Emléktáblát avattak Ópusztaszeren

2017. szeptember 25., hétfő · Hozzászólok

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) szeptember 23-án avatta a Gesta Hungarorum című emléktábláját az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark területén. Az emléktábla a középkori magyar közhitelességre emlékeztet. Tovább »

Kövér László: erősebben kell a múltba kapaszkodni

2017. szeptember 10., vasárnap · 2 hozzászólás

Minél nagyobb a jövő felől érkező veszély, annál erősebben kell a múltunk, hagyományaink, hitünk által kínált kapaszkodókba fogódznunk – hangsúlyozta Kövér László, az Országgyűlés elnöke a székelyföldi Gyergyószentmiklóson vasárnap az Ákontz-Kövér István szerzetes, mechitarista főapát, érsek születése helyén állított emléktábla avatásán. Tovább »

Emléktáblát kapott Szűcs Árpád és Kováts Margit festőházaspár + FOTÓK

2017. július 4., kedd · 4 hozzászólás

emlektabla_avatas009kf

A művészházaspár gyermekének kezdeményezésére avattak emléktáblát a pár Sóhordó utcai lakóhelyén. A szegedi kulturális életben eddig csak lábjegyzetként szerepeltek, a most leleplezett emléktábla azonban emléket állít festészetüknek. Tovább »

Jubileumi koszorúzás a Bálint Sándor emléktáblánál + FOTÓK

2017. május 23., kedd · Hozzászólok

karolina_emlekezes_balintsandorra

Az idei tanév kettős jubileum a Boldogasszony Iskolanővérek fenntartásában működő szegedi Karolina Iskola számára. 145 éve történt, hogy az első, Szegedre érkező nővérek megkezdték a tanítást a mai iskola elődjében, és 25 esztendeje annak, hogy a kommunizmus alatt államosított „Zárdába” visszatérhetett a rend, és megnyílt a mai Karolina – közölte portálunkkal Guba Katalin tanítónő, az ünnepély egyik szervezője. Tovább »

Csongrád megyei honvédekre emlékeztek Przemyślben

2016. december 17., szombat · 20 hozzászólás

20161216_105420 (2)

Emléktáblát állított Hódmezővásárhely és Szeged városa az első világháború 5. honvéd gyalogezred magyar katonáinak, a lengyelországi Przemyśl erődjénél tanúsított hősies helytállásukért. Az I. világháborúban itt szolgált Csongrád megyei honvédek hősiességét mostantól négynyelvű márványtábla hirdeti Európa egyik legnagyobb erődrendszerében. Tovább »

Emléktábla őrzi Horváth Barna emlékét szegedi házánál

2016. december 1., csütörtök · 2 hozzászólás

tablaavato10_gs

„Az a szenvedély, az a szív, amely az emberi mozzanatot keresi a jogban és a jog mögött, követendő példa kell, hogy legyen minden jogász számára” – méltatta Horváth Barna jogtudóst Trócsányi László igazságügyi miniszter szegedi lakóházánál, ahol emléktáblát avattak százhuszadik születésnapja alkalmából. Tovább »

Szeged első szabad rádiója előtt emléktábla avatással tisztelegnek

2016. október 26., szerda · 16 hozzászólás

mav_szekhaz001kf

Hatvan évvel ezelőtt szólalt meg az első szabad szegedi rádió, mely a MÁV Zrt. Tisza Lajos körúti igazgatóságának épületéből sugárzott november hatodikáig. Az 1956-os forradalom és szabadságharc egyik helyi jelképének is tekinthető a Széchenyi Rádió Szeged, az ott dolgozók odaadó munkája előtt emléktábla avatással tiszteleg az Élhető Szegedért Egyesület csütörtökön. Tovább »

A Csillagban működő hadifogolytáborban elhunyt háromezer katonára és civilre emlékeztek + FOTÓK (FRISSÍTVE)

2016. október 6., csütörtök · 2 hozzászólás

BC5K1851
Az 600 főre tervezett Csillagbörtönben a szovjet Vöröshadsereg 12 ezer hadifoglyot zsúfolt össze 1944-1945-ben, közülük háromezer katona és civil sosem hagyta el a Mars téri épületegyüttes falait az elégtelen élelmezés és a tífuszjárvány miatt. Rájuk konferenciával és emléktábla-avatással emlékeztek a Szegedi Fegyház és Börtönben. Tovább »

Emléktábla őrzi a fény művészének, Zsigmond Vilmosnak az emlékét Alsóvároson + FOTÓK

2016. június 16., csütörtök · Hozzászólok

tabla_avato009kf

Zsigmond Vilmos nyolcvanhatodik születésnapja alkalmából emléktáblát avattak az Oscar-díjas operatőr alsóvárosi szülőháznál. Az egykori szegedi fiúra, akinek az életét egy fényképezésről szóló könyv változtatta meg, Szabó Gábor operatőr emlékezett, kiemelve, hogy Zsigmond Vilmost tehetsége mellett az tette igazán a szakma nagyjává, hogy munkája során a vizuális képességei mellett dramaturgiai érzékenységét is kamatoztatta, ezért is volt újszerű és egyedi, amit csinált. Tovább »

Emléktábla leleplezés és történeti kiadvány bemutató a Szegedi Törvényszéken

2016. március 11., péntek · Hozzászólok

emlektabla_torvenyszek

„Aki nem ismeri múltját, nem értheti jelenét és nem tervezheti jövőjét sem” – ezen ismert gondolattal köszöntötte Tárkány-Szűcs Babett, a Szegedi Törvényszék elnöke az Országos Bírósági Hivatal „Bírósági történelem és hagyományápolás” témában 2015-ben kiírt pályázatának eredményeit bemutató ünnepségen. Tovább »

Emléktáblát kapott a mártírhalált halt Birnfeld Sámuel + FOTÓK

2015. január 18., vasárnap · Egy hozzászólás

birnfeld_samuel_mj008A fiatalon elhunyt szegedi születésű Birnfeld Sámuel halálának 70. évfordulója alkalmából avatott emléktáblát a Szegedi Zsidó Hitközség vasárnap, a Gutenberg utcában. A tanító-műfordító munkásságának köszönhető, hogy Kukorica Jancsi története héber nyelven is elérhető.
Tovább »

Emléktáblával tisztelegnek a lengyel felkelőket segítő magyar katonák előtt

2014. június 29., vasárnap · Hozzászólok

Varsó melletti Kampinosi-erdőben, a mai Kampinosi Nemzeti Park területén fekvő Wiersze településen vasárnap állami és egyházi ünnepség keretében, katonai tiszteletadás mellett emléktáblát állítottak azoknak a magyar katonáknak, akik a második világháború idején ott állomásozva segítették a németek ellen harcoló lengyel felkelőket.
Tovább »

Emléktáblát avattak a szegedi légitámadások áldozatai előtt tisztelegve + FOTÓK

2014. június 1., vasárnap · 18 hozzászólás

emlektabla_avatas_mj 038

Régi adósságát törleszti Szeged, amikor emléktáblával tiszteleg a légoltalom és az 1944-es légitámadás áldozatai előtt. A táblaavatón elhangzott, a légószolgálatosok több mint 70 légiriadót és 6 stratégiai légibombázást szenvedtek el hetven évvel ezelőtt. Tovább »

Lucien Hervé emléktáblát avatnak Hódmezővásárhelyen

2014. március 26., szerda · Hozzászólok

002 Lucien Hervé,Autoportrait.1938Emléktáblát avatnak Hódmezővásárhelyen, a város leghíresebb szülöttje, a kortárs fotográfia kimagasló alakjának emlékére: Lucien Hervé emléktábláját március 27-én, 11 órakor Kószó Péter alpolgármester és Gáti György fotóművész leplezi le a Bessenyei Ferenc Művelődési Központnál. Tovább »

Emléktábla Kálmány Lajos tiszteletére a Délvidéken

2011. szeptember 22., csütörtök · Hozzászólok

A hétvégén tartják meg a délvidéki Szentmihályon a hagyományos búcsút. Ebből az alkalomból több eseményre is sor kerül ebben a közép-bánáti faluban. A legjelentősebb mindenképpen a Kálmány Lajos-emléktábla felavatása lesz – olvasható a Vajdaság.ma hírportálon.
Tovább »

Emléktábla emlékeztet a legendás orvosra Gyálán + FOTÓK

2011. augusztus 18., csütörtök · 2 hozzászólás

koszoruzas09_gs Négy orvosi rendelő építése és berendezése, továbbá Szentmihályon egy óvoda létesítése is fűződik Fülöp Pál nevéhez. Emléke előtt tisztelegve csütörtökön délután emléktáblát avattak Gyálaréten, a szintén az ő jóvoltából 1954 nyarán átadott, Koszorú utcai orvosi rendelőnél.
Tovább »

Marian Cozma-emléktáblát avattak Bukarestben

2009. november 1., vasárnap · Hozzászólok

A meggyilkolt veszprémi kézilabdásra, a két nép egymás iránti tiszteletére és az összefogás szükségességére emlékeztet a román és magyar adományokból elkészített emléktábla Bukarestben – számolt be az avató ünnepségről a Magyar Nemzet.
Tovább »

Román-magyar csúcs: csak a biztonság verte a barátságot

2008. október 22., szerda · Hozzászólok

Fotók: Gémes Sándor

Egy kisebb csoport bekiabálásokkal zavarta meg Gyurcsány Ferenc magyar és Calin Popescu Tariceanu román miniszterelnök Széchenyi téri és Kárász utcai sétáját. A Gyurcsány nyilvános szerepléseit immár hagyományosan kísérő szitkozódásokat komoly médiaérdeklődés követte, Géczi József Alajos (MSZP) országgyűlési képviselő oda is vetette a magyar kormányfőt egyebek mellett hazaárulónak tituláló fiataloknak, hogy „csináljátok csak, most jó a sajtótok”. Az egyik, vélhetően a negyedik együttes magyar-román kormányülés tiszteletére borbélynál járt „verőlegény” emelkedett humorral leszarházizta az elégedetlenkedőket. Atrocitás nem történt, de nem is történhetett, hiszen az eseményt példátlan, vagy még inkább példás biztonsági intézkedések kísérték. A résztvevők arcán fülig ért a mosoly, a színfalak mögött talán még a magyar-román barátság örök kontinuitásának elméletét is elfogadták. Tovább »

Felavatták Baka István költő emléktábláját

2008. július 25., péntek · Hozzászólok

Fotók: Gémes Sándor

Születésének hatvanadik évfordulóján emléktábla avatásával tisztelgett Szeged városa az 1995-ben elhunyt költő, Baka István emléke előtt. Fritz Mihály csiszolt mészkőlapra illesztett bronz domborművét a Vár utcában, Baka egykori munkahelye, a Kincskereső folyóirat szerkesztőségének, azaz a mai Kass Galériának a falán helyezték el. Tovább »