Két feljelentést tett a Nébih a szennyezett tojások ügyében

2017. szeptember 14., csütörtök · Hozzászólok

Több mint 280 tojás és tojástermék minta ellenőrzése során a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a határérték feletti fipronil szennyezés miatt két esetben tett feljelentést – közölte az MTI érdeklődésére a Nébih csütörtökön. Tovább »

Magyar származású tojásban talált fipronilt a Nébih

2017. augusztus 21., hétfő · Hozzászólok

tojas_elelmiszer

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma az augusztus elején indult tojás és tojás termék célellenőrzése során fipronilt mutatott ki a 3HU1503T03/4 azonosító számmal rendelkező magyar származású friss tojás tételben – közölte a Nébih hétfőn az MTI-vel. Tovább »

ÉFOSZ: a termék-összetétel eltérése nem jelent automatikusan minőségbeli különbséget

2017. augusztus 8., kedd · Hozzászólok

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) fenntartja azt az álláspontját, hogy néhány termék összetételében feltárt eltérés nem jelent automatikusan minőségbeli különbséget és a fogyasztók kelet-nyugati alapú megkülönböztetését – közölte a szakmai szervezet kedden az MTI-vel, így reagált a Földművelésügyi Minisztérium (FM) által kedden közzétett legfrissebb összevetés eredményére. Tovább »

FM: a nyári termékeknél is tetten érhető a kettős minőség

2017. augusztus 8., kedd · Hozzászólok

A nyári termékeknél is tetten érhető a kettős minőség a Földművelésügyi Minisztérium szerint, ezt igazolta a most lezárult, a jellegzetes nyári termékek összehasonlító vizsgálata, amelyet Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter rendelt el azért, hogy kiderítse: a magyar és a nyugat-európai piacokon azonos márkanév alatt eltérő minőségű élelmiszerlánc-termékeket forgalmaznak-e. Tovább »

Tájékozottabbak lettek a fogyasztók a második negyedévben egy felmérés szerint

2017. július 24., hétfő · Hozzászólok

Tájékozottabbak lettek a fogyasztók a második negyedévben, ugyanis az előzőben mért 6,3 százalékról az áprilisi-júniusi időszakban 6,7 százalékra nőtt azoknak a válaszadóknak a száma, akik arról nyilatkoztak, hogy ismerik az élelmiszerek és az egyes termékek, például cipők szavatossági idejét – derül ki a CP Contact fogyasztóvédelmi tájékozottságot és attitűdöt felmérő kutatásából. Tovább »

Fazekas Sándor: újabb botrányos esetek az élelmiszerek kettős minősége miatt

2017. július 19., szerda · Hozzászólok

Fazekas Sándor

Újabb botrányos esetekre derült fény az élelmiszerminőség terén, ami bizonyítja, hogy a nagy multi cégek ugyanazt a csomagolású élelmiszert más-más minőségben hozzák forgalomba Európa keleti és nyugati országaiban – mondta a földművelésügyi miniszter szerdán az M1 aktuális csatornán. Tovább »

Fazekas: az életminőséget védi a kormány élelmiszerbiztonsági akcióterve

2017. július 15., szombat · Egy hozzászólás

szoreg_rozsa_fazekas_miniszter_sajtaj_itb (5)

A magyar emberek életminőségét védi a kormány húszpontos élelmiszerbiztonsági akcióterve, elősegítve az élelmiszerek minőségének emelését, a vásárlói tudatosság fejlesztését és a hatósági tevékenység hatékonyságának növelését – mondta a földművelésügyi miniszter szombaton a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaderzsen. Tovább »

Czerván György: az élelmiszerek áfájának csökkentése mintegy 50-60 ezer forint megtakarítást jelent a családoknak

2017. július 10., hétfő · Hozzászólok

Az élelmiszerek eddig bejelentett általános forgalmi adó (áfa) csökkentése mintegy 50-60 ezer forint megtakarítást jelent átlagosan évente egy négytagú magyar család számára – mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón. Tovább »

A Nébih megkezdte a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést

2017. július 3., hétfő · Hozzászólok

Elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés: július 1. és augusztus 31. között a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a területi élelmiszerlánc-felügyeleti szervek szakemberei elsősorban a nyári rendezvényekhez és az idegenforgalmi szempontból frekventált helyekhez kötődő élelmiszer-forgalmazást, vendéglátást ellenőrzik – közölte a Nébih az MTI-vel hétfőn. Tovább »

Lázár János a Kormányinfón: az EP határozata baloldali politikai provokáció (FRISSÍTVE)

2017. május 18., csütörtök · 7 hozzászólás

Lázár János

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az Európai Parlament (EP) által szerdán elfogadott, Magyarországra vonatkozó határozat “baloldali politikai provokáció, nem több és nem kevesebb”. Tovább »

Czerván: folytatódik az élelmiszerek áfa-csökkentése jövőre

2017. május 10., szerda · Hozzászólok

Jövőre is folytatódik az élelmiszerek 2014-ben kezdődött áfa-csökkentése, így januártól a fogyasztási hal áfája 27-ről 5 százalékra mérséklődik, ha az Országgyűlés elfogadja június közepén a jövő évi költségvetés tervezetét – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón. Tovább »

A fenntartható magyar élelmiszergazdaságért dolgozott ki koncepciót az agrártárca

2017. április 4., kedd · Hozzászólok

Kidolgozta Magyarország 2017-2050 közötti nemzeti élelmiszergazdasági koncepcióját a Földművelésügyi Minisztérium, a dokumentum a magyar élelmiszergazdaság előtt álló kihívásokra adja meg a választ – ismertette Fazekas Sándor az Agrárakadémia konferenciasorozatának nyitórendezvényén, amelyről az agrártárca közleményben tájékoztatta az MTI-t kedden. Tovább »

FM: elindult a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

2017. március 28., kedd · Hozzászólok

Elindult a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, az egész országra kiterjedő ellenőrzés március 20. és április 17. között zajlik – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az MTI-vel kedden. Tovább »

FM: fokozottan ellenőrzik a Brazíliából származó húsokat a magyar határállomásokon

2017. március 24., péntek · Hozzászólok

A Brazíliából érkező hústermékek fokozott vizsgálatát rendelte el Bognár Lajos országos főállatorvos – hasonlóan uniós kollégáihoz – miután a brazil hatóságok súlyos szabálytalanságokat tártak fel a múlt héten az ország legnagyobb húsfeldolgozó vállalatainál – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az MTI érdeklődésére pénteken. Tovább »

Zsigó Róbert: jövő héten lesz eredménye az élelmiszerek minőségét ellenőrző átfogó vizsgálatnak

2017. március 20., hétfő · Hozzászólok

Várhatóan jövő héten lesz eredménye annak a 100 termékre kiterjedő vizsgálatnak, amelyben a Magyarországon, Ausztriában és több nyugat-európai országban forgalmazott azonos élelmiszerek minőségét ellenőrzik – jelentette be Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára az Országgyűlés gazdasági bizottságában hétfőn. Tovább »

NGM: hétfőtől könnyebb lesz összehasonlítani a tojás árát

2017. március 19., vasárnap · Hozzászólok

A hétfőtől életbelépő rendeletmódosítás szerint a tojás darabárát azonos méretben kell ezentúl feltüntetni a súlyra vetített egységárral – hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vasárnapi, MTI-nek küldött közleményében. Tovább »

Nébih: az élelmiszerhamisítás a legnagyobb üzlet a kábítószer-kereskedelem után az unióban

2017. március 15., szerda · Hozzászólok

Az Európai Unió felmérése szerint az élelmiszerlánc-termékekkel való visszaélés, a hamisítás és az adóelkerülés a legnagyobb üzlet a kábítószer-kereskedelem után – mondta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kiemelt ügyek igazgatóságának vezetője szerdán az M1 aktuális csatornán. Tovább »

Fazekas Sándor: elfogadhatatlan az élelmiszerek kettős minősége

2017. március 6., hétfő · Hozzászólok

Elfogadhatatlan, hogy az élelmiszerek minőségével kapcsolatban egyes cégek másodrendű uniós állampolgároknak tartják a közép-kelet-európai lakosokat – jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter hétfőn Brüsszelben, az EU-tagországok szakminisztereinek mezőgazdasági és halászati tanácsülésének szünetében a közmédia újságíróinak nyilatkozva. Tovább »

KSH: 4,5 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom novemberben

2017. január 25., szerda · Hozzászólok

A kiskereskedelmi forgalom 4,5 százalékkal haladta meg tavaly novemberben az előző év azonos időszakit a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt – jelentette második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán. Tovább »

A Nébih virsliket ellenőrzött, egy termék miatt eljárást kezdeményezett

2016. december 27., kedd · Hozzászólok

gongyolt_virsli

A hagyományos ünnepi ételek közül 21 előrecsomagolt sertésvirslit ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a laborvizsgálatokon minden termék megfelelt, egy mintánál a kellemetlen szag miatt a gyártó ellen eljárást kezdeményezett a hatóság, és több jelölési hiba is akadt. Tovább »

Több mint 3 tonna lejárt karácsonyi csokoládét foglalt le a NÉBIH

2016. december 22., csütörtök · Hozzászólok

csoki_mikulas

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal EKÁER csoportjának megkeresése alapján tartott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) egy törökbálinti raktárban. A hatóság a vizsgálat során több mint 3 tonna édességet és édesipari alapanyagot vont ki a forgalomból. Tovább »

FM: eddig 6,4 millió forint bírságot szabtak ki a téli szezonális ellenőrzésen

2016. december 19., hétfő · Hozzászólok

hus_etel_elelmiszer_gasztronomia

Eddig 6,4 millió forint bírságot szabtak ki a téli szezonális ellenőrzésen 62 esetben, és több mint 15 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból – mondta Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten. Tovább »

Évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladékot termelünk

2016. október 11., kedd · Hozzászólok

Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik, ennek hozzávetőleg egynegyede a háztartásokban – mondta a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára az élelmiszerpazarlásról rendezett közép-európai konferencián kedden Budapesten. Tovább »

Európai riasztást adtak ki a román juhsajtra

2016. március 18., péntek · Hozzászólok

Olasz kezdeményezésre európai élelmiszerbiztonsági riasztást adtak ki a Romániából származó juhsajtra, miután az olasz hatóságok arra a következtetésre jutottak, hogy egy Firenzében dolgozó román vendégmunkás kórházba került kislánya Romániából importált juhsajt fogyasztása miatt kapott E.coli baktériumfertőzést – közölte a román média pénteken. Tovább »

A magyar családok 42 százaléka dob ki rendszeresen élelmiszert egy felmérés szerint

2015. augusztus 16., vasárnap · Egy hozzászólás

hus_etel_elelmiszer_gasztronomia

A magyar családok 42 százaléka rendszeresen dob ki élelmiszert; közülük 82 százalék azért, mert megromlott, 10 százalék a lejárt szavatossági idő miatt, 8 százalék pedig azért, mert megmaradt vagy az élvezeti értéke csökkent – derül ki egy országos felmérésből.
Tovább »

Április végén megszűnt a magántárolás lehetősége

2015. május 8., péntek · Hozzászólok

Az Európai Bizottság ez év április 29-én kelt rendeletében a sertéshús magántárolási támogatási kérelmek beadását a május 2-8. közötti időszakra felfüggesztette, az intézkedés pedig május 8-án lezárul – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) sajtóirodája az MTI-vel pénteken. Tovább »

Szegedi LMP: silány minőségű, génmódosított élelmiszerek áraszthatják el Európát

2015. április 19., vasárnap · 3 hozzászólás

lmp03_gs

Szeged a biotechnológia és a GMO-kutatások egyik fellegvára, ezért az USA és az EU között készülő szabadkereskedelmi egyezmény kapcsán a szegedi LMP elsősorban az élelmiszerbiztonságot fenyegető veszélyekre hívta fel a figyelmet. A párt úgy látja, egész Európát eláraszthatják az olcsó, silány minőségű génmódosított élelmiszerek, és a hazai kkv-szektort is hátrányosan érintené a TTIP és a CETA. Tovább »

Módosul az élelmiszertörvény

2015. március 9., hétfő · Hozzászólok

Elkészült az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény módosítási javaslata, e szerint egyebek között fellebbezni lehet majd a bio-élelmiszerek kifogásolt minősítése ellen, az élelmiszerlánc felügyeleti szerv az üzemi konyhákat is vizsgálja, és a fellebbezésre tekintet nélkül végrehajthatók az emberi egészség veszélyeztetésének megszüntetése miatt hozott hatósági intézkedések. Tovább »

Transzzsírstop: a vaníliás karika elhasalt, a Balaton szelet éppen csak megúszta

2015. február 20., péntek · 8 hozzászólás

transzzsir

Pilóta mini vaníliás karika, Norbi Update müzliszelet, Profi Mogyorókrém – többek között ezek a termékek kerültek le február 18-tól a boltok polcairól, magas transzzsírsavtartalmuk miatt. Külföldön ugrásszerű egészségügyi javulást hozott transzzsír-stop, Magyarországon eddig évente 9000 kg-nyit fogyasztottunk el a vegyületből, ez megegyezik az Eiffel-torony súlyával. Tovább »

Levágott birka-, ló-, szürkemarha-fejek az illegális bőrfeldolgozó telepen + VIDEÓ

2015. február 9., hétfő · Hozzászólok

Bőrfeldolgozó üzem_3

Egy Bács-Kiskun megyei, állati bőröket feldolgozó és tároló üzemben ellenőriztek a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatóságának (KÜI) szakemberei az elmúlt héten. Az engedély nélkül üzemelő telepen mintegy 40 tonna állati mellékterméket kellett megsemmisíttetni. Tovább »

Patkánytetem és újra feldolgozott hulladék az illegális telepen + VIDEÓ

2015. január 12., hétfő · Hozzászólok

Koszos, omladozó, elhanyagolt épület; hegyekben álló vágóhídi hulladék; patkánytetem – többek közt ez a látvány fogadta a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatóságának (KÜI) szakembereit, amikor rajtaütöttek egy illegális állati hulladék feldolgozó üzemen. A telepen több tonna, sertéseknek és kutyáknak szánt hulladékot foglaltak le és semmisíttettek meg az ellenőrök. Tovább »

Megnyílt Szeged első adalékszer mentes élelmiszerboltja + FOTÓK

2014. december 15., hétfő · 3 hozzászólás

marant06_gs

Ízfokozó, mesterséges adalékanyag és tartósítószer-mentes élelmiszereket kínál Szeged első adalékmentes élelmiszerboltja. A Petőfi Sándor sugárúton található üzlet egyike annak a huszonkét Csongrád megyei vállalkozásnak, melyek állami támogatásból kezdhették meg működésüket. Tovább »

Lábon szárad a kukorica a megyében

2014. október 16., csütörtök · Hozzászólok

Csongrád megyében 45.500 hektáron vetettek kukoricát. Eddig a terület 30 százalékán végeztek a betakarítással. Bár a várható megyei termésátlag 6,2-6,3 tonna/ha körül fog alakulni, ami jónak mondható, a gazdák várnak a betakarítás folytatásával. Ennek oka a kukorica szemek magas nedvességtartalma – tájékoztat Futó Tamás, a megyei kormányhivatal Földművelési Igazgatóság igazgatója. Tovább »

Folyamatosan bővül a L.É.T.-esek csapata – rászorulókból segítőkké válnak + FOTÓK

2014. augusztus 16., szombat · Hozzászólok

rokus_krumpli_garzo_mark2_gs

Átfogó karitatív akciójuk keretében a L.É.T. Egyesület önkéntesei – akikhez egyre többen csatlakoznak – a hétvégén a makkosháziaknak osztanak zöldségeket az Ipoly soron. Tovább »

Az Északi városrészben osztott élelmiszert a L.É.T. Egyesület + FOTÓK

2014. augusztus 10., vasárnap · 19 hozzászólás

let_diofavendeglo12_gs

„Amit a L.É.T. önkéntesei tesznek, az egy egyszerű emberi cselekedet, amit egyre többen fogadnak jó szívvel” – fogalmazott az Északi városrészben tartott krumpli- és hagymaosztáson Kothencz János, az egyesület életre hívója. Tovább »

Tovább drágulhat a kakaó

2014. július 6., vasárnap · Hozzászólok

A kakaóbab árát három éve nem látott magasságba, tonnánként 3133 dollárra vitte fel a jelentős ázsiai csokoládékereslet, és a hosszabb távon várható kínálatszűke további drágulást idézhet elő – közölte az árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. az MTI-vel. Tovább »

Következő oldal »