Emléktáblát kapott Szűcs Árpád és Kováts Margit festőházaspár + FOTÓK

2017. július 4., kedd · 4 hozzászólás

emlektabla_avatas009kf

A művészházaspár gyermekének kezdeményezésére avattak emléktáblát a pár Sóhordó utcai lakóhelyén. A szegedi kulturális életben eddig csak lábjegyzetként szerepeltek, a most leleplezett emléktábla azonban emléket állít festészetüknek. Tovább »

Jubileumi koszorúzás a Bálint Sándor emléktáblánál + FOTÓK

2017. május 23., kedd · Hozzászólok

karolina_emlekezes_balintsandorra

Az idei tanév kettős jubileum a Boldogasszony Iskolanővérek fenntartásában működő szegedi Karolina Iskola számára. 145 éve történt, hogy az első, Szegedre érkező nővérek megkezdték a tanítást a mai iskola elődjében, és 25 esztendeje annak, hogy a kommunizmus alatt államosított „Zárdába” visszatérhetett a rend, és megnyílt a mai Karolina – közölte portálunkkal Guba Katalin tanítónő, az ünnepély egyik szervezője. Tovább »

Csongrád megyei honvédekre emlékeztek Przemyślben

2016. december 17., szombat · 19 hozzászólás

20161216_105420 (2)

Emléktáblát állított Hódmezővásárhely és Szeged városa az első világháború 5. honvéd gyalogezred magyar katonáinak, a lengyelországi Przemyśl erődjénél tanúsított hősies helytállásukért. Az I. világháborúban itt szolgált Csongrád megyei honvédek hősiességét mostantól négynyelvű márványtábla hirdeti Európa egyik legnagyobb erődrendszerében. Tovább »

Emléktábla őrzi Horváth Barna emlékét szegedi házánál

2016. december 1., csütörtök · 2 hozzászólás

tablaavato10_gs

„Az a szenvedély, az a szív, amely az emberi mozzanatot keresi a jogban és a jog mögött, követendő példa kell, hogy legyen minden jogász számára” – méltatta Horváth Barna jogtudóst Trócsányi László igazságügyi miniszter szegedi lakóházánál, ahol emléktáblát avattak százhuszadik születésnapja alkalmából. Tovább »

Szeged első szabad rádiója előtt emléktábla avatással tisztelegnek

2016. október 26., szerda · 16 hozzászólás

mav_szekhaz001kf

Hatvan évvel ezelőtt szólalt meg az első szabad szegedi rádió, mely a MÁV Zrt. Tisza Lajos körúti igazgatóságának épületéből sugárzott november hatodikáig. Az 1956-os forradalom és szabadságharc egyik helyi jelképének is tekinthető a Széchenyi Rádió Szeged, az ott dolgozók odaadó munkája előtt emléktábla avatással tiszteleg az Élhető Szegedért Egyesület csütörtökön. Tovább »

A Csillagban működő hadifogolytáborban elhunyt háromezer katonára és civilre emlékeztek + FOTÓK (FRISSÍTVE)

2016. október 6., csütörtök · 2 hozzászólás

BC5K1851
Az 600 főre tervezett Csillagbörtönben a szovjet Vöröshadsereg 12 ezer hadifoglyot zsúfolt össze 1944-1945-ben, közülük háromezer katona és civil sosem hagyta el a Mars téri épületegyüttes falait az elégtelen élelmezés és a tífuszjárvány miatt. Rájuk konferenciával és emléktábla-avatással emlékeztek a Szegedi Fegyház és Börtönben. Tovább »

Emléktábla őrzi a fény művészének, Zsigmond Vilmosnak az emlékét Alsóvároson + FOTÓK

2016. június 16., csütörtök · Hozzászólok

tabla_avato009kf

Zsigmond Vilmos nyolcvanhatodik születésnapja alkalmából emléktáblát avattak az Oscar-díjas operatőr alsóvárosi szülőháznál. Az egykori szegedi fiúra, akinek az életét egy fényképezésről szóló könyv változtatta meg, Szabó Gábor operatőr emlékezett, kiemelve, hogy Zsigmond Vilmost tehetsége mellett az tette igazán a szakma nagyjává, hogy munkája során a vizuális képességei mellett dramaturgiai érzékenységét is kamatoztatta, ezért is volt újszerű és egyedi, amit csinált. Tovább »

Emléktábla leleplezés és történeti kiadvány bemutató a Szegedi Törvényszéken

2016. március 11., péntek · Hozzászólok

emlektabla_torvenyszek

„Aki nem ismeri múltját, nem értheti jelenét és nem tervezheti jövőjét sem” – ezen ismert gondolattal köszöntötte Tárkány-Szűcs Babett, a Szegedi Törvényszék elnöke az Országos Bírósági Hivatal „Bírósági történelem és hagyományápolás” témában 2015-ben kiírt pályázatának eredményeit bemutató ünnepségen. Tovább »

Következő oldal »