A magyar gazdaság lelke a mezőgazdaság és az élelmiszeripar

2017. szeptember 15., péntek · Hozzászólok

Az autóipar jelenti a magyar gazdaság gerincoszlopát, de a lelke a mezőgazdaság és az élelmiszeripar – jelentette be Szijjártó Péter pénteken Mélykúton, ahol letették a HUNENT Víziszárnyas Feldolgozó Zrt. mintegy 12,6 milliárd forint beruházással épülő új üzemének alapkövét. Tovább »

Nébih: nem emelkedik a tojás ára

2017. augusztus 14., hétfő · Hozzászólok

tojas_elelmiszer

A szennyezett tojások darabszáma és volumene nem éri el azt a szintet, hogy az árban változást okozzon, azonban a piaci folyamatokat befolyásolhatja – mondta Nagy Attila, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Élelmiszer és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának igazgatóhelyettese az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában. Tovább »

Romániában is felbukkant a rovarirtóval szennyezett tojás

2017. augusztus 10., csütörtök · Hozzászólok

Fipronil rovarirtó szerrel szennyezett tojáskészítményt találtak az élelmiszerbiztonsági ellenőrök Romániában az uniós gyorsreagáló rendszerben közzétett figyelmeztetés alapján – közölte a román állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság (ANSVSA) csütörtökön. Tovább »

Aláírták az Európai szója nyilatkozatot Brüsszelben

2017. július 17., hétfő · Hozzászólok

Tizennégy uniós ország agrárminisztere hétfőn aláírta a GMO-mentes pillangós növények, köztük a szója élelmiszeripari és takarmányozási célra történő termesztésének ösztönzését vállaló Európai szója nyilatkozatot. Tovább »

Orbán: a mezőgazdasághoz kötődő ipari beruházások kiemelt figyelmet élveznek

2017. július 14., péntek · Hozzászólok

Minden olyan vállalkozás, ami a mezőgazdasághoz kapcsolódik, és az abból származó tudást alakítja át ipari tudássá és kereskedelmi tőkévé, különösen fontos a magyar kormánynak; a Balogh Tészta Zrt. is egy ilyen vállalkozás – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Balogh Tészta Zrt. új üzemének avató ünnepségén, csütörtökön Tiszakécskén. Tovább »

Orbán: a magyar húsipar visszaszerezte önbizalmát

2017. április 25., kedd · Hozzászólok

Orbán Viktor

A magyar húsipar visszaszerezte önbizalmát, és hamarosan visszaszerzi régi fényét is – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden az MCS Vágóhíd Zrt. mohácsi üzemének megnyitóján. A vágóhíd a Bonafarm Csoport stratégiai partnere, egyben a csoporthoz tartozó Pick Szeged Zrt. alapanyag-beszállítója. Tovább »

Szorosabbra fűznék a Vajdaság és hazánk gazdasági kapcsolatait

2017. április 6., csütörtök · Egy hozzászólás

BC5K3642

A vajdasági és magyarországi gazdasági kapcsolatok élénkítésének lehetőségeiről szólt a Szabadkán megrendezett Vajdasági Agrár- és Élelmiszeripari Konferencia, amit a Magyar Nemzeti Kereskedőház és Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa szervezett. A rendezvényen Kakas Béla megyei közgyűlési elnök egy országhatáron átívelő ipari kender termesztési- és feldolgozási program fontosságát hangsúlyozta. Tovább »

Lázár: a Dél-Alföldön vannak az ország gazdasági tartalékai

2017. február 3., péntek · 7 hozzászólás

Lázár János

Mezőgazdasági és élelmiszeripari lehetőségei, valamint munkaerő-tartalékai révén a dél-alföldi régiók jelentik Magyarország gazdaságának tartalékait – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Békéscsabán. Tovább »

FM: növekszik a Kínába irányuló magyar élelmiszeripari export

2017. január 19., csütörtök · Hozzászólok

A magyar-kínai áruforgalomban növekszik a magyar élelmiszeripari termékek exportja, 2015-ben 46 millió eurót tett ki, 2016 első háromnegyedévében pedig már 52,4 millió eurót – közölte a Földművelésügyi Minisztérium az MTI érdeklődésére csütörtökön. Tovább »

FM: élénkülhet a magyar mezőgazdasági termékek kereskedelme a Közel-Keleten

2016. december 1., csütörtök · Hozzászólok

Fazekas Sándor

Bővülhet az Izraelbe és Palesztinába exportált magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek köre és forgalma, élénkülhet a közel-keleti országokkal folyatatott kereskedelmi kapcsolat – foglalta össze Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter külföldi látogatásának eredményét csütörtöki közleményében a Földművelésügyi Minisztérium (FM). Tovább »

A vártnál kisebb költségvetési bevételkiesést okozott a sertés tőkehús áfájának csökkentése

2016. november 8., kedd · Egy hozzászólás

A várt 20-22 milliárd forint felét sem érte el a sertés tőkehús áfacsökkentése miatti költségvetési bevételkiesés – közölte a Földművelésügyi Minisztérium agrárpiaci főosztályának vezetője kedden Budapesten egy szakmai tanácskozáson. Tovább »

Fazekas: az uniós mezőgazdasági támogatások jelenlegi szintjét 2020 után is meg kell őrizni

2016. május 31., kedd · Hozzászólok

Az európai uniós mezőgazdasági támogatások jelenlegi szintjét 2020 után is meg kell őrizni, az agrárszektorban bármilyen új feladat csak újabb forrásokból finanszírozható – jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kedden az uniós szakminiszterek informális hollandiai tanácsülését követően. Tovább »

Lázár János: 100 milliárd forint támogatást kaphat a GINOP-ból az élelmiszeripar

2016. április 29., péntek · Hozzászólok

A szakmai egyeztetéseket követően 100 milliárd forint támogatást kaphat a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) forrásaiból az élelmiszeripar; erről döntött szerdai ülésén a kormány – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Budapesten sajtótájékoztatón. Tovább »

Az EP azt szeretné, ha a feldolgozott élelmiszereken is szerepelne a felhasznált hús származási helye

2015. február 11., szerda · 2 hozzászólás

Az Európai Parlament (EP) azt várja az Európai Bizottságtól, hogy készítsen olyan jogszabálytervezetet, amely kötelezővé tenné, hogy a friss marhahúshoz hasonlóan a feldolgozott élelmiszerek, így például a fagyasztott pizza és a mirelit lasagna csomagolásán is fel kelljen tüntetni a felhasznált hús származási helyét – derül ki a szerdán elfogadott állásfoglalásból. Tovább »

A túró- és joghurtgyártást fejleszti a Sole-Mizo Zrt.

2014. szeptember 15., hétfő · 4 hozzászólás

A túró- és joghurtgyártást fejleszti a Sole-Mizo Zrt. egy uniós támogatással megvalósuló, 1,8 milliárd forintos költségvetésű projekt keretében – közölte a Bonafarm-csoporthoz tartozó cég közép-európai operációs igazgatója hétfőn Szegeden. Tovább »

Magyar szójatermék iránt érdeklődnek a nemzetközi élelmiszergyártók

2014. január 9., csütörtök · Hozzászólok

Élelmiszergyártó és forgalmazó óriáscégek tesztelik a magyar világszabadalom alapján egy sződi üzemben gyártott új szójakészítményt, amelynek beltartalma megegyezik a sertés, vagy a marhahúséval, de jóval olcsóbb – mondta a terméket kifejlesztő Fitotex Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek. Tovább »

A mezőgazdasági termelés 70 százalékát a hazai élelmiszeripar vásárolja fel

2013. január 30., szerda · Egy hozzászólás

A magyar mezőgazdaság termelésének 70 százalékát a magyar élelmiszeripar vásárolja fel – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerdán Budapesten, az Agromash Expo szakkiállítás alkalmából tartott tanácskozáson, amelyet a Magyar Agrárkamara rendezett.
Tovább »

Kötelező agrárkamarai tagság a szektor valamennyi szereplőjének + FOTÓK

2012. október 2., kedd · 4 hozzászólás

Novemberig lehet regisztrálni

Kötelező agrárkamarai tagságot, az 5000 forintos regisztrációs díj megfizetését és kötelező éves tagdíjat irányoz elő az országgyűlés által július 12-én elfogadott Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamaráról szóló új törvény.
Tovább »

Az áfacsökkenés nem gyógyír a magyar zöldség-gyümölcs ágazat bajaira

2012. szeptember 26., szerda · 17 hozzászólás

B. Nagy László: A közszféra fogyasztását kellene növelni

Első alkalommal rendeztek Szegeden mezőgazdasági, élelmiszer-ipari és beszállítói fórumot, konferenciát, amelynek fő célja az volt, hogy az ágazat meghatározó szereplői egymásra találjanak, hiszen kisker, nagyker, konyhák, gasztro éttermek, termelők, előállítók, feldolgozók piacra jutása nyilván serkenteni fogja a hazai termelést is.
Tovább »

Továbbra is magas a tojás ára

2012. június 14., csütörtök · Hozzászólok

Áprilisban az agrártermékek termelőiár-szintje 2,9 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, ezen belül a növényi termékek ára 8,7 százalékkal mérséklődött, míg az élő állatoké és az állati termékeké 11,1 százalékkal nőtt. Az étkezési tyúktojás ára továbbra is drasztikus, 63,4 százalékos növekedést mutat – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.
Tovább »

Jönnek a “szigorúan ellenőrzött malacok”

2012. április 4., szerda · Egy hozzászólás

“Szigorúan ellenőrzött malacok” elnevezéssel indít kampányt az Agrármarketing Centrum (AMC) annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet: a csomagolt és füstölt sertésárun érdemes keresni az ovális hatósági pecsétet és abban a HU országjelet – tájékoztatta az AMC szerdán az MTI-t.
Tovább »

Egészséges pékáru, sütemény és étolaj a szegedi gabonakutatóból + FOTÓK

2012. március 6., kedd · 4 hozzászólás

Bölcs öregeink azt mondták, a gabonát bőrben kell eladni. A szegedi gabonakutató szakemberei is ez irányban haladtak, amikor rájöttek, hogy a gabonanemesítésen túl az általuk előállított termékeket feldolgozott formában is érdemes piacra vinni. Így kezdtek saját alapanyagból a cukorbetegek és gluténérzékenyek számára is fogyasztható kenyeret, édes és sós péksüteményt sütni, valamint napraforgóból és olajlenből hidegen sajtolt étolajat előállítani.
Tovább »

Javult a tejágazat helyzete 2011-ben

2011. december 29., csütörtök · Hozzászólok

Kedvezőbben alakult a tejágazat helyzete 2011-ben, mint a korábbi években, kereslet nőtt, a tej felvásárlási ára pedig a 2009-es mélypont után – ami 55-60 forint volt literenként – 2011 januárjában már 82 forintra emelkedett, októberre pedig elérte a 89 forintot literenként – mondta Lukács László az MTI-nek a tejágazat idei teljesítményét értékelve, hozzátéve, hogy a termelési költségek is jelentősen növekedtek.
Tovább »

Tavaly átlagosan 50 kilogramm kenyeret fogyasztott a lakosság

2011. november 4., péntek · 4 hozzászólás

A magyar háztartások vásárlási adatai alapján az egy főre eső fogyasztás kenyérből 50 kilogramm, kifliből 60 darab, zsemléből pedig 150 darab volt 2010-ben, kenyeret a háztartások egy év alatt 67 alkalommal vettek, vagyis nagyjából ötnaponta – közölte a Gfk Hungária piackutató pénteken az MTI-vel.
Tovább »

Véget ért a VI. Coop Rally

2011. szeptember 17., szombat · Hozzászólok

Befejeződött a Coop Rally, amelynek során újságírók és szakemberek ismerkedtek az ország északi és déli régiójának élelmiszeripari és kiskereskedelmi cégeivel. A 94 autó és az újságírókat szállító sajtóbuszok mintegy 600 kilométert tettek meg a térségben, és 8 helyszínen megállva tájékozódtak a helyi vállalatok munkájáról, tevékenységéről.
Tovább »

Magyarországon nincs forgalomban egészségre káros élelmiszer

2011. július 10., vasárnap · 2 hozzászólás

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) a népegészségügyi termékadóról szóló törvénnyel kapcsolatban azok a kijelentések, amelyek legálisan forgalmazott élelmiszert egyértelműen károsnak minősítenek, félrevezetőek és hitelrontóak, és alkalmasak a fogyasztók megtévesztésére.
Tovább »

Következő oldal »