Nem minden kalapos gyilkos – gombásznap a füvészkertben+ FOTÓK

2017. október 9., hétfő · Hozzászólok

Őzláb-, déli tőke-, és vöröses nyálkásgombával, a kulináris gyűjtök kedvenceivel is találkozhattak az SZTE Füvészkertjében a látogatók vasárnap, az első Gombásznapon. A kicsiket a gombasimogató, a nagyokat a gombahatározás fortélyai vonzották. Tovább »

Üvegszilánkot találtak egy Magyarországon is forgalmazott chiliolajos gombakonzervben

2017. március 26., vasárnap · Hozzászólok

rokagomba

Üvegszilánkot talált egy németországi vásárló a LaoGanMa márkájú, chiliolajban tartósított gombakonzervben, a termékből Magyarországra is került, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) arra kéri a vásárlókat, hogy a konzerveket vigyék vissza a vásárlás helyére. Tovább »

Nógrádi Tibor a fürdőbotrányról: Erkölcsi aggályokat vet fel a beruházás és az eladás (FRISSÍTVE)

2016. augusztus 5., péntek · 44 hozzászólás

jobbik_aquapolis001kf

A Fidesz szegedi elnöke szerint fillérekért kelt el a 7-8 milliárdos beruházás. Úgy gondolja, évtizedekig emlegetni fogják az ügyet, amellyel elsősorban a szállodatulajdonos járt jól. Tovább »

A vadon termő gombák veszélyeire figyelmeztet a Nébih

2015. október 9., péntek · Hozzászólok

gomb_elelmiszer_gasztronomia

Többen megbetegedtek egy budapesti vendéglőben elfogyasztott erdei gombás polenta (puliszka) fogyasztása után. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a vendéglátó egységet üzemeltetők figyelmét, hogy vadon termő gombát kizárólag akkor használhatnak fel, ha a tételről szakellenőri igazolással is rendelkeznek. A lakosság, különösen a kirándulók és gombagyűjtők számára is kiemelten fontos, hogy – saját és családjuk egészsége érdekében – kizárólag gombaszakellenőr által megvizsgált gombát fogyasszanak el.
Tovább »

Czerván: a gombatermesztő kapacitás megduplázása a cél

2013. október 17., csütörtök · Hozzászólok

A gombatermesztő kapacitás 25 ezer tonnáról 50 ezer tonnára emelése, a gombaágazatban évi 20 milliárd forint plusz bevétel elérése is cél az Európai Unió 2014 és 2020 közötti új pénzügyi időszakában – mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára.
Tovább »

Gombafajok DNS alapú azonosítása

2012. május 9., szerda · Hozzászólok

Az Amerikai Tudományos Akadémia folyóirata, a Proceedings of National Academy of Sciences (PNAS) április 17-i száma címlapfotója a nemzetközi „Fungal Barcoding Consortium” közleményére hívja fel a figyelmet. A cikk szerzői között vannak a SZTE TTIK Mikrobiológiai Tanszék kutatói is.
Tovább »

Jövőre csak tanfolyam elvégzését követően lehet szarvasgombát szedni

2012. március 19., hétfő · 2 hozzászólás

Aki erdőben, föld alatti gombát, így például különféle szarvasgombát kíván gyűjteni, annak előtte tanfolyamot kell elvégeznie, amelyen egyebek mellett a kutyával történő gyűjtés szabályait is el kell sajátítania – az erről szóló vidékfejlesztési miniszteri rendelet a hétfői Magyar Közlönyben jelent meg.
Tovább »

Le a kalappal! – Gombás finomságok

2009. november 20., péntek · Egy hozzászólás

fofoto_2 Az őszi erdei kirándulások, séták alkalmával gyakran botlunk szebbnél szebb színesebb gombákba, melyek arra csábítanak bennünket, hogy vigyük haza és együk meg őket. Hiszen a gomba kiváló ízesítő hatása mellett, az egyik legváltozatosabban elkészíthető zöldségféle. Levesnek, salátának; töltelékbe, köretként és főételként egyaránt felhasználható, sokféleképpen: párolva; rántva, fasírozva; pörköltnek, tojással, szendvicsekhez. A magunk gyűjtötte – vagy piacon vásárolt – gombát azonban csak akkor fogyasszuk vagy tartósítsuk, ha biztosan felismertük, ellenkező esetben gombaszakértővel vizsgáltassuk meg. Ha pedig biztosra vehetjük „kalapos kedvencünk” eredetiségét, készítsünk belőle gombás finomságokat kedvünkre. Tovább »

Védegylet: Fürdőügyben átverték a szegedieket

2009. június 18., csütörtök · Hozzászólok

alairas1Mélységesen antidemokratikusnak és a szegediek érdekeivel ellentétesnek tartja a Ligetfürdő-tranzakciót a Védegylet szegedi csoportja. A civilek szerint a Gomba lebontása és a SZUE-nak a korábbi ígéretekkel szemben történt bezárása ellehetetleníti a helyi úszóélet valamennyi szintjét. Éppen ezért tiltakozó aláírásgyűjtést kezdeményeztek. Az újszegedi Liget csonkítása miatt pedig az Alkotmánybírósághoz és az ombudsmanhoz fordultak. Tovább »

Fürdőügy: Elcsákányozott fejlesztéseket vizsgáltatnának

2009. május 8., péntek · Egy hozzászólás

Az Állami Számvevőszék vizsgálatát kéri a Ligetfürdő Civil Munkacsoport a 2004/2005-ben lebonyolított, 300 millió forintos szegedi élményfürdő-beruházás kapcsán. A civil munkacsoport pénteki sajtótájékoztatóján elhangzott: az akkori fejlesztések egy részét már elcsákányozták a Napfényfürdő kialakításakor, így pedig fönnáll a közpénz és közvagyon elherdálásának gyanúja. Bánáti Antal, a Szegedi Sport és Fürdők Kft. ügyvezető igazgatója viszont azt mondja: a 300 milliós beruházásból semmit sem bontottak vagy bontanak el. Tovább »

Újabb tiltakozás a hősi emlékmű áthelyezése ellen

2009. február 4., szerda · Hozzászólok

Szegedi hagyományőrzők és fiatal kereszténydemokraták: Hagyják békén a huszárszobrot!

Fotó: Gémes Sándor

A SZEGEDma.hu hosszú cikksorozatban foglalkozott már a Reök-palota előtti huszárszobor áthelyezésének tervezetével, illetve az ezzel kapcsolatos szakmai és civil ellenállással. A múlt héten a Móra Ferenc Múzeum valamennyi munkatársa nevében Zombori István múzeumigazgató is tiltakozott a szegedi városvezetés szándékai ellen, szerdán pedig az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség megyei elnöke, valamint a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület képviselője követelte közös sajtótájékoztatón: olyan térrendezési terv szülessen, mely eredeti helyén, változatlan formában őrzi meg a hősi emlékművet. Tovább »

Fidesz: a Hunguestnek kedvez a társasági szerződés

2008. július 22., kedd · Hozzászólok

Fotók: Gémes Sándor

Az újszegedi fürdőberuházás kapcsán létrehozott projektcég társasági szerződésének fontos rendelkezései sajátos módon nem a 80 százalékban tulajdonos Szeged, hanem a kisebbségi társ Hunguest Hotels Zrt., illetve Leisztinger Tamás (akinek érdekkörébe tartozik a Hunguest) gazdasági érdekeit szolgálják – mondta keddi sajtótájékoztatóján Gyimesi László. A Fidesz szegedi elnöke több, a szerződést érintő kérdésre is választ vár a Botka-féle városvezetéstől. Tovább »

Fürdőfejlesztés: örvény a civilek alatt, városi csúszda

2008. július 2., szerda · Hozzászólok

Medencék, ahol megfürödni és befürödni is lehet

Fotók: Gémes Sándor

Portálunkon több cikkben is foglalkoztunk már a Ligetfürdő-beruházással, melynek keretében a kivitelezők szerint Kelet-Közép-Európa legszebb, legmodernebb fürdője épül majd fel Újszegeden. Az MSZP sikertörténetről beszél, az ellenzék ezzel szemben újabb ingatlanpanamát emleget. A SZEGEDma.hu ezúttal a Ligetfürdőbe látogatott, hogy meghallgassa az átlagemberek, a fürdőhasználók véleményét. Tovább »