Egyre nő a Brexit-tárgyalások menetével elégedetlen britek aránya

2017. augusztus 7., hétfő · Hozzászólok

Egyre nő az Egyesült Királyság európai uniós tagságának megszűnéséről szóló tárgyalások menetével elégedetlen brit szavazók aránya. Az ORB International hétfőn ismertetett közvélemény-kutatása szerint 61 százalékuk elégedetlen Theresa May konzervatív kormányának tárgyalási stratégiájával. Tovább »

Tízmilliárd eurós lyukat üthet a Brexit az EU büdzséjén

2017. június 28., szerda · Hozzászólok

Nagyjából tízmilliárd eurós lyukat üthet az Európai Unió büdzséjén az egyik legnagyobb nettó befizető tagországnak számító Egyesült Királyság kilépése, amivel párhuzamosan ráadásul új feladatokat is finanszírozni kellene – közölte Günther Oettinger költségvetésért felelős uniós biztos szerdán az EU pénzügyeinek jövőjéről szóló bizottsági vitaanyag bemutatásakor. Tovább »

Skót népszavazás – Felmérés: kevesebben támogatják a függetlenséget, mint az előző népszavazás idején

2017. március 19., vasárnap · Hozzászólok

A legújabb felmérés szerint jelenleg kevesebben támogatják Skócia elszakadását az Egyesült Királyságtól, mint a függetlenségről 2014-ben tartott népszavazás idején, de a skót választók többsége ennek ellenére úgy véli, hogy Skócia előbb-utóbb mégis független országgá válik. Tovább »

Brexit – Kutató: folyamatosak a tárgyalások az EU jövőjéről

2017. március 5., vasárnap · Hozzászólok

Jelenleg is folyamatosak a tárgyalások az Európai Unió jövőjét illetően, különböző koncepciók vannak az Egyesült Királyság unióból való kilépéséről és az az utáni folytatásról is – erről beszélt az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában a Századvég Alapítvány kutatója. Tovább »

Az Európai Unió egzisztenciális válságban van

2017. január 2., hétfő · Hozzászólok

europai_unio_zaszlo

Az Európai Unió tavalyi évét értékeltük Pelle Anitával, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának Jean Monnet Chair címmel kitüntetett docensével. Az oktató szerint a közösség komoly kihívásokkal küzd meg a következő években, reagálni kell a világ változásaira. Egyelőre azonban nem látszik határozott irány, csak egy helyben toporgás. Ennek egyik lenyomata a brexit, azaz a Nagy-Britannia kilépése az unióból. Szóba került az Európai Unió Egyesült Államokkal kötendő szabadkereskedelmi egyezménye, az EU-hadsereg terve, a viszony Putyin Oroszországával és Trump Amerikájával. Foglalkozni kell az új technológiát alkalmazó cégekkel, mint a Facebook, az Uber, vagy az Amazon – működésük szabályozásában jelentős szerep hárulhat az Európai Bizottságra. A megoldandó feladatok és a nehézségek sokasága ellenére Pelle Anita mégis bízik abban, hogy az európai közösség képes megbirkózni a jövő kihívásaival. Tovább »

Orbán Viktor: az a célunk, hogy győztes országgá tegyük Magyarországot

2016. december 24., szombat · 11 hozzászólás

Orbán Viktor

Magyarország stabil sziget a forrongó nyugati világban – jelentette ki a miniszterelnök a Mediaworks regionális lapcsaládjának adott, szombaton megjelent interjújában. Orbán Viktor hozzátette: “Az a célunk, hogy győztes országgá tegyük Magyarországot”. Tovább »

Brexit: a jó magyar szakemberekre mindig lesz igény, a „járulékvadászok” mehetnek haza

2016. augusztus 16., kedd · Hozzászólok

brit_eu_zaszlo

Egy ország, amely gazdasági okokra hivatkozva elválik legfontosabb export- és importpartnerétől. Nagy Britannia egyszerre jelenti az ott élőknek az ipari forradalom által átalakított vidéket és a multikulturális Londont, a magyarok számára pedig a Big Bent és a külföldi munka lehetőségét. Kiss Gábor Dávid közgazdásszal arra kerestük a választ, hogy ez a kép mennyiben fog átalakulni a brexit hatására. Tovább »

A brit kormány csak viszonossági alapon hajlandó garantálni az EU-bevándorlók jogait

2016. július 4., hétfő · Hozzászólok

A Nagy-Britanniában letelepedő és munkát vállaló külföldi EU-polgárok jogai nem változtak azután sem, hogy a brit EU-tagságról tartott népszavazáson a választók többsége a kilépésre szavazott, Nagy-Britannia távozása után azonban e jogok garantálása csak viszonossági alapon lehetséges – mondta hétfőn James Brokenshire, a brit belügyminisztérium bevándorlásügyi államtitkára. Ugyanígy nyilatkozott Philip Hammond külügyminiszter, aki azonban kizárta, hogy a már Nagy-Britanniában élő külföldi EU-polgároknak távozniuk kellene. Tovább »

Skót miniszterelnök: szükség esetén tanulmányozni kell a függetlenség lehetőségét

2016. június 29., szerda · Hozzászólok

Az Egyesült Királyság uniós tagságát elutasító népszavazás után tanulmányozni kell a skót függetlenség lehetőségét, ha ez az egyetlen módja annak, hogy Skócia megőrizhesse kapcsolatát az Európai Unióval – jelentette ki Nicola Sturgeon skót miniszterelnök szerdán Brüsszelben. Tovább »

Kiss J. László: nem tudni, milyen választ ad az Európai Unió a Brexitre

2016. június 29., szerda · Hozzászólok

Bármi is történt az Egyesült Királyságban, az Európai Unióban abban tekintetben konszenzus van, hogy alapvető változásokra és új kezdetre van szükség, ám abban kevésbé, hogy melyek legyenek ezek a változások – mondta az MTI-nek Kiss J. László. Tovább »

Orbán: a bevándorlásra adott elégtelen válasz döntő szerepet játszott a britek döntésében (FRISSÍTVE)

2016. június 29., szerda · Hozzászólok

Havasi Bertalan; Orbán Viktor

A bevándorlás és a migráció kérdésére adott elégtelen válasz döntő szerepet játszott abban, hogy a kilépés támogatói kerültek többségbe az Egyesült Királyság európai uniós tagságáról kiírt népszavazáson – közölte Orbán Viktor az unióban bennmaradó tagállamok állam- és kormányfőinek szerdai brüsszeli tanácskozását követően. Tovább »

Meddig marad Nagy-Britannia az Európai Unióban?

2015. július 24., péntek · Egy hozzászólás

brit_eu_zaszlo

Az Európai Unió legalább annyi kritikussal rendelkezik, mint támogatóval, érdekes módon az egyik legrégibb különutas tagállam az integráció egyik legnagyobb gazdasággal és politikai súllyal rendelkező országa, Nagy-Britannia. A szigetország uniós tagságának újratárgyalása folyamatosan vissza-vissza térő téma a brit belpolitikában és az Unióban egyaránt. A brit euroszekpticizmus miértjeiről és a jövőjéről az SZTE ÁJTK oktatóit kérdeztük. Tovább »