Számos hibát talált a halrudacskák ellenőrzésekor az élelmiszerbiztonsági hivatal

2017. október 12., csütörtök · Hozzászólok

Számos hibát talált a halrudacskák legfrissebb terméktesztje során a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), 15 esetben hatósági eljárást indítottak – közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel. Tovább »

Javult a baromfitartók járványvédelmi felkészültsége, de még nem elég hatékony

2017. október 10., kedd · Hozzászólok

Bár javult a baromfitartók járványvédelmi felkészültsége, túlnyomó többségük továbbra is csak a hatóság által előírt, az újratelepítéshez szükséges ellenőrizhető és szankcionálható minimum feltételeket teljesíti – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-vel. Tovább »

Két chipsnél meghaladta az akrilamid a figyelmeztető szintet

2017. szeptember 7., csütörtök · Hozzászólok

A Szupermenta terméktesztben ellenőrzött tíz, különböző márkájú sajtos chips közül kettőnél meghaladta a figyelmeztető szintet az akrilamid értéke, ami számos élelmiszerben előforduló szerves szennyezőanyag, szénhidráttartalmú élelmiszerek magas hőfokú hevítésekor keletkezik. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azonnal értesítette a felelős vállalkozókat, akik lépéseket tettek a gyártási folyamat javítása érdekében – közölte a Nébih csütörtökön az MTI-vel. Tovább »

A kormány több száz millió forintot kíván fordítani a vásárlói tudatosság fejlesztésére

2017. augusztus 15., kedd · Hozzászólok

A kormány 2019-ig több száz millió forintot kíván fordítani az élelmiszerek minőségének emelésére, a vásárlói tudatosság fejlesztésére, valamint a hatékonyabb hatósági fellépésre – derül ki a Magyar Közlöny legfrissebb számában közzétett kormányhatározatból. Tovább »

Nébih: nem emelkedik a tojás ára

2017. augusztus 14., hétfő · Hozzászólok

tojas_elelmiszer

A szennyezett tojások darabszáma és volumene nem éri el azt a szintet, hogy az árban változást okozzon, azonban a piaci folyamatokat befolyásolhatja – mondta Nagy Attila, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Élelmiszer és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának igazgatóhelyettese az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában. Tovább »

Fazekas: az életminőséget védi a kormány élelmiszerbiztonsági akcióterve

2017. július 15., szombat · Egy hozzászólás

szoreg_rozsa_fazekas_miniszter_sajtaj_itb (5)

A magyar emberek életminőségét védi a kormány húszpontos élelmiszerbiztonsági akcióterve, elősegítve az élelmiszerek minőségének emelését, a vásárlói tudatosság fejlesztését és a hatósági tevékenység hatékonyságának növelését – mondta a földművelésügyi miniszter szombaton a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaderzsen. Tovább »

Felfüggesztette egy budapesti pékség működését a Nébih

2017. június 22., csütörtök · Hozzászólok

Súlyos élelmiszer-higiéniai és élelmiszer-biztonsági hiányosságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztette egy budapesti pékség működését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) – közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel. Tovább »

Nébih: az élelmiszer-hamisítás a második legnagyobb illegális üzlet az EU-ban

2017. május 10., szerda · Hozzászólok

A kábítószer-kereskedelem után a második legnagyobb illegális üzletág a visszaélés az élemiszerlánc-termékekkel az Európai Unióban, a világon pedig a negyedik – mondta Helik Ferenc, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kiemelt ügyek igazgatóságának vezetője kedden az M1 aktuális csatornán. Tovább »

Mintegy 6,5 tonna füstölt árut foglalt le az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal + VIDEÓ

2017. április 6., csütörtök · Hozzászólok

nebih_sonka_17-04-06

Mintegy 6,5 tonna füstölt árut foglaltak le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei egy fővárosi húsüzlethez tartozó egységben, higiéniai és nyomon követési hiányosságok miatt az egység tevékenységét felfüggesztették, elrendelték a termékek visszahívását a forgalomból. Az eljárás folyamatban van, az ügyben milliós nagyságrendű bírság várható. Tovább »

Élelmiszer-feldolgozók: a vizsgált termékek többségében nem volt különbség

2017. március 30., csütörtök · Egy hozzászólás

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgálata után megállapítható, hogy a belföldön és külföldön megvásárolt termékek túlnyomó többsége között semmiféle összetételbeli vagy érzékszervi különbség nem volt – közölte az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (Éfosz) MTI-vel csütörtökön. Tovább »

Ökogazdálkodásba csak ökovetőmagot

2017. március 23., csütörtök · Hozzászólok

oko_vetomag_nebih

A biogazdálkodás egyik alapelve, hogy az öko növénytermesztés során csak ökotanúsítással rendelkező vetőmagokat szabad vetni. A Magyarországon elérhető ökovetőmagokról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) – önkéntes bevalláson alapuló – adatbázist vezet a honlapján. Jelenleg a hazai szaporítású ökovetőmagból hiány van, ezért a hatóság felhívja a vetőmag-szaporítók figyelmét, hogy, akik még nem tették, azoknak érdemes terméküket regisztrálni a NÉBIH rendszerében. Tovább »

Csigatésztákat tesztelt a NÉBIH + VIDEÓ

2017. március 9., csütörtök · Hozzászólok

03.09_csigateszta_nebih

33 száraztésztát ellenőrzött legújabb Szupermenta terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A 4 és 8 tojásos, csiga formájú termékeket biztonsági és minőségi vizsgálatoknak is alávetették a hatóság laboratóriumaiban. Komoly élelmiszerbiztonsági kockázat nem merült fel, minőségi hibák miatt azonban élelmiszer-ellenőrzési bírságot is kiszab a hatóság. Tovább »

Több mint 100 tonna jelöletlen takarmányt foglalt le a Nébih

2017. február 23., csütörtök · Hozzászólok

Több mint 100 tonna jelöletlen, részben illegális takarmányt foglalt le Pest megyében két helyszínen a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a még folyamatban lévő eljárásokban milliós nagyságrendű bírság várható. Tovább »

Gyorséttermi sült burgonyákat tesztelt a NÉBIH

2017. január 30., hétfő · Hozzászólok

French fries

A közkedvelt sült burgonya készítési körülményeit ellenőrizte négy gyorsétteremlánc egy-egy üzletében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A legfrissebb Szupermenta termékteszten a használat sütőzsiradékot is laboratóriumi vizsgálatnak vetették alá a szakemberek. Tovább »

A madárinfluenza 230 gazdaságot érintett az országban

2017. január 26., csütörtök · Hozzászólok

Az elmúlt hónapokban a madárinfluenza miatt 230 gazdaságban, több mint 3 millió állat leölését rendelték el a hatóságok, ami azt jelenti, hogy 3 milliárd forint értékű állományt kellett felszámolni, amelynek 80 százaléka víziszárnyas volt – mondta Bognár Lajos országos főállatorvos csütörtökön az M1 aktuális csatornán. Tovább »

Nébih: jövőre erősíteni kell a hivatal rendőrségi attitűdjét

2016. december 30., péntek · Hozzászólok

Jövőre erősíteni kell a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) “rendőrségi attitűdjét”, fejleszteni kell a hivatal szemléletformáló szerepét társadalomban, a tudatos vásárlói magatartás kialakulását – mondta a Nébih elnöke pénteken az M1 aktuális csatornán. Tovább »

Húsz tonna hamisított mézet vont ki a forgalomból a Nébih

2016. október 27., csütörtök · Hozzászólok

Húsz tonna idegen cukrot tartalmazó hamisított mézet foglaltak le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei több hónapos vizsgálatot követően, a termékek közvetlenül kiskereskedelmi forgalomba nem kerültek – közölte a Nébih csütörtökön az MTI-vel. Tovább »

Csemegekukoricát hívtak vissza több európai országban

2016. október 15., szombat · Hozzászólok

Franciaországból származó édes csemegekukoricát vontak ki a forgalomból elővigyázatosságból, mert a nem megfelelő hőkezelés és túltöltés miatt ételmérgezés lehetősége állhat fenn; a termékből Magyarországra is szállítottak, de még nem került forgalomba – tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-t. Tovább »

Felfüggesztette a Nébih egy reformtermékeket előállító tésztaüzem működését

2016. október 14., péntek · Hozzászólok

Felfüggesztette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a szentenderi Molnár Tanya Kft. reformtermékeket előállító tésztaüzemének működését, a szeptember végén tartott ellenőrzéskor a szakemberek súlyos higiéniai problémákat tártak fel, egyebek mellett megállapították, hogy az üzemben lejárt alapanyagokat is felhasználtak, az ügyben milliós nagyságrendű bírság várható – közölte a Nébih pénteken az MTI-vel. Tovább »

Nébih: megtévesztő jelölés miatt bio rizstejes csokoládét vonnak ki a forgalomból

2016. október 8., szombat · Hozzászólok

Megtévesztő jelölés miatt bio rizstejes csokoládét vonnak ki a forgalomból, a tejnélküli és vegán felirattal ellátott csokoládé fogyasztása a tejfehérje allergiások számára kockázatos – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) péntek este az MTI-vel. Tovább »

A Nébih 9 milliárd forint áfa-elkerülést előzött meg tavaly

2016. október 6., csütörtök · Hozzászólok

A Nemzeti Élelmiszerlác-biztonsági Hivatal (Nébih) 2 milliárd forint áfa-elkerülést előzött meg tavaly ellenőrzésinek köszönhetően, csaknem hárommillió laborvizsgálatot végzett el, és 1,2 milliárd forintnyi bírságot szabott ki – összegezte az országos főállatorvos az élelmiszerlánc-biztonságról és a felügyeleti díj felhasználásáról szóló 2015. évi beszámolójában. Tovább »

Lejárt szavatosságú élelmiszereket találtak a pénzügyőrök Szegeden

2016. szeptember 9., péntek · Hozzászólok

Nagy mennyiségű lejárt szavatosságú húskészítményt, konzervet, tejterméket és édességet, valamint átcsomagoláshoz és a lejárati dátum átírásához használatos eszközöket találtak egy cég szegedi telephelyén a pénzügyőrök – tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-t. Tovább »

Magas nehézfém tartalmú trágyát tiltott be a Nébih

2016. augusztus 25., csütörtök · Hozzászólok

Határérték feletti nehézfém tartalom miatt felfüggesztette a “Marha-Jó szarvasmarha trágya mikroelemekkel” (egyes csomagolásokon: “Bull-Top 4-4-4”) kereskedelmi nevű termék forgalomba hozatali és felhasználási engedélyét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) – közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel. Tovább »

16 millió forint bírság a nyári élelmiszerlánc ellenőrzéseken

2016. augusztus 9., kedd · Hozzászólok

Közel 16 millió forint bírságot szabtak ki a nyári élelmiszerlánc ellenőrzések során júliusban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársai – mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón. Tovább »

Több mint két tonna terméket semmisítettek meg a budapesti nagybani zöldség-gyümölcs piacon

2016. július 12., kedd · Hozzászólok

A budapesti nagybani zöldség-gyümölcs piacon tartott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), az akció során több mint két tonna romlott, illetve ismeretlen eredetű terméket kellett megsemmisíteni – közölte a Nébih az MTI-vel kedden. Tovább »

Óvodákba is kerülhetett a lejárt szavatosságú húsból + VIDEÓ

2016. május 17., kedd · Hozzászólok

05.17_hus_660_220

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársai mintegy 13 tonna jelöletlen, lejárt húst zároltak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, az egyik cég közintézményeknek is szállított a termékből – közölte a hatóság kedden az MTI-vel. Tovább »

Alacsony zsírtartalmú tejeket vontak ki a forgalomból

2016. április 27., szerda · Hozzászólok

tej_milk_csepp

Kivontak a forgalomból több szlovák, illetve cseh eredetű 1,5 százalékos UHT tejet, mert a laboratóriumi vizsgálatok szerint zsírtartalmuk alacsonyabb a jelölésen szereplőnél – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-vel. Tovább »

A Nébih kiemelten ellenőrzi a kukorica vetőmagokat

2016. április 25., hétfő · Hozzászólok

Száztíz csemege- és huszonegy pattogatni való kukorica vetőmag tétel GMO-szennyezettségét (genetikai módosítás) ellenőrizte eddig idén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a hatóság 7 mintában mutatott ki tiltott genetikai módosítást – közölte az élelmiszerlánc-biztonságért felelős hatóság hétfőn az MTI-vel. Tovább »

Nagy mennyiségű veszélyes élelmiszert foglaltak le egy nemzetközi ellenőrzési akcióban

2016. április 13., szerda · Hozzászólok

A magyar szakemberek 243 tonna szilárd és 17 ezer liter folyékony élelmiszerbiztonsági szempontból veszélyes terméket foglaltak le az élelmiszerhamisítás elleni nemzetközi Opson akcióban – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán. Tovább »

Az áron aluli hús torzítja a piaci versenyt

2016. március 30., szerda · Hozzászólok

A friss sertéshúsok beszerzési, illetve önköltségi ár alatti értékesítését vizsgálta egy nagykereskedelmi lánc öt üzletében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Az ellenőrzés feltárta, hogy a forgalmazott termékek 44%-át az önköltségi árnál alacsonyabb fogyasztói áron adták el, ami sérti a kereskedők közötti tisztességes versenyt. Az eljárás során 5 millió forint termékpálya felügyeleti bírságot szabott ki a hatóság. Tovább »

Európai riasztást adtak ki a román juhsajtra

2016. március 18., péntek · Hozzászólok

Olasz kezdeményezésre európai élelmiszerbiztonsági riasztást adtak ki a Romániából származó juhsajtra, miután az olasz hatóságok arra a következtetésre jutottak, hogy egy Firenzében dolgozó román vendégmunkás kórházba került kislánya Romániából importált juhsajt fogyasztása miatt kapott E.coli baktériumfertőzést – közölte a román média pénteken. Tovább »

Tisztességtelen tejforgalmazás miatt bírságolt a Nébih

2016. március 9., szerda · Hozzászólok

tej_milk_csepp

A tejpiaci forgalmazást vizsgáló 41 ellenőrzés több mint 30 százalékánál tisztességtelen forgalmazói magatartást állapított meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), öt esetben 96 millió forint bírságot is kiszabtak a hatóság ellenőrei. Tovább »

Együttműködési megállapodást kötött a Nébih és a Tej Terméktanács

2016. február 3., szerda · Hozzászólok

tej_milk_csepp

A kiváló minőségű magyar tej- és tejtermékek védelme érdekében hosszú távú együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) valamint a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács – közölte a két szervezet. Tovább »

Nébih: harminchárom vaj közül tizenegy esetében indult hatósági eljárás + VIDEÓ

2016. január 26., kedd · Hozzászólok

vaj

Tizenkilenc előállítótól harminchárom különböző terméket vizsgáltak meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei, tizenegy esetben indult hatósági eljárás – közölte a hivatal az MTI-vel kedden. Tovább »

Hamisított bort zárolt a Nébih + VIDEÓ

2016. január 15., péntek · Hozzászólok

01.15_borászati ell_1

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei 13 100 liter hamis, illetve közfogyasztásra alkalmatlan terméket zároltak a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal közös akció során egy Bács-Kiskun megyei borászati üzemben, az előállítóra 30 millió forint bírságot szabtak ki. Tovább »

Több mint 50 tonna lejárt szavatosságú cukrászati alapanyagot találtak Budapesten

2015. október 29., csütörtök · Egy hozzászólás

Egy cukrászatok, pékségek ellátására szakosodott, budapesti székhelyű vállalkozásnál összesen 53 tonna lejárt szavatossági idejű, jelöletlen, szabálytalanul tárolt termék megsemmisítését rendelte el a Pest Megyei Kormányhivatal – közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel. Tovább »

A vágóállat és hús terméktanács szerint a hússzektorra is negatív hatással lehet a WHO-kutatás

2015. október 28., szerda · Hozzászólok

grill_hus_kerti_parti

A vörös húsok rákkeltő hatását valószínűsítő WHO-tanulmány indokolatlanul félreinformálja a fogyasztókat, ugyanakkor az állatok tartásával, vágásával és húsfeldolgozással foglalkozók gazdasági helyzetét is ellehetetlenítheti – állítja a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) az MTI-hez szerdán eljutatott közleményében. Tovább »

Vásárlástól a kerti partiig – alapszabályok kánikula idejére

2015. augusztus 6., csütörtök · Hozzászólok

nyar_hoseg_kanikula_mtiTudja, milyen gyakran kell takarítani a hűtőt kánikula idején? És hogy mennyi hűtőtáskával érdemes elindulni a strandra? Lada Szilvia dietetikussal átvettünk néhány konyhatechnikai eljárást és élelmiszerbiztonsági alapszabályt. Vásárlástól a főzésig, strandolástól a kerti partiig számos hasznos tanácsot osztott meg velünk.
Tovább »

Nébih: Magyarország élelmiszerbiztonsági szintje továbbra is jó

2015. július 23., csütörtök · Hozzászólok

Magyarország élelmiszerbiztonsági szintje továbbra is jó, az EU gyorsriasztási rendszerében tett bejelentéseknek ugyanis kevesebb mint 0,9 százaléka kapcsolódott Magyarországon előállított termékhez – derült ki az Európai Bizottság (EB) nemrég publikált jelentéséből.
Tovább »

Nem jelent kockázatot az útmentén árult zöldségek és gyümölcsök fogyasztása

2015. július 16., csütörtök · Hozzászólok

Biztonsággal fogyaszthatók az út mentén árult zöldségek és gyümölcsök; a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) forgalmas közutak mellett árult terményeket ellenőrzött, és a laboratóriumi vizsgálatok szerint azok nem vagy alig tartalmaztak a forgalomból származó szennyeződéseket. Tovább »

Következő oldal »