtől szombatig tartó rendezvény a 17 éves Szabadkai Gyermekfesztiválra épül, melynek szervezői hat előadást “adnak kölcsön” Szegednek.
Tovább »

Bábszínház az egész világ… – egy gyerekszínház perspektívái

2010. április 18., vasárnap · Hozzászólok

babszinhaz_it_06 Mikor voltunk először színházban? Erre a kérdésre alighanem óvodás vagy kisiskoláskori élménnyel felelnénk legtöbben. A gyerekszínházaknak más feladatuk is van, mint a kőszínházaknak – vallja Kövér László, a szegedi Kövér Béla Bábszínház vezetője. A színházba járásra kellene szocializálnia a fiatalokat.
Tovább »

Szerda: 5 éves a TIK

2009. december 8., kedd · Hozzászólok

A József Attila Tanulmányi és Információs Központ 2004. december 9-én ünnepélyes keretek között nyitotta meg kapuit. Szerdán egész nap születésnapi rendezvényekkel várnak minden érdeklődőt. A Nagyszínházban Bohémélet, a Kisszínházban Az aranyszőrű bárány, és két előadás is lesz a bábszínházban. A Zeneművészeti Kar hallgatói két hangversenyt is adnak szerdán, Szűcs Édua a Somogyi-könyvtárban mutatja be legújabb karikatúrakötetét, lesz magyar és külföldi szalonzene a Reökben, közönségtalálkozó a múzeumban, és szerda van – tehát Szabadegyetem. Műsorváltozás előtt még láthatják a mozik aktuális műsorát, a Grand Caféban könyvbemutatóra is várják a közönséget, és a buli sem marad el szerda este.
Tovább »

Szombat-vasárnap: Advent második vasárnapja

2009. december 4., péntek · Hozzászólok

A karácsonyi várakozás második vasárnapján meggyújtják a második gyertyát a Dóm téri óriáskoszorún. Kisgyermekes szülőknek tartanak ingyenes előadást az angol nyelv otthoni tanításáról a Somogyi-könyvtárban. Szombaton és vasárnap a Nagyszínházban Orfeusz, a Kisszínházban Homo Hungaricus, vasárnap a bábszínház is játszik.
Tovább »

Szerda: Görgey és Damjanich pisztolyai a múzeumban

2009. december 1., kedd · Hozzászólok

Az Aradon kivégzett Damjanich János és Kiss Ernő pisztolyát, illetve Görgey Artúr hadvezér párbajpisztoly-készletét is bemutatják a Móra Ferenc Múzeumban. A Nagyszínházban Bohémélet, és két előadást is játszik a bábszínház. A Somogyi-könyvtárban Bozay Attila emlékhangverseny lesz, a Reökben Önképzőkör, folytatódik a Dóm Téri Advent, és ha szerda, akkor Szabadegyetem. A Vántus István Kortárszenei Napok keretében két hangversenyt hallhatunk, a Közéleti Kávéházban utazás, lesz filmklub Latinovits Zoltánnal és Ruttkai Évával, Vitamin és jó filmek a moziban, és buli, buli…
Tovább »

Szombat-vasárnap: Advent első vasárnapja

2009. november 27., péntek · Hozzászólok

Vasárnap kezdetét veszi a karácsony előtti négy hetes advent – azaz a várakozás a megszülető Jézusra. Ez alkalomból a Dóm téren meggyújtják az ország legnagyobb adventi koszorúján az első gyertyát, és egész hétvégén ünnepi programokra várják a szegedieket és a vendégeket. A Nagyszínházban Bohémélet, a Kisszínházban Hol jársz, hová mész? címmel az erdélyi Háromszék Táncegyüttes vendégjátékát láthatjuk, a bábszínházban Csipkerózsika. Az IH Rendezvényközpontban szombaton fellépnek a Neoton Família sztárjai, lesz Harlem Gospel Choir koncert, csokifesztivál, a TIK-ben konferenciát tartanak, és kiállítás nyílik, a Nemzetiségek Házában szombaton Gézengúz matinéra várják a gyermekeket. A mozikban a hétvégén is érdekes filmeket vetítenek, és lesz néhány jó buli is szombat este.
Tovább »

Szombat-vasárnap: Ünnepi hangverseny a Dómban

2009. november 20., péntek · Hozzászólok

Szent Cecília vértanú, a zene védőszentjének tiszteletére ünnepi hangversenyt szerveznek szombaton a szegedi Dómban, szabadkai vendégművészek közreműködésével. A Nagyszínházban szombaton Orfeusz az alvilágban, vasárnap Filharmóniai koncert, a Kisszínházban mindkét napon Az aranyszőrű bárány. A bábszínház bemutató előadást játszik: vasárnap Csipkerózsika. A Fekete házban könyvbemutató, szombaton is PIM-busz a Somogyi előtt, és rengeteg programot kínál a hétvége gyermekeknek. II. Szegedi Egészségmegőrző Napot rendeznek szombaton a Deák Ferenc Gimnázium színháztermében, jobbnál jobb filmeket kínálnak a mozik, és minden műfajban találnak szórakozást a bulizni vágyók.
Tovább »

Péntek: Chagall a Reökben

2009. október 15., csütörtök · Hozzászólok

Marc Chagall 112 színes litográfiája látható péntektől Reökben. A művek egy része a teremtés, másik részük pedig a cirkuszi világ témakörét boncolgatja. A Kisszínházban Háztűznéző, a bábszínház két előadással is várja a kicsiket. Kék angyal címmel Maister Éva színművésznő közreműködésével sanzon- és irodalmi estet rendez a Somogyi-könyvtár, a Hangoskönyvtár-ban, a Vakok Klubjában megemlékezés a Fehér Bot Napjáról, az Egyetemi Autonómia Napján emlékeznek a szegedi egyetemeken 1956. október 13-23. között történtekre. Az Őszi Kulturális Fesztiválon koncertek, underground színház, és ismét választhatunk csillagot. Három rendezvényt is ajánl a Közéleti Kávéház, A Magyar Lagúnák címmel konferencia kezdődik Darvasi László művészetéről a Grand Caféban, sok jó film és néhány jó buli is várja a szórakozni vágyókat pénteken.
Tovább »

Péntek: Háztűznéző a Kisszínházban

2009. október 8., csütörtök · Hozzászólok

A Kisszínházban pénteken Gogol Háztűznéző című, tökéletesen valószínűtlen 170 éves történetének bemutató előadását láthatjuk. Délelőtt indul a Kultúrcsempész Sínbusz Szabadkára, érdekes programok várják az utazókat, nemcsak érkezés után, de már útközben is. A Somogyi két programot is ajánl, az Őszi Kulturális Fesztiválon lesz olvasás éjszakája, Ady-est, kiállítás, énekegyüttesek. Aki csöndre vágyik, mehet csillaglesre a Csillagvizsgálóba. A Közéleti Kávéházban lesz állomás vasút nélkül, orvosi előadás, alkalmi együtteseket bemutató koncert és íróklub. Pénteken is menjenek moziba,  érdemes, és a bulik között is lehet válogatni.
Tovább »

Péntek: Szegedi Paprikafesztivál

2009. október 1., csütörtök · Hozzászólok

Péntektől vasárnapig a Dugonics téren és az Árpád téren az újszegedi Rendezvényház szervezésében, a Csongrád Megyei Önkormányzat támogatásával Szegedi Paprikafesztivál – Csongrád Megyei Paprikasó. A Nagyszínházban Faust elkárhozása, a bábszínházban Joseph Haydn báboperája. A Reök Palotában Sinkó János jubileumi kiállításának megnyitója, a Régi Zsinagógában felolvasóest, a Somogyiban is kiállítás nyílik, és lesz Vakok Klubja. Három rendezvényt is ajánl a Közéleti Kávéház, Siklósi András tart előadást a Nemzeti Klubban, Szabad Szoftver Konferencia és Pszichológus Napok lesznek a TIK-ben. Csillagászati-űrkutatási kiselőadásokat hallhatunk és csillagot választhatunk este a Csillagvizsgálóban, jó mozik és jó bulik várnak mindenkit pénteken.
Tovább »

Két játszóhellyel dolgozik ettől az évadtól a Kövér Béla Bábszínház

2009. szeptember 9., szerda · Hozzászólok

Az idei évadtól már két bemutatóhelyen játszik a szegedi Kövér Béla Bábszínház társulata, amely kilenc bemutatót tervez, ebből kettő kifejezetten óvodásoknak szól – mondta el az intézmény direktora az évadnyitó társulati ülés előtt az MTI-nek szerdán.
Tovább »

Évadzáró a szegedi Kövér Béla Bábszínházban

2009. június 11., csütörtök · Egy hozzászólás

Munkás évadot zárt a szegedi Kövér Béla Bábszínház; a napokban ért véget egy előadássorozat, melyet a szegedi városháza udvarán játszottak Mátyás király udvara címmel, de még a nyári szünet előtt megkezdődnek a következő évad nagy előadásának, a Csipkerózsikának a próbái – mondta el az évadzáró társulati ülést megelőzően az MTI-nek Kövér László. Tovább »

„II. Panel Reneszánsz Fesztivál” – Szellemi vásárfia

2009. április 21., kedd · Hozzászólok

Ki nem hallott manapság arról a „panelprogramról”, amely arra hivatott, hogy a lakótelepek szürke, jellemtelen, megrongálódott épületeit szebb, megújult köntösbe bújtassa. Sokan éltek és élnek ezzel a lehetőséggel. Ám mit sem ér egy ilyen városkép-fejlesztési folyamat, ha az nem jár karöltve e városrészek kulturális fejlesztésével. Tovább »

Újjászületett Hauff Gólyakalifája Szegeden

2009. február 12., csütörtök · Hozzászólok

Hét év után ismét bábszínpadra állította Szegeden Wilhelm Hauff Gólyakalifa című meséjét Galkó Balázs; bár az előző feldolgozás is nagy sikert aratott, a színész-rendező mégis egy új produkcióval készül meglepni a vasárnapi bemutatón a Kövér Béla Bábszínház közönségét. Tovább »

Kedd: Folytatódik a művészettörténet-sorozat a Reökben

2009. február 2., hétfő · Hozzászólok

Keddenként ismét művészettörténetet hallgathat a közönség a Reökben – folytatódik Nátyi Róbert előadássorozata. A színházban és a bábszínház is játszik kedden délután. Politikatörténet – nem feltétlenül politikusoknak, ezúttal Finnországról a TIT-nél, és APEH lakossági tájékoztató a Somogyiban az egyszerűsített bevallásról. A magyar gazdaság helyzetével és kilátásaival foglalkozik a Kereskedelmi és Iparkamara rendezvénye kedden délután; aki még nem látta a mozik aktuális kínálatát, a csütörtöki műsorváltozásig megnézheti, és egy bulit is tudunk ajánlani kedd estére. Tovább »

Kedd: Wagner-est a Színházban

2009. január 19., hétfő · Hozzászólok

Szereti Ön Wagnert? A német zeneszerző műveit sokan találják nehéznek, de rajongói kedden este igazi nagy élménnyel gazdagodhatnak, ha elmennek a színházba a Wagner-estre. Folytatódik az Egyetemes Imahét, ezúttal az Evangélikus Templomban lesz igehirdetés.  Kicsiknek (és nagyoknak) kedden is bábszínház, akit pedig érdekel, hogyan szépül Szeged az idén, mi lesz műemlék épületeink sorsa – legalábbis a városatyák terveiben -, a Városházán részleteket is megtudhat. Királyok, lovagok, romantika – ez kapcsolódik Victor Hugo francia író nevéhez. Erről láthatunk kiállítást a könyvtárban. Még mindig izgalmas filmeket vetítenek a mozikban és kedden este két helyen is várják a bulizós kedvűeket.    Tovább »

Hétfő: Megkezdődött az Egyetemes Imahét

2009. január 18., vasárnap · Hozzászólok

Egyetemes imahét kezdődött világszerte a Krisztushívők egységéért. A szegedi program során minden este másik felekezet templomában szolgálnak felváltva a szegedi egyházak igehirdetői. Hétfőn a Piarista Templomba várják az érdeklődőket – hívőket és nem hívőket egyaránt. A színházban hétfőn szünnap van. A szegedi gyermekszínház életéről és történetéről hallhatunk zenés beszélgetést a bábszínházban, és bőven kínál programokat a Somogyi-könyvtár: vitát egy szeged történetéről írt tanulmányról, két most nyíló kiállítást, a fiatal olvasókat pedig várják a Könyvkirály olvasásnépszerűsítő játékra. Hétfő este bezár a Kass Galériában az Eleven – Kiss Ferenc tervezőgrafikus kiállítása, addig még megnézhetik. Változatos filmkínálattal várnak a mozik hétfőn is, a bulizni vágyók azonban kénytelenek lesznek ezúttal másik programot keresni. Tovább »

Kedd: Az eltűnt idő nyomában – Krúdy, Márai és a Régi Hungária

2009. január 12., hétfő · Hozzászólok

Szünnap után újra játszik a színház és bábszínház, kedden, a téli szünet után, két fontos múzeumi kiállítóhely is kinyit. Az eltűnt idő nyomában kutakodnak a beszélgetők két helyen is: Krúdy és Márai irodalmi világában, illetve a valóságos világban – milyen volt a Régi Hungária? Azt csak titokban reméljük, hogy arról is hallhatunk: milyen lesz? A moziban még mindig dráma és vígjáték, a belvárosban pedig egy érdekesnek ígérkező buli várja az érdeklődőket. Tovább »

Szombat-vasárnap: Különóra a Panoptikumban

2009. január 9., péntek · Hozzászólok

Szombaton „különórát” vehetnek azok, akik még többet szeretnének tudni a decemberben a Somogyiban megnyílt reneszánsz panoptikumról. Ezúttal külön bemutatón és beszélgetésen vehetnek részt, ha kérdésük van, most feltehetik. A hét végén opera és színházi előadás várja a közönséget, a kicsiknek (és a nagyoknak is) vasárnap játszik a bábszínház. A moziba is érdemes elmenni, romantikus dráma, dokumentumfilm és vígjáték is van a választékban, és szombaton mindenki találhat az ízlésének megfelelő bulit. Tovább »

Következő oldal »