Egykori MSZMP- és KISZ-titkár aggódik a szegedi sajtószabadságért

2017. augusztus 10., csütörtök · 72 hozzászólás

kultbiz004kf

A majd’ 40 fokos melegben szerdán ülést tartott a szegedi önkormányzat Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottsága. A testület ülésén két kulturális tárgyú előterjesztés után – a baloldali bizottsági tagok jóvoltából – napirendre került az a sajtóhír, mely a Délmagyarország megyei napilapot is kiadó Lapcom Zrt. tulajdonosváltásáról szólt. Tovább »

Csúri Ákos a Blogstaron: Lesz-e Botka alfahím?

2017. március 12., vasárnap · 8 hozzászólás

botka_laszlo_blogstar

Hazugságmantrázásban fut versenyt – kéz a kézben – Botka László szegedi polgármester, bukott szocialista választmányi elnök és önjelölt miniszterelnök-jelölt és a jobbikos alfahír portál. Ízelítő erről a hétről – írja a a Blogstar.hu-n Csúri Ákos. Tovább »

Tandi Lajos 70 éves: „Ameddig élek, szeretnék a város hű szolgálója lenni”

2017. március 8., szerda · 3 hozzászólás

tandi_lajos02_gs

Hetvenedik születésnapját ünnepli ma Tandi Lajos, a Délmagyarország volt újságírója, a Szeged folyóirat alapító-főszerkesztője, a Dugonics Társaság főtitkára. Az alkotóval fiatalkoráról, pályája szegedi kezdetéről, a nyomtatott és televíziós sajtóban eltöltött éveiről beszélgettünk. Kifejtette véleményét a város kulturális életéről, beszélt a „szekértáborokról” és családjáról is. Tovább »

Szegedre is szemet vetettek a jugoszlávok

2017. február 10., péntek · 2 hozzászólás

parizsibeke_wikiped

Miklós Péter történésszel beszélgettünk a 70 éve aláírt párizsi békeszerződésről, arról, hogy a második világégést követő rendezés miként érintette Szegedet és környékét. Tovább »

Belamitól Bogár hóhérig – a Kölcsey-érmes Bátyi Zoltánnal beszélgettünk

2016. február 7., vasárnap · Hozzászólok

batyi_zoltan02_gs

Az idén hatvanéves Bátyi Zoltán munkásságát Kölcsey-éremmel ismerték el. Harminc éve alkotta meg Belami figuráját, de ma már többen ismerik a Csillag börtön krónikásaként, aki írt az életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltekről, s a magyar kivégzések történetéről is. Tovább »

Szegedi időutazás az egykori napilapok hasábjain

2015. január 7., szerda · Hozzászólok

delmagyarchiv_bemutato04kfA hazai könyvtárak történetében egyedülálló az a kezdeményezés, amely a dél-magyarországi régió napilapjának digitalizálása érdekében történt. A Délmagyarországból készült online DélmagyArchív-projekt második fázisához ért.
Tovább »

Bohács és Kalmár: Szekfű Klubban szerkesztett Délmagyarország-oldalak? (FRISSÍTVE)

2013. március 11., hétfő · 13 hozzászólás

A Délmagyarország politikailag elfogult cikkei többször csak elferdített képet közöltek a város költségvetéséről – írja sajtóközleményében a Fidesz, illetve a KDNP szegedi országgyűlési képviselője. R. Tóth Gábor, a Délmagyarország/Délvilág főszerkesztője másképp látja.
Tovább »

Elfogulatlanságot kér a megyei napilaptól a Jobbik

2011. január 14., péntek · 16 hozzászólás

A Jobbik szegedi szervezetének képviselői a Délmagyarország székháza előtt tartottak sajtótájékoztatót pénteken, mert szerintük a lap weboldalán negatív hangvételű cikk jelent meg az egyik szimpatizánsukról, melyben azt sugallták, hogy szabálytalanul használ rokkantigazolványt, miközben beteg édesapját szállította.
Tovább »

Csendes Fidesz-bojkott a Délmagyar ellen (FRISSÍTVE)

2010. szeptember 16., csütörtök · 176 hozzászólás

A szegedi Fidesz kampánystábja sajtónyilatkozatot adott ki, melyben a helyi vezető napilap, a Délmagyarország és annak online változata, a delmagyar.hu a kampányban tapasztalható részrehajló magatartását, a Fidesz kommunikációjának szándékos háttérbe szorítását kifogásolja, ami miatt úgy döntött, ezentúl e médiumokat nem hívja meg kampányrendezvényeire. A közleményt alább olvashatják.
Tovább »

Rockbulival jubilál a Délmagyar + HANG

2010. április 13., kedd · 17 hozzászólás

szuperkoncertsajttaj02_gs A Magna Cum Laude, a Tankcsapda és Ákos zenél majd a Dóm téren május 22-én a legrégebbi vidéki napilap, a 100 esztendős Délmagyarország születésnapján. A több mint ötórásra tervezett koncertet beharangozó sajtótájékoztatón a zenészek elmondták, még sosem léptek egymás után színpadra, és elárulták azt is, hogy közös produkcióra is készülnek.
Tovább »

Muppet Show, Jobbik és egy gorilla

2009. november 8., vasárnap · 11 hozzászólás

Szeretek szenvedni, ja, ezért követem is nagy bőszen a közgyűlési tudósításokat, s mit olvasok: hogy a Jobbik szegedi politikuspalántái megsértődtek, mert a Daily Mail helyi mutációjának internetes oldalán a tudósító merte őket a Muppet Show karzaton ülő öregjeihez hasonlítani.
Tovább »

Baráti, nem baráti sajtó, vagy csak az aurám?

2009. október 22., csütörtök · 10 hozzászólás

A szegedi szocialista polgármester és alattvalói által nem barátinak minősített négy muskétás: Magyar Nemzet, HírTV, Echotv és a SZEGEDma.hu. Nem voltunk rajta az adófizetők pénzén fenntartott apparátus sajtólistáján. A hírversenyben ez bizony hátrányt jelenthet számunkra, jogi aggályok is felmerülhetnek ám.

Tovább »

Elsőfokon nyert a SZEVIÉP ellen a SZVSE

2009. október 21., szerda · 34 hozzászólás

Elsőfokú ítélet született a vasutas-pályáért vívott meccsben

szvse3A vasutas sportegyesület ezúttal a SZEVIÉP cégcsoport ellen került ki első fokon győztesen a megyei bíróság tárgyalóterméből. A cég és a SZVSE az egyesület sportpályája miatt keveredett tulajdonjogi vitába.
Tovább »

Átformált ellenzéki szavak a város lapjában

2009. szeptember 28., hétfő · 38 hozzászólás

ujsag2 A Szegedi Tükör című, „a város közérdekű információs lapja” elnevezésű újság szeptemberi számának hasábjain most a tápéi képviselők témái kaptak hangsúlyt. A KDNP-s Juhász Gyula a civilek teljesítményeiről számolhatott be, ám elmondása szerint egy átszerkesztett, átformált szöveget adtak közzé, olyan kifejezéseket is a szájába adva, amit ő sosem mondott; a változtatásokhoz pedig nem kértek tőle engedélyt.
Tovább »

Kilencvenkilenc éves a Délmagyarország

2009. május 23., szombat · Hozzászólok

Kilencvenkilenc éve, 1910. május 22-én indult útjára a Délmagyarország, a legnagyobb múltú megyei napilap, amely a hazai újságok közül a Népszava és a Nemzeti Sport után a harmadik legidősebb – közölte Szetey András főszerkesztő pénteken Szegeden. Tovább »

Ákos 40+1 Szegeden

2009. május 10., vasárnap · Hozzászólok

akossajtaj2Május 16-án Szegeden koncertezik Ákos. A népszerű énekes ígérete szerint az újszegedi sportcsarnokban is egy bensőséges, ünnepi, színházi jellegű produkciót mutatnak be, amelyben elhangzanak a huszonegy éves pályafutás legszebb, legszemélyesebb dalai. Tovább »

Fidesz: Botka valótlan számokkal reklámozza magát

2009. február 20., péntek · Hozzászólok

Úgy kell kezelni a 2009-es szegedi költségvetés-tervezet minden adatát, mint a tavalyi büdzsével kapcsolatban a Délmagyarországban megjelent fizetett hirdetés számait: nem szabad igaznak tekinteni ezeket – hangzott el a Fidesz-frakció pénteki sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki képviselőcsoport arra reagált, hogy a szocialista városvezetés a helyi napilapban egész oldalon reklámozza a 2008. évi költségvetés eredményeit, többek között azt, hogy gyakorlatilag nem volt hiány, miközben a jövő heti közgyűlés egyik előterjesztésében, a tavalyi zárszámadás kapcsán kiderül: az valójában több mint 2 milliárd 280 millió forintra rúgott… Tovább »

Másodfokú ítélet született az MTV-ostrommal kapcsolatos sajtóperben

2009. január 29., csütörtök · Hozzászólok

Fotó: Gémes Sándor

A Szegedi Ítélőtábla részben megváltoztatta a Csongrád Megyei Bíróság múlt év szeptemberi elsőfokú ítéletét a tévészékház ostromáról megjelent cikk kapcsán Gonda István és a Délmagyarország kiadója, a Lapcom Kft. között zajló perben. Bár az elsőfokú ítélet után az újság már közölt helyreigazítást a harmadik oldalon, az ítélőtábla ezúttal egy, a címoldalon megjelenő pontosításra kötelezte a megyei napilapot. Tovább »

Magyar Anna pert nyert a Délmagyarral szemben

2009. január 7., szerda · Hozzászólok

Fotó: Gémes Sándor
A Szegedi Ítélőtábla szerdán megváltoztatta a Csongrád Megyei Bíróság elsőfokú ítéletét a Csongrád Megyei Közgyűlés elnökének a Délmagyarországgal, a Délvilággal és a Delmagyar.hu-val szemben zajló sajtó-helyreigazítási perében. Magyar Anna azért indította meg az eljárást, mert álláspontja szerint a nevezett médiumok 2008. szeptember 25-én több valótlanságot is állítottak az előző nap közte és a megyei főjegyző között kirobbant vita kapcsán. Kérelmét első fokon elutasították, az elnök azonban fellebbezett, s ítélőtábla a rendelkezésére álló iratok alapján helyreigazításra kötelezte az alperest. Tovább »

KDNP: Boldogok a lelki szegények

2008. december 5., péntek · Hozzászólok

Egy a megyei napilap november 23-i számában megjelent cikkre reagált pénteken sajtóközleményben a Kereszténydemokrata Néppárt Csongrád Megyei Választmánya. A nyilatkozatot – mely a vallásos meggyőződéssel való gúnyolódást ítéli el – alább közöljük. Tovább »

Sajtóper: valótlan állítások, de nem kell helyreigazítás

2008. november 5., szerda · Hozzászólok

Fotók: Gémes Sándor

Első fokon elutasította a Csongrád Megyei Bíróság Magyar Annának a Délmagyarországgal, a Délvilággal és a Delmagyar.hu-val szemben benyújtott sajtó-helyreigazítási keresetét. Pap János bíró ugyan megállapította, hogy a médiumokban szeptember 25-én az elnök asszony és a megyei főjegyző asszony közötti konfliktusról megjelent cikkek számos valótlan tényállítást tettek, ám ezen állítások cáfolatai ugyanott több alkalommal is napvilágot láttak az érintettek szájából. A felperes ügyvédje közölte: fellebbeznek a döntés ellen. A szerdai tárgyaláson a közgyűlés két alelnöke tanúként azt mondta: tudomása szerint egy szakértői szerződés miatt robbant ki az indulatos megyeházi vita. Tovább »

Magyar Anna kontra Délmagyar: döntés elnapolva

2008. október 29., szerda · Hozzászólok

Fotó: Gémes Sándor

Nem született ítélet abban a sajtó-helyreigazítási perben, melyet Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke indított a Délmagyarország, a Délvilág és a Delmagyar.hu ellen. A Csongrád Megyei Bíróságon kedden két tanút hallgattak meg, s az alperes kérésére a bíró két újabb tanút idézett meg. A közgyűlés elnöke azért nyújtott be keresetet a médiumok ellen, mert álláspontja szerint azok valótlanul állították tényként, hogy szeptember 24-én a megyeházán megütötte Csonkáné Balda Ilona főjegyzőt. Tovább »

Levél Szívnek

2008. szeptember 26., péntek · Hozzászólok

Kedves Ernő! Bár most elfelejtetted megkérdezni, hogyan és merre, netán miért úgy pattog a labda e felhőfröccsös évszakban, ahogy, azért elmondom… A szereplők évek óta ugyanazok, és ugyanazt teszik. Oldalakban kellene neked elmagyaráznom, hogy mit alakított Szegeden az építőipari cég, és mire készül az acélvárosban, ki kinek a kicsodája, és miért elkötelezettje, kinek kell a stadion, mennyi pénzt és hova stb.

Tovább »

Alaptalan vádak: helyreigazításra ítélve

2008. szeptember 22., hétfő · Hozzászólok

Elsőfokú döntés született a szegedi sajtóperben

Fotó: Gémes Sándor

Múlt hét pénteken megszületett az elsőfokú ítélet abban a szegedi sajtóperben, amit a szegedi Gonda István a Délmagyarországot kiadó Lapcom Kft. ellen indított személyiséghez fűződő jogok megsértése címen. A bíróság helyt adott Gonda keresetének, és helyreigazításra kötelezte a médiumot, mely 2006-ban címlapos, fotós cikkében, a felperest teljes névvel szerepeltetve hozta őt összefüggésbe a tévészékház ostromával. Az ügy előzményeiről a SZEGEDma.hu már többször is beszámolt. Tovább »

Káoszfesztivál Sándorral, Botkával és Ujhelyivel

2008. szeptember 21., vasárnap · Egy hozzászólás

Miután a kormánypártok vereséget szenvedtek a népszavazáson, az MSZP vett egy olyan „szociáldemokrata” félfordulatot, ami miatt Sándor Klára „liberális” pártja felmondta a koalíciót, de mindent megtesz, hogy a kormány mégse bukjon meg. A szabad demokrata csiki-csuki miatt a kormányzat félgőzzel működik, és mivel Gyurcsányék rá vannak utalva a szabad demokraták kegyeire, még a saját „szociáldemokrata” koncepcióikat is kénytelenek megrostálni. No, így telt eddig fél év, ami ha nem is maga a káosz, de mindenképp kaotikus viszonyokkal terhes.

Tovább »

Az írónak mindig újra ki kell találnia magát

2008. szeptember 13., szombat · Hozzászólok

Fotók: Gémes Sándor

A Reökben megrendezett első szegedi drámaíróversenyen részt vevő kortárs írók között jelen volt a szegedi kötődésű Podmaniczky Szilárd, akit a megmérettetésen túl az írói pályáról, irodalomról, médiáról és esélyekről kérdeztünk. Tovább »

Olvasói levél a Bartók-ügyben: nem szűnő felháborodás

2008. augusztus 10., vasárnap · Hozzászólok

Mint arról a SZEGEDma.hu már beszámolt, újból – többek közt a szegedi sajtóban is – fellángolt a vita a Bartók Béla Művelődési Központ bezárása körül. Szabó László önkormányzati képviselő, a Szögedi Védegylet elnöke, aki az egyik vezetője volt az ellenzék és a civilek a művház megmentéséért folytatott küzdelmének, komoly szabálytalanságokat fedezett fel a május 16-i közgyűlési döntés kapcsán, észrevételeit törvényességi kifogás formájában a Dél-alföldi Regionális Közigazgatási Hivatalhoz juttatta el.
A Bartók-ügyben egyre többen kívánnak hangot adni véleményüknek. Portálunk korábban Németh János, a Juhász Gyula Versmondó Stúdió vezetőjének álláspontját közölte, a hétvégén pedig újabb olvasói levelet kaptunk.
Tovább »

Belvárosi rehabilitáció: fésülnek vagy fűrészelnek?

2008. július 16., szerda · Hozzászólok

A Gutenberg utcában is érvényesülhet a sajátos Tisza-parti „kompromisszum”…

Fotók: Gémes Sándor

Megfésülik Szeged belvárosát – derült ki a megyei napilap szombati számából. A városvezetés elképzelései szerint a belváros 2010-re magába öleli a Gutenberg és a Kölcsey utcát, illetve a Reök előtti területet is. Az akciónak áldozatul esik a – vegyes forgalmúvá alakuló – Gutenberg utca védett japánakác-sora is. A napilap kompromisszumról ír, de milyen megegyezés az, ahol ismét figyelmen kívül hagyják a civilek, a környezetvédők véleményét, valamint egy komoly, műszeres szakértői vizsgálat eredményét? Tovább »

Nincs döntés a szegedi sajtóperben

2008. május 27., kedd · Hozzászólok

Fotó: Gémes Sándor

Másfél éve várnak egy tanúra: az újságíró ragaszkodik hozzá

Bár mindkét érintett fél arra számított, hogy döntés születik a Szegedi Városi Bíróságon Gonda István felperes és az alperes, Lapcom Kiadó Kft. között zajló perben, a kedd délutáni tárgyaláson mégsem így történt. A felperes egyébként a kiadó által működtetett lapban – Délmagyarország – megjelent, az MTV székház ostormával kapcsolatos cikk miatt adta be keresetét személyhez fűződő jogok megsértése címen.

Tovább »

Egy gumis az ostromlók között

2008. május 27., kedd · Hozzászólok

Emlékeznek még az MTV-székház ostromára? Mikor 2006. szeptember 29-én Gyurcsány Ferenc balatonőszödi beszéde miatt egy csoport tüntető petíciót akart beolvasni a királyi televízióban. Hát persze, ki ne emlékezne, hiszen a Hír TV élőben közvetítette, ahogyan egyre dagadt a dühödt tömeg, akik mélységes felháborodásukat – egyrészt a hazug miniszterelnök lebukása, másrészt a televíziós szereplés meghiúsulása miatt – erőszakos, garázda cselekményeken keresztül próbálták kifejezni: megtámadtak egy középületet, törtek-zúztak.

Tovább »

Folytatódik a sajtóper az MTV ostroma miatt

2008. május 26., hétfő · Hozzászólok

Egy katolikus gimnázium és egy alkotmánybíró nevét is besározták

Fotó: Gémes Sándor

Személyhez fűződő jogok megsértése címen nyújtott be keresetet a szegedi Délmagyarország kiadója és újságírója ellen Gonda István (képünkön) egy 2006 őszén megjelent újságcikk miatt. Az újság cikkében azt állította, hogy Gonda részt vett az MTV-székház ostromában. Később a rendőrségi, majd az ügyészségi vizsgálat megállapította, hogy a cikk főszereplője nem követett el bűncselekményt. A tárgyalás május 27-én, kedden folytatódik, s várhatóan a bíróság végre meghozza ítéletét.

Tovább »