Az élet forrása a halál árnyékában + FOTÓK

2017. június 3., szombat · Hozzászólok

oznor

Az I. világháborús kulacsokról, víztároló edényekről nyílt tárlat a kormányhivatalban. A kiállítás Olaszországból érkezett a városba. Este koncertet tartottak a Fogadalmi templomban, bevételét a szegedi közös gyalogezred emlékművének helyreállítására fordítják. Tovább »

Kiállítás és jótékonysági emlékkoncert az I. világháborús katonákért

2017. május 30., kedd · Hozzászólok

46_os_hosok_emlekmuve

A Csongrád Megyei Kormányhivatal, a Meritum Egyesület és a Gruppo Speleologico Carsico Egyesület és a Gruppo Ermada Flavio Vidonis Egyesület az első világháború centenáriumának tiszteletére közösen megszervezett kiállítással és emlékkoncerttel emlékezik a Doberdót és az első világháború olasz hadszínterét megjárt katonákra. Tovább »

Kiállítással emlékeznek a Csongrád megyei első világháborús katonákra + FOTÓK

2016. november 10., csütörtök · 2 hozzászólás

46os_bakak_kiallitas021kfA Nagy Háború centenáriuma alkalmából háromrészes kiállítással emlékezik az isonzói fronton harcolt sok száz Csongrád megyei katonára a Csongrád Megyei Kormányhivatal és társszervezői. Hegyi Endre hódmezővásárhelyi magángyűjtő korabeli, üveglemezre fényképezett fotógyűjteménye hiteles képet ad 46. gyalogezred mindennapjairól, a háború pokláról.
Tovább »

A doberdói csatában elhunyt magyar katonák emléke előtt tisztelgett Simicskó István

2016. október 27., csütörtök · Hozzászólok

Az isonzói front, a doberdói csata és az itt zajló ütközetek örökre beírták a nevüket a magyar történelemben – jelentette ki Simicskó István honvédelmi miniszter csütörtökön az olaszországi Doberdóban, az első világháborúban elhunyt katonák emléke előtt tisztelegve. Tovább »

Magyar eperfacsemete őrzi az áldozatok emlékét Doberdón + FOTÓK

2016. október 18., kedd · 5 hozzászólás

doberdo_eperfa_ultetes_16-10-17_004

Idén 100 éve annak, hogy a császári és királyi 46. gyalogezred hazaküldte Szegedre az alakulat helytállását jelképező, doberdói fát. A centenárium alkalmából két napos megemlékezést rendeztek a hétvégén az olaszországi csaták egyik helyszínén, San Martino del Carso településen. Ennek keretében a két, korábban szembeálló nemzet képviselői eperfacsemetét ültetettek a harcoktól kipusztult fa egykori helyén. Egy emléktáblát is állítottak, amely mostantól őrzi Nagy Imre, az 1956-os forradalom mártír miniszterelnökének emlékét, aki itt teljesített frontszolgálatot, valamint Gönczy Lajosét, aki harmadik helyezést ért el magasugrásban az 1900-as párizsi olimpián és itt, a san martinói karszton vesztette életét. Tovább »

Újabb helyszínekkel gyarapodnak a Doberdó látogatható és ismertetővel ellátott magyar emlékhelyei

2016. október 10., hétfő · Hozzászólok

doberdoi_fa022

A szegedi Meritum Egyesület és a San Martino del Carso-i Karszti Barlangkutató Egyesület Történeti Kutatások Osztálya minden érdeklődőt vár a Doberdón, San Martino del Carso településen, október 15-16-án tartandó “Magyarok a Doberdón” című ünnepi rendezvényére. Tovább »

Egyedül a szegedi 46-osok vettek részt mind a tizenkét isonzói csatában

2015. augusztus 4., kedd · Egy hozzászólás

elso_vilaghaboru

A Közéleti Kávéház rendezvénye Tóth István történésszel és Szanka József gyűjtővel az I. világháborúban lezajlott tizenkét isonzói csata témakörére épült, de egyszerre szólt többről és kevesebbről. Tovább »

Szegedi és temesvári katonáknak állítottak emléket a Doberdón + FOTÓK

2014. november 28., péntek · Egy hozzászólás

meritum_doberdo022

Információs és útbaigazító táblákat helyeztek el San Martino del Carso településen, a Doberdón harcoló szegedi 46. és a temesvári 61. gyalogezredek emlékműveinél és a helyi múzeum előtt egy szegedi és egy olaszországi civil szervezet önkéntesei. A táblák a Nagy Háború centenáriumán a magyar katonák emlékeit felkeresni szándékozó magyarországi utazók számára nyújtanak jelentős segítséget az eligazodásban. Tovább »

Száz év után – Dombay Péter gondolatai Isonzóról és Doberdóról

2014. október 25., szombat · Hozzászólok

2014-08 279

A tárogató keserédes hangjától visszhangzik Mrzli Vrh oldala. A magyar Himnuszt éneklő megemlékezőkre ágyúhüvelyre feszített Krisztus tekint le a Diendorfer kaverna bejárata fölül. Az isonzói fronton járunk, száz évvel a Nagy Háború kitörése után. 2014 augusztus 16-ot írunk.
Tovább »

Isonzói zarándoklat – öt nap az egykori olasz front mentén + FOTÓK

2013. szeptember 27., péntek · 2 hozzászólás

isonzozarandoklat_011Már zarándoklatnak mondható az a hagyomány, amelyet 2008 óta ápol a Meritum egyesület, melynek során öt nap alatt látogatják végig az I. világháború hőseire emlékezve az egykori olasz front ma is látható helyszíneit.
Tovább »

Útra kel a hősök emlékét őrző doberdói fa + FOTÓK

2013. március 25., hétfő · 12 hozzászólás

Az első világháborús katonák szenvedésének és véres csatáinak szimbóluma az a doberdói fa, mely szekéren tette meg az Olaszország és Szeged közötti utat 1916 nyarán. A fa a szegedi múzeum gyűjteményéből most három hónapra visszatér a Doberdó-fennsíkra: egy nagyszabású kiállítás keretében mutatják be Martino del Caso városában. Az ereklye március 25-én indult hosszú útjára.
Tovább »

Magyar katonák emléke előtt tisztelgett Kövér László

2011. május 26., csütörtök · 3 hozzászólás

A Doberdó környékén az első világháborúban elhunyt mintegy százezer magyar katona nemcsak részese, de egyben befolyásolója is volt nemzetünk történelmének – jelentette ki Kövér László szerdán az olaszországi Doberdóban, az elhunyt katonák emléke előtt tisztelegve.
Tovább »

Szegeden áldották meg a doberdói Krisztus-szobrot

2010. november 30., kedd · 5 hozzászólás

Bemutatták és megáldották kedden a püspöki hivatalban azt az I. világháborúban Doberdóból egy honvéd által megmentett carrarai márvány Krisztus-szobrot, amelyet felújítva most visszavisznek a közel százezer magyar áldozatot követelő csaták helyszínén felújított magyar kápolnába.
Tovább »