Lendületben a magyar szőlő- és borágazat

2017. augusztus 30., szerda · Hozzászólok

Lendületben van a magyar szőlő- és borágazat, amit az is alátámaszt, hogy a magyar borexport az első öt hónapban mennyiségben 26, értékben pedig 18 százalékkal haladta meg az előző év hasonló időszakának szintjét – mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára szerdán Budapesten, a 26. Budapest Borfesztivál sajtótájékoztatóján. Tovább »

Fazekas Sándor: jelentős az érdeklődés a magyar agrárkutatási eredmények iránt

2017. július 11., kedd · Hozzászólok

Külföldön is jelentős az érdeklődés a magyar agrárkutatási eredmények iránt; nemcsak a környező országokban, de Közép-Ázsiában is keresik – például – az új magyar búzafajtákat, amelyeket a magyar kutatók a megváltozott klimatikus viszonyokhoz való alkalmazkodásra fejlesztettek ki – mondta a földművelésügyi miniszter kedden Budapesten sajtótájékoztatón. Tovább »

Szijjártó: örömteli a külkereskedelmi teljesítmény további növekedése

2017. március 10., péntek · Hozzászólok

A magyar gazdaság olyan mértékben nyitott, hogy az export nagymértékben meghatározó, ezért örömteli, hogy a legfrissebb adatok szerint tovább javul a külkereskedelem teljesítménye – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten. Tovább »

Európai Bizottság: szilárd a magyar gazdaság teljesítménye

2017. február 22., szerda · 2 hozzászólás

A magyar gazdaság teljesítménye a korábbi jelentéssel megegyezően szilárd, noha Magyarország korlátozott haladást mutat az Európai Bizottság országspecifikus ajánlásainak végrehajtásában – közölte az Európai Bizottság a 2017-es európai szemeszter szerdán közzétett téli jelentésében. Tovább »

Szijjártó: 2016-ban minden külgazdasági rekordot sikerült megdöntenünk

2017. február 9., csütörtök · Hozzászólok

Szijjártó Péter; HASLER, Adrian

Magyarországnak tavaly sikerült megdöntenie minden külgazdasági rekordot: a magyar gazdaság minden idők legmagasabb exportját produkálta és legmagasabb külkereskedelmi többletét tudta elérni – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön az MTI-vel. Tovább »

Fazekas: folyamatosan nő a magyar mezőgazdaság kibocsátása

2017. január 25., szerda · Egy hozzászólás

Fazekas Sándor

A magyar mezőgazdaság 2010 óta folyamatosan nő, hat év alatt 55 százalékkal bővült, 2016-ban 2620 milliárd forint volt a kibocsátása – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a 35. AGROmashEXPO – 7. AgrárgépShow kiállítás szerdai megnyitóján Budapesten, a Hungexpo vásárközpontban. Tovább »

Fazekas: Németország a mezőgazdaságban is az első számú partner

2017. január 20., péntek · Hozzászólok

Németország a mezőgazdaságban is az első számú partnere Magyarországnak, az export tavaly 1,3 milliárd eurót tett ki, a kapcsolatokat pedig tovább erősíti a német mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszterrel, Christian Schmidttel pénteken aláírt megállapodás az agrárdigitalizációs együttműködésről – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a közmédiának pénteken a berlini Nemzetközi Zöld Héten (Internationale Grüne Woche – IGW), a világ legnagyobb mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti fogyasztói vásárán. Tovább »

FM: élénkülhet a magyar mezőgazdasági termékek kereskedelme a Közel-Keleten

2016. december 1., csütörtök · Hozzászólok

Fazekas Sándor

Bővülhet az Izraelbe és Palesztinába exportált magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek köre és forgalma, élénkülhet a közel-keleti országokkal folyatatott kereskedelmi kapcsolat – foglalta össze Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter külföldi látogatásának eredményét csütörtöki közleményében a Földművelésügyi Minisztérium (FM). Tovább »

KSH: novemberben jobban nőtt az import az exportnál

2016. január 8., péntek · Hozzászólok

Tavaly novemberben az export euróban számolt értéke 6,5, az importé 7,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a havi mérlegtöbblet 673 millió euró volt, 36 millióval kisebb, mint 2014 novemberében – jelentette első becslése alapján pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Tovább »

A Csongrád megyei gazdaságnak is odavágott az orosz embargó

2015. szeptember 22., kedd · Hozzászólok

tovarisi_konec_euro

Látszólag óriási lehetőségeket tartogat a hazai kkv-k számára az orosz piac – erről, továbbá az Oroszország által elrendelt uniós embargó hatásairól is szó esett a kamara székházában rendezett konferencián. Elhangzott, nem követhetjük el újból azt a hibát, hogy kivonulunk az orosz piacról, inkább keresni kell az új gazdasági lehetőséget. Tovább »

Szegeden „feláras” a rubel – ha egyáltalán kapható

2015. július 13., hétfő · 2 hozzászólás

orosz_hadsereg_katonaMiért nem lehet vásárolni rubelt a szegedi pénzváltókban? Érdemes-e rubelt váltanunk, mennyire stabil fizetőeszköz? Hogyan függ össze Putyin Oroszországa, az ukrajnai konfliktus és Szaúd-Arábia politikája? Fontos-e keletre nyitnunk? Kiss Gábor Dáviddal, az SZTE Gazdaságtudományi Kar adjunktusával nemcsak ezekről a kérdésekről beszélgettünk. Tovább »

Szijjártó: a mezőgazdaság a magyar-azeri gazdasági kapcsolatok zászlóshajója

2014. január 28., kedd · Hozzászólok

Továbbra is a mezőgazdaság lehet a magyar-azeri gazdasági kapcsolatok zászlóshajója, az azeri kormány 10 ezer magyar szarvasmarha megvásárlásához szükséges költségvetési forrást hagyott jóvá – mondta Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára az azeri-magyar gazdasági vegyes bizottság keddi plenáris ülése után telefonon az MTI-nek. Tovább »

Szeptemberben is nőtt az export

2011. december 2., péntek · Hozzászólok

Az augusztusi élénkülést követően szeptemberben tovább nőtt az export és az import volumene, az előbbi 8,6, az utóbbi 2,2 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A kivitel élénkülését a járműgyártáshoz kapcsolódó termékek kereskedelme, a behozatal lassabb növekedését az energiahordozók importjának visszaesése okozta.
Tovább »

Tovább bővült a külkereskedelmi termékforgalom

2011. november 9., szerda · Hozzászólok

Az augusztusi élénkülés után tovább nőtt a külkereskedelmi termékforgalom, szeptemberben az év eddigi legmagasabb kiviteli értékét regisztrálták: az első becslés szerint az export értéke 2024 milliárd forint, az importé 1809 milliárd forint volt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.
Tovább »

Szeptemberben emelkedtek az ipari termelői árak

2011. november 2., szerda · Hozzászólok

A belföldi- és az exportár változás eredőjeként az ipari termelői árak az augusztusihoz képest 3,3 százalékkal nőttek, alapvetően a járműgyártás, kőolaj-feldolgozás és elektronikai termékek gyártása ágazatokban tapasztalható áremelkedések következtében. Ilyen mértékű havi változás az elmúlt évben nem volt tapasztalható – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.
Tovább »

Lassul a külkereskedelem, de nő az éves többlet

2011. szeptember 2., péntek · Hozzászólok

Sem az export, sem az import növekedésének jelentős júniusi lassulása nem okozott meglepetést az MTI által megkérdezett elemzőknek, akik úgy vélték, az év egészét tekintve a külkereskedelmi többlet elérheti a 6,5-6,6 milliárd eurót, szemben a tavalyi 5,5 milliárd euróval.
Tovább »

Változatlanul az export húzza az ipari termelést

2011. április 14., csütörtök · Hozzászólok

Az ipari termelés motorja februárban változatlanul az exportorientált vállalatok teljesítménye volt, a belföldi eladások nem érték el az egy évvel korábbi szintet, de a csökkenés üteme mérséklődött. Az ipari termelés volumenének az előző év azonos időszakához viszonyított 14,3 százalékos, az előző havinál magasabb ütemű bővülésében az alacsony bázis is szerepet játszott – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön a részletes adatokat.
Tovább »