Koltay Gábor: Európának bocsánatot kellene kérnie Magyarországtól

2017. október 17., kedd · 7 hozzászólás

A Balázs Béla díjas filmrendezővel, érdemes művésszel legújabb történelmi témájú rockmusicale kapcsán beszélgettünk a magyar történelem fehér foltjairól, feldolgozásra várók darabokról és a váratlanul jött sikerekről. Tovább »

Koltay Gábor: A mai magyar világ Trianon nélkül nem érthető meg + FOTÓK (FRISSÍTVE)

2017. június 2., péntek · 42 hozzászólás

polgari_platform27_gs

Trianonra emlékezett a Szegedi Polgári Platform a dóm altemplomában. A rendezvény díszvendége Koltay Gábor volt, aki beszélt a békediktátumhoz fűződő viszonyáról, a szerződés napjainkig tartó hatásairól. A Trianon utáni nemzetépítés bámulatos történelmi tettnek látja. A filmvetítés után megkoszorúzták az Országzászló emlékművet. Tovább »

Itt élned, halnod kell: robbanásokkal tarkított csatajenetek és tűzijáték is szerepel a darabban

2016. június 4., szombat · Hozzászólok

Robbanásokkal tarkított csatajelenetek, kigyulladó szekerek, tűzijáték és trikolór színű bengáli tűz is várható a Koltay Gábor rendezte Itt élned, halnod kell című zenés történelmi játék előadásain június 17-én és 18-án a fővárosi Hősök terén – hangsúlyozta az MTI-nek Török Ferenc, a nagyszabású produkció pirotechnikai felelőse.
Tovább »

Koltay Gábor Szegeden: Sokszor a szőnyeg alá söpörjük 56-ot! + FOTÓK

2013. november 4., hétfő · 10 hozzászólás

56_os_megemlekezes31_gsMeg kell értenünk 1956 történéseit és üzenetét ahhoz, hogy eljussunk saját lelki épülésünket szolgáló nemzettudathoz Koltay Gábor szerint, aki a Magyar Pieta 1956 szobornál tartott megemlékezésen szólt az egybegyűltekhez. Tovább »

Koltay visszalépett a Szabadtéri igazgatói pályázatától

2013. január 31., csütörtök · 11 hozzászólás

Már csak hárman vannak versenyben a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatói posztjáért. Megkeresésünkre ugyanis Koltay Gábor filmrendező, a Budapesti Művészeti Hetek és Szabadtéri Színpadok egykori igazgatója közölte: a mai nappal visszavonta a Játékok igazgatói munkakörére benyújtott pályázatát.
Tovább »

Menesztették Koltay Gábort a József Attila Színház éléről

2011. június 8., szerda · 5 hozzászólás

Azonnali hatállyal felmentette Koltay Gábort a József Attila Színház megbízott ügyvezető igazgatói tisztségéből Tarlós István főpolgármester szerdán. Csomós Miklós főpolgármester-helyettes szerint a megbízott igazgató hatáskörén átlépve kényszerhelyzetbe hozta a fővárost. Koltay Gábor megdöbbenéssel vette tudomásul menesztését.
Tovább »

A Szeged-Csanádi Egyházmegye 100 milliót adományoz az államadósság enyhítésére

2011. április 15., péntek · Hozzászólok

A Szeged-Csanádi Egyházmegye közleményt adott ki, melyben szolidaritást vállal a társadalom minden tagjával, különösen azokkal a központi költségvetés által finanszírozott szervezetekkel, szervekkel, intézményekkel, melyek idei költségvetésük egy részét zárolni kényszerültek a korábban felhalmozódott rendkívüli mértékű államadósság okozta károk enyhítése érdekében. Ezért az egyházmegye az idei költségvetéséből 100 millió forintot elkülönített – amennyiben az államilag finanszírozott intézményeknek az év végén le kell mondaniuk a költségvetésükben zárolt összegről – és önként felajánlott az államadósság enyhítésére.
Tovább »

Szőregen közösen koszorúztak a pártok képviselői

2011. március 11., péntek · 15 hozzászólás

A hazaszeretet és a nemzettudat ereje

szoreg_marc15_it (01) Az elmúlt évek gyakorlatával ellentétben – amikor március 15-én külön ünnepeltek az iskolások és az óvodások, külön a pártok és a civil szervezetek – most Rózsavölgyi József képviselő kezdeményezésére közös megemlékezést tartottak a helyi Kossuth Lajos Általános Iskola előcsarnokában.
Tovább »

Rékasi: Értéket rendelni az ismertség mellé

2010. december 4., szombat · 5 hozzászólás

Rékasi Károly Wass Albert-estje a Rendezvényházban

Az újszegedi Rendezvényházban óriási sikerrel, telt ház előtt mutatták be a Szerelmem, Erdély – Rékasi Károly Wass Albert-estjét, amelyben a népszerű színész az író szerelmes leveleiből, verseiből, valamint az Adjátok vissza a hegyeimet! című film montázsaiból építkezve keltette életre az évtizedekig elhallgatott, mellőzött, sőt betiltott szerző sajátos világát.
Tovább »

„Emeld fel a szívem, nemzetem!” + VIDEÓ

2010. október 23., szombat · 3 hozzászólás

Ünnepi műsor a 80 éves évfordulóra

1930. október 25-e emlékezetes nap Szeged városa és az egész ország életében. Ekkor avatták fel a Fogadalmi templomot, valamint az egyházi és egyetemi intézményeket magába foglaló Dóm téri épületegyüttest. Az esemény 80 éves évfordulója alkalmából rendezett másfél órás nagyszabású ünnepi műsor rendezője Koltay Gábor.
Tovább »

Nyolcvanéves a szegedi fogadalmi templom + HANG

2010. október 14., csütörtök · Hozzászólok

“Emeld fel szívedet, nemzetem!”

Október 24-én jeles évfordulót ünnepel nemcsak az egyház és a város, de az ország is. Nyolcvan éve annak, hogy Temesvárról Szegedre költözött a Szeged-Csanádi Egyházmegye, ekkor szentelték fel és 1930-ban adták át a Dómot, valamint a teret alkotó épületegyüttest. Az esemény ebben az időben országos érdeklődést váltott ki, sőt nemzetközi visszhangja is volt.
Tovább »

Koltay Gábor Mindszenty-filmje a TIK-ben

2010. október 4., hétfő · Hozzászólok

Október 9-én, szombaton, 17 órai kezdettel a Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központjában bemutatják Koltay Gábor Mindszenty, a fehér vértanú című dokumentumfilmjét Sípos Imrével, a Pesti Magyar Színház színész-rendezőjével a főszerepben.
Tovább »

Húsvéttól ismét látogatható a Feszty-körkép + FOTÓK

2010. április 1., csütörtök · 15 hozzászólás

Felújították a magyarság kultúrkincsét

feszty_atadas06_gs Az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban alkalmi ünnepség keretében csütörtökön átadták a látogatóknak, a határon innen és túl minden magyarnak Feszty Árpád monumentális alkotását, a Magyarok bejövetele című, a honfoglalást ábrázoló panorámaképet. Több mint 3 hónapon keresztül tartott a kép helyreállítása, megszüntették rajta a beázás nyomait és elvégezték a terepasztal és a vászon aktuális restaurálási munkálatait. Kijavították a sérüléseket és a műromokat, az alkotás esztétikai tartozékait, konzerválást végeztek, és elkészült az új látványelem, a körkép közelébe vezető látogatói üvegösvény is. A Feszty-körkép – melyet Vincze László vett át – így a húsvét ünnepi hétvégéjén már látogatható lesz.
Tovább »

Sorsforduló: megemlékezés a nemzeti ünnep alkalmából

2010. március 15., hétfő · 9 hozzászólás

Szeged a változás motorja lesz

IMG_2311 Immár hagyománnyá vált, hogy a március 15-ei ünnepi megemlékezést a Csongrád Megyei Önkormányzat a Móra Ferenc Múzeum előtti téren rendezi meg. Így volt ez ma is, köszöntőt Magyar Anna, a megyei közgyűlés elnöke mondott.
Tovább »

Tőkés László üzenete a SZEGEDma.hu olvasóinak + HANG

2009. december 16., szerda · 22 hozzászólás

temesvar13

A romániai forradalom huszadik évfordulóján tartott nagyszabású rendezvénysorozat keretében kedden nemzetközi konferenciát rendeztek Temesváron, s átadták az Új Évezred Református Központ gyülekezeti termét. Az eseményen – melyre a SZEGEDma.hu is meghívót kapott – mások mellett Orbán Viktor, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség elnöke és a Nobel-békedíjas egykori lengyel államfő, Lech Walesa is részt vett. Tőkés László, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület korábbi püspöke, Erdély európai parlamenti képviselője személyes hangú üzenetet küldött portálunk olvasóinak.

Tovább »

Történelmi úszóház – Trianon a Katin

2008. október 29., szerda · 3 hozzászólás

A Bécsi Kávéház a Tiszára költözött

Fotók: Gémes Sándor

Emlékeznek még Szeged „egyetlen” kávéházára, ami a háromszorosára emelt bérleti díj miatt sajnos végleg bezárta kapuit? Az egykori Bécsi Kávéház volt az utolsó hely Szegeden, amely a nyugatosok hangulatát mind kínálatában, mind pedig küllemében képes volt felidézni. Ótott Ferenc, a kávéház megálmodója és egykori üzemeltetője gondolt egy merészet, és megvásárolta a Kati Büfének helyet adó úszóházat, amely immár Horthy Csónakházként fogadja vendégeit. Tovább »

Wass Alberttől a „betiltott” filmekig Koltayval

2008. október 26., vasárnap · Hozzászólok

Egy ország, ahol félnek a szobroktól, félnek a filmektől

Fotók: Gémes Sándor

Hogyan lehet jeleket hagyni a világban? Jeleket, melyek jobbá teszik a nemzetet, a világot? És miféle szignók ezek? Szegeden a szerdai Wass Albert-szobor-avatón többek között erről is beszélt a SZEGEDma.hu-nak Koltay Gábor filmrendező, akinek alkotásait – egy régmúlt rendszerre emlékeztetően – nem engedik a tévéműsorok sorába „szorgos” kezek, és aki maga is vászonra vitte az erdélyi író életét. Tovább »

Felavatták Wass Albert szobrát: „Szeressétek egymást, magyarok!”

2008. október 22., szerda · Egy hozzászólás

Több százan hajtottak fejet az erdélyi író előtt

Fotók: Gémes Sándor

A Wass Albert-év (születésének 100., halálának 10. évfordulója) alkalmából szoborállítással tisztelgett az író előtt a szegedi Wass Albert Társaság. Tóbiás Klára szobrászművész alkotását október 22-én, szerdán az ‘56-os forradalom évfordulójának előestéjén leplezték le a Kálvin téri református templom előtt. Tovább »

Szerda: Van, aki már készül az ünnepre

2008. október 21., kedd · Hozzászólok

Csütörtökön az 1956-os forradalom ünnepe. De vannak, akik már szerdán készülnek rá, szoboravatással, ünnepi megemlékezéssel. Ám az ünnep előestéjén is jó színházi előadások, koncertek, filmek, bulik lesznek. Csütörtökön pedig végre nem kell olyan korán kelni! Tovább »

Wass Albert-szobrot avatnak Szegeden

2008. október 21., kedd · Hozzászólok

Fotó: SZEGEDma

A Wass Albert-év (születésének 100., halálának 10. évfordulója) alkalmából szoborállítással tiszteleg az író előtt a Szegedi Wass Albert Társaság. Tóbiás Klára szobrászművész alkotásának leleplezésére az ’56-os forradalom évfordulójának előestéjén kerül sor október 22-én 16.30-kor a Kálvin téri református templom előtt. Tovább »

A Horthy-korszakról tanácskoztak

2008. június 28., szombat · Hozzászólok

Fotók: Gémes Sándor

Nagyszabású tudományos konferenciának adott otthont szombaton az újszegedi Rendezvényház. A „Politika és társadalom a Horthy-korszakban” című tanácskozáson neves szakemberek tartottak előadásokat a magyar történelem egyik legvitatottabb. legsokszínűbb, legösszetettebb korszakáról. A rendezvényhez kapcsolódóan „Tárgyak és pillanatok a Horthy-korszak Magyarországáról” címmel kiállítás is nyílt. Tovább »