Verseny és pancsolás a roma családi napon Sziksósfürdőn + FOTÓK, VIDEÓ

2016. augusztus 8., hétfő · Hozzászólok

roma_csaladi_nap10_gs

Megemlékeztek a roma holokausztra is, de a nap nagyobb része az élet és a kikapcsolódás jegyében telt. A pancsolás mellett a sorversenyeké és az autentikus cigányzenéé volt a főszerep. A roma családi napon jártunk a szikin. Tovább »

Roma családi nap a szikin a közösségépítés jegyében

2015. augusztus 18., kedd · Hozzászólok

20150817_124312

Ötödjére láttak vendégül hátrányos helyzetű családokat Sziksósfürdőn, az immár hagyományos roma ifjúsági és kulturális családi nap keretében. Tovább »

Fürdőzés, vetélkedők és sok-sok zene – roma családi nap a szikin + FOTÓK, VIDEÓ

2013. augusztus 6., kedd · 11 hozzászólás

roma_csaladi_nap_01_gsHarmadik alkalommal rendeztek családi napot hátrányos helyzetű roma családoknak a Sziksósfürdő Strand és Kempingben, ahol ezúttal is játékos vetélkedők és fellépők vártak közel háromszáz embert.
Tovább »

Roma családi napot tartottak a Szikin + FOTÓK

2012. augusztus 9., csütörtök · 24 hozzászólás

Hátrányos helyzetű roma családoknak szerveztek színes programokat a Sziksósfürdő Strand és Kempingben, ahol a játékos vetélkedők mellett ízletes ebéd is várta a résztvevőket. Az „Elszalasztott 1000 év” Független Cigány Érdekvédelmi Közhasznú Egyesület által rendezett második családi napon közel kétszázan vettek részt.
Tovább »

Összefogást sürget a szegedi cigányság + FOTÓK

2012. március 2., péntek · 18 hozzászólás

A városvezetés elhagyta a cigányságot – mondta Nagy Mihály, a Szegedi Cigány Önkormányzat elnöke csütörtök este a Szeged Étteremben, ahol a romák helyzetéről, az integrációs kísérletek főbb gondjairól tartottak konferenciát. Az elnök szerint a jelenlegi romastratégia csak tüneti kezelést nyújt, a problémák sokkal mélyebben gyökereznek.
Tovább »

A nemzetiségi törvény szegedi visszhangjai

2012. január 12., csütörtök · 3 hozzászólás

A rossz jogszabályt is lehet jól alkalmazni – és fordítva

Magyarországon január 1-jétől rengeteg olyan új törvény lépett életbe, amelyeket nem csak a joghoz kevésbé értő laikusok tudnak nehezen feldolgozni, de a jogászoknak is alaposan meg kell izzadniuk. Ilyen a nemzetiségekről szóló törvény, amelyen kívül még legalább 2 másik törvény is befolyásolja, szabályozza a hazánkban élő nemzeti kisebbségek létét és jogállását: kiemelnénk az új Alaptörvényt, meg az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvényt. Az új jogszabályról kérdeztük Purosz Alexandroszt, a szegedi görög kisebbségi önkormányzat vezetőjét és Racskó Tamást, a szlovák önkormányzat elnökét.
Tovább »

Nyugat-balkáni országok európai integrációja – a civilek is besegítenek

2011. április 7., csütörtök · Hozzászólok

p3312305 Több mint húsz civil szervezetet – köztük szegedit is – bevontak abba a kétéves nemzetközi programba, melynek zárókonferenciáját a boszniai Mosztárban tartották. A Regionális Partnerségek az Interkulturális Együttműködésért címet viselő program résztvevői megismerkedhettek többek között a szegedi kisebbségi önkormányzatok működési elvével és jellemzőivel, illetve arról is tanácskoztak, hogy az európai integráció kapcsán milyen közös feladatok hárulnak az önkormányzatokra és a civil szférára.
Tovább »

Megalakult a cigány kisebbségi önkormányzat + FOTÓK

2011. január 24., hétfő · 5 hozzászólás

kisebbsegi_onkormanyzat05_gs A Csongrád megyei cigány területi kisebbségi önkormányzati választás eredménye a kisebbségi jelölőszervezetek területi listájára leadott érvényes szavazatok alapján a következőképpen alakult: első helyen áll a Magyarországi Cigányok Fóruma (MCF) 44 szavazattal. Második a Lungo Drom – Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség 26 szavazat birtokosaként.
Tovább »

Megállapította az OVB az országos kisebbségi választások eredményeit

2011. január 12., szerda · Hozzászólok

Megállapította az országos kisebbségi önkormányzati választások eredményeit az Országos Választási Bizottság (OVB) szerdai ülésén. Az országos kisebbségi önkormányzatok megválasztásában múlt vasárnap a hivatalosan elismert 13 kisebbség részéről 9168 elektor (olyan személy, aki tagja települési kisebbségi önkormányzatnak) vehetett részt, közülük 9018-an jelentek meg a bizottságok előtt, vagyis a részvétel rendkívül magas, 98,36 százalék volt. Az országos választásra vonatkozó szavazatokat a területi választási bizottságok számolták össze hétfőn, és az erről szóló jegyzőkönyveket eljuttatták az OVB-hez.
Tovább »

Van gyanúsítottja a hódmezővásárhelyi romaellenes feliratoknak

2010. február 24., szerda · 4 hozzászólás

Van gyanúsítottja a Hódmezővásárhelyen szombaton elkövetett bűncselekménynek, amelynek során több ház falára romaellenes feliratokat festettek – erősítette meg az MTI információját a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője szerdán; Szenti Szabolcs részleteket egyelőre nem közölt.
Tovább »

Lázár János: durva támadás érte a hódmezővásárhelyi polgárokat

2010. február 21., vasárnap · 29 hozzászólás

A hódmezővásárhelyi polgárokat ért durva, és eddig példa nélküli támadásnak nevezte a város polgármestere, hogy szombaton éjszaka több ház falára is a roma kisebbség ellen irányuló feliratokat festettek.
Tovább »

Közösség elleni izgatás miatt indult nyomozás Hódmezővásárhelyen

2010. február 21., vasárnap · Hozzászólok

A rendőrség megerősíti a járőrszolgálatot Hódmezővásárhelyen, ahol több mint tíz lakóház falára festettek ismeretlenek különböző feliratokat festékszóró spray-vel szombat éjszaka – közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője vasárnap az MTI-vel; az ügyben közösség elleni izgatás bűntettének gyanúja miatt nyomoznak.
Tovább »

Kis János és a cigánykérdés II.

2009. március 10., kedd · Hozzászólok

Kis János cikkének tartalmilag talán az a legprovokatívabb állítása, hogy „az erőforrásokért folyó küzdelemben” a romáknak az „önvédelem” érdekében „meg kell szerveződniük”, és „az önvédelem útján” azok adnák „elismert vezetőiket”, „akiknek van tapasztalatuk a szervezett erőszak terén”!

Tovább »

Kis János és a cigánykérdés I.

2009. március 9., hétfő · Egy hozzászólás

Kis János a romák védelmében okkal sorolja fel a romák sérelmére elkövetett bűncselekményeket, de semmit mond a romák által elkövetett bűncselekményekről. Érvelési stratégiája az, hogy az elkövetők etnikai hovatartozását nem szabad firtatni, viszont nem fejti ki, hogy roma minőségben miért csak áldozata lehet valaki egy bűncselekménynek, és miért nem lehet elkövetője.

Tovább »