Juncker: Európa új lendületet vett

2017. szeptember 13., szerda · Hozzászólok

Tíz évvel a gazdasági válság kirobbanása után megfordult a szélirány, Európa “vitorláit ismét szél dagasztja”, ezért ki kell használni a mostani lendületet egy erősebb, egységesebb és demokratikusabb unió létrehozására – jelentette ki szerdai évértékelő beszédében Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Tovább »

Alapjogokért Központ: ideiglenessége miatt nem kellene végrehajtani a kvótahatározatot

2017. augusztus 29., kedd · Hozzászólok

Ellentmondásos érvelések láttak napvilágot a kvótahatározat végrehajtásának kötelező érvényét illetően, a fő kérdés, hogy a határozat szeptember 26-án valóban hatályát veszti-e, vagyis ideiglenes döntésnek minősül-e – mondta Szánthó Miklós, Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kedden. Tovább »

Magyar Anna: Nem hagyhatják figyelmen kívül a külhoni magyarok nyelvhasználatát!

2017. május 14., vasárnap · 6 hozzászólás

magyar_anna03_gs

Egy ötéves magyar gyerek azért nem kapott kórházi ellátást Romániában, mert az ország anyanyelvén, azaz románul nem tudta elmondani a panaszait. Ilyen és ehhez hasonló hátrányos megkülönböztetéssel kell megküzdeniük a mindennapokban a Székelyföldön élő honfitársainknak. A SZEGEDma.hu ennek kapcsán beszélgetett Magyar Annával, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnökével, az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának alelnökével. Tovább »

Donald Tusk marad az Európai Tanács elnöke a következő két és fél évben

2017. március 9., csütörtök · 2 hozzászólás

A lengyel kormány tiltakozása ellenére Donald Tusk marad az uniós tagállamok csúcsvezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke a 2017. június 1. és 2019. november 30. közötti időszakban – jelentették be csütörtökön Brüsszelben, röviddel az állam- és kormányfők tanácskozásának megkezdése után. Tovább »

Az Európai Néppárt támogatja Donald Tusk újraválasztását az Európai Tanács élére

2017. március 1., szerda · Hozzászólok

Az Európai Néppárt (EPP) teljes mellszélességgel támogatja Donald Tusk újraválasztását az Európai Tanács élére – jelentette be kedden Joseph Daul, a konzervatív erőket összefogó pártcsalád elnöke. Tovább »

Kaczynski egyértelműen elutasítja Donald Tusk újraválasztását az Európai Tanács elnökévé

2016. december 27., kedd · Egy hozzászólás

Jaroslaw Kaczynski, a Lengyelországban kormányzó, jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke egy kedden megjelent interjúban egyértelműen elutasította, hogy pártja támogassa Donald Tusk újraválasztását az Európai Tanács elnökévé. Tovább »

A bevándorlókhoz köthető erőszakhullámról és Koszovó helyzetéről vitáztak Strasbourgban

2016. január 28., csütörtök · Hozzászólok

europai_unio_zaszlo

Az illegális bevándorlásról és az ahhoz köthető erőszakhullámról, a civil szervezetek jelentőségéről, valamint Koszovó és Szerbia viszonyának javításáról fejtették ki álláspontjukat magyar országgyűlési képviselők az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének csütörtöki ülésnapján Strasbourgban. Tovább »

EU-csúcs – Orbán: teljes volt az egyetértés a schengeni határok védelmének ügyében, a Telekom-ügy alkotmányos kérdéseket vet fel (FRISSÍTVE)

2015. december 18., péntek · 4 hozzászólás

Orbán Viktor

Teljes egyetértés volt az uniós állam-, illetve kormányfők között azzal kapcsolatban, hogy a határellenőrzés nemzeti hatáskör, de ha egy tagállam nem tud vagy nem akar eleget tenni ezen kötelességének, akkor a többieknek legyen joga arra, hogy közösen biztosítsák a schengeni határt – jelentette ki Orbán Viktor pénteken, az Európai Tanács csúcstalálkozójának zárónapján.
Tovább »

„Európa atyái rájöttek Kelet-Európa szerepére” – Donald Tusk az Európai Tanács elnöke

2014. szeptember 4., csütörtök · 9 hozzászólás

Szombaton Brüsszelben a lengyel kormányfőt választották a tagállamok vezetői az Európai Tanács vezetőjének, Lengyelország rendkívül büszke, akad, aki II. János Pál pápává választásához hasonlítja a mostani helyzetet. Tovább »

Martonyi János: nincs lehetőség részleges megállapodásra

2012. november 22., csütörtök · Hozzászólok

Nincs lehetőség részleges megállapodásra az Európai Tanács csütörtökön kezdődő ülésén, amelyen az Európai Unió 2014 és 2021 közötti költségvetéséről tárgyalnak a tagállamok kormányfői – jelentette ki Martonyi János külügyminiszter a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában csütörtök reggel. A tárcavezető szerint amíg a tagállamok vezetői nem állapodnak meg minden kérdésben, addig nincs megegyezés.
Tovább »

Európai minta lesz a Duna-stratégia

2011. április 5., kedd · Hozzászólok

Európai modellé válik a Duna-stratégia, más uniós tagországok is át kívánják venni a magyar elnökség idején formálódó regionális fejlesztési módszert – mondta Martonyi János külügyminiszter kedden az Országgyűlés EU-elnökségi munkacsoportjának ülésén.
Tovább »

Belgrádi lap a brüsszeli magyar szőnyegről

2011. január 17., hétfő · 3 hozzászólás

Senkit sem sért a brüsszeli magyar szőnyeg címmel közölt cikket hétfői számában a Blic című belgrádi napilap. A legerősebb szerb kormánypárthoz, a Boris Tadic elnök vezette Demokrata Párthoz (DS) közelállónak tartott – irányultságát tekintve a centrumtól inkább balra álló – újság azt írja, botránnyal kezdődött a magyar EU-elnökség az Európai Tanács épületében kiterített, Nagy-Magyarország térképet is ábrázoló “történelmi szőnyeg” miatt.
Tovább »

Harmincezren írták alá a Váralja Szövetség internetes petícióját

2009. augusztus 30., vasárnap · Hozzászólok

A magyarországi és határon túli fiatalokból alakult Váralja Szövetség elsőként tiltakozott a szlovák államnyelvtörvény ellen. Júliusban a PolgárInfó hírportállal közösen internetes petíciót indítottak a törvénytervezet visszavonásáért, melyre 10.000 aláírást vártak – olvasható a FelvidékMa hírportálon.
Tovább »

Schmitt: Erős Európához erős Magyarország kell!

2009. május 18., hétfő · Hozzászólok

schmittpal2Schmitt Pál, a Fidesz alelnöke az európai parlamenti (EP) választási kampány keretében Mágori Józsefné, helyi önkormányzati képviselő meghívására járt Makón. Az ellenzéki párt listavezetőjével az EP-választáson kívül az ország jelenlegi állapotáról, a Fidesz programjában szereplő megoldásokról és a mezőgazdaság fontosságáról is beszélgettünk. Tovább »