A mozgásé és a táplálkozásé volt a főszerep a Csillagbörtön egészségnapján

2017. július 25., kedd · Hozzászólok

csillag_egeszsegnap

Egészségnap volt kedden a Szegedi Fegyház és Börtön Mars téri, Dorozsmai úti és nagyfai ebédlőiben, amelyen a dolgozók a helyes táplálkozásról hallgattak meg előadást, majd tornáztak és szénhidrátban és zsírban szegény ebédet fogyasztottak. Tovább »

Aki a gyilkosban is az embert keresi – a 60 éves Bátyi Zoltánt köszöntötték + FOTÓK

2016. november 27., vasárnap · Hozzászólok

batyi_zoltan02_gs

Ő találkozott a legtöbb gyilkossal, ő fogott kezet a legtöbb rablógyilkossal az Alföldön. A Közéleti Kávéház hatvanadik születésnapja alkalmából ünnepelte régi tagját-vendégét, Bátyi Zoltán írót. Tovább »

A Csillagban működő hadifogolytáborban elhunyt háromezer katonára és civilre emlékeztek + FOTÓK (FRISSÍTVE)

2016. október 6., csütörtök · 2 hozzászólás

BC5K1851
Az 600 főre tervezett Csillagbörtönben a szovjet Vöröshadsereg 12 ezer hadifoglyot zsúfolt össze 1944-1945-ben, közülük háromezer katona és civil sosem hagyta el a Mars téri épületegyüttes falait az elégtelen élelmezés és a tífuszjárvány miatt. Rájuk konferenciával és emléktábla-avatással emlékeztek a Szegedi Fegyház és Börtönben. Tovább »

Bűnözőből elismert művészember – Pécz Zoltán alkotásaiból nyílt kiállítás a TIK-ben + FOTÓK

2016. szeptember 19., hétfő · Hozzászólok

kiallitas_tik01_gs

Két hétig tekinthető meg a tárlat. Az egykori nehézfiú ma már olyan alkotó, akinek munkásságát más művészek is elismerik. A fogvatartottak 30 százaléka végez hasonló tevékenységet. Tovább »

Belamitól Bogár hóhérig – a Kölcsey-érmes Bátyi Zoltánnal beszélgettünk

2016. február 7., vasárnap · Hozzászólok

batyi_zoltan02_gs

Az idén hatvanéves Bátyi Zoltán munkásságát Kölcsey-éremmel ismerték el. Harminc éve alkotta meg Belami figuráját, de ma már többen ismerik a Csillag börtön krónikásaként, aki írt az életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltekről, s a magyar kivégzések történetéről is. Tovább »

Madárlakásokat ajánlottak fel a Csillag fogvatartottjai Szegednek

2015. december 17., csütörtök · Egy hozzászólás

madarodu_atado09_gs

Harmincöt madárszállást kapott a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. a Szegedi Fegyház és Börtön fogvatartottjaitól, akik egy pályázat keretein belül végeztek el egy faipari szerelő tanfolyamot, ennek vizsgamunkái voltak a madárlakok. Tovább »

Bogár hóhér, a „pártatlan”, Kozarek, a „képeslapok sztárja” – Bátyi Zoltán és a Hóhércsárdás

2015. július 5., vasárnap · 8 hozzászólás

hohercsardas02kf
Bátyi Zoltán legújabb könyve súlyos témát, a halálbüntetés történetét járja körbe. A Közéleti Kávéházban a napokban több érdekességről beszélt, mind a hóhérok és kivégzettek múltjával kapcsolatban, mind a könyve megszületésével összefüggésben. Tovább »

A Csillag bitófája és Rákosi a piaristáknál + FOTÓK

2014. október 14., kedd · 5 hozzászólás

rakosi_kiallitas03_gs

Az ötvenes évek börtöneinek és internálótáborainak a világát ismerhetik meg azok, akik ellátogatnak a piarista gimnáziumba, ahol Rákosi börtönei címmel nyílt kiállítás. Az Emlékpont múzeum tárlatán a Csillag börtön bitófáját is felállították, amit a hetvenes években még használtak. Tovább »

45 millióból szépült meg a Csillag + FOTÓK

2013. augusztus 2., péntek · 2 hozzászólás

Átadóünnepség a Szegedi Fegyház és BörtönbenMegújult a Szegedi Fegyház és Börtön főépületének homlokzata, míg a Dorozsmai úti II. objektum személyi állománya új öltözőket kapott. Az átadási ünnepségen a készülő büntetés-végrehajtási kódex koncepcióját is ismertették.
Tovább »

Szegedi egyetemisták a Csillagbörtönben

2013. július 3., szerda · Egy hozzászólás

P1030531A Szegedi Fegyház és Börtön mindennapjaival ismerkedtek azok az egyetemisták, akik jelentkeztek az SZTE-n tavasszal meghirdetett bűnmegelőzési képzésre.
Tovább »

A Csillag Börtön elítéltjeinek munkáját köszönte meg Soltész Miklós

2012. december 19., szerda · Egy hozzászólás

Munkájukkal a társadalomnak hasznos dolgot állítanak elő, s ezzel talán büntetésüket is könnyebben viselik lelkükben – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerdán, amikor a Szegedi Fegyház és Börtönbe látogatott, hogy megköszönje az elítéltek munkáját, akik komplex kórházi ágyakat szerelnek össze a Nagyfa-Alföld Kft. szegedi telepén.
Tovább »

A szegedi Csillag börtönben a fekete sereg feje?

2012. szeptember 14., péntek · Hozzászólok

A Bors értesülései szerint ma hajnalban hazaérkezett M. Róbert, akit a spanyolországi Marbella városában fogtak el. A prostitúcióval, védelmi pénzek szedésével foglalkozó banda fejét feltehetőleg a szegedi Csillag börtönbe szállították.
Tovább »

A Csillagbörtönben 60 éve folyik a munka + FOTÓK + VIDEÓ

2011. július 14., csütörtök · 6 hozzászólás

jubuleum21_gs A szegedi Csillagbörtönben hatvan éve, 1951-ben alapították azt az önálló vállaltot, ahol a fogvatartottak dolgozni kezdhettek. A Szegedi Igazságügyi Ipari Vállalat faipari tevékenységgel kezdte működését, később az ország legnagyobb bútorgyárai közé küzdötte fel magát, majd az ezredfordulóval eljött a profilváltás ideje is.
Tovább »

Zenetanárok adtak hangversenyt a Csillag börtönben

2010. december 17., péntek · 2 hozzászólás

csillagkaracsony07_gs Adventi Hangverseny a Király-König Péter Zeneiskola művésztanárainak előadásában címmel rendezték meg azt a zenést estet, amely immár hatodik alkalommal teszi könnyebbé a karácsonyvárás szomorú időszakát a Szegedi Fegyház és Börtönben.
Tovább »

Amikor az ördög is meghatódik – színház a rácsok mögött

2010. június 8., kedd · 2 hozzászólás

borton_szinpad12_gs Aki volt már színházban, tudja milyen az, mikor egy briliáns előadás katartikus, szinte égi magasságokig emeli a nézőt. Van, amikor nem kellenek hozzá hivatásos színészek, se népszerű drámák, kőszínházi díszletek. Egy katolikus színjátszó kör a Csillag börtönben másként, de ugyanoda hatolhat a lelkekben.
Tovább »

Életfogytiglan – könyv a Csillag börtönről és az örökre rácsok mögé zártak életéről

2009. december 1., kedd · Hozzászólok

Az ország legszigorúbbnak tartott fegyházáról és az ott évtizedekig őrzött vagy akár örökre rácsok mögé zárt bűnözők életéről készített Életfogytiglan címmel könyvet két újságíró; a művet a riportkötet helyszínén, a szegedi Csillag börtönben mutatták be kedden.
Tovább »

Október 23-i programok: nemzeti ünnepünk jegyében

2008. október 22., szerda · Hozzászólok

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 52. évfordulóján számos ünnepi programot szerveztek Csongrád Megye Önkormányzata és a Politikai Foglyok Országos Szövetsége megyei szervezete, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata. Ünnepeljünk méltóságteljesen! Tovább »

Kedden ítélet várható a szegedi börtönőr ügyében

2008. szeptember 29., hétfő · Egy hozzászólás

A Csongrád Megyei Bíróságon kedden várhatóan elsőfokú ítélet születik a barátnője meggyilkolásával vádolt, korábban börtönőrként dolgozó szegedi férfi ügyében. Tovább »

Csütörtök: zöldek, zenészek és színészek

2008. július 24., csütörtök · Hozzászólok

A mai nap szegedi programjai a zöld ügy, a zene, a mozgás és a színház mentén kínálják magukat a város különböző pontjain, minden időben, ebben a rekorddöngető ősziesre fordult időjárásban. A programbőségben nagy szerepet játszik a szabad színházak nemzetközi találkozója, melynek műsorfüzetéből csupán az ingyenes előadásokat vesszük számba. A THEALTER teljes programja itt mazsolázható.

Tovább »

Horthyról, szabadon

2008. június 30., hétfő · Hozzászólok

Semmiképp sem szabad az 1920 és ’44 közötti korszakot túlidealizálni vagy Horthynak indokolatlanul nimbuszt teremteni, ám a reális Horthy-képre és a nagy államférfi érdemeinek elismerésére mindenképpen szükség van.

Tovább »