Női sorsok a Gulágon + FOTÓK

2017. június 15., csütörtök · Hozzászólok

konyvbemutato_somogyi

A 88. ünnepi könyvhét rendezvényeinek keretében mutatták be a szegedi Somogyi-könyvtárban Tatár Rózsa Túléltük! Emlékezések a malenkij robotra című könyvét. A szerzővel Miklós Péter történész, címzetes főiskolai tanár, a hódmezővásárhelyi Emlékpont vezetője beszélgetett. Tovább »

Barátság a Gulágon – Tatár író könyvét mutatták be az Emlékpontban

2017. június 9., péntek · Hozzászólok

2017_0608_Ima_07

Az 1950-es évek elején az akkor Szovjetunióhoz tartozó Kazahsztán egyik Gulág táborában együtt raboskodott a tatár író, Ajaz Giljazov és magyar sors- és írótársa, Galgóczy Árpád. A magyar író és műfordító volt az egyik vendége a tatár szerző Imádkozzunk! című könyvének csütörtöki bemutatóján a hódmezővásárhelyi Emlékpontban, ahol elmesélte a kötettel való találkozásának regényes történetét. Tovább »

Szabó Magda helyett írta meg regényét Hanczár János + FOTÓK

2017. május 26., péntek · Hozzászólok

konyvbemutato12_gs

Szegeden ismerhettük meg elsőként Szerelem a Gulág árnyékában című regényt. A regény történelmi dokumentumokra építve mutatja be a II. világháború rideg valóságát és az ebből menekülést jelentő szerelmet. Tovább »

Csütörtökön mutatják be Hanczár János legújabb könyvét

2017. május 23., kedd · Hozzászólok

gulag_konyv_interju009kf

A Szerelem a Gulág árnyékában regényt május 25-én, csütörtökön 17 órakor ismerhetik meg az érdeklődők a Csongrád Megyei Kormányhivatal Rákóczi tér 1. szám alatti épületében, a Komócsin Mihály dolgozószobában.

Az eseményen köszöntőt mond Juhász Tünde kormánymegbízott. A délutánon a szerzővel Bátyi Zoltán újságíró beszélget, közreműködik Szeredy Krisztina és Gregor Bernadett.

A részvételi szándékot aze-mail címen kell jelezni.

A témában készült interjúnkat itt olvashatja.

Hanczár János: A diktatúrák megbuknak, a szerelem él

2017. május 19., péntek · Hozzászólok

gulag_konyv_interju011kf

Egy lezárt napló világa, mely valamennyiünk magyarságáról szól. Gulág, málenkij robot, letűnt korok eltűnt birodalmai és az örök szerelem. Hanczár János új regénye a Blogstar.hu kiadója, a Cvikker Média Kft. gondozásában jelent meg. Május 25-én mutatják be Szegeden. A szerzővel és a kiadóval beszélgettünk. Tovább »

Dél-alföldi történetek a Gulágról

2017. március 12., vasárnap · Hozzászólok

gulag_kiskunmajsa001

A kiskunmajsai könyvtárban mutatták be a „Gulág-történetek” Dél-alföldi magyarok és magyarországi németek a szovjet munkatáborokban című tanulmánykötetet. A kiadványt Miklós Péter történész, címzetes főiskolai tanár, a hódmezővásárhelyi Emlékpont vezetője ajánlotta a közönség figyelmébe, aki hangsúlyozta, hogy a szovjet kényszermunkatáborokba hurcolt mintegy nyolcszázezer magyar történetének minél szélesebb körben való megismertetése fontos feladat. Tovább »

Azonos sors jutott a katolikusoknak és a protestánsoknak a Gulágon + FOTÓK

2017. január 27., péntek · 2 hozzászólás

gulag_konferencia17_gs

Az egyházi emberek és a hívők sorsáról tartottak konferenciát a Katolikus Házban. Evangélikus lelkészt és bencés szerzetest azonos szovjet büntető törvénykönyvi paragrafus alapján ítéltek el, hazatérésük után is hasonló sors várt rájuk. Tovább »

Várszegi Asztrik is előad a szegedi Gulág-konferencián

2017. január 26., csütörtök · Hozzászólok

gulag_szobor_aldas30_gs

A GULAG-rendszer táboraiba elhurcolt egyházi emberekről és hívőkről szóló konferenciát tartanak január 27-én. A pénteki rendezvényen előadást tart Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke és Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát is. Tovább »

Rétvári: „A kommunizmus egyetlen nagy halálos ellensége az igazság” + FOTÓK

2016. november 25., péntek · 2 hozzászólás

gulag_szobor_aldas30_gs

Felavatták a tegnap megkezdődött Gulág-konferencia zárásaként azt a szobrot, amely a szovjet munkatáborok magyarországi áldozatainak emlékét őrzi. Rétvári Bence államtitkár a kommunista rendszerek bűneiről beszélt, amelyeket nem feledhetünk. Tovább »

„Azért, hogy soha ne történhessen meg újra” – kétnapos konferencia a Gulágról + FOTÓK (FRISSÍTVE)

2016. november 24., csütörtök · Hozzászólok

papi_sorsok_a_gulagon30_gs

A Gulág egyházi és világi áldozatairól tartanak konferenciát november 24-én és 25-én a dóm altemplomában. A rendezvényen a magyar mellett olasz és szlovák előadók is beszélnek a hetven évvel ezelőtti eseményekről. Tovább »

Ahol az embernek nem volt értéke – Konferencia a Gulág világáról az Emlékpontban

2016. november 10., csütörtök · Hozzászólok

emlekpont_gulag_konferencia_006

Az 1956-hoz vezető útnak része volt az, ahogyan a Szovjetunió bánt az általa meghódított területek lakosságával” – mutatott rá Miklós Péter intézményvezető, miért is az 1956-ra emlékező programsorozatában rendezte meg csütörtökön a hódmezővásárhelyi Emlékpont az „Ameddig a lábam bírja” Mindennapok a Gulágon címmel a szovjet munkatáborokról szóló tudományos konferenciáját. Mint az igazgató hangsúlyozta, a táborokba elhurcolt mintegy hatszázezer magyarnak egyharmada soha nem tért haza, míg a túlélők nemhogy kárpótlást nem kaptak, de titkolniuk kellett a több éves malenkij robot történetét. Az előadásokon a Németh László Gimnázium, az Eötvös József, a Gregus Máté és a Kalmár Zsigmond Szakképző Iskolák, valamint a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola diákjai vettek részt. Tovább »

„Ameddig a lábam bírja” – a szovjet munkatáborok világáról az Emlékpontban

2016. november 9., szerda · Hozzászólok

meghivo

A szovjet munkatáborok világáról rendez a vásárhelyi közgyűjtemény tudományos konferenciát csütörtökön, amelyen külön blokkot szánnak a málenkij robotra hurcolt magyarországi németségnek. Tovább »

Nemzeti minimum legyen az áldozatokra, hősökre való emlékezés

2016. november 6., vasárnap · Egy hozzászólás

Lovász Tibor; Bozó Andrea; Bene Ildikó; Rétvári Bence

Mindenki számára természetes nemzeti minimum legyen a gulágra hurcolt áldozatokra, az ötvenhatos hősökre és a magyar katonákra mint hősökre való emlékezés – szólított fel az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára vasárnap a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kőteleken. Tovább »

A 66 éve elhurcoltakra emlékeztek Szegeden + FOTÓK

2016. július 3., vasárnap · 5 hozzászólás

gulag_megemlekezes020kf

1950-ben telepítették ki bírósági ítélet nélkül 12 táborba magyar civileket. Csak Sztálin halála után engedték el őket a Hortobágyról. Az Élhető Szegedért Egyesület ötödik alkalommal emlékezett meg a hortobágyi kitelepítettekre. Tovább »

A „magyar Gulág” áldozataira emlékeztek a Kálvária téren + FOTÓK

2015. június 28., vasárnap · 2 hozzászólás

holokauszt_megemlekezes36kf

A kommunista terror, a hortobágyi kényszermunkatáborok áldozatai előtt tisztelegtek Kálvária városrészben. A megemlékezésen elhangzott, az áldozatok számát 12 ezerre becsülik, közülük 1500 embert Szegedről hurcoltak el. Tovább »

A „magyar Gulágra” elhurcolt szegediekre emlékeztek + FOTÓK

2014. június 30., hétfő · 4 hozzászólás

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1951 nyarán telepítették ki a Hortobágyra, a “magyar Gulágra” a kommunista diktatúra vélt ellenségeit, a mintegy tizenkétezer áldozatból ezerötszáz szegedi volt. Tovább »

Illegális kocsma részege verekedett Szegeden egy megemlékezővel (FRISSÍTVE!)

2013. június 16., vasárnap · 16 hozzászólás

rendorseg_buneset_gsEgy illegális kocsma előtt iszogató ember támadt a hortobágyi kitelepítésekkel kapcsolatos megemlékezést előkészítő egyesületi tagra, aki egy üveggel védekezett – mindkettőt előállították.
Tovább »

Kun Miklós: A rendszer felfalta önmagát + FOTÓK

2011. május 18., szerda · 30 hozzászólás

kun_miklos15_gs Kun Miklós történész, Széchenyi-díjas professzor, a KRE Kremlinológiai Intézet vezetője sokszor megfordult városunkban, saját bevallása szerint Szegedre szinte már hazajár. Kelet-Európa a Kreml árnyékában 1944-1953 című előadása a Gál Ferenc Hittudományi Főiskola Klebelsberg termében egy előadássorozat bevezetőjeként hangzott el, majd a közönség megtekinthette a Sztálin és az ortodox egyház viszonyát taglaló dokumentumfilmjét.
Tovább »

A Népszava esete a Gulággal

2010. június 18., péntek · 2 hozzászólás

Mi lesz akkor, ha az idő múlásával a történelmi tragédiák túlélői és elszenvedői nem lesznek az élők sorában? Például akkor, amikor Lázár János is 66 éves lesz, 2041-ben, a holokauszt túlélői már túlnyomó részt nem fognak élni, és néhány év múlva már csak és kizárólag a holokauszt után született nemzedékeken fog múlni a holokauszt emlékezete. Ki lesz akkor az autentikusabb véleményformáló?

Tovább »

A kommunizmus áldozataira emlékeztek + HANG, FOTÓK

2010. február 24., szerda · 14 hozzászólás

emleknap20_gs A kommunizmus áldozataira emlékezett a Csongrád Megyei Önkormányzat és a Rendezvényház Nonprofit Kft. a Glattfelder Gyula téren. Az emléknapot az Országgyűlés 2000. június 13-án meghozott döntése alapján tartják minden évben február 25-én annak emlékére, hogy Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát 1947-ben ezen a napon jogellenesen letartóztatták és a Szovjetunióba hurcolták.
Tovább »