Ötven fényévnyi képregény Szegeden + FOTÓK

2016. november 21., hétfő · Hozzászólok

kepregeny30_gs

Nyolcadik alkalommal gyűltek össze a képregények szerelmesei szombaton a Somogyi-könyvtárban, ahol az ősemberek képregényeivel, 1956-os emlékekkel és digitális képregényekkel is megismerkedhettek. Tovább »

Star Trek, ’56, barlangrajzok – szombaton 8. Szegedi Képregényfesztivál a Somogyi-könyvtárban

2016. november 15., kedd · Hozzászólok

kepregenyfesztival_2016_plakatAz ősember és a Star Trek sorozat Enterprise űrhajójának legénysége is megjelenik az idei, 8. Szegedi Képregényfesztivál szereplői között. Előadások, kiállítások, játék, közös rajzolás, vásár és börze színesítik a november 19-i, szombati programsorozat palettáját. Újdonság, hogy a rendező Somogyi-könyvtár mellett a Nyugi Kert (Vitéz u. 28.) is otthont ad a műfaj rajongóinak. Tovább »

Az X-embörök a magyar anti-szuperhősök + FOTÓK

2014. november 16., vasárnap · Hozzászólok

x_emborok_001Bizony, nem csalnak az olvasó sejtései, ha első nekifutásra hasonlóságokat vél felfedezni Kivételös X-embörök és a Marvel mutánsai között. A szegedi alkotók nem is csinálnak titkot ebből. A képregényszereplők kitaláltak, bármilyen hasonlóság más karakterekhez szándékos és nem a véletlen műve.
Tovább »

Svejk, városszerelem, szökevények és képregény a Somogyiban

2014. november 7., péntek · Hozzászólok

somogyi

Mozgalmas november elé néz a Somogyi könyvtár, számos program várja az érdeklődőket a könyvek birodalmában: bemutatják Kováts Kriszta és Nádasdy Ádám sanzonkönyvét, találkozhat a közönség Svejkkel, valamint a gyermekopera mellett képregényfesztivál is lesz a könyvtárban. Tovább »

Négyzetbe zárt univerzum – megnyílt a képregényfesztivál + FOTÓK

2013. november 15., péntek · Egy hozzászólás

SZS20131115_kepregenyfesztival_nyitonap_015Ismerős arcok mosolygó tekintettel vigyorogtak az arcunkba, miközben Piszkos Fred és Fülig Jimmy került abszurd helyzetekbe a rejtőjenős univerzumban. Megnyitott a Somogyi-könyvtár ötödik képregényfesztiválja.
Tovább »

Móra Ferenc és Rejtő Jenő a szegedi képregényfesztiválon

2013. november 8., péntek · Hozzászólok

szkf_szoroÚj partnerek, műfajok és helyszínek gazdagítják az idei szegedi képregényfesztivál programkínálatát. A jövő évi kettős Móra-évforduló kapcsán idézik föl a sokoldalú író, könyvtáros és muzeológus alakját: 2014 Móra Ferenc születésének 135., halálának 80. esztendeje. A Somogyi-könyvtár, amelynek a „soktudományú ember” is igazgatója volt, az 5. Szegedi Képregényfesztivál rendezőjeként, a Móra Ferenc Múzeummal közösen állítja a figyelem középpontjába az író műveit. Tovább »

Villám Vili és a szegedi X-Men – a kilencedik művészet nyomában

2013. augusztus 4., vasárnap · 4 hozzászólás

DSCF5504Egyre kisebb réteget foglalkoztat hazánkban a képregényipar annak ellenére, hogy a színes palástú szuperhősök évről évre gyakoribb vendégek a moziban. Szegeden eredtünk a kilencedik művészet nyomába, ahol egykor tobzódtak a jugoszláv kiadások, napjainkra azonban csak egy szűk kör hobbijává váltak a képeskönyvek. Azért találtunk néhány helyi érdekességet. Tovább »

Pipás Pistát alkották újra a képregényrajzolók Szegeden + FOTÓK

2012. november 18., vasárnap · Egy hozzászólás

Kiállították, vásárolták, bemutatták, sőt még rajzolták is a képregényeket a Somogyi-könyvtárban szombaton. A 4. Szegedi Képregényfesztivál bizonyította: a “kilencedik művészet” jóval többet jelent maszkos, búvárruhás hősök gyermektörténeteinél.
Tovább »

Képregényfesztivált rendeznek szombaton a Somogyiban

2012. november 16., péntek · Egy hozzászólás

Képregényfesztivált rendeznek szombaton a szegedi Somogyi könyvtárban, ahol a műfaj kedvelőit kiállításokkal, előadásokkal és “örömrajzolással” várják a szervezők, a legnagyobb hazai kiadók pedig friss kínálatukból adnak ízelítőt.
Tovább »

Pókember és Pipás Pista a Szegedi Képregényfesztiválon

2012. november 2., péntek · Hozzászólok

Szuperhősökkel és alkotóikkal is találkozhatnak a képregénykedvelők az idei szegedi képregényfesztiválon. November 17-én, szombaton 10-18 óráig a Somogyi-könyvtárban kiállítások, előadások és „örömrajzolás” várják az érdeklődőket, a legnagyobb hazai kiadók pedig friss kínálatukkal jelentkeznek.
Tovább »

Jankovics Marcell: A kép eluralja a világot

2011. november 20., vasárnap · Egy hozzászólás

Mint a III. Szegedi Képregényfesztivál és Vásárhoz szervezett konferencia előadója érkezett Szegedre Jankovics Marcell Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, grafikus, könyvillusztrátor, kultúrtörténész, író, aki sok más mellett Prima Primissima és Arany Pálma Díjat is magáénak mondhat. A rendezővel a betű haláláról beszélgettünk, és új filmje is szóba került.
Tovább »

A vonal nyelve – képregény, ahogy mi szeretjük + FOTÓK

2011. november 19., szombat · 2 hozzászólás

Harmadik alkalommal rendezte meg a Somogyi-könyvtár a Szegedi Képregényfesztivál és Vásárt, melyet idén az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Felnőttképzési Intézetének szervezésében egynapos konferenciával nyitottak pénteken, szombaton pedig több mint egy tucat neves hazai képregény-alkotóval találkozhatnak a műfaj rajongói.
Tovább »

Kép – regénnyel és anélkül

2010. november 17., szerda · Hozzászólok

kepregenyfesztival03_gs Úgy tíz éve még „nagy szám” volt a képregény, kisikolások és tinik egyaránt csodálkozva nézték az újságárusnál megjelenő színes szuperhősöket, várták a Garfield-sorozatot, lapozgatták a Batmant és a Pókembert. Ma is megvan a rajongók rétege, mégha bizonyos képregényekre szinte alig irányul figyelem.
Tovább »

Kép(regény)teremtés á la Rusz Lívia

2010. november 15., hétfő · Hozzászólok

Fiatalokat és időseket egyaránt a Somogyi-könyvtárba vonzotta az immár második alkalommal megrendezett Szegedi Képregényfesztivál szombaton. A bibliotéka kiállítással emlékezett meg Rusz Lívia, kolozsvári születésű festő, könyvillusztrátor, képregényrajzoló nyolcvanadik születésnapjáról. A Szegedre látogató alkotóval – akinek nevét a mesekönyvrajzok mellett Csipike, „az óriás törpe” figurája tette ismertté – a pálya szépségeiről és nehézségeiről is beszélgettünk.
Tovább »

Nagy képregényes „banzáj” a Somogyiban

2009. november 15., vasárnap · Hozzászólok

_MG_4265

Első alkalommal rendezték meg szombaton a Somogyi-könyvtárban a szegedi képregényfesztivált, melyen szegedi képregénykészítők is megmutatták magukat, és érdekesebbnél érdekesebb előadásokkal mutatták be a képes-regényes világot.

Tovább »

Európaiak európai szemmel – előítéletek humoros képregényekben Szegeden

2009. június 3., szerda · Hozzászólok

Az olaszok kicsik, a belgák gömbölydedek, a németek ki vannak párnázva, a svédek szőkék, az írek vörösek, a spanyolok feketék, a franciák pedig mindig sapkát hordanak – csak néhány azokból az előítéletekből, amelyek visszaköszönnek az Európaiak európai szemmel című, keddtől Szegeden látható kiállítás képregényein. Tovább »