Hollik: a magyarság szégyenfalán van a helye Gyurcsánynak, Botkának és Vonának

2017. június 4., vasárnap · 24 hozzászólás

hollik_istvan_szeviep_botka_botrany_sajttaj04_gs

A magyarság szégyenfalán van a helyük mindazoknak, akik 2010-ben nem álltak ki a magyar nemzet határokon átívelő egysége mellett, nem szavazták meg a kettős állampolgárságról szóló törvényt, és ezen a szégyenfalon ott van Gyurcsány Ferenc, Botka László és Vona Gábor is – mondta Hollik István, a KDNP országgyűlési képviselője vasárnap Budapesten. Tovább »

Továbbra is sokan igénylik a magyar állampolgárságot Székelyföldön

2016. december 25., vasárnap · Hozzászólok

szekely_zaszlo

Hat év után is sokan igénylik Székelyföldön a magyar állampolgárságot, az egyszerűsített honosításra és visszahonosításra idén is a csíkszeredai külképviseleten adták le a legtöbb kérést – hangzott el az M1 aktuális csatorna vasárnap délutáni hírfolyamában. Tovább »

Exodus előtt a vajdasági és a kárpátaljai magyarság

2016. június 4., szombat · 2 hozzászólás

trianon06_gs

Bárdi Nándor történész a Trianon utáni budapesti kormányok magyarságpolitikáját mutatta be szegedi előadásában. A határon túliak jogilag voltak már rosszabb helyzetben, de a baj ma nagyobb. A kettős állampolgárság ugyan megerősítette a nemzettudatot, de a hét kárpát-medencei, anyaországon kívüli magyar közösségből három a múlté, s félő, hogy még kettő szintén eltűnik.
Tovább »

A tíz éve elszalasztott lehetőség – Népszavazás a kettős állampolgárságról

2014. december 5., péntek · 21 hozzászólás

szavazas13

Árulás, érdektelenség, rosszindulat, manipuláció – a 2004-es népszavazás, pontosabban annak a kedvezményes honosításra vonatkozó kérdése máig rossz emléket ébreszt, és bár azóta létrejött a kettős állampolgárság, a népszavazás bukása nem múlt el nyom nélkül. Tovább »

Határtalan labdarúgás – az egy nemzethez tartozás jegyében potyogtak a gólok + FOTÓK

2014. november 30., vasárnap · Egy hozzászólás

egy_nemzet_kupa56_gs

Szombaton ismét megrendezték Szegeden a mára már komoly hagyományokkal bíró Egy a Nemzet Tornát, amelynek célja a határon innen és túl élő magyarok összetartozásának hirdetése a futballon keresztül.
Tovább »

A többes állampolgárságú magyarok egy része hagyományos módon szavazhat majd

2013. november 14., csütörtök · 3 hozzászólás

Azoknak az egyszerűsített honosítással magyar állampolgárságot szerző választópolgároknak, akiknek magyarországi lakcímük van, nem kell regisztrálniuk, automatikusan felkerülnek a központi névjegyzékbe – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) csütörtökön az MTI megkeresésére. Tovább »

Semjén Zsolt: 370 ezer állampolgársági kérelem

2013. január 2., szerda · Hozzászólok

Az elmúlt két évben 370 ezren kérték a magyar állampolgárságot, az elutasítások száma kevesebb mint 1,5 százalék – nyilatkozta a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes szerdán az MTI-nek. Semjén Zsolt elmondta azt is, idén hangsúlyozottan fordulnak majd a nyugati magyarság felé.
Tovább »

Répás: 2012 a megvalósítás éve volt a nemzetpolitikában

2012. december 26., szerda · Egy hozzászólás

Répás Zsuzsanna szerint a megvalósítás éve volt 2012 a nemzetpolitikában. A területért felelős helyettes államtitkár az MTI-nek adott évértékelő interjújában szólt arról is, hogy jövőre a nemzetpolitika mintegy 15,5 milliárd forintból gazdálkodhat, folytatódnak a Határtalanul! osztálykirándulások, és megkezdődik a kisiskolások éve program.
Tovább »

Vélemény: Halványul a december 5-i szégyen?

2012. december 8., szombat · 7 hozzászólás

Az érvénytelen szavazási eredmény hallatán a határon túli magyarok első reakciója a döbbenet, majd az elkeseredés, azután pedig a felháborodás volt. Akadtak olyan környezetek, ahol nem voltak hajlandó magyarországi vendégeket fogadni, lemondták az anyaországi (szerintük mostoha anyaországi) vendégszerepléseiket a sportolók, a néptáncosok, egyéb kulturális egyesületek és a testvértelepülések küldöttségei!

Tovább »

Wetzel: sikertörténet az egyszerűsített honosítás

2012. május 6., vasárnap · Hozzászólok

Sikertörténetnek tartja az egyszerűsített honosítást a lebonyolításért felelős miniszteri biztos. Wetzel Tamás a kormány megalakulásának közelgő kétéves évfordulója alkalmából az MTI-nek adott interjúban elmondta: az érdeklődés gyakorlatilag változatlan, és számításaik szerint már jövő év végére meglehet a félmillió állampolgársági kérelem. Mint közölte: érkezett igénylés Tanzániából is, a legidősebb honosított állampolgár 103 éves, aki az erdélyi Máramaroszigeten él.
Tovább »

Interjú Orbán Viktorral a Magyar Szóban

2012. május 5., szombat · 22 hozzászólás

Azok lesznek a győztes nemzetek, amelyek tagjai segítik egymást, jól meg tudják szervezni az egymással való együttélést, szolidaritást és segítségnyújtást – hangoztatta Orbán Viktor az újvidéki Magyar Szónak adott és szombaton megjelent interjúban, biztató jelnek nevezve a kettős állampolgárság intézményét.
Tovább »

Korlátozzák a kettős állampolgárok munkavállalását Kárpátalján

2012. január 31., kedd · 2 hozzászólás

Nem tölthetnek be közhivatali tisztséget a jövőben Ukrajnában olyan személyek, akik az ukrán mellett más állampolgársággal is rendelkeznek, a kettős állampolgárok kiszűrésére speciális bizottságot hoznak létre – közölte kedden egy Kárpátalja megyei tisztségviselő.
Tovább »

Több mint kétszázezer állampolgársági kérelem érkezett

2012. január 12., csütörtök · 5 hozzászólás

Több mint kétszázezer állampolgársági kérelem érkezett a tavalyi esztendőben és a kérelmet benyújtók közül mintegy 103 ezren immár magyar állampolgárok – mondta miniszterelnök-helyettes csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
Tovább »

A szlovák állampolgársági törvényt tette szóvá Navracsics Redingnek

2011. december 14., szerda · 2 hozzászólás

A szlovák állampolgársági törvény sérti az EU alapjogi chartáját, az abban megfogalmazott szabad identitásválasztás jogát – véli Navracsics Tibor, aki ebben az ügyben levélben fordult az Európai Bizottság alelnöki rangú igazságügyi biztosához, majd erről négyszemközti megbeszélést is folytatott vele.
Tovább »

A 2004-es „önkéntes Trianonra” emlékeztek + FOTÓK

2011. december 5., hétfő · 13 hozzászólás

A 2004-ben lezajlott, a kettős állampolgárságról szóló eredménytelen népszavazásra emlékezett a Trianon kopjafánál Csongrád Megye Önkormányzata és a Rendezvényház. A sokak által második, „önkéntes Trianonnak” nevezett esemény kapcsán Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke azt mondta, december 5-e ma a magyar szolidaritásról szól.
Tovább »

Orbán: Történelmi siker a kettős állampolgárság

2011. november 24., csütörtök · 7 hozzászólás

Történelmi sikernek nevezte Magyarország számára a kettős állampolgárság jogintézményének megalkotását Orbán Viktor csütörtökön, a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) X. ülésének második napján. A miniszterelnök a budapesti tanácskozáson szólt arról is, hogy bár tombol az európai válság, Magyarországon – igaz, “vért verítékezve”, de – sikert siker követ. Kitért arra is: nem lehet eltűrni, hogy akár egy magyart is megfosszanak állampolgárságától.
Tovább »

Honosítási kézikönyv készült szlovákiai magyaroknak

2011. október 10., hétfő · Hozzászólok

Érdemes-e Szlovákiában szlovák állampolgárság nélkül élni? Mit veszthetnek az aktuális törvények értelmében a honosított szlovákiai magyarok? Egyebek között ezekre a kérdésekre szeretne választ adni az a kézikönyv, amelyet a Jogsegélyszolgálat munkatársai készítenek a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának megbízásából – közölte az Új Szó című szlovákiai magyar napilap hétfőn.
Tovább »

Már több mint 150 ezer honosítási kérelem érkezett

2011. szeptember 30., péntek · Hozzászólok

Már több mint 150 ezer honosítási kérelem érkezett, és eddig több mint 55 ezren tettek esküt – tájékoztatta a Nemzetpolitikai Államtitkárság az MTI-t. Közlésük szerint a legfiatalabb kérelmező három hetes, míg a legidősebb 104 éves volt.
Tovább »

Magyarságuk vállalására buzdítják a vajdaságiakat

2011. szeptember 29., csütörtök · Hozzászólok

Szerbiában és a Vajdaságban is javában zajlanak az október 1-je és 15-e közötti népszámlálás előkészületei, s a tartományban, az egyes településeken a magyarság körében tájékoztató előadásokat, összejöveteleket tartanak, amelyeken nemzetiségi hovatartozásuk megvallására buzdítják a magyarokat.
Tovább »

Semjén: szavazati jogot a határon túli magyaroknak

2011. szeptember 28., szerda · 24 hozzászólás

A magyar állampolgárságból egyenes következik, hogy szavazati joguk lesz a határon túl élő magyaroknak Semjén Zsolt szerint. A KDNP-s miniszterelnök-helyettessel a zsombói bölcsőde átadója után beszélgettünk a kormány eddigi munkájáról, illetve az előttük álló feladatokról.
Tovább »

Schmitt Pál a kettős állampolgárságra buzdította a clevelandi magyarokat

2011. szeptember 18., vasárnap · 6 hozzászólás

Éljenek a kettős állampolgárság lehetőségével – erre bátorította vasárnap Clevelandben az ott élő magyarok képviselőit Schmitt Pál köztársasági elnök, aki az ohiói városban megkoszorúzta Mindszenty József bíboros szobrát a főpapról elnevezett téren.
Tovább »

A felvidéki magyarságról vitáztak Strasbourgban

2011. szeptember 15., csütörtök · Hozzászólok

Berényi Józsefet fogadta az Európai Parlament szeptemberi plenáris ülésén a Gál Kinga vezette Kisebbségi Munkacsoport. A Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke a felvidéki magyarság helyzetét és a szlovák kormányzat kisebbségekhez való hozzáállását európai kisebbségvédelmi összefüggésbe helyezve ismertette az EP-képviselőknek.
Tovább »

Újabb magyar állampolgárok Szlovákiában

2011. szeptember 11., vasárnap · Hozzászólok

Szlovákiában egyre emelkedik azoknak a száma, akik nyíltan vállalják, hogy már felvették a magyar állampolgárságot: Gubík László egyetemista, és néhány más személy után most Kassai Gyula lévai református lelkész jelentette be, hogy februárban kérelmezte és augusztusban Komáromban fel is vette a magyar állampolgárságot.
Tovább »

„Koszovói forgatókönyv” Szlovákiában?

2011. augusztus 30., kedd · Hozzászólok

Rafael Rafaj, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) alelnöke és parlamenti frakciójának vezetője szerint a szeptember elsejei, a kettős állampolgárságot támogató komáromi nagygyűlés is a magyar irredentizmus bizonyítéka – olvasható a Felvidék.ma hírportálon.
Tovább »

Nagy az érdeklődés az egyszerűsített honosítás iránt

2011. augusztus 23., kedd · Hozzászólok

Az egyszerűsített honosítás iránt hatalmas az érdeklődés, a regisztrált kérelmezők száma az év végére eléri a kétszázezret – mondta Wetzel Tamás miniszteri biztos kedden Szentendrén, a Rákóczi Szövetség nyári főiskolás találkozóján tartott előadásában.
Tovább »

Tízéves a szabadkai magyar főkonzulátus

2011. augusztus 20., szombat · Hozzászólok

A visszajelzések alapján a vajdasági magyarok szeretik a szabadkai főkonzulátust, értékelik és igénylik az itt dolgozók munkáját – mondta Korsós Tamás főkonzul az MTI-nek annak kapcsán, hogy Orbán Viktor és Zoran Djindjic akkori miniszterelnökök tíz esztendeje nyitották meg a diplomáciai képviseletet az észak-bácskai városban.
Tovább »

A magyar állam kiáll a határon túli magyarokért

2011. augusztus 5., péntek · 2 hozzászólás

A magyar állam minden esetben kiáll a határon túli magyarok mellett az őket ért bármilyen jogsérelem esetén – szögezte le a nemzetpolitikai államtitkárság az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében Gubík László, a felvidéki Via Nova Ifjúsági Csoport országos alelnökének magyar állampolgársági nyilatkozata kapcsán.
Tovább »

Már százezren igényelték a kettős állampolgárságot

2011. június 27., hétfő · 4 hozzászólás

Beérkezett a százezredik magyar állampolgársági kérelem az egyszerűsített honosítás keretében. A százezredik kérelmezőt, Virág Lászlót és családját Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes fogadta a Parlamentben – írja a Magyar Nemzet Online.
Tovább »

Következő oldal »