Soron kívüli közgyűlést tartott az új ukrán oktatási törvény miatt a KMPSZ Beregszászon

2017. október 7., szombat · Hozzászólok

Az új ukrán oktatási törvény elfogadása után előállt helyzetet vitatta meg, és az ukrán állam vezetőinek, illetékes hatóságainak, valamint az európai uniós szervezeteknek címzett nyilatkozatot fogadott el soron kívüli közgyűlésén a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) szombaton Beregszászon. Tovább »

Együttműködik a kárpátaljai Bethesda Gyermekkórház az ukrajnai megye gyermekkórházával

2017. szeptember 30., szombat · Hozzászólok

Együttműködési megállapodást írt alá a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza a munkácsi Kárpátalja Megyei Gyermekkórházzal szombaton Nagydobronyban, ahol a magyarországi kórház negyven orvosa és szakembere az Irgalmas Samaritánius Református Gyermekotthon lakóinak és máshonnan érkezett kárpátaljai gyermekeknek a komplex szűrővizsgálatát végzi. Tovább »

Harcba szállnak Kárpátalján a magyar nyelv betiltása ellen

2017. szeptember 8., péntek · Egy hozzászólás

Nem éppen az európai integráció vonásai mutatkoznak meg az új ukrán oktatásügyi törvény elfogadásában, melyet a kijevi törvényhozók elsősorban az orosz nyelvet használók ellen hoztak, de a legtöbb kárt mégis a kárpátaljai magyar közösségeknek okozzák vele – írja a hirado.hu. Tovább »

Házi sertésekre terjedt át az afrikai sertéspestis Kárpátalján

2017. augusztus 12., szombat · Hozzászólok

Házi sertésekre is átterjedt Kárpátalján a térségben eddig csak elhullott vaddisznókban kimutatott afrikai sertéspestis-fertőzés (ASP), amelyben két állat pusztult el a héten a munkácsi járási Alsókerepec (Nizsnij Koropec) község egyik háztáji gazdaságában – adták hírül szombaton kárpátaljai hírportálok. Tovább »

Balog Zoltán: közös felelősségünk, hogy a támogatásokból mindenekelőtt közösség épüljön, erősödjön Kárpátalján

2017. augusztus 12., szombat · Hozzászólok

A mi közös felelősségünk, hogy az odaadott anyagi javakból, lehetőségekből kultúra és mindenekelőtt közösség épüljön, erősödjön Kárpátalján – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szombaton az ungvári járási Nagydobronyban, a Kárpátaljai Református Egyház családi csendesnapján. Tovább »

Az Erzsébet-táborok közelebb hozzák a kárpátaljai lakosságot

2017. augusztus 11., péntek · Hozzászólok

A magyar nyelv tanulását is segítő Erzsébet-táborok arra is lehetőséget teremtenek, hogy Kárpátalja különböző nemzetiségű lakossága közelebb kerülhessen egymáshoz – mondta Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára pénteken, az Országházban, ahol kétszázhúsz, egy hetet Zánkán töltő ukrán nemzetiségű gyereket fogadott. Tovább »

Terjed az afrikai sertéspestis Kárpátalján

2017. július 25., kedd · Hozzászólok

Kárpátalja két további térségében, a Técsői és a Volóci járásokban mutatták ki az afrikai sertéspestis (ASP) kórokozóját elhullott vaddisznók tetemeiből, és ezzel fél év alatt hatra nőtt az ukrajnai megye azon járásainak száma, amelyekben ASP-vírusfertőzéstől elpusztult vaddisznókat találtak – közölte kedden az Ukrán Állami Élelmiszerbiztonsági és Fogyasztóvédelmi Szolgálat sajtószóvivői irodája. Tovább »

Németh Zsolt: a magyar kettős állampolgárság nem fenyegeti Ukrajna egységét

2017. április 8., szombat · Hozzászólok

Megértjük és tiszteletben tartjuk Ukrajna álláspontját a kettős állampolgárság kérdésében, de a magyar kettős állampolgárság nincs ellentétben – és ezzel ukrán partnereink is egyetértenek – az ország egységével – jelentette ki Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke szombaton Beregszászon, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) 28. közgyűlésén. Tovább »

Még sincs afrikai sertéspestis Kárpátalján

2017. január 12., csütörtök · Hozzászólok

Kárpátalja kormányzója szerint alaptalan volt a megyei hatóságok múlt év végi bejelentése, amely szerint afrikai sertéspestisben pusztult el több vaddisznó Nagyszőlősön, mert a Kijevben időközben megismételt szakértői vizsgálat nem mutatta ki a betegség kórokozóját az elhullott állatokból vett mintákban. Tovább »

Árva gyermekeket támogatnak: két jótékonysági akciót hirdet karácsony előtt a Fidelitas Szegeden

2016. december 3., szombat · 4 hozzászólás

fidelitas_sajttaj01_gs

Kárpátaljai árva és elhagyott gyermekeket, illetve Csongrád megyei nevelőotthonokban élőket támogat idei karácsony előtti adománygyűjtő akcióival a Fidelitas – tájékoztatott Korponyai Ernő, a szervezet szegedi elnöke. A Kárász utcán jótékonysági süteményvásárt tartanak december 5-étől, míg a Fidesz-irodában az ajándékokkal teli cipősdobozokat várják. Tovább »

A kárpátaljai magyarság helyzetéről tanácskoztak a KMKSZ alapszervezeti elnökei Aknaszlatinán

2016. november 5., szombat · Hozzászólok

A kárpátaljai magyarság anyanyelven történő oktatáshoz való jogainak szűkítésére irányuló kijevi törekvésekkel és a magyar kormány által a magyar közösségnek nyújtott gazdaságfejlesztési támogatás felhasználásával kapcsolatos kérdéseket vitatta meg a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alapszervezeti elnökeinek éves konferenciája szombaton Aknaszlatinán. Tovább »

Tiltakozó kárpátaljai autósok zárták le a Csap-Záhony határátkelőhelyet Magyarország irányában

2016. szeptember 19., hétfő · Hozzászólok

Külföldi rendszámú személygépkocsik kárpátaljai tulajdonosai zárták le hétfő délután a Csap-Záhony közúti határátkelőhelyet Magyarország irányában, azt követelve az ukrán hatóságoktól, hogy hosszabbítsák meg a külföldi rendszámú autók jelenleg öt napra korlátozott ukrajnai tartózkodási idejét. Tovább »

Ruszin és magyar gyermekek ismerkedtek a magyar történelemmel Ópusztaszeren

2016. augusztus 16., kedd · Hozzászólok

ruszinok_onte020kf

Megerősödés lélekben, identitásban, anyanyelvben – ez is a célja annak a tábornak, melyet a görögkatolikus egyház szervez kárpátaljai magyar és ruszin, valamint magyarországi ruszin gyermekek számára. A hét folyamán kirándulásokat, játékos programokat és fürdőzést szerveznek a résztvevőknek, ellátogatnak szegedi templomokba, míg kedden a Feszty-körképet is megtekintették Ópusztaszeren. Tovább »

Magyar Levente: a magyar kormány gazdasági eszközökkel támogatja a kárpátaljai magyarság megmaradását

2016. július 16., szombat · 2 hozzászólás

A határon túli magyar közösségek között a kárpátaljai magyarság küzd legszívósabban a megmaradásért, a magyar kormány megfelelő gazdasági eszközökkel támogatja ezt a küzdelmet – jelentette ki Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára szombaton Tiszapéterfalván, amikor megnyitotta a III. Turul Expo kiállítást és vásárt. Tovább »

Kormánybiztos: jövőre 5,2 milliárd juthat kárpátaljai gazdaságfejlesztésre

2016. május 15., vasárnap · Hozzászólok

Nyárra várhatóak a kárpátaljai gazdaságfejlesztési program első pályázatai, amelyek prioritásai között a turizmus fejlesztése, a mezőgazdasági termelés növelése, valamint a kis- és középvállalkozások erősítése szerepel – közölte Grezsa István, a területért felelős kormánybiztos az MTI-vel.
Tovább »

Magyar támogatással készült 1956-os emlékművet avattak Ungváron

2016. március 19., szombat · Hozzászólok

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek és a kommunista diktatúrák áldozatainak tiszteletére avattak a magyar kormány támogatásával állított emlékművet szombaton Ungváron az egykori szovjet politikai rendőrség, a KGB helyi székháza előtti téren. Tovább »

Brenzovics László: a kárpátaljai magyarság bebizonyította, hogy képes kiállni saját érdekei mellett

2015. november 8., vasárnap · Hozzászólok

A kárpátaljai magyarság az október 25-i ukrajnai helyhatósági választáson bebizonyította, hogy létezik, képes kiállni saját érdekei mellett, és képviselni akarja őket a különböző önkormányzati szinteken – jelentette ki Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke Aknaszlatinán, a szövetség alapszervezeti elnökeinek vasárnap véget ért kétnapos éves konferenciáján. Tovább »

Jótékonysági koncertet szervez Kárpátalja javára Szentendre

2015. október 18., vasárnap · Hozzászólok

Jótékonysági koncertet szervez a kárpátaljai magyarok javára Szentendre a Söndörgő együttes közreműködésével. A beregszász-bulcsúi református egyházközséget támogató koncertet október 25-én tartják a szentendrei könyvtár színháztermében. Tovább »

Semjén Aradon emlékezett meg az évfordulóról, ünnepségek voltak a Felvidéken, a Vajdaságban és Kárpátalján is

2015. október 6., kedd · Hozzászólok

Aradi vértanúk - Megemlékezés Aradon

A magyar-román sorsközösség tudatosítását, a nemzet megmaradását kell segítenie az aradi vértanúk kivégzésére való megemlékezésnek – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kedden Aradon, október 6-i ünnepi beszédében. A vértanúk kivégzésének évfordulójáról megemlékeztek a Felvidéken, a Vajdaságban és Kárpátalján is. Tovább »

Jótékonysági félmaratont szervezett az Ökumenikus Segélyszervezet Beregszászon

2015. október 3., szombat · Hozzászólok

Hagyományteremtő céllal szervezett jótékonysági félmaratont szombaton Beregszászon az Ökumenikus Segélyszervezet, amelynek két jószolgálati nagykövete, Kovács Koko István és Lévai Anikó is részt vett a nagy érdeklődés mellett megtartott futóversenyen. Tovább »

Szijjártó: az ukrán kormány világos jelét adta, hogy komolyan gondolja a rend biztosítását Kárpátalján

2015. szeptember 9., szerda · Hozzászólok

Bár az elmúlt időben érkeztek aggodalomra okot adó hírek Kárpátalja biztonsága szempontjából, a kormányzó kinevezésével az ukrán kormány világos jelét adta annak, hogy komolyan gondolja a rend biztosítását a térségben – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten.
Tovább »

Nemzetközi jótékonysági néptáncgála a kárpátaljai mezővári óvodájáért

2015. július 24., péntek · Egy hozzászólás

Öt ország együtteseinek részvételével nemzetközi jótékonysági néptáncgálát szerveznek szombaton a hódmezővásárhelyi Bessenyei-központban, az est bevételét a beregszászi járásban fekvő Mezővári község új óvodájáért indított adománygyűjtésre fordítják – tájékoztatta a közművelődési intézmény sajtóreferense az MTI-t. Tovább »

Németh Zsolt: az egész Kárpát-medencei magyarság a kárpátaljai magyarok mögött áll

2015. július 3., péntek · Hozzászólok

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és a magyar pedagógusok hősies erőfeszítéseket tesznek a kárpátaljai magyarság megmaradásáért a mostani nagyon nehéz időszakban – jelentette ki Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke Felsőszinevéren, a XXIII. Kárpátaljai Nyári Szabadegyetem pénteki zárónapján tartott előadásában. Tovább »

Beregrákosi gyerekeket látott vendégül a Meskete kalandpark + FOTÓK

2015. június 20., szombat · Hozzászólok

meskete12_gsA Szeged tőszomszédságában, több mint 3 hektáron elterülő kalandpark és tanösvény látta vendégül a Szeged-Honvéd Téri Református Egyházközség szervezésében meghívott kárpátaljai vendégeket. A 18 beregrákosi gyerek egy hetet töltött Szegeden, ez idő alatt pedig megtekintették a megye nevezetességeit.
Tovább »

Adománygyűjtést szervez kárpátaljai fiatalok étkezésének támogatására a Fidelitas

2015. június 6., szombat · Hozzászólok

Adománygyűjtési akciót indít a Fidelitas a Kárpátalján élők megsegítésére, az október végéig tartó akcióban összegyűlt pénzt a kárpátaljai fiatalok étkezésének támogatására kívánják fordítani – jelentette be Böröcz László, a Fidelitas elnöke szombati, budapesti sajtótájékoztatóján. Tovább »

Nyolc kamionnyi segélyszállítmány indult Kárpátaljára

2015. június 1., hétfő · Egy hozzászólás

Segélyszállítmány Ukrajnának

Nyolc kamionnyi, mintegy 100 millió forint értékű segélyszállítmány indult Magyarországról Kárpátaljára több jótékonysági szervezet összefogásának eredményeként – mondta el Pál Sándor, a Magyar Református Szeretetszolgálat kuratóriumi elnöke az M1 aktuális csatorna hétfő délelőtti műsorában.
Tovább »

Több mint ötezer kötetnyi magyar könyvet kapnak a kárpátaljai magyarok

2015. május 2., szombat · Hozzászólok

konyv_iskola_oktatas_olvasas

Több mint 5000 kötetnyi magyar nyelvű könyvet kaptak kárpátaljai szervezetek a kultúráért felelős államtitkár segítségével – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma az MTI-vel szombaton.
Tovább »

Viktor Baloga: Nincs „magyar probléma” Kárpátalján

2015. február 28., szombat · Hozzászólok

Kárpátalján a helyzet stabil, a megyében nincs úgynevezett magyar probléma, ahogy nem létezik román, lengyel vagy szlovák probléma sem – nyilatkozta Viktor Baloga, az ukrán parlament képviselője, Kárpátalja legbefolyásosabbnak tartott politikusa szombaton a Fakty.ictv.ua ukrán internetes hírportálnak. Tovább »

Következő oldal »