„Teljes mértékben megéri áldozatokat hozni” – Olimpikonokat látott vendégül a Dugonics András Piarista Gimnázium

2016. november 26., szombat · Hozzászólok

olimpikonok_a_piarista_gimnaziumban001kf

Könnyűnek tűnhet az élsportolók élete, hiszen „csak” edzenek és versenyekre járnak. A sikerek elérésehez viszont rengeteget kell dolgozni, az edzések, a felkészülés és a feszes menetrend pedig sok áldozatot követel meg a versenyzőktől. Hogy megéri-e? Erre is választ kaptak a Dugonics András Piarista Gimnázium diákjai, akiknél négy olimpikon vendégeskedett csütörtökön. Tovább »

A piarista gimnázium osztálya vált a legsikeresebb forradalmi csapattá + FOTÓK

2016. október 24., hétfő · Hozzászólok

utcai_performansz04_gs


Eredményt hirdettek a városi ’56-os vetélkedőn. Budapesti utat nyertek az egyházi gimnázium tanulói. Többek között célba lőni és rádiót elfoglalni is kellett a győzelemhez.
Tovább »

Diákok voltak az első látogatók – a Kommunizmus áldozataira emlékeztek

2016. február 25., csütörtök · Hozzászólok

DSC_0260

A Dugonics András Piarista Gimnázium tanulói voltak az első látogatók a szocialista közigazgatást bemutató, szerdán megnyílt emlékszobában.
Tovább »

Gitártalálkozót rendeznek a szegedi piaristáknál

2015. június 5., péntek · Egy hozzászólás

SZS20140501_majalis_a_ligetben_073

Június 6-7. között immár hetedik alkalommal rendezi meg Szegeden a Dugonics András Piarista Gimnázium művészeti iskolája, a Mester Tanoda és a Karolina-gimnázium művészeti iskolája a Dél-alföldi Gitártalálkozót, amelynek helyszínéül a piarista gimnázium díszterme szolgál.
Tovább »

Határtalan labdarúgás – az egy nemzethez tartozás jegyében potyogtak a gólok + FOTÓK

2014. november 30., vasárnap · Egy hozzászólás

egy_nemzet_kupa56_gs

Szombaton ismét megrendezték Szegeden a mára már komoly hagyományokkal bíró Egy a Nemzet Tornát, amelynek célja a határon innen és túl élő magyarok összetartozásának hirdetése a futballon keresztül.
Tovább »

A Csillag bitófája és Rákosi a piaristáknál + FOTÓK

2014. október 14., kedd · 5 hozzászólás

rakosi_kiallitas03_gs

Az ötvenes évek börtöneinek és internálótáborainak a világát ismerhetik meg azok, akik ellátogatnak a piarista gimnáziumba, ahol Rákosi börtönei címmel nyílt kiállítás. Az Emlékpont múzeum tárlatán a Csillag börtön bitófáját is felállították, amit a hetvenes években még használtak. Tovább »

Befejeződött a Szegedi Piarista Gimnázium kombinált energetikai fejlesztése

2014. május 28., szerda · Hozzászólok

piargimn_uszt_teteje

Uniós forrásból megvalósult a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium, Szakközépiskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Kollégium kombinált energetikai fejlesztése. A projekt elsődleges célja a költséghatékony és energiatakarékos működtetés, a környezettudatos energiafelhasználás volt.
Tovább »

Tavaszi gitártalálkozó a piaristában immár hatodszor

2014. március 5., szerda · Hozzászólok

gitarSzegeden az idén hatodik alkalommal rendezi meg a Dugonics András Piarista Gimnázium művészeti iskolája a Mestertanoda és a Karolina-gimnázium művészeti iskolája a Tavaszi Gitártalálkozót, amelynek helyszínéül a piarista gimnázium díszterme szolgál a hétvégén.
Tovább »

A hűségről beszélgettek a szegedi piaristák + FOTÓK

2013. október 7., hétfő · 4 hozzászólás

szent_gellert_napi_ifjusagi_talalkozo29_gsHogyan lehetünk hűségesek példaképeinkhez, értékeinkhez, hitünkhöz? Miben nyilvánul meg a családhoz, a hazához való hűség? Ezekre a kérdésekre keresték a választ szombaton a Szent Gellért Ifjúsági Napon a piarista gimnáziumban.
Tovább »

Megjöttek a lányok! – új korszak kezdődött a szegedi piaristáknál + FOTÓK

2013. szeptember 6., péntek · 11 hozzászólás

piarista03_gsSzeptemberben új időszámítás kezdődött a piaristáknál, pontosan 250 tanév után koedukált lett az intézmény. A tanulóknak a tíz százaléka tartozik a gyengébbik nemhez, egyelőre a diákok egy része furcsállja az új helyzetet, de sokan örülnek a változásnak.
Tovább »

Új kötet a szegedi piarista gimnázium újraindulásáról

2013. június 18., kedd · Hozzászólok

250. tanévét zárja le a Dugonics András Piarista Gimnázium – az évfordulóhoz szépen illeszkedik a Miklós Péter történész szerkesztésében megjelent A piarista nevelés újraindulása Szegeden című kötet, mely az intézmény 1991 és 1999 közötti történetét tárgyalja.
Tovább »

T-lakás – titkos kommunista találkozási hely a piaristáknál + FOTÓK

2013. február 22., péntek · Egy hozzászólás

Rendhagyó történelem órával, színi előadással és egy különleges tárlattal emlékeztek meg a piarista gimnáziumban a kommunizmus áldozatairól. Az Emlékpont T-lakást, azaz egy titkos találkozási lakást rendezett be az intézmény aulájában, így hozva még közelebb az 1960-as évek Magyarországát a diáksághoz.
Tovább »

Szorosabban működnek együtt a piaristák az Emlékponttal + FOTÓK

2013. január 23., szerda · 2 hozzászólás

Bibó István születésének századik évfordulójára készült tablókiállítás nyílt a piarista gimnáziumban. Ezzel egy időben együttműködési megállapodást írt alá az intézmény a hódmezővásárhelyi Emlékponttal.
Tovább »

Készül a koedukált oktatásra a 250 éves piarista gimnázium + VIDEÓ

2012. november 13., kedd · 2 hozzászólás

Szeged legrégibb iskolája a város legújabb épületében – a Dugonics András Piarista Gimnáziumban a 250. tanév is a hagyomány és korszerűség, az evangélium értékeire nevelés és a versenyképes tudás egysége jegyében zajlik. A Telin Televízió kisfilmet forgatott az intézményben folyó munkáról.
Tovább »

40 táblás sakkszimultánt tartott Antal Kende a piaristáknál + FOTÓK

2012. október 19., péntek · Hozzászólok

Nyolcévesen Grúziában vett részt első világbajnokságán Antal Tibor Kende, akivel bárki sakkozhatott csütörtök délután a Dugonics András Piarista Gimnáziumban. A negyventáblás szimultánt az intézmény 250. tanéve és egykori diákjuk, a kiemelkedő sakkozó Maróczy Géza tiszteletére rendezték.
Tovább »

Spanyol szerzetes ereklyéje került a piarista templom oltárába + FOTÓK

2012. szeptember 24., hétfő · 3 hozzászólás

A szegedi piarista közösség szombaton ünnepelte templomának búcsúját, megemlékezve a spanyol polgárháborúban vértanúhalált halt piarista szerzetesekről. A szentmise keretében elhelyezték a templom oltárában az egyik piarista vértanú, Alfredo Parte Sáiz ereklyéjét.
Tovább »

250. tanévét nyitotta meg a szegedi piarista gimnázium + FOTÓK

2012. szeptember 2., vasárnap · Hozzászólok

250. tanévét nyitotta meg vasárnap délután a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium. Az ünnepi eseményre érkező Labancz Zsolt tartományfőnök úgy fogalmazott, az intézmény továbbra is személyre szabott közösségi iskola szeretne lenni, amely meghív a keresztény életre.
Tovább »

“Gyökerek” a Népzenei Kamaraműhelytől

2012. május 30., szerda · Hozzászólok

Május 31-én 19 órától „Gyökerek” címmel rendezik meg az Alsóvárosi Kultúrházban a Dugonics András Piarista Gimnázium Népzenei Kamaraműhelyének kilencéves alkotómunkáját összefoglaló koncertet. A program ingyenes, utána pedig reggelig tartó táncházat tartanak.
Tovább »

Következő oldal »