Cyrus Chestnut és Harold Mabern lesznek a Szegedi Jazz Napok sztárvendégei

2017. szeptember 12., kedd · 2 hozzászólás

Cyrus Chestnut és műfaj egyik “nagy öregje”, Harold Mabern lesz a Szegedi Jazz Napok sztárvendége, a fesztivált november 10-én és 11-én rendezik a Tisza-parti városban – közölte Drienyovszky András, a fesztivált szervező Private Music vezetője kedden. Tovább »

Jazz improvizációk a Tornyai-múzeumban

2016. május 4., szerda · Hozzászólok

Izgalmas, zenés művészeti estre készül csütörtökön a Tornyai János Múzeum: az érdeklődő közönség Till Aran (1909-1996) fényképész és szobrász műveihez kapcsolódó jazz improvizációkat és előadásokat hallhat május 5-én, 17 órai kezdettel a vásárhelyi közgyűjteményben. Tovább »

Szuperkoncert Szaniszló János gyógyulásáért az IH-ban

2014. december 1., hétfő · Hozzászólok

szaniszlo_koncert_plakatAz igen sokoldalú és rendkívül érzékeny szegedi jazz zenészt, Szaniszló Jánost súlyos betegség támadta meg nemrégiben. A zenészbarátok kezdeményezésére az Ifjúsági Ház az ismert zongoraművész gyógyulásának érdekében egy segítő koncertet rendez december 9-én 19 órai kezdettel.
Tovább »

Vadiúj műsorral ünnepli az ötvenet a Molnár Dixie

2014. április 10., csütörtök · Egy hozzászólás

molnar_dixie01cop
„Többek vagyunk mint zenésztársak, családdá formált minket az idő.” A Molnár Dixieland Band Szegeden kezdi meg ötvenéves jubileumi koncertsorozatát, ahol az igazán családias hangulatról Berki Tamás és a Fool Moon gondoskodik.

Tovább »

Kétnapos jazzmaraton az IH-ban + VIDEÓ

2012. november 6., kedd · Hozzászólok

November 9-10-én immár hagyományosan az IH Rendezvényközpont ad otthont a Szegedi Jazz Napok 2012. évi műsorának. A zenei stílus legkiválóbb hazai képviselői mellett több külföldi előadó is tiszteletét teszi a Tisza-parti fesztiválon.
Tovább »

Kanizsa Nemzetközi Jazz- és Világzenei Fesztivál: élt 18 évet

2012. augusztus 30., csütörtök · 3 hozzászólás

Szeptember 14-én és 15-én rendezik meg a 18. Kanizsa Nemzetközi Jazz- és Világzenei Fesztivált. Bicskei Zoltán művészeti igazgató úgy nyilatkozott: számára ez az utolsó fesztivál, mert innentől kezdve nem tudja tovább vállalni az évről évre csökkenő támogatást, a korábban négy napig tartó, széles ívű koncepcióval megrendezett fesztivál két napra történő redukálását.
Tovább »

Hároméves a román-magyar Jazzmozdony koncertsorozat

2012. február 13., hétfő · Hozzászólok

Hároméves a román magyar Jazzmozdony nevű koncertsorozat, ebből az alkalomból a Budapesti Román Kulturális Intézet kétnapos ünnepséget rendez: csütörtök este a Budapest Jazz Club pódiumán lesz hangverseny, pénteken az intézetben könyvbemutató és előadás a román dzsessztörténetről, pénteken pedig a szegedi Grand Cafe & Cinemában tartanak rendkívüli koncertet.
Tovább »

A lelkünkhöz szóló muzsika – találkozás Dresch Mihállyal

2011. október 21., péntek · 2 hozzászólás

“Kisörsi anzix”

Dresch Mihály beszél – a varázslatos cimbalomról, zenéjéről, amely legszemélyesebb élményeiből táplálkozik, és ami máig megmaradt egyéni útkeresésnek, a rögtönzés csodájáról, a kisörsi fesztiválokról, az ottani létezésről… És hogy a dalaiból sugárzó szeretetteljes melegséget nem fontos szavakba zárni, inkább hagyni, hogy áradjon szabadon, minden arra nyitott lélekhez – kisörspusztai parasztháza udvarán, egy szelíd, őszi napsütötte délutánon.
Tovább »

Jazz: könnyűre sikeredett második nap + FOTÓK

2010. november 7., vasárnap · 8 hozzászólás

jazz05_gs Már a műsort olvasva gondoltam, hogy a Jazz Napok második napja nem csak a jazzről szól majd, de hogy ennyire nem, azt nem vártam. A szombati közönség tulajdonképpen a nyitó zenekarral le is tudhatta a „jazz fesztiválra érkeztem” érzést. Dés András csapata nagyon kellemes fogyasztható zenét játszott, igaz a dobos, zenekarvezető minimalizált dobfelszerelése már önmagában határokat szabott az előadott zene stílusának. Ám mindennek ellenére a felvezető koncert nagyon is rendben volt.
Tovább »

Hajnalig „húzták” a Jazz Napokon + FOTÓK

2010. november 6., szombat · Egy hozzászólás

Pénteken a Belvárosi moziban a szegedi Dél-alföldi Ütőegyüttes fellépésével kezdetét vette a Jazz Napok programsorozata. Takó Lajos ütőtanár több évtizedes álma teljesült a színpadon.Talán a hosszú várakozásnak és tervezésnek köszönhető a „kevesebb több lett volna” érzés.
Tovább »

Nagy József színészműhelye és új bemutatója

2009. július 30., csütörtök · Hozzászólok

A magyarkanizsai Nagy József Regionális Kreatív Műhely szervezésében nemzetközi tánc- és színészműhelyt tartanak augusztus 1-jétől 7-éig Nagy József vezetésével, ahol a neves alkotóra jellemző szerves mozgáskultúrával, a színpadi jelenlét széleskörű kifejezőeszközeit szeretné megismertetni és megszerettetni a tágabb régió fiataljaival a sajátos színpadi nyelv fejlesztése célzatával.
Tovább »

Péntek: Diótörő – másképp: ősbemutató a színházban

2008. december 18., csütörtök · Hozzászólok

A pénteki színházi ősbemutató azért is kuriózum, mert legtöbben zenés balettként ismerjük a Diótörőt, Csajkovszkij zenéjével, ezúttal azonban egy teljesen új, átdolgozott változatot láthatunk: zenés családi mesejátékot. A TIK-ben kínálkozik rendkívüli csemege a dzsessz és gospel kedvelőinek, a Reökben bemutatkozó Túlélésre ítélt tárgyak pedig ismert emberek „filléres emlékeit” idézik. Folytatódnak az ünnepi programok a Dóm téren és a Széchenyi téren, és pénteken is több programot kínál a könyvtár kicsiknek és nagyoknak. Jobbnál jobb filmek lesznek a mozikban – és még mindig Valami Amerika 2! Aki nem próbálta, nem is tudja, milyen pompás buli a karaoke – igaz, némi önbizalom szükséges hozzá… Tovább »

Péntek: a reformáció emléknapja, gyermekprogramok és jazz

2008. október 30., csütörtök · Hozzászólok

Pénteken, mint minden évben, október 31-én világszerte megünneplik a reformáció emléknapját. Közben mindenszentekre és halottak napjára készül mindenki, egyesek amerikai hagyományok szerint Halloweenre… Ám a múzeum sokkal vidámabb ünnepet ígér: legendás ruhadarabunk, a farmer önálló kiállításon szerepel. Ma is lesz jazz, a Rácz testvérek zenélnek a Milleniumi Kávéházban, és Miller drámája változatlan sikerrel megy továbbra is a Kisszínházban. A moziban megtudhatjuk, hogyan lesz szelíd motorosokból vad forradalmár, és új filmeket is láthatunk mától. Persze, nem marad el a buli sem – tessék választani! Tovább »

Sztárok a Szegedi Jazz Napokon

2008. október 28., kedd · Hozzászólok

Fotó: Gémes Sándor – SZEGEDma

A nemzetközi sztárok, például Randy Weston, David Sánchez és Carl Palmer mellett a hazai dzsesszélet meghatározó egyéniségeivel találkozhat a közönség a Szegedi Jazz Napokon november 8-án és 9-én – közölte Drienyovszky András a szervezők nevében kedden a csongrádi megyeszékhelyen. Tovább »

Megkezdődtek a VI. Szegedi Várjátékok

2008. július 3., csütörtök · Hozzászólok

Fotók: Gémes Sándor

A szegedi nyár meghatározó rendezvényévé vált a Szegedi Várjátékok című rendezvénysorozat, mely hatodik alkalommal, idén július 3-tól augusztus 16-ig várja az érdeklődőket. A kezdetben négynapos családi rendezvény másfél hónapos rendezvénysorozattá nőtte ki magát. Tovább »