Hivatalosan is hungarikummá válhatna a szőregi rózsa

2017. szeptember 21., csütörtök · Hozzászólok

Erőteljes érdeklődést tapasztal a fiatalok részéről a hungarikumok iránt Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Hungarikum Bizottság tagja. A helyieken múlik, hogy milyen mértékben képesek felhasználni a hungarikum címet saját térségük népszerűsítésében. Kérdésünkre elmondta, a szőregi rózsatő is elnyerheti a címet, hiszen már most minden adott ahhoz, hogy megítélhessék az elismerést. Lezsák Sándor adott interjút a SZEGEDma hírportálnak. Tovább »

Csodálták a szőregi rózsát a hungarikumok fiatal „szakértői” + FOTÓK

2017. augusztus 25., péntek · Hozzászólok

Szegeden, Szőregen és Tiszaszigeten jártak a hungarikum vetélkedő általános iskolás és középiskolás kategóriájának győztes csapatai. A Pick múzeuma mellett a szőregi rózsaföldekre látogattak el, ahol megmutatták nekik, hogy milyen töveket keresnek az egész világon. A fiatalokat elkísérték az érintett államtitkárság munkatársai, s Lezsák Sándor, a hungarikumok rendszerének ötletgazdája, kidolgozója. Tovább »

Hungarikum vetélkedő Ópusztaszeren

2017. január 11., szerda · Hozzászólok

Január 13-án, pénteken 10 órától rendezik meg az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Látogatóközpontjának Konferencia termében a Csongrád Megyei Önkormányzat által szervezett „Legyél otthon a nemzeti értékekben” című hungarikum vetélkedő döntőjét. Tovább »

Hungarikum vetélkedő döntőjét rendezik meg Ópusztaszeren

2017. január 10., kedd · Hozzászólok

hungarikum_logo

Az Országgyűlés 2012-ben alkotta meg a Hungarikum törvényt, amely lefektette a nemzeti értékek, köztük a magyarság csúcsteljesítményeit jelentő hungarikumok fogalmát, és megteremtette az azokat gyűjteményekbe foglaló bizottságok létrehozásának lehetőségét, élükön a Hungarikum Bizottsággal. Tovább »

Célegyenesben a „Legyél otthon a nemzeti értékekben!” vetélkedő

2016. december 15., csütörtök · Hozzászólok

Csongrad_Belvaros_IMG_9088_BB

Sikeresen zárult a Csongrád Megyei Önkormányzat által – a Földművelésügyi Minisztérium „A nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatása” című, HUNG-2016/4227 kódjelű pályázatával támogatott – „Legyél otthon a nemzeti értékben!” címmel szervezett vetélkedő első két fordulója. Tovább »

„Legyél otthon a nemzeti értékekben” – vetélkedőt szervez a megyei önkormányzat

2016. október 17., hétfő · Hozzászólok

A megye összes általános és középiskolája számára szervez vetélkedőt a Csongrád Megyei Önkormányzat, a „Legyél otthon a nemzeti értékekben” címet viselő nyertes pályázatának keretén belül. Tovább »

Már 71 megyei értékkel büszkélkedhetünk + FOTÓK

2016. szeptember 11., vasárnap · 3 hozzászólás

megyei_ertekek_mako15_gs

Egy szerb étel mellett bekerültek archaikus imádságok is a Csongrád Megyei Értéktárba. Fontos, hogy minden megyei település lakói tisztában legyenek saját büszkeségeikkel, megőrizzék hagyományaikat. Tovább »

Csongrád megyei termékeket díjaztak a II. Hungarikum Gálán

2015. december 8., kedd · Egy hozzászólás

Balogh_Laszlo_3

A magyarság nemzeti értékeit ünnepelték december 2-án a Pesti Vigadóban megrendezett II. Hungarikum Gálán, ahol másodszor díjazták a hungarikumok képviselőit. A gála megrendezésének célja, hogy felhívja a figyelmet nemzeti értékeink védelmének, megbecsülésének fontosságára – adta hírül a kormany.hu.
Tovább »

Meghirdetik a 2015-ös hungarikum pályázatokat

2015. október 21., szerda · Hozzászólok

A hazai és a külhoni értékgyűjtés támogatására, valamint a kihaló félben lévő hagyományos népi mesterségek tovább örökítésére október 26-án, hétfőn megjelennek az idei hungarikum pályázatok – jelentette be V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár szerdán, sajtótájékoztatón Budapesten.
Tovább »

NGM-helyettes államtitkár: a Hungarikum fesztivál célja, a hungarikumok és a nemzeti értéktár ismertebbé tétele

2015. augusztus 6., csütörtök · Hozzászólok

A Szegeden megrendezett Hungarikum fesztivál célja, hogy a hungarikumok közé, illetve a nemzeti értéktárba bekerült magyar találmányok, magyar szolgáltatások, gasztronómiai finomságok minél ismertebbek legyenek a hazai lakosság és az idelátogató turisták körében – mondta Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) turizmusért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán csütörtökön este. Tovább »

A teljes Sallay-üzlet kénytelen bezárni

2015. július 13., hétfő · 13 hozzászólás

sallay_tibor_02_gs“Kiköltözünk és egyelőre nem tudjuk mi lesz.” A harminc éve a szakmában szolgáló cipészmester július 15-én lehúzza a rolót a Kiss Ernő utcai üzlet kirakatain, nem is tudja mi lesz a családi vállalkozással, a néhány hónapja a Magyar Értéktárba került szegedi papuccsal, valamint a cipésztanoncok kitanításával. Most öntevékeny Facebook-közösség próbál segíteni a hagyományápoló mesternek.
Tovább »

Megnyílt Szerbia második Hungarikum Központja

2015. május 9., szombat · Hozzászólok

Az élelmiszerek mellett a nem árusítható hungarikumokat is be lehet mutatni a Hungarikum Központokon keresztül, hiszen a pálinka, a tokaji bor vagy a libamáj mellett a matyó vagy a kalocsai népművészet, a táncházmódszer és a Hortobágy is hungarikumnak számít – hangsúlyozta V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár szombaton a vajdasági Újvidéken, ahol megnyitotta Szerbia második Hungarikum Központját – közölte az MTI. Tovább »

Bővült a Hungarikumok Gyűjteménye és a Magyar Értéktár – a szegedi paprika is a hungarikumok között

2015. január 29., csütörtök · Egy hozzászólás

Három tétellel bővítette a Hungarikumok Gyűjteményét és 9 tétellel a Magyar Értéktárat a Hungarikum Bizottság – közölte Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter csütörtökön Budapesten, a választások után újjáalakult testület második ülését követő sajtótájékoztatón. Tovább »

Nem kerül uniós tiltólistára a magyar fehér akác

2015. január 27., kedd · Hozzászólok

feher_akac

A hungarikumnak minősülő fehér akác várhatóan nem kerül fel az “idegenhonos özönfajok” uniós tiltólistájára, amely az Európai Unióban nem őshonos, agresszíven terjedő állat- és növényfajok kitiltását, visszaszorítását irányozza elő – közölte a Földművelésügyi Minisztérium kedden az MTI-vel, a mezőgazdasági és halászati tanácsülést követően.
Tovább »

Pick szalámi, Feszty-körkép, tanyasuli – Csongrád megye bővülő értéktára

2015. január 27., kedd · 7 hozzászólás

magyar_anna03_gs

Magyar Anna, a Csongrád Megyei Értéktár Bizottság elnöke büszke rá, hogy a testület munkája nyomán az emberek rácsodálkoznak az őket körülvevő kincsekre, értékekre. Folyamatosan várják a javaslatokat, népszerűsítik a megyei és a települési értéktárakat. Tovább »

Csütörtökön eldőlhet: hungarikum lesz-e a kürtőskalács?

2015. január 27., kedd · 2 hozzászólás

kurtoskalacs01_gs

Január 29-én tárgyal a Hungarikum Bizottság a kürtőskalács Hungarikum Gyűjteménybe kerüléséről. A Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület évek óta indítványozza, hogy a védett hazai értékek közé sorolják a székelyföldről származó édességet – ezt nehezíti azonban, hogy sokféle recept alapján készül, és ízesítésében, sőt még hosszában sincs egységes koncepció. Mai formájának kialakításához egy szegedi szakácsasszonynak is köze volt. Tovább »

Immár hivatalosan is nemzeti érték a szegedi halászlé

2014. szeptember 4., csütörtök · 7 hozzászólás

halfozo_it_10

Felvették a Magyar Értéktárba a szegedi halászlevet – döntött Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A szeptember ötödikén kezdődő XVIII. Nemzetközi Tiszai Halfesztiválon szervezői szerint ez a rangos elismerés is tovább növelheti a szegedi hallé népszerűségét. Tovább »

Tizenhatodjára virágzik ki Szőreg

2014. június 17., kedd · Hozzászólok

rozsaunnep

Az idei rózsaünnepre nemzeti jelképeink közül a jogart is elkészítik virágokból, de Hungarikum Falu is nyílik a június 20-án kezdődő nagyszabású fesztivál keretében Szőregen. Tovább »

Hungarikum lett a Pick téliszalámija

2014. március 18., kedd · 4 hozzászólás

pickHungarikum lett gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka, a Zsolnay-porcelán és kerámia, a 100 tagú cigányzenekar, a Gundel-örökség, valamint a Pick téliszalámi – jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, a Hungarikum Bizottság elnöke Budaörsön, a bizottság keddi ülését követően.
Tovább »

Puskás Öcsit ünnepelték az ópusztaszeri Hungarikum faluban + FOTÓK

2014. március 16., vasárnap · 5 hozzászólás

opusztaszer_mj_DSC0239Talk show-val, filmvetítéssel és – stílszerűen – futballal emlékeztek szombaton az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban a 2006-ban elhunyt legendás labdarúgóra, Puskás Ferencre.
Tovább »

A szegedi papucs és a kajak-kenu sport is megyénk értékei között + FOTÓK

2014. január 31., péntek · 3 hozzászólás

ertekeink_muzeum01_gsA Hungarikum Bizottság elé terjesztik a szegedi papucsot – többek között erről döntött az értéktár bizottság. Csongrád megyében egy kiadványban is összegyűjtötték, mi mindent vettek fel eddig a helyi értékek sorába. Tovább »

Czerván: ismét nyereségessé kell tenni a fűszerpaprika-termesztést! + FOTÓK

2013. november 29., péntek · 2 hozzászólás

ferencesek_paprikanap14_gsEredetvédetté kell tenni a szegedi paprikát, hírneve csak így őrizhető meg a világpiacon – jelentette ki Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár az alsóvároson rendezett szakmai konferencián. Tovább »

Gyulai kolbász, szikvíz és Puskás: bővült a hungarikumok lajstroma

2013. november 28., csütörtök · 2 hozzászólás

SZS20131128_hungarikumok_bizottsaga_sajtotajekoztato_001Öt új taggal bővült a hungarikumok sora, illetve szintén öt új elem került a Magyar Értéktárba. Minderről Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter számolt be csütörtök délután az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban tartott sajtótájékoztatón.
Tovább »

Számba veszik a helyi értékeket Szegeden is + FOTÓK

2013. október 28., hétfő · 5 hozzászólás

hungarikum_ertektar_eloadas06_gsA magyarság összetartozását fejezik ki és erősítik a nemzeti tudatot azok a helyi értékek, melyeket a Csongrád Megyei Értéktár és a Szegedi Értéktár Bizottság vesz számba. Erről a folyamatról tartottak előadást a Móra-múzeumban. Tovább »

Fazekas: a hungarikumtörvény garantálja a magyarság értékeinek védelmét

2013. október 19., szombat · Hozzászólok

Az Országgyűlés által több mint egy éve ellenszavazat nélkül elfogadott hungarikumtörvény olyan egyedülálló jogszabály, amely garantálja a magyarság csúcsteljesítményeinek, értékeinek védelmét – hangoztatta a vidékfejlesztési miniszter szombaton Csepelen. Tovább »

Már érkeznek a pályázatok a hungarikumokra

2013. október 3., csütörtök · Hozzászólok

Már csaknem száz pályázat érkezett a Hungarikum Bizottság által kiírt és hétfőn megjelent pályázatokra: a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésnek, kutatásának, népszerűsítésének támogatására. A hónap végéig összesen 145 millió forintra lehet pályázni – mondta Horváth Zsolt fideszes országgyűlési képviselő csütörtökön Veszprémben sajtótájékoztatón.
Tovább »

Az idén egymilliárd forint jut a hungarikumok megóvására

2013. március 17., vasárnap · Hozzászólok

Az idén összesen egymilliárd forint jut a magyarság számára kiemelkedően fontos helyi, megyei, valamint nemzeti értékek, köztük a hungarikumok megóvására – mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) főosztályvezetője, a Hungarikum Bizottság titkára az MTI-nek szerdán Budapesten, a Hungarikum Sajtóklub háttérbeszélgetésén.
Tovább »

Következő oldal »