Juncker: Európa új lendületet vett

2017. szeptember 13., szerda · Hozzászólok

Tíz évvel a gazdasági válság kirobbanása után megfordult a szélirány, Európa “vitorláit ismét szél dagasztja”, ezért ki kell használni a mostani lendületet egy erősebb, egységesebb és demokratikusabb unió létrehozására – jelentette ki szerdai évértékelő beszédében Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Tovább »

Orbán: nem vagyunk bevándorló ország és nem is leszünk azok

2017. szeptember 7., csütörtök · Hozzászólok

Sem az uniós joggal, sem a magyar történelmi hagyományokkal nincs összhangban az, ahogy a brüsszeli bizottság elnöke a szolidaritást értelmezi – egyebek mellett ezt írta Orbán Viktor miniszterelnök Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének küldött válaszlevelében, amelynek szövegét a kormányfő sajtófőnöke, Havasi Bertalan csütörtök délután bocsátotta az MTI rendelkezésére. Tovább »

Juncker Orbánnak: az európai szolidaritás “kétirányú utca”

2017. szeptember 6., szerda · Hozzászólok

Az Európai Bizottság kész gyorsan megvizsgálni a magyar kormány kérését a határvédelmi költségekhez való további hozzájárulásról, amelynek megítélése konkrét, szükséges esetben indokolt lehet – írta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az Orbán Viktor kormányfőnek küldött válaszlevelében, hangsúlyozva, hogy a szolidaritás azonban “kétirányú utca”. Tovább »

Juncker: kötelezettségszegési eljárásra számíthatnak a menekültek elosztását elutasító tagállamok

2017. június 9., péntek · Hozzászólok

Kötelezettségszegési eljárásra számíthatnak a menekültek európai uniós tagországok közötti elosztásától elzárkózó tagállamok, köztük Magyarország – jelezte Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB) elnöke egy német lapinterjúban. Tovább »

Az Európai Unió egzisztenciális válságban van

2017. január 2., hétfő · Hozzászólok

europai_unio_zaszlo

Az Európai Unió tavalyi évét értékeltük Pelle Anitával, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának Jean Monnet Chair címmel kitüntetett docensével. Az oktató szerint a közösség komoly kihívásokkal küzd meg a következő években, reagálni kell a világ változásaira. Egyelőre azonban nem látszik határozott irány, csak egy helyben toporgás. Ennek egyik lenyomata a brexit, azaz a Nagy-Britannia kilépése az unióból. Szóba került az Európai Unió Egyesült Államokkal kötendő szabadkereskedelmi egyezménye, az EU-hadsereg terve, a viszony Putyin Oroszországával és Trump Amerikájával. Foglalkozni kell az új technológiát alkalmazó cégekkel, mint a Facebook, az Uber, vagy az Amazon – működésük szabályozásában jelentős szerep hárulhat az Európai Bizottságra. A megoldandó feladatok és a nehézségek sokasága ellenére Pelle Anita mégis bízik abban, hogy az európai közösség képes megbirkózni a jövő kihívásaival. Tovább »

Juncker: tévednek, akik szerint elérkezett az idő Európa feldarabolására

2016. december 9., péntek · Egy hozzászólás

Teljes tévedésben vannak azok, akik azt gondolják, hogy elérkezett az idő Európa feldarabolására, mindazonáltal az Európai Uniónak a mai világhoz kell igazítania a szabályait, és egyes államok számára új pályát kell kialakítania – hangsúlyozta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke pénteken, az Európai Uniót létrehozó maastrichti szerződésről szóló megállapodás 25. évfordulóján. Tovább »

Orbán: hétfőn kerül az Országgyűlés elé az alaptörvény-módosítás

2016. október 9., vasárnap · 3 hozzászólás

Orbán Viktor

Hétfőn nyújtja be a miniszterelnök a kvótareferendummal összefüggő alaptörvény-módosítást az Országgyűlésnek. Erről Orbán Viktor a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorának nyilatkozva beszélt. Elmondta azt is: minden parlamenti képviselő támogatására számít azon módosításhoz, amely egyértelműen kimondja, Magyarországra idegen népességet nem lehet betelepíteni. Tovább »

Juncker kompromisszumot remél a menekültek elosztásának ügyében

2016. augusztus 4., csütörtök · 3 hozzászólás

Az Európai Uniót a tavalyinál felkészültebb állapotban érné egy esetleges újabb menekülthullám, a menekültek tagországok közötti elosztásának ügyében pedig kompromisszumos megoldás remélhető – mondta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az ARD német közszolgálati televíziónak egy interjúban, amelyből csütörtökön közöltek részleteket. Tovább »

A csúcsszintű orosz-EU párbeszéd felújításáról és az energetikáról tárgyalt Putyin és Juncker

2016. június 16., csütörtök · Hozzászólok

Az Oroszország és az Európai Unió közötti csúcsszintű párbeszéd felújításáról és energetikai kérdésekről tárgyalt egymással Vlagyimir Putyin orosz államfő és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, a szankciók eltörlésének kérdése nem szerepelt a napirenden – közölte csütörtökön Vlagyimir Csizsov, az EU mellett működő orosz diplomáciai képviselet vezetője. Tovább »

Uniós vezetők: a közös felelősségvállalás és a tagországok közötti szolidaritás vezethet a migrációs válság rendezéséhez

2016. február 19., péntek · Hozzászólok

europai_unio_zaszlo

A közös felelősségvállalás és a tagországok közötti nagyobb szolidaritás vezethet a migrációs válság rendezéséhez – hangzott el Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke közös, péntek hajnali sajtótájékoztatóján. Tovább »

Juncker bírálta a tagállamok mulasztásait a menekültek elosztásában

2016. január 15., péntek · Hozzászólok

JUNCKER, Jean-Claude

Élesen bírálta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB) elnöke pénteki brüsszeli évnyitó sajtóértekezletén az unió azon tagállamait, amelyek – mint fogalmazott – nem tesznek eleget kötelezettségeiknek a menekültek EU-n belüli elosztása terén. Tovább »

Illegális bevándorlás: Juncker rendkívüli csúcsot hívott össze

2015. október 21., szerda · Hozzászólok

Rendkívüli csúcstalálkozót hívott össze vasárnapra Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, amelyre a nyugat-balkáni migrációban érintett országok vezetőit, köztük a magyar miniszterelnököt is meghívta. Havasi Bertalan, a kormányfő sajtóirodájának vezetője az MTI-nek szerdán megerősítette: Orbán Viktor részt vesz a tanácskozáson.
Tovább »

EU-csúcs – Orbán: féleredményt értünk el

2015. október 16., péntek · Egy hozzászólás

Féleredményt értek az uniós tagállamok vezetői az Európai Tanács ülésén, hiszen fontos lépést tettek afelé, hogy Törökországgal megállapodjanak, viszont nem döntöttek a görög-török határ lezárásáról – mondta Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak távozóban a pénteken virradóra véget ért csúcstalálkozóról. Tovább »

Ágh Attila politológus: Szükség lenne a baloldali pártstruktúra átalakulására, de ennek nincs jele

2015. június 18., csütörtök · 2 hozzászólás

kozeleti_kavehaz_sajtotajekoztato04kf

„Nyugaton a helyzet változatlan” – És Magyarországon? címmel tartott csütörtök este rendezvényt a Közéleti Kávéház. Ágh Attila egyetemi tanár a spanyol, görög és magyar baloldal mellett beszélt napjaink divatos közgazdászairól is. Ukrajnában 150 évig is eltarthat a krízis. Tovább »

Kohl bízik Junckerben, Orbánt européernek tartja

2014. november 5., szerda · 2 hozzászólás

Helmut Kohl volt német kancellár továbbra is dolgozni akar az európai integrációért és úgy véli, hogy Jean-Claude Juncker megválasztásával jó kezekbe került az Európai Bizottság (EB) vezetése. A Stern német hírmagazinnak adott interjújában a kereszténydemokrata politikus méltatta Orbán Viktort is. Tovább »

Szerdán szavazhatnak az Európai Bizottság új tagjairól

2014. október 21., kedd · Hozzászólok

Lezártnak nyilvánították az Európai Parlament (EP) frakcióvezetői kedden este a Jean-Claude Juncker által javasolt összetételű Európai Bizottság leendő tagjainak meghallgatási procedúráját, miután előző este a két utolsóként meghallgatott jelölt, a szlovák Maros Sefcovic és a szlovén Violeta Bulc egyaránt elnyerte az EP-képviselők támogatását. Tovább »

Fidesz-KDNP: Navracsics Tibor kiemelkedő jelentőségű feladatot kapott Jean-Claude Junckertől

2014. szeptember 10., szerda · 4 hozzászólás

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja üdvözli, hogy Jean-Claude Juncker Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminisztert jelöli az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és állampolgársági ügyekért felelős biztosi posztjára. A feladat kiemelkedő jelentőségű, hiszen meghatározó az európai fiatalok, és így Európa jövője szempontjából – írta a képviselőcsoport az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében. Tovább »

EU-tisztújítás – Megválasztották Junckert az Európai Bizottság elnökének

2014. július 15., kedd · 2 hozzászólás

JUNCKER, Jean-Claude

Megválasztotta kedden Strasbourgban az Európai Parlament (EP) Jean-Claude Juncker néppárti politikust, volt luxemburgi miniszterelnököt az elkövetkező öt évre az Európai Bizottság elnökének. David Cameron brit és Orbán Viktor magyar miniszterelnök ellene szavazott.
Tovább »