Emmi: a Lanzarote-bizottság nem adott jelzést kiskorúak szexuális zaklatásáról

2017. július 9., vasárnap · Hozzászólok

A kísérő nélküli kiskorúak ellátásáról egyeztetett az Európa Tanács illetékes testülete, az úgynevezett Lanzarote-bizottság Budapesten. A szerdától itt tartózkodó bizottság vizsgálata során “nem merült fel olyan eset”, amely szerint Magyarországon kísérő nélküli kiskorút szexuálisan zaklattak vagy kizsákmányoltak volna – tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-t. Tovább »

A tranzitzónákban vizsgálódik az Európa Tanács delegációja

2017. július 5., szerda · Hozzászólok

Claude Janizzi, az Európa Tanács (ET) Lanzarote-bizottságának elnöke és delegációja a röszkei és a tompai tranzitzónában a 14-18 év közötti migránsok helyzetét vizsgálja háromnapos magyarországi látogatásán. Erről az elnök számolt be szerdai budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen közölte: a delegációt a kormány hívta meg, hogy tagjai személyesen győződjenek meg a gyerekek védelméről a tranzitzónákban. Tovább »

Velencei Bizottság: továbbra is aggályos a civil szervezetek működését érintő magyar szabályozás

2017. június 16., péntek · Egy hozzászólás

A módosítások ellenére továbbra is aggályos a külföldi finanszírozású nem kormányzati szervezetekre vonatkozó magyar szabályozás – közölte az Európa Tanács (ET) alkotmányjogi szakértőkből álló testülete pénteken közzétett, felülvizsgált véleményében. Tovább »

Velencei Bizottság: a civileket érintő szabályozás jogszerű célokat tűz ki, de túlzó

2017. június 2., péntek · Hozzászólok

A külföldi finanszírozású nem kormányzati szervezeteket érintő magyar szabályozás jogszerű célokat tűz ki ugyan, de túlzott kötelezettségeket és aránytalan szankciókat helyez kilátásba – közölte az Európa Tanács (ET) alkotmányjogi szakértőkből álló testülete pénteken közzétett előzetes véleményében. Tovább »

Magyar Anna: pénzbe kerül a többnyelvűség

2017. május 8., hétfő · 2 hozzászólás

magyaranna

Magyar Anna, az Európai Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának alelnöke szerint pénzbe kerül a többnyelvűség, és az Európa Tanács (ET) készülő jelentése és ajánlása minden bizonnyal azt fogja kérni a tagállamoktól, hogy világos szabályokat alakítsanak ki a többnyelvűség költségeinek a biztosítására. Tovább »

Szili Katalin Szegeden: A Kalmár-jelentés kulcs az autonómiához

2017. május 6., szombat · 26 hozzászólás

konyvbemutato_szili_katalin_kalmar_ferenc18_gs

Az autonómia nem cél, hanem eszköz a nemzeti kisebbségek megmaradásához – jelentette ki Szili Katalin miniszterelnöki megbízott Szegeden, a KDNP-székházban a Kalmár-jelentés kötetbemutatóján. A miniszterelnöki megbízott szerint újfajta nemzettudatra van szükség, a magyarságnak meg kell mutatnia, hogy nem akar feloldódni ebben a globális világban. Tovább »

A szabályzat módosításáig Oroszország nem vesz részt az ET Parlamenti Közgyűlésének munkájában

2017. január 11., szerda · Hozzászólok

A szabályzat módosításáig nincs értelme annak, hogy Oroszország küldöttsége részt vegyen az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) munkájában – jelentette be Vjacseszlav Vologyin, az orosz szövetségi törvényhozás alsóházának elnöke a testület tavaszi ülésszakának szerdai nyitóülésén. Tovább »

Az Európa Tanács főtitkárával tárgyalt Orbán Viktor

2016. november 29., kedd · Hozzászólok

JAGLAND, Thorbjörn; Orbán Viktor

Az európai kontinens jövője szempontjából legfontosabb aktuális ügyekről tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök és Thorbjörn Jagland, az Európa Tanács (ET) főtitkára kedd délután az Országházban – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.
Tovább »

Balog: teljesítményfokozó-szereket bevizsgáló központot hoz létre a kormány 2017-ben

2016. november 29., kedd · Hozzászólok

Balog Zoltán

Teljesítményfokozó-szereket bevizsgáló központot hoz létre a kormány 2017-ben – jelentette be az emberi erőforrások minisztere kedden Budapesten. Tovább »

Lázár: eljárást kezdeményeztek skandináv országok Magyarország ellen

2016. szeptember 20., kedd · 14 hozzászólás

Lázár János

A pozsonyi uniós csúcs előtt egy nappal Dánia, Svédország, Finnország és Norvégia eljárást kezdeményezett Magyarország ellen, mert nem akarunk befogadni tőlük bevándorlókat – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a Magyar Nemzet keddi számában. Tovább »

Elmarasztalta Magyarországot a strasbourgi bíróság egy menedékkérő indokolatlan fogva tartása miatt

2016. július 5., kedd · 4 hozzászólás

Elsőfokú ítéletében elmarasztalta kedden Magyarországot az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), megítélése szerint ugyanis a magyar hatóságok indokolatlanul rendelték el egy iráni menedékkérő fogva tartását.
Tovább »

A menedékkérők jogainak védelmében emelt szót az Európa Tanács emberi jogi biztosa

2016. február 26., péntek · Egy hozzászólás

Európa országai egyre inkább ördögi körbe zárják magukat azáltal, hogy elkezdték lezárni határaikat a menedékkérők előtt – közölte pénteken Nils Muiznieks, az Európa Tanács emberi jogi biztosa a migrációs hullám legutóbbi fejleményeire reagálva.
Tovább »

Illegális bevándorlás: migránsok görög segítői kapták az Európa Tanács Wallenberg-díját

2016. január 13., szerda · Hozzászólok

A görög Leszbosz szigetén szolgálatot teljesítő Agkalia egyesület kapta az Európa Tanács által a magyar és a svéd parlament kezdeményezésére 2012-ben alapított, Raoul Wallenbergről elnevezett díjat 2016-ban, mert nemzetiségre, vallásra, származásra való tekintet nélkül segített több ezer menekültnek tavaly – tájékoztatott közleményében az Európa Tanács szerdán.
Tovább »

Az Európa Tanács a korrupcióellenes intézkedések megerősítését szorgalmazza Magyarországon

2015. július 22., szerda · Hozzászólok

Szerdán nyilvánosságra hozott jelentésében az Európa Tanács Korrupcióellenes Államcsoportja (GRECO) méltatja a Magyarországon a korrupció ellen eddig meghozott intézkedéseket, ám továbbiak meghozatalát szorgalmazza mindhárom érintett területen, a törvényhozás, a bíróságok és az ügyészségek esetében. Tovább »

Fókuszban a Kalmár-jelentés: a magyar diplomácia sikeréről Szegeden + FOTÓK

2014. június 3., kedd · 2 hozzászólás

kozeleti_kavehaz_kalmar_ferenc07_gs

A nemzeti kisebbségek mozgásterét bővítő Kalmár-jelentés volt a témája a Közéleti Kávéház hétfői estjének, melyen Kalmár Ferenc volt ET-képviselő a nemzetpolitikai áttörésnek is titulált jelentés elkészítéséről és annak lehetséges következményeiről is szólt. Tovább »

Kalmár Ferenc: mérföldkő lehet a nemzeti kisebbségekről szóló ET-jelentés

2014. április 26., szombat · 5 hozzászólás

kalmar_ferenc_gs

Az Európa Tanács elfogadta a nemzeti kisebbségek kollektív jogairól szóló paragrafusokat és az autonómia bevezetésének kérdéskörét – emelte ki Kalmár Ferenc, az ET magyar delegációjának tagja a most elfogadott dokumentum két fontos megállapítását. Tovább »

Kalmár Ferenc: Januárra készül el az európai etnikai kisebbségekről szóló jelentés

2013. november 21., csütörtök · 5 hozzászólás

kalmar_ferenc_gsAz Esélyegyenlőségi és Diszkrimináció Elleni Bizottság Kalmár Ferencet bízta meg a „Hagyományos európai etnikai kisebbségek helyzete és jogai” című jelentés elkészítésével. A ET-képviselő legutóbb Finnországban tájékozódott, decemberben pedig Szerbiába készül. Tovább »

Kalmár a kisebbségi jogokért küzd Európában

2012. október 12., péntek · Egy hozzászólás

Visszaemelné a kisebbségeket érintő kérdéseket európai viszonylatban is a főbb témák közé a kereszténydemokrata Kalmár Ferenc, akit előző héten Strasbourgban az Európa Tanács (ET) esélyegyenlőségi és diszkrimináció elleni bizottsága az előterjesztés jelentéstevőjének választott.
Tovább »

Paczolay: az Európai Bizottság jogi szakvéleményként kívánja használni a Velencei Bizottság véleményét

2012. március 30., péntek · Egy hozzászólás

Az utóbbi hetekben érzékelhető, hogy az unió intézményei, például az Európai Bizottság is jogi szakvéleményként kívánják használni a Velencei Bizottság véleményét – mondta Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke, a testület egyik magyar tagja pénteken Szegeden.
Tovább »

Navracsics: május végéig módosítani kell a médiaszabályozást

2012. március 21., szerda · 2 hozzászólás

A kormány arra kérte az Alkotmánybíróságot (Ab), hogy részletesen értelmezze azt a határozatát, amely alkotmányellenesnek minősítette a médiaszabályozás több pontját. A kabinet várja a testület válaszát, és amint megkapja, a parlament elé terjeszti a médiaszabályozás módosítását, hogy azt május végéig elfogadhassa a Ház – közölte Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, miután szerdán Budapesten tárgyalt az Európa Tanács (ET) főtitkárával. Thorbjorn Jagland a közös sajtótájékoztatón azt mondta, ezt követően is folytatódik a párbeszéd a magyar kormánnyal.
Tovább »

Kalmár főszerepet vállalt az ET Parlamenti Közgyűlésében

2011. október 7., péntek · 26 hozzászólás

A héten az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében háromszor is felszólalt Kalmár Ferenc (KDNP) országgyűlési képviselő, akinek Gaudi-Nagy Tamással (Jobbik) közös, a területi autonómiát is érintő módosító indítványa többségi támogatást kapott.
Tovább »

Szerbia: tagjelölti státus decemberben

2011. augusztus 27., szombat · Hozzászólok

Božidar Đelić kormányalelnök határozottan kijelentette, Szerbia ez év decemberében elnyeri az EU-tagjelölti státust. Megismételte korábbi kijelentését is, miszerint amennyiben ez nem így lesz, lemond kormányalelnöki tisztségéről – tudósít a Vajdaság.ma hírportál.
Tovább »

Kalmár Ferenc: „Európa asszisztál egyes asszimilációs törekvésekhez?”

2011. június 28., kedd · 7 hozzászólás

A múlt héten tartották az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének ez évi harmadik ülését. Több téma is adódott, amihez a magyar állandó delegáció tagjaként a KDNP-s országgyűlési képviselője, a szegedi Kalmár Ferenc is hozzászólt. A magyarok számára talán legfontosabb napirend az Együttélés a XXI. századi Európában című, Joschka Fischer nevével fémjelzett dokumentum volt. Kalmár felszólalását részletesen taglalta a hazai sajtó, főleg az erdélyi média tanúsított fokozott érdeklődést iránta.
Tovább »

Kalmár: a történelem tanításán is múlhat Európa jövője

2011. április 23., szombat · 11 hozzászólás

Európa jövője abban rejlik, hogy miként tudnak összefogni az országok, s ennek egyik eleme kell, hogy legyen a történelem tanításának módja is – mondta el portálunknak Kalmár Ferenc. A KDNP-s országgyűlési képviselő hazánkat képviselve az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlésében az „interkulturális párbeszéd vallási dimenziója” című témakörhöz szólt hozzá az ET idei második ülésszakán, Strasbourgban.
Tovább »

Kalmár: zavart, hogy Magyarországot támadták

2011. február 2., szerda · 43 hozzászólás

Az Európa Tanács (ET) legutóbbi Parlamenti Közgyűléséről tartott sajtótájékoztatót Kalmár Ferenc a Fidesz-KDNP delegáltja, aki az ott elhangzott országunkat érintő kérdésekről adott tájékoztatást, többek között arról, hogy a médiatörvényről tervezett vitából, hogyan lett a magyar demokráciát megkérdőjelező svéd indítvány.
Tovább »

Nem várható ET-monitoring Magyarországgal szemben

2011. január 27., csütörtök · 3 hozzászólás

Bár formálisan még nem dőlt el a kérdés, gyakorlatilag nem látják esélyét a Magyarországgal szembeni monitoringvizsgálat megindításának az Európa Tanácsban (ET) tegnap lezajlott vita után a Duna Televízió által megkérdezett szakértők.
Tovább »

Nemzeti ünnepet és hivatalos nyelvet Székelyföldnek

2010. október 21., csütörtök · Hozzászólok

November elsejéig az MPP-s tanácstagok minden háromszéki helyi tanácsban beterjesztik azt a határozattervezetet, amely elfogadása esetén helyi hivatalos ünneppé válik március 15-e és a város, falu saját ünnepe – jelentette be Kulcsár Terza József, a Magyar Polgári Párt megyei elnöke – olvasható az Erdély Ma hírportálon.
Tovább »

Az Európa Tanács parlamentjének tagja lett Kalmár Ferenc

2010. július 1., csütörtök · 41 hozzászólás

kalmar_ferenc01_gs Strasbourgban járt a múlt héten Kalmár Ferenc, a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselője. A szegedi politikus pártja döntése értelmében képviseli hazánkat az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében. Az első tanácskozási napok tapasztalatairól beszélt a SZEGEDma.hu-nak.
Tovább »

Csáky Pál: „Ez egész Európa szégyene”

2009. szeptember 1., kedd · 3 hozzászólás

Többezres tömeg gyűlt össze Dunaszerdahelyen, ahol a Magyar Koalíció Pártja szervezett tiltakozó nagygyűlést a szlovákiai nyelvtörvény bevezetése ellen – számolt be az eseményről a Magyar Nemzet. A résztvevők a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartását és a magyarellenes megnyilvánulások megszüntetését követelték. Tovább »