Mérsékelt a részvétel a francia baloldali előválasztás első fordulójában

2017. január 22., vasárnap · Hozzászólok

Négyszázezer választásra jogosult francia állampolgár adta le voksát a választókörzetek 63 százalékában vasárnap délig a francia baloldal államfőjelölt-állító választásának első fordulójában – közölte Christophe Borgel, a francia Szocialista Párt által rendezett előválasztás szervezőbizottságának elnöke. Tovább »

Franciaországban állandósult a rendkívüli állapot és a társadalmi elégedetlenség

2016. december 26., hétfő · Hozzászólok

nizzai_terrortamadas_afp

Franciaországban konszenzus van arról, hogy az ország továbbra is a terroristák egyik legfőbb célpontja, ezért a 2015. novemberi párizsi iszlamista merényletek után bevezetett rendkívüli állapotot 2016-ban ötször hosszabbította meg a parlament. A biztonsági intézkedések, amelyeket sokan szükségesnek, de nem elégségesnek vélnek, mások szerint meg sértik az alapvető szabadságjogokat, nem akadályozták meg az újabb merényleteket. Eközben a szociális elégedetlenség miatt incidensekkel kísért tüntetések voltak a francia nagyvárosokban. Tovább »

Vasárnap választ államfőjelöltet a francia jobboldal, Francois Fillon az esélyes

2016. november 26., szombat · Hozzászólok

Vasárnap választja meg elnökjelöltjét a francia jobboldal. Az előválasztás második fordulójába Alain Juppé és Francois Fillon korábbi miniszterelnökök jutottak be, s valamennyi felmérés szerint ez utóbbinak van esélye arra, hogy radikális gazdasági programjával a jövő májusi elnökválasztáson győzelemre vigye a konzervatív tábort. Tovább »

Megválasztása esetén Nicolas Sarkozy referendumot ír ki a bevándorlók családegyesítéséről és a megfigyeltek elzárásáról

2016. október 8., szombat · Hozzászólok

Nicolas Sarkozy volt francia államfő (2007-2012), a jövő évi elnökválasztás egyik jobboldali jelöltje pénteken bejelentette, hogy megválasztása esetén referendumot ír ki a bevándorlók automatikus családegyesítési jogának felfüggesztéséről és a titkosszolgálatok által megfigyeltek egy részének elzárásáról. Tovább »

Törölték egy francia település menedékkérők befogadásról kiírt referendumát

2016. október 1., szombat · 12 hozzászólás

Egy bírósági döntésnek eleget téve törölte a vasárnapra kiírt referendumot a délkelet-franciaországi Allex polgármestere, amelyet azért írt ki korábban, mert a kormány a helyiek megkérdezése nélkül ötven menedékkérőt tervez áttelepíteni a calais-i migránstáborból a 2500 lakosú településre. Tovább »

A francia muzulmánok többsége a francia értékrendet vallja

2016. szeptember 18., vasárnap · Hozzászólok

A franciaországi muzulmánoknak valamivel több mint negyede a társadalom peremén élő, szigorú vallásgyakorló, többségük viszont az állam és az egyház szétválasztását törvényben szabályozó szekularizált társadalom értékeit vallja magáénak – derült ki egy vasárnap nyilvánosságra hozott felmérésből. Tovább »

Következő oldal »