A hétvégén némileg mérséklődik a meleg

2017. június 8., csütörtök · Hozzászólok

A következő napokban is sok lesz a napsütés, de szombaton hidegfront vonul át a Kárpát-medence fölött, a hét végére némileg mérséklődik a meleg, de többfelé így is 30 Celsius-fok közeli maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből. Tovább »

Az utánpótlás segíthet a tájékoztatáson + FOTÓK

2017. május 15., hétfő · Hozzászólok

otagu_sip03_gs

Javítani kellene a határainkon túl élő szórványmagyarság mindennapos tájékoztatásán – erről tanácskoztak a hétvégén az Ötágú síp Kulturális Egyesület által szervezett Kárpát-medencei publicista és médiatalálkozón Szegeden. Tovább »

Mindenki számára hozzáférhető magyar nyelvű hangos biblia készült

2017. január 11., szerda · 2 hozzászólás

biblia_konyv

A Kárpát-medence magyarok lakta vidékein élő ötszáz önkéntes részvételével mindenki számára hozzáférhető hangos biblia készült – tájékoztatta Benyik György biblikus tanár, a szeged-tarjánvárosi Szent Gellért-templom plébánosa az MTI-t. Tovább »

Kalmár Ferenc: Nem kér olyat a magyar kisebbség, amire Európában ne lenne precedens

2015. augusztus 2., vasárnap · 9 hozzászólás

kozeleti_kavehaz_kalmar_ferenc03_gs

Kalmár Ferenc “Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért” felelős miniszteri biztost nevezte ki Orbán Viktor miniszterelnök azon vegyes bizottságok társelnökének, amelyek a határon túli államokba szakadt magyar kisebbségek érdekeiért küzdenek. A döntéssel újból egy kézbe kerül a szlovéniai, a horvátországi, a szerbiai, a romániai, az ukrajnai és a szlovákiai tárgyalások vezetése. Az európai kisebbségekről szóló „Kalmár-jelentés” megalkotójával áttekintettük az előtte álló feladatokat, a helyi magyarságnak és politikai pártjainak, civil mozgalmainak helyzetét a különböző szomszédos országokban. Orbán Viktor Tusványoson készült képével kapcsolatban Kalmár Ferenc kitért arra, hogy ugyan máshogyan látják a történelmet Európa különböző nemzetei, azonban a globális kihívásokra közösen kell megfelelni. Tovább »

Zászlót bontott a Hazajáró Honismereti és Turista Egylet

2015. július 26., vasárnap · Egy hozzászólás

hazajaro_hegygerinc

A Duna TV Hazajáró című honismereti és turisztikai műsora rajongóinak kezdeményezésére, a műsorkészítők aktív részvételével megalakult a Hazajáró Honismereti és Turista Egylet; tagjai zászlóbontó összejövetelt tartottak vasárnap délelőtt Csobánkán, a Prohászka Ottokár Élet Házának udvarán tartott rendezvényen. Tovább »

Hamarosan indul a Wekerle-terv

2012. február 27., hétfő · 4 hozzászólás

A Kárpát- medence magyar kis-és középvállalkozásait támogatja

Hamarosan a kormány elé kerül a kis- és középvállalkozások Kárpát-medencei fejlesztését támogató Wekerle-terv, melynek célja a hazai kis- és középvállalkozások támogatása, valamint a Kárpát-medence gazdasági összefonódásának élénkítése – tudtuk meg Szatmáry Kristóf államtitkártól.
Tovább »

Intenzív elvándorlás Erdélyből és a Vajdaságból

2010. december 7., kedd · 2 hozzászólás

A felvidéki és a kárpátaljai magyar közösség rendelkezik a legjobb demográfiai kilátásokkal a Kárpát-medencében – jelentette ki Kiss Tamás szociológus-demográfus, az Országos Kisebbségkutató Intézet munkatársa, a Népesedési folyamatok a Kárpát-medencében című demográfiai szeminárium előadásait követően Kolozsváron – olvasható a Felvidék Ma hírportálon.
Tovább »

Illés Zoltán: a rákkeltő por elérhet Vajdaságba is

2010. október 17., vasárnap · 4 hozzászólás

A Kolontárt és Devecsert sújtó vörösiszap-katasztrófa helyszínén keletkezett rákkeltő por Vajdaságot is elérheti, ugyanis a szél több száz kilométeres körzetbe is elsodorja – emelte ki Illés Zoltán magyar környezetvédelmi államtitkár a szabadkai Városi Könyvtárban megtartott előadásában.
Tovább »

Együtt-lét fotópályázat határon túli magyaroknak is

2010. augusztus 13., péntek · Hozzászólok

A Magyar Országgyűlés a Magyar Fotográfusok Háza szakmai partnerségével nemzetközi fotópályázatot hirdet „Együtt-lét” hagyományos kultúrák együttélése a Kárpát-medencében címmel – olvasható a Felvidék Ma hírportálon.
Tovább »

Esélyegyenlőséget a kisebbségi sajtónak!

2009. szeptember 9., szerda · Hozzászólok

3 A kisebbségben élők magyar nyelvű sajtójának egyre nehezebb helyzetét járták körül a Külhoni Magyar Újságíró-egyesületek Konvenciójának (KMÚEK) tagjai, akik szeptember 4-6. között Szegeden tartották közgyűlésüket.
Tovább »

Autonómiakövetelő front a Kárpát-medencében?

2009. augusztus 16., vasárnap · Hozzászólok

Továbbra is elfogadhatatlan titkolózás övezi a nemzeti tanácsokról szóló szerb törvény javaslatát annak ellenére, hogy a végszavazás már e hónap végén bekövetkezhet – szögezi le a Vajdasági Magyarok Demokratikus Pártjának választmánya szombati közleményében, melyet ma juttatott el a VajdaságMA hírportál szerkesztőségébe.
Tovább »

MKP: Primitív trükkök Slotáéktól

2009. június 1., hétfő · Hozzászólok

 A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke szerint Orbán Viktor és Csáky Pál nyilatkozatai – amelyek május 23-án Esztergomban hangzottak el -, erősen bűzlenek a neonácizmustól, neofasizmustól, de legalábbis a nagymagyar sovinizmustól. Jan Slota arra figyelmeztetett, ha a Csáky vezette Magyar Koalíció Pártjának (MKP) választói fegyelmezettek lesznek, akkor a párt a jelenleginél több magyar képviselőt küldhet az európai testületbe: katasztrófát jelentene, ha a Szlovákiára eső 13 EP-mandátumból az MKP szerezne meg három-négyet. Tovább »

Három ország diákjai nyaralnak együtt Szegeden

2008. július 7., hétfő · Hozzászólok

Fotók: Gémes Sándor – SZEGEDma

Három országból huszonnyolc diák tölt együtt egy hetet hétfőtől Szegeden, a Kulturális Háromszög Táborban – tájékoztatta a szervező újszegedi Rendezvényház igazgatója az MTI-t. Tovább »