Mindenkit beengedne az egyetemekre a Momentum szakértője (FRISSÍTVE)

2017. május 21., vasárnap · 15 hozzászólás

felsooktatasi_kerekasztal001kf

A Momentum Mozgalom felsőoktatási kerekasztal-beszélgetésén jártunk. A megszólalók szerint jelentős problémák alakultak ki az utóbbi években az egyetemeken. Több pénzügyi támogatást kívánnak az államtól, de azt szeretnék, ha az elköltésébe nem szólna bele a kormány – csupán a felsőoktatási törvényben szabályoznák az alrendszer működésének alapelveit. A tandíjat a két szegedi professzor nem javasolná bevezetni, a Momentum szakértője pedig inkább a „nemre” hajlik, de nem tartja ördögtől valónak, ezért megvizsgálná a nyugat-európai modelleket, s a társadalomra bízná az erre vonatkozó döntést. Cikkünket frissítettük. Tovább »

Mestersége az intelligencia – fordítás és ládapakolás matematikus módra + VIDEÓ

2012. március 18., vasárnap · Egy hozzászólás

A Szegedért Alapítvány idei fődíjasaként a világhírű informatikust köszönthettük – így szólt a gálán a felkonferálás. Csirik János programtervező matematikus, a Számítógépes Algoritmusok és Mesterséges Intelligencia Tanszék korábbi vezetője keresztül-kasul kutatja a matematikai-informatikai problémákat az absztrakt kérdésektől a fordítóprogramokig.
Tovább »

Szombaton adják át a Szegedért Alapítvány díjait

2012. március 6., kedd · Egy hozzászólás

Csirik János programtervező matematikus, egyetemi tanár veheti át a Szegedért Alapítvány fődíját, amelyet szombat este huszonharmadik alkalommal adnak át a Szegedi Nemzeti Színházban a várost sújtó 1879-es nagy árvíz évfordulójához közeledve egy hagyományos gálaműsor keretében.
Tovább »

Szegedi Kossuth- és Széchenyi-díjasaink

2009. március 15., vasárnap · Hozzászólok

Március 15-e alkalmából Kossuth-díjat adományozott Sólyom László köztársasági elnök Juronics Tamásnak, a Szegedi Kortárs Balett és a Szegedi Nemzeti színház művészeti vezetőjének. Csirik János,  Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának tanszékvezető egyetemi tanára, valamint Penke Botond akadémikus pedig Széchenyi-díjat vehetett át. Tovább »