Exodus előtt a vajdasági és a kárpátaljai magyarság

2016. június 4., szombat · 2 hozzászólás

trianon06_gs

Bárdi Nándor történész a Trianon utáni budapesti kormányok magyarságpolitikáját mutatta be szegedi előadásában. A határon túliak jogilag voltak már rosszabb helyzetben, de a baj ma nagyobb. A kettős állampolgárság ugyan megerősítette a nemzettudatot, de a hét kárpát-medencei, anyaországon kívüli magyar közösségből három a múlté, s félő, hogy még kettő szintén eltűnik.
Tovább »

Ahol legálisan lehetett szamizdatot olvasni

2010. november 4., csütörtök · 2 hozzászólás

25 éves fennállását ünnepli az SZTE Egyetemi Könyvtárának Társadalomelméleti Gyűjteménye (TEGY). Az évfordulót november 3-án tudományos üléssel és kiállítással ünnepelték a gyűjtemény gondozói és használói.
Tovább »

Kisebbségek a többség szemében

2008. szeptember 25., csütörtök · Hozzászólok

A határon túli magyar közösségek története

Fotók: Gémes Sándor

A nyáron jelent meg a „Kisebbségi magyar közösségek a 20. században” című könyv, amely Trianontól napjainkig foglalja össze a határon túli magyar közösségek történetét, mintegy szintézisét adva a témakörben született legújabb kutatásoknak és eredményeknek. Óriási jelentőséggel bír egy ilyen volumenű mű megjelentetése, hiszen elsődleges feladat a tényanyag begyűjtése és feldolgozása, ugyanakkor – véli az egyik szerző – amíg Magyarországon nem alakul ki egyértelmű nemzetfelfogás, addig nagyon nehéz a kisebbségi közösségeknek felmérni saját helyzetüket, szerepüket és mozgásterüket. Tovább »