Romok között megbúvó dicsőséges múlt + FOTÓK

2017. május 24., szerda · Hozzászólok

varaink_toveben_kiallitas006kf

Recskó Béla délvidéki festőművész tárlatát nyitották meg a Délvidék Házban. Az alkotó elfeledett múltunk tanúit kívánja bemutatni, felhívva a figyelmet a romokként megmaradt történelmi emlékekre. Tovább »

Tehetségek után kutatnak – Újraindul a SzépKép Versenydíj sorozat Szegeden

2017. május 15., hétfő · 3 hozzászólás

szepkep_lobby_cafe_01gs

Új évaddal indul a Feketesas Szalon által már sikeresen működtetett SzépKép Versenydíj sorozat, ezúttal megújult formában, új helyszínen biztosítanak kiállítási lehetőséget olyan alkotóknak, akik még nem rutinosak. A tervek szerint havonta két-két művész mutatkozhat be a Lobby Café galériájában, maga a verseny pedig nemcsak kiállítási lehetőséget biztosít, hanem értékes nyereményekkel is kecsegtet. Tovább »

Ópusztaszeren restaurálnák az előkerült Feszty-triptichont

2017. március 21., kedd · Hozzászólok

Feszty-triptichon_opusztaszer_001

Csaknem hat évtizedig az aradi múzeum pincéjében volt feltekercselve Feszty Árpád Krisztus temetése című hármas képe, amit várhatóan hamarosan újra megcsodálhat a nagyközönség. Jelenleg arról folynak a tárgyalások, hogy az egyébként jó állapotú művet az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban restaurálják. Tovább »

Restaurátor mérte fel Csontváry Öreg halászának állapotát + FOTÓK

2016. november 2., szerda · Hozzászólok

csontvary_oreg_halasz_restauralas06_gs

A különleges kép csak vendégségbe érkezett Szegedre. A tulajdonos miskolci múzeum megbízottja végezte az állapotfelmérést, amelyet a restaurálás követ hamarosan. Csontváry Kosztka Tivadar festménye más szempontból is rejt érdekességeket. Tovább »

A fafaragó festő, akinek a rajzai miatt sírt az édesanyja + FOTÓK

2016. október 30., vasárnap · Egy hozzászólás

SZS20160809_sandor_levente_szobor_001

Szegeden alkotott az erdélyi Farcádi Sándor Levente fafaragó és festő. Legfrissebb szobra mellett életútjáról is beszélt a művész, akinek képeiből a Székelyföldtől Torontóig vásároltak már.
Tovább »

Az épület névadójának portréja ékesíti a Reök-palotát

2016. október 28., péntek · Hozzászólok

festmeny_reok_ivanrol01_gs

Egyetlen festmény, egy pasztellkép maradt fenn Reök Ivánról, amelyet szombattól a nagyközönség is megtekinthet az immár róla elnevezett szalonban. Az alkotást a Ribári család adományozta megőrzésre a Reök-palotának – mondta el Herczeg Tamás igazgató a kép bemutatóján. Tovább »

Bűnözőből elismert művészember – Pécz Zoltán alkotásaiból nyílt kiállítás a TIK-ben + FOTÓK

2016. szeptember 19., hétfő · Hozzászólok

kiallitas_tik01_gs

Két hétig tekinthető meg a tárlat. Az egykori nehézfiú ma már olyan alkotó, akinek munkásságát más művészek is elismerik. A fogvatartottak 30 százaléka végez hasonló tevékenységet. Tovább »

„Rejtett kincsek” – albumba rendezték a megyei önkormányzat festészeti értékeit

2016. augusztus 24., szerda · Hozzászólok

rejtett_kincsek_album003kf

Exkluzív album készült a Csongrád Megyei Önkormányzat képzőművészeti gyűjteményének legjavából, ami egyrészt hiánypótló összegzés, másrészt a benne szereplő százhatvan képen keresztül átfogó képet nyújt a vásárhelyi és szegedi festőiskolák nagyjainak munkásságáról, de az ország más területein elismert alkotók is helyet kaptak az egyedülálló kiadványban. Tovább »

Megnyílt a Belvárosi Rajzkör évzáró tárlata a Polgári Szalonban + FOTÓK

2016. június 7., kedd · Hozzászólok

tanulmanyaink_kiallitas009kf

Attól válnak élővé a Belvárosi Rajzkör alkotóinak munkái, hogy az alkotók reflektálnak más művészeti hagyományokra és más alkotásokra, és ebben nagyon jó vezetőjük és sorvezetőjük van Pataki Ferenc személyében – hangzott el a Polgári Szalonban a tizennyolc alkotó évzáró tárlatának megnyitóján. Tovább »

Popovics, Darázs, Sejben – a szegedi művésztrió privát axiómái a Reökben

2016. február 17., szerda · Hozzászólok

privat_axiomak_bejaras017kf

Három kortárs szegedi képzőművész, Popovics Lőrinc, Darázs József és Sejben Lajos ismét összeállt, és Privát axiómák című tárlatukon mutatják be elmúlt években készült anyagaikat a nagyközönségnek. A pénteken nyíló kiállítás a Reök-palota teljes második emeletét elfoglalja, a hét tematikusan berendezett teremben mintegy száz alkotáson keresztül tárul elénk, hogy barátságukon kívül alkotásaikban melyek a szellemi kapcsolódási pontok, igaz a műveik stilárisan elválnak egymástól. Tovább »

Licitháborúra készül a Szegedi Bolhapiac – Jön az őszi árverés

2015. november 12., csütörtök · Hozzászólok

arveres_hungi_vigadoA tavaszi árverés után újra kincsek kerülnek kalapács alá a Hungi Vigadóban. November 15-én második őszi aukciójára készül az Attila utcai Bolhapiac, a műtárgy és festményárverésen közel százféle értékes hagyaték és gyűjteményi darab várja új gazdáját.
Tovább »

Rosenthal porcelán és Antall József választási plakátja is kalapács alá kerül + FOTÓK

2015. április 22., szerda · Hozzászólok

szugyi_zsolt02kfElső aukciójára készül az Attila utcai Szegedi Bolhapiac. Az április 23-i, Hungi Vigadóban megrendezendő műtárgy és festményárverésen számos értékes hagyaték, s egyéb érdekes gyűjteményi darab körül szemezgethetnek az érdeklődők.
Tovább »

„Teremtett világom” – Tóth Péter jubileumi tárlata a Somogyiban + FOTÓK

2015. március 31., kedd · Hozzászólok

kiallitas02

„Alapvetően látványelvű a világom, a természet rejtett szépségét, összefüggéseit, törvényszerűségeit kutatom” – fogalmaz alkotásai kapcsán Tóth Péter képzőművész, akinek negyvenedik születésnapja alkalmából nyílt tárlata a Somogyi-könyvtárban. Tovább »

Szakértői nyílt nap a Mórában – felbecsültethetjük értékeinket + FOTÓK

2014. április 12., szombat · Hozzászólok

muzeum_festmeny_natyi_robert04_gs

Nem tudja, hogy a tulajdonában lévő festmény vajon többet ér-e a kereténél? Vigye el a Móra-múzeum szakértői nyílt napjára, ahol képek és egyéb műalkotások értékbecslését végzik havonta egy alkalommal. Tovább »

Szegeden is festették a Guinness-rekorder képeslapot + FOTÓK

2013. október 5., szombat · Hozzászólok

ragadj_ecsetet10_gsHatvan négyzetméteres óriásképeslap megfestésével hívják fel a figyelmet az ízületi betegséggel küzdőkre. A több városban is készülő, Guinness-rekordra érdemes alkotást Szegeden beteg és ápoló is közösen festette. Tovább »

Nincs még eredmény a Szegeden talált Hitler-kép ügyében

2012. december 17., hétfő · 17 hozzászólás

Még jelenleg is folyik a nyomozás egy Szegedhez kötődő júniusi képlefoglalás ügyében, ahol Picasso-, Klimt-, sőt egy Hitler-festményt is találtak, egy Kossuth Lajos sugárúti irodaházban is razziáztak a rendőrök.
Tovább »

Szeged újjáépítői visszatértek a városházára + FOTÓK

2012. szeptember 13., csütörtök · 3 hozzászólás

A város reformkori építészetében, a Szegedet elpusztító 1879-es árvízi védekezésben és a település újjáépítésében fontos szerepet játszó személyek, Vedres István, Pulz Lajos és Lechner Lajos arcmásai kerültek letétbe restaurálás után a szegedi városházára.
Tovább »

Szombat- vasárnap: Mindenszentek és halottak napja

2008. október 31., péntek · Hozzászólok

Ez a hétvége sokkal inkább az emlékezés és kegyelet jegyében telik, mintsem a rendezvények sokaságában. Sokan elutaztak hétvégére szeretteik sírját felkeresni, akik pedig itthon maradnak, többnyire otthon is maradnak ezen a hétvégén. Ám azoknak, akiknek nem az emlékezés tölti ki e napokat, néhány programot azért kínálunk. Apácák a pácban vasárnap az IH-ban, Napsugár a bábszínházban, és ezen a hétvégén is vár a múzeum. Sok jó filmet vetítenek – emlékeznek még a Hairre? Felejthetetlen. Most újra megnézhetik, és a fiataloknak jó kis buli-választék van… Tovább »

Képek, melyek megérintik a lelket

2008. augusztus 20., szerda · Hozzászólok

Fotók: Gémes Sándor

Szegeden üdvözölhette a közönség Kovács Gábort, a Kovács Gábor Gyűjtemény – Válogatás a magyar festészet remekeiből című kiállítás anyagának tulajdonosát, a KOGART (Kovács Gábor Művészeti Alapítvány) alapítóját a kedden rendezett Reök-beli közönségtalálkozón. A híres gyűjtővel Herczeg Tamás Reök-igazgató beszélgetett, majd egy tárlatvezetést is tartottak. Tovább »