A csend ünnepe – halottainkra emlékezünk a szegedi temetőkben is + FOTÓK

2016. október 31., hétfő · Hozzászólok

temeto_este03_gs

November 1-je mindenszentek ünnepe, november 2-a pedig a halottak napja a keresztény világban: rendbe tesszük, virággal díszítjük a sírokat, és gyertyát gyújtunk halottaink üdvéért. A szeretet lángjai hirdetik az örök életet és Isten dicsőségét. Tovább »

Divatjelenséggé vált a gyertyagyújtás – a Halottak hete a néprajzkutató szemszögéből

2016. október 31., hétfő · Hozzászólok

mindenszentek51_gs

A szegedi népszokásokról, napjaink halott kultuszáról is beszélgettünk a néprajzkutatóval. A Mindenszentek az utóbbi évtizedben vált egyre fontosabb ünneppé újból. Az egyházi hagyományok mellett az elüzletiesedés is megjelenik. Tovább »

A katolikusok az összes szentről és minden elhunytról megemlékeznek

2015. október 30., péntek · Hozzászólok

November 1-jén, mindenszentek napján ünneplik az összes szentet, vagyis valamennyi megdicsőült lelket, november 2-án, halottak napján pedig a katolikus egyház megemlékezik minden elhunytról, különösen a tisztítótűzben szenvedő lelkekről – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) sajtószolgálata az MTI-vel. Tovább »

A névtelen szentek ünnepe és az elhunytak emlékezete

2014. november 1., szombat · Hozzászólok

mindenszentek51_gs

Hétvégén ismét megtelnek a temetők, a családok az elhunytaikra emlékeznek, a mécsesek fénye ragyogja be az éjszakát – mindannyian megemlékezünk ilyenkor elvesztett szeretteinkre. De ismerjük-e valójában, mit is jelent Mindenszentek ünnepe és Halottak Napja? Tovább »

A katolikusok az összes szentről és minden elhunytról megemlékeznek

2014. október 30., csütörtök · Hozzászólok

November 1-jén, mindenszentek napján ünneplik az összes szentet, vagyis valamennyi megdicsőült lelket, és november 2-án van halottak napja, amikor a katolikus egyház megemlékezik minden elhunytról, de különösen a tisztítótűzben szenvedő lelkekről – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) sajtószolgálata csütörtökön az MTI-vel.
Tovább »

Felkészültek a Mindenszentekre és Halottak napjára Szegeden + FOTÓK

2014. október 28., kedd · Hozzászólok

temeto_sajttaj10_gs

A szeretteikre emlékezők biztonságára fokozottan ügyelnek Szegeden a rendőrök és polgárőrök. Mindenszentek idején csak a Belvárosi temetőt 60-65 ezer ember keresi fel, ahol az I. világháborúra centenáriuma alkalmából Kegyeleti és Hadi Emlékkiállítást is rendeztek. Tovább »

Olasz-magyar tisztelgés az I. világháború áldozatai előtt + FOTÓK

2013. november 3., vasárnap · 12 hozzászólás

kiallitas_koszoruzas02_gsOlasz és Csongrád megyei tartalékos katonák rótták le tiszteletüket a Belvárosi temetőben az I. világháborús emlékműnél, míg a dómban szentmisét tartottak az áldozatokra emlékezve. Tovább »

A megyei rendőrség is felkészült a Mindenszentekre és a Halottak napára

2013. október 29., kedd · Hozzászólok

Mindenszentek és Halottak Napja alkalmából a szokásosnál többen utaznak el hozzátartozóik sírjához, hogy leróják kegyeletüket szeretteik előtt. A temetők környékén megnövekszik a forgalom, ami nagyobb türelmet és elővigyázatosságot igényel a közlekedőktől.
Tovább »

Halottak napi készülődés a szegedi temetőkben fokozott rendőri jelenléttel + FOTÓK

2013. október 29., kedd · Hozzászólok

PA297977Már az ünnepek előtti napokban felélénkült a Belvárosi temető forgalma, a szeretteikre emlékezők biztonságára idén fokozottan ügyelnek Szegeden. Tovább »

Egy nap újra találkozunk a Mennyei honban

2012. november 6., kedd · 13 hozzászólás

Két szeretett Évámnak ajánlom: egy nap újra találkozunk a Mennyei honban.

Akárcsak az országunkban élők jelentős része, az elmúlt héten, én magam is ellátogattam, a már nem élő szeretteim sírjaihoz, hogy koszorút és mécsest helyezzek el, hol egy síremlékműnél, hol egy egyszerű fakeresztnél, hol pedig egy urnánál, tudva azt, hogy amikor belépek egy temetőbe már nem találkozhatok ott olyan emberi lelkekkel, akik valamikor köztünk éltek testben.
Tovább »

Mécsesek a temetőkben – befelé fordító fény + FOTÓK

2012. november 1., csütörtök · 2 hozzászólás

November első két napja a megemlékezés időszaka hagyományaink között. Elsején Mindenszenteket, másodikán a halottak napját ünnepeljük, gyertyafény és virágszirom díszíti a sírokat. Képriportunkban mi is lerójuk tiszteletünket az elhunytak felé.
Tovább »

Szerdától vasárnapig tovább lesznek nyitva a temetők

2012. október 30., kedd · Egy hozzászólás

Szerdától vasárnapig, mindenszentek és a halottak napja miatt hosszabb ideig tartanak nyitva a temetők. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) több rendkívüli járatot indít, számos járatát sűríti, és változik a MÁV meg a Volán menetrendje is. A hosszú hétvégére ellenőrzéseket rendeltek el, a temetők környékén fokozott lesz a rendőri jelenlét.
Tovább »

Fokozott rendőri ellenőrzések a négynapos hétvégén

2012. október 29., hétfő · 3 hozzászólás

Fokozott rendőri ellenőrzéseket rendelt el Hatala József országos rendőrfőkapitány a jövő heti hosszú hétvégére – jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Óberling József, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlekedésrendészeti főosztályvezetője.
Tovább »

Fokozott ellenőrzések Mindenszentekkor

2012. október 29., hétfő · Hozzászólok

A szeretteikre emlékezők biztonságára, továbbá értékeikre kiemelten ügyelnek Mindenszentekkor a rendőrség munkatársai, a polgárőrök és városőrök egyaránt. A Szegedi Rendőrkapitányság összesen harminc temető biztosítását látja el, míg az útra kelők fokozott ellenőrzésekre számíthatnak.
Tovább »

Koszorúvásár a Marson – a vásárlók rohamára az utolsó héten számítanak + FOTÓK

2012. október 21., vasárnap · 4 hozzászólás

Mindenszentekre készül a Mars téri piac, idén új helyet kaptak a koszorúárusok, a nagycsarnokban lehet válogatni a kínálatukból, míg a lakossági parkolóban vágott virágot fognak árusítani. Kisebb koszorúkat már 400 forint körül is kínálnak, míg a díszesebb nagyobbakért 3500 forintot is elkérnek.
Tovább »

Mindenszentek és lelkeknek emlékezete + FOTÓK

2011. október 31., hétfő · 4 hozzászólás

November első hete, melyet régen halottak hetének is neveztek, az Istenbe és az örök életbe vetett remény kifejezésének időszaka. November elseje – Mindenszentek – a megdicsőült egyház ünnepe, míg másodika a földön küzdő egyház ünnepélyes megemlékezése a tisztítótűzben szenvedő lelkekről.
Tovább »

Temetőlátogatások változó parkolási és közlekedési renddel + VIDEÓ, FOTÓK

2011. október 30., vasárnap · Hozzászólok

Már szombaton elkezdődött a készülődés a Mindenszentek és a halottak napi ünnepekre, a temetőkben egyre több helyen égnek a gyertyák. Vasárnap még a piacon lehetett vásárolni virágot és mécsest is, hogy hétfőn és kedden minden eltávozott rokon, barát sírján loboghasson a láng, viruljon a virág.
Tovább »

Autók helyett kisvonat a Belvárosi temetőben + FOTÓK, TÉRKÉP

2011. október 27., csütörtök · 2 hozzászólás

A Mindenszentek és a halottak napja miatti forgalmi változásokról és biztonsági intézkedésekről tájékoztatta a sajtót a Szegedi Rendőr-főkapitányság és a Szegedi Testamentum Kft. A legtöbb változás a Belvárosi temetőnél lesz.
Tovább »

Őszintén a halálról

2010. november 1., hétfő · 5 hozzászólás

temeto_27 Ha nem rázza meg életünket egy-egy közeli haláleset, a halállal általában novemberben, a mindenszentek és a halottak napján szoktunk foglalkozni. De az utóbbi időben, úgy tűnik, mind gyakrabban találjuk magunkat szembe a halállal, a modern világ egyik tabutémájával, amelyről akkor beszélünk, ha elkerülhetetlen, akkor is halkan, szorongással, nyugtalansággal telve. Emellett mind gyakrabban szembesülünk halálos kimenetelű eseményekkel, balesetekkel, természeti katasztrófákkal, gyilkosságokkal.
Tovább »

Koszorúk, gyertyák, imák

2010. október 30., szombat · Hozzászólok

temeto_25 Mindenszentek napja azoknak az üdvözülteknek a közös ünnepe, akiket nem avattak szentté, akikről a kalendárium név szerint nem emlékezik meg. A halottak napjának előestéjén azokra is kegyelettel gondolnak, akik idegenben vagy ismeretlen helyen nyugszanak. Mindenszentek és halottak napja összekapcsolódik. Régebben úgy tartották, hogy a két ünnep közti éjszakán a halottak miséznek a templomban, és amíg a harang szól, hazalátogatnak szétnézni. Ezért minden helyiségben lámpát gyújtottak elsejéről másodikára virradóra.
Tovább »

Szombat–vasárnap: Mindenszentek

2009. október 30., péntek · Hozzászólok

A hétvégén több rendezvényen is emlékeznek azokra, akik már nincsenek közöttünk. Szoboravatás, kegyeleti és halottak napi megemlékezések lesznek városszerte. Szombaton a Nagyszínházban Bohémélet, a Kisszínházban Tévedések komédiája, az Őszi Kulturális Fesztiválon elKÉPesztők – Playback Színház, és a Blues Bell együttes koncertje. Benedek Elekre emlékeznek a Szent József Templomban, a Móra Ferenc Múzeumban irodalmi foglalkozás lesz, a Közéleti Kávéházban Betegnap. A Grand Caféban szombaton a Román filmnapok záró vetítése, ismét befut a Jazzmozdony, utána Halloween parti. A mozik kínálata egész hétvégén változatos, és a szombat esti buli sem marad el.
Tovább »

Halottak Napja: forgalmirend-változásra is lehet számítani

2009. október 28., szerda · Hozzászólok

A Halottak Napi megnövekvő személygépkocsi és utasforgalom miatt a rendőrség kiemelt figyelmet fordít a közbiztonsági, bűn- és baleset-megelőzési feladatok ellátására – tájékoztatott Tuczakov Szilvána, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.
Tovább »

A diadalmas és a szenvedő egyház ünnepnapjai

2008. október 31., péntek · Hozzászólok

Fotók: Gémes Sándor

November elsején – Mindenszentek ünnepén – a katolicizmus a „diadalmas egyházat” ünnepli, míg másnap – Halottak napján – a „szenvedő egyházról” emlékezik meg. November első hete – régi nevén halottak hete – az Istenbe és az örök életbe vetett remény kifejezésének időszaka. Erről szól Miklós Péter alábbi írása. Tovább »

Miklós Péter a Mindenszentekről és Halottak napjáról

2008. október 27., hétfő · Hozzászólok

„A szenvedő egyház és a diadalmas egyház. A Mindenszentek és a Halottak napja az egyházi hagyományban és a népi vallásosságban” címmel tart előadást Miklós Péter teológus, vallástörténész, muzeológus, a Móra Ferenc Múzeum munkatársa, a SZEGEDma.hu szerzője október 28-án (kedden) 17 órától a Fidesz szegedi székházában (Victor Hugo u. 5.).
A szervezők minden érdeklődőt szeretettel látnak!

Kedd: romantika, fesztivál és protestáns ünnepek

2008. október 27., hétfő · Hozzászólok

Érdemes kimozdulni otthonról kedden délután és este. Lesz romantikus mesejáték, nosztalgiázhatunk régi nagy slágerekkel, fellapozhatjuk a Közéleti Kávéház évkönyvét. Ismerkedhetünk a fiatalok lelkivilágával, ha ellátogatunk a „pszichogalaxisba”, illetve a protestáns egyházak igehirdetéseit hallgathatjuk a Protestáns napokon.  A komolyzene kedvelőinek orgonahangversenyt kínál az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál, és a moziba is érdemes beülni ma is az isteni Piaf kedvéért, no meg hátha kiderül végre, hogy hol az ördögben van Oszama bin-Laden? Tovább »