Csík János: A népzenében benne van a nemzet öröme és bánata

2017. augusztus 12., szombat · Hozzászólok

csík_zenekar _mj 20

Fiatal néptáncosként ragadta magával a népzene sodró lendülete, azóta már számos szakmai kitüntetés van a birtokában, mégis a közönség elismerésére a legbüszkébb. A Kossuth-díjas Csík zenekar alapítójával, Csík Jánossal beszélgettünk a magyar népdalokról és azok fontosságáról. Tovább »

Csík János: „Hála Istennek, bárhova megyünk, mindig lesz valaki, akit a magyar népzene érdekel”

2016. december 12., hétfő · 3 hozzászólás

csik_zenekar_szeged71_gs

A Kossuth-díjas Csík zenekar alapítójával, Csík Jánossal beszélgettünk a magyar népzenéről, a kultúráról és terjesztéséről. Nemcsak szórakoztatni akarnak a koncerteken, hanem egyben értékeket közvetíteni. A művész büszke arra, hogy nem egy magyar fiatal az ő közvetítésükkel ismerhette meg az évszázados múltú magyar népzene szépségét. Interjúnk. Tovább »

A Csík Zenekar átvette a hatalmat az atomerőmű felett

2014. augusztus 28., csütörtök · Egy hozzászólás

SZIN_Csik_Zenekar2

Makó Péter néhány percre kikapcsolta a Paksi Atomerőmű reaktorait. Az ártatlan ujjmozdulatnak köszönhetően pillanatok alatt az egekbe szökött az áram ára és a széndioxid-kibocsátás is. Szerencsére szabadon garázdálkodhatott a SZIN paksi kamionjában azon az interaktív kiállításon, ahol az is kiderült, milyen lenne, ha áram nélkül maradna minden dél-alföldi lakás és gyár, ha energia híján le kéne húzni a fesztivál rolóját.
Tovább »

“Ha néhányan kinyílnak a népzenére, már megérte…” + FOTÓK, VIDEÓ

2012. március 11., vasárnap · 4 hozzászólás

Beszélgetés Csík Jánossal, a Csík zenekar vezetőjével

Csík János még a szegedi koncertjük előtt kecskeméti otthonában mesélt az első fellépésről, ahol rockzenei feldolgozásokat muzsikáltak, a sokszínű közönségről és zenésztársakról, vendégelőadókról, lakodalmakról és fesztiválokról, és az örömről, hogy mind többen érdeklődnek a népzene iránt.
Tovább »

Népzene szájharmonikával fűszerezve

2010. február 19., péntek · Hozzászólok

csik_it (1) Ezúttal a szájharmonika-virtuóz Ferenczi Györggyel kiegészülve lépett fel a Csík Zenekar a szegedi Ifjúsági Házban. Az autentikus népzenét a világzenével ötvöző formációra minden korosztály kíváncsi volt, az egészen kicsi gyerekektől az idősebbekig.
Tovább »

Péntek: Balta a fejbe – bemutató a Kisszínházban

2009. április 16., csütörtök · Hozzászólok

Lőrinczy Attila: Balta a fejbe című tragikomédiáját mutatják be a Kisszínházban pénteken este, a Nagyszínházban a Kalózkalandra vágyókat várják. A Reökben ismét B, mint Béjart – Maurice Béjart, a legendás koreográfus életét bemutató programsorozat második része. A Közéleti Kávéház a Somogyi-könyvtárban Buda Ferenc Kossuth-díjas költőt látja vendégül, és a Csík zenekar koncertje lesz az IH-ban péntek este. Az India klubban Indiai barangolások címmel kultúrtörténeti előadást tart Leveles Zoltán hindu szerzetes. A Belvárosi Moziban folytatódnak a Francia Filmnapok, pénteken is érdemes moziba menni, és mozgalmas vagy kevésbé mozgalmas bulikba várnak mindenkit estére. Tovább »