Kligl Sándor: „A művészet szabadsága nem ott kezdődik, amit a kutya sem ért”

2017. július 30., vasárnap · 7 hozzászólás

kligl_sandor01_gs

Az ukrajnai Sztaniszló városában állítják fel Kligl Sándor Petőfi-szobrát. A szobrásszal nemcsak új alkotásairól, hanem a mecénásokról, a művészetről vallott felfogásáról is beszélgettünk. Tovább »

Kligl Sándor szobrászművész Érdemes Művész elismerést kapott

2017. március 14., kedd · 4 hozzászólás

kligl_sandor04_gsA magyar nemzeti kultúra, művészi alkotómunka területén végzett kiemelkedő művészi értékteremtő munkája elismeréseként Magyarország Érdemes Művésze díjat vehetett át kedden Kligl Sándor. A szegedi szobrászművész alkotásait országhatáron innen és túl is csodálják, számára az egyik legkedvesebb a Kárász utcai utcazenész kompozíció.
Tovább »

A szegedi művész két szobrát avatják fel az 1956-os forradalom alkalmából

2016. október 21., péntek · Egy hozzászólás

mindszenty_jozsefAz 1956-os forradalom alkalmából két város is felkérte Kligl Sándor szobrászművészt, hogy örökítse meg az októberi események hőseit. Vácon Mindszenty József kőszobrát avatják fel, Mélykúton pedig egy helytörténeti szempontból jelentős személy, Szobonya Zoltán ügyvéd bronz portréját leplezik le. A szegedi szobrász a Magyar Nemzeti Bank kérésének eleget téve limitált kiadású 2000 forintos pénzérmét is készített a forradalom 60. évfordulójára.
Tovább »

Restaurálják a nyár folyamán Feszty-körképet – hétvégén tartják a tizedik nyílzáport

2016. június 20., hétfő · 2 hozzászólás

opusztaszer_sajttaj07_gs

A hétvégére szoftverbemutatót, őstörténeti konferenciát és hagyományőrző rendezvényt is szerveznek az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba. A X. Nyílzápor és Íjásztalálkozó idén egybeesik a Múzeumok Éjszakájával, az érdeklődőket éjfélig várják a programok. Ősszel világkonferenciát tartanak a körképekről, bemutatják az Erdélyi Panoráma néven ismert körkép részleteit, valamint felavatják Kligl Sándor szobrát Árpádról és hét vezéréről. Tovább »

A szegedi szobrászművész második Mindszenty-szobrát avatják

2016. június 19., vasárnap · Hozzászólok

mindszenty_szobor_kligl_sandorMagyarország utolsó hercegprímásának, Mindszenty Józsefnek állítanak emléket Komáromban. A közel 2 méteres, kőből faragott szobrot Kligl Sándor tervezte, aki szerint a szoboravatás egyfajta bocsánatkérés a nyilas diktatúrának sziklaszilárdan ellenálló bíborostól.
Tovább »

Eltűnt Szent István kardjának egy darabja + FOTÓK

2015. október 16., péntek · 5 hozzászólás

szent_istvan_szobor01_gs

Megint megrongálták Szeged egyik leghíresebb köztéri szobrát. Ezúttal Kligl Sándor Szent István és Gizella szoboregyütteséről törték le a királyi kardot, ami nem mellesleg a rendszerváltás utáni első emlékmű az országban, amit az államalapító tiszteletére emeltek.
Tovább »

Eltűnt a puli a Kárász utcáról – megrongálták Kligl Sándor szobrát + FOTÓK

2015. június 1., hétfő · 11 hozzászólás

kligl_szoborrongalas01_gs

„Azért készítünk szobrokat, hogy örömet okozzunk az embereknek. Ezért is nagyon elszomorít, ha megrongálják az alkotásokat” – reagált Kligl Sándor arra, hogy ismeretlenek megpróbálták elvinni a Kárász utcai utcazenész kompozíció egyik alakját. Tovább »

A doni hősökre emlékeztek a Szabad emlékezés szobránál + FOTÓK, VIDEÓ

2015. január 12., hétfő · 17 hozzászólás

doni_aldozatokra_emlekezes_koszoruzas71_gs

Hősként kell tisztelnünk azokat, akik ott voltak a Donnál, mert mindegyikük vállalta, ami ráméretett – fogalmazott Kakas Béla megyei közgyűlési elnök a megyeháznál tartott megemlékezésen. Tovább »

Kligl Sándor: A kultúra lényege nem a politikai kiszorítósdi! + FOTÓK

2014. július 11., péntek · 15 hozzászólás

kligl_sandor04_gs

„Ha meghallják a nevemet Szegeden, életbe lép a Lex Kligl, vagyis a városban nem dolgozhatok” – mondja Kligl Sándor szobrászművész, akinek a legendás futballistát, Albert Flóriánt megmintázó szobrát a fővárosban, a Fradi-stadionnál avatják augusztusban. Tovább »

Kligl Sándort és a TiszapART Televíziót tüntette ki a megyei önkormányzat

2013. március 16., szombat · 14 hozzászólás

„Díszpolgárnak lenni itt Csongrád megyében is a közeli jövendő közéleti arculatát formáló és formázó rendíthetetlen bátorságot és keresztény, magyar elkötelezettséget jelent” – fogalmazott Lezsák Sándor a megyeházán rendezett III. Nemzeti esten, ahol Kligl Sándor szobrászművészt díszpolgári címmel tüntették ki. A megye sajtódíját a TiszapART Televízió kapta.
Tovább »

Lovagkereszt a nemzeti elkötelezettségű szegedi szobrásznak

2012. augusztus 22., szerda · 14 hozzászólás

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesült Kligl Sándor Szegeden élő és alkotó szobrászművész. Az elismerést Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes adományozta múlt hét pénteken a nemzeti ünnep alkalmából.
Tovább »

A kommunizmus áldozataira emlékezett a megyei önkormányzat

2012. február 24., péntek · Hozzászólok

650 ezer letartóztatás 1953-ig, 200 ezer deportálás munkatáborokba, 2000 kivégzés koholt vádak alapján – kezdte sorolni a kommunizmus „eredményét” a Csongrád Megyei Önkormányzat megemlékezésén Kligl Sándor szobrászművész.
Tovább »

Szegedi segítség a japán természeti katasztrófa károsultjainak + FOTÓK

2011. április 14., csütörtök · Egy hozzászólás

help_japan06_gs Egyedülálló kezdeményezést karolt fel a Fidesz szegedi frakciója, a március 11-ei japán földrengés és cunami károsultjai megsegítésére gyűjtési akcióba kezdett. Gyimesi László önkormányzati képviselő, tanácsnok sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Japán történelmének egyik legnagyobb természeti katasztrófáját úgy szeretnék enyhíteni, hogy egy 10 éves szegedi kisfiú ötlete nyomán Kligl Sándor szobrászművész és Szabó Géza ötvös mester emlékérmet készít, amelyet 5000 forintos áron vásárolhatnak meg a segíteni akaró polgárok.
Tovább »

Elkészült a mórahalmi díszkút szoborcsoportja

2010. július 4., vasárnap · 13 hozzászólás

kligl_morahalo01_gs Végre együtt van az Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő előtti díszkút teljes, négyfigurás kompozíciója, amit mintegy öt évvel ezelőtt rendelt meg Mórahalom önkormányzata Kligl Sándor Szegeden élő és alkotó szobrásztól, akit nemrég a Magyar Örökség Díjjal is kitüntettek. Június 30-án állították fel a hiányzó szobrokat az együttesbe.
Tovább »

Kligl: „Az álmaimat megtartom magamnak”

2010. június 29., kedd · 3 hozzászólás

Örökséget formáz a Szegeden élő szobrász

kligl_sandor3_gs Hét kitüntetettnek adományoztak Magyar Örökség Díjat június 19-én, a Magyar Tudományos Akadémián. Kligl Sándor, Szegeden élő és alkotó szobrászművész plasztikai világa is bekerült a magyarság szellemi múzeumába, így immár a magyar örökség része.
Tovább »

Kligl Sándor az ajándékba kapott szabadságról

2010. április 6., kedd · 9 hozzászólás

A morális veszteségeket lesz a legnehezebb orvosolni

kligl01_gs Kligl Sándor, a Szegeden élő és alkotó szobrászművész nagy reményekkel tekint az áprilisi választásokra. Hangsúlyozza: abban, hogy ma is sokan nemtörődöm módon állnak a voksoláshoz, az értelmiségiek hibája is, hiszen nem közvetítették megfelelően a demokrácia alapvető értékeit az állampolgárok felé.
Tovább »

Több mint 50 köztéri szobor negyven év alatt + FOTÓK

2010. február 26., péntek · Hozzászólok

kligl4_gs Egész eddigi életművét bemutató impozáns kötet jelent meg a 65 esztendős Kligl Sándor szobrászművészről a szegedi Móra Ferenc Múzeum gondozásában. A 170 oldalas, színes fotókkal teli kiadvány megjelenése kapcsán Pálffy István beszélgetett a művésszel, a Móra Ferenc Múzeumban péntek este tartott bemutatón.
Tovább »

A kommunizmus áldozataira emlékeztek + HANG, FOTÓK

2010. február 24., szerda · 14 hozzászólás

emleknap20_gs A kommunizmus áldozataira emlékezett a Csongrád Megyei Önkormányzat és a Rendezvényház Nonprofit Kft. a Glattfelder Gyula téren. Az emléknapot az Országgyűlés 2000. június 13-án meghozott döntése alapján tartják minden évben február 25-én annak emlékére, hogy Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát 1947-ben ezen a napon jogellenesen letartóztatták és a Szovjetunióba hurcolták.
Tovább »

A doni áttörésre emlékeztek – FOTÓK

2010. január 13., szerda · 6 hozzászólás

megemlekezes0

A Csongrád Megyei Önkormányzat Kligl Sándor Háború című szobránál tartotta meg a doni áttörés 67. évfordulójára rendezett megemlékezést, amelyen a közgyűlés tagjain, a pártok és szervezetek képviselőin kívül rész vettek a magyar történelem legtragikusabb ütközetének életben maradt hősei, a második világháború veteránjai, hozzátartozók és azok, akik hozzájárultak a szobor létrejöttéhez.

Tovább »

Második világháborús emlékművet állítana a Csongrád Megyei Önkormányzat

2008. szeptember 18., csütörtök · Hozzászólok

Fotó: Gémes Sándor

A második világháborúban, a Don-kanyarban elesett Csongrád megyei hősök előtt tisztelgő emlékmű felállításáról döntött csütörtökön a megyei önkormányzat, a szoborcsoport elkészítésére Kligl Sándort kérték föl. Tovább »