Az élet forrása a halál árnyékában + FOTÓK

2017. június 3., szombat · Hozzászólok

oznor

Az I. világháborús kulacsokról, víztároló edényekről nyílt tárlat a kormányhivatalban. A kiállítás Olaszországból érkezett a városba. Este koncertet tartottak a Fogadalmi templomban, bevételét a szegedi közös gyalogezred emlékművének helyreállítására fordítják. Tovább »

Csongrád megye első világháborús katonáira emlékeznek Szegeden

2016. november 8., kedd · Egy hozzászólás

meghivo_doberdo11A Nagy Háború centenáriuma alkalmából méltó módon emlékezik az isonzói fronton harcolt sok száz Csongrád megyei katonára a Csongrád Megyei Kormányhivatal, a Meritum Kulturális és Művelődési Közhasznú Egyesület, az olaszországi Karszti Barlangkutató Egyesület Történeti Kutatások Osztálya és a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége Szegedi Tagozata. A megemlékezés jegyében kiállítások nyílnak, tudományos szimpóziumot rendeznek és rendhagyó történelem órákat tartanak általános és középiskolásoknak a kormányhivatal Rákóczi téri épületében. A programsorozat fővédnöke dr. Simicskó István, honvédelmi miniszter.
Tovább »

A doberdói csatában elhunyt magyar katonák emléke előtt tisztelgett Simicskó István

2016. október 27., csütörtök · Hozzászólok

Az isonzói front, a doberdói csata és az itt zajló ütközetek örökre beírták a nevüket a magyar történelemben – jelentette ki Simicskó István honvédelmi miniszter csütörtökön az olaszországi Doberdóban, az első világháborúban elhunyt katonák emléke előtt tisztelegve. Tovább »

Magyar eperfacsemete őrzi az áldozatok emlékét Doberdón + FOTÓK

2016. október 18., kedd · 5 hozzászólás

doberdo_eperfa_ultetes_16-10-17_004

Idén 100 éve annak, hogy a császári és királyi 46. gyalogezred hazaküldte Szegedre az alakulat helytállását jelképező, doberdói fát. A centenárium alkalmából két napos megemlékezést rendeztek a hétvégén az olaszországi csaták egyik helyszínén, San Martino del Carso településen. Ennek keretében a két, korábban szembeálló nemzet képviselői eperfacsemetét ültetettek a harcoktól kipusztult fa egykori helyén. Egy emléktáblát is állítottak, amely mostantól őrzi Nagy Imre, az 1956-os forradalom mártír miniszterelnökének emlékét, aki itt teljesített frontszolgálatot, valamint Gönczy Lajosét, aki harmadik helyezést ért el magasugrásban az 1900-as párizsi olimpián és itt, a san martinói karszton vesztette életét. Tovább »

Egyedül a szegedi 46-osok vettek részt mind a tizenkét isonzói csatában

2015. augusztus 4., kedd · Egy hozzászólás

elso_vilaghaboru

A Közéleti Kávéház rendezvénye Tóth István történésszel és Szanka József gyűjtővel az I. világháborúban lezajlott tizenkét isonzói csata témakörére épült, de egyszerre szólt többről és kevesebbről. Tovább »

Száz év után – Dombay Péter gondolatai Isonzóról és Doberdóról

2014. október 25., szombat · Hozzászólok

2014-08 279

A tárogató keserédes hangjától visszhangzik Mrzli Vrh oldala. A magyar Himnuszt éneklő megemlékezőkre ágyúhüvelyre feszített Krisztus tekint le a Diendorfer kaverna bejárata fölül. Az isonzói fronton járunk, száz évvel a Nagy Háború kitörése után. 2014 augusztus 16-ot írunk.
Tovább »

“Az első világháború a szenvedésről szólt” – a 46. gyalogezred történetéről Szegeden

2014. október 5., vasárnap · Egy hozzászólás

négyesi

A szegedi illetőségű császári és királyi 46. számú gyalogezred Isonzó melletti harcairól, valamint a csaták helyszínén, a szlovéniai Mrzli vrh hegyen végzett kutatásokról és egy százéves történet felgöngyölítéséről tartott előadást Négyesi Lajos nyugalmazott alezredes, egy előadás-sorozat keretein belül, amely a Lengyel- Magyar Kulturális Közhasznú Egyesület, a Meritum Egyesület és Katolikus Ifjúsági Alapítvány támogatásával jött létre. Tovább »

Világháborús centenárium – Megemlékezés a hősi magyar halottakról az isonzói csaták helyszínén

2014. szeptember 13., szombat · 2 hozzászólás

isonzo100

Az első világháború kirobbanásának évfordulója alkalmából az isonzói csaták helyszínére ellátogató Hende Csaba honvédelmi miniszter és magyar zarándokok megemlékezést tartottak szombaton a magyar temetőben. A politikus átadta a minisztérium ajándékát Ferenc pápának, miután a katolikus egyházfő misét mondott a Fogliano Redipuglia-i katonai temetőben – írja az MTI. Tovább »

Különleges tanulmányút az Isonzó mentén + FOTÓK

2014. április 26., szombat · Hozzászólok

A csapat

Az első világháború olasz frontjának emlékhelyeit járhatták be Csongrád megyei, délvidéki, aradi és temesvári történelemtanárok az elmúlt hétvégén a Meritum Kulturális és Művelődési Közhasznú Egyesület szervezésében a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával. Az elfeledett, hős magyar katonák emlékét ápoló szervezet a szegediek által a háborús frontról 1916-ban hazahozott legendás Doberdói fa tavalyi olaszországi bemutatása és a hozzá kapcsolódó eseménysorozat megrendezése után, újabb nemes kezdeményezés élére állt. Tovább »

Isonzói zarándoklat – öt nap az egykori olasz front mentén + FOTÓK

2013. szeptember 27., péntek · 2 hozzászólás

isonzozarandoklat_011Már zarándoklatnak mondható az a hagyomány, amelyet 2008 óta ápol a Meritum egyesület, melynek során öt nap alatt látogatják végig az I. világháború hőseire emlékezve az egykori olasz front ma is látható helyszíneit.
Tovább »