A Szőke Tisza maradványainak sorsáért aggódnak

2017. augusztus 18., péntek · 20 hozzászólás

szoke_tizsa_2015_07_gs

A legendás hajó idén lenne 100 éves, öt éve süllyedt el, 2015-ben pedig még mindig vízben voltak védetté nyilvánított alkatrészei. Ma filmvetítéssel emlékeznek a Szőke Tiszára, később konferencián tisztáznák, hogy mi történt az utóbbi időszakban a közlekedési eszközzel, mit lehet tenni az értékes gőzgépért, kormánykerékért. Tovább »

Érdemkereszttel ismerték el a városvédő polgár munkásságát

2016. augusztus 25., csütörtök · 8 hozzászólás

szilagyi_arpad003kf

Állami kitüntetést adományoztak Szilágyi Árpádnak, így elismerve évtizedes tevékenységét, amellyel Szeged kulturális és építészeti örökségét kívánta megvédeni. A városvédő polgár szerint az elismerés nemcsak neki szól, hanem a mellette tevékenykedő más civileknek is. Idén tölti be 80. életévét, ennek ellenére rengeteg terve vár még megvalósításra. Tovább »

Megvalósulhat Tápai Antal álma, a Hálóvető újraalkotása? + FOTÓK

2016. augusztus 11., csütörtök · Egy hozzászólás

kiallitas02_gs

Újból felmerült Tápai Antal Hálóvető szobrának újraalkotása. Korábban a baloldali városvezetés lesöpörte az ezt megcélzó civil kezdeményezéseket. Egy Tápai-tanítvány, a szekszárdi Farkas Pál vállalná a munkát, de a mester inkább Kalmár Mártonra bízta volna egy visszaemlékezés szerint. Kiss Ernővel, id. Szilágyi Árpáddal és Szabó Lászlóval beszélgettünk Tápai Antal munkásságáról, tárgyi és szellemi hagyatékának megőrzéséről és természetesen a Hálóvetőről, az újraalkotását megcélzó kísérletekről. Tovább »

Pozsonyi csata Szegeden – koszorúzás rendőrökkel

2009. július 3., péntek · 6 hozzászólás

koszoruzas17A 907-ben lezajlott dicsőséges pozsonyi csatáról emlékezett meg a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület az Árpád téren. Az ünnepi beszédet és a koszorúzást kellemetlen incidens zavarta meg, amikor a szónok beszédét félbeszakították a helyszínre érkező rendőrök.
Tovább »