Barackdobálás és némaság – Megnyitotta kapuit a 27. THEALTER fesztivál + FOTÓK

2017. július 21., péntek · Hozzászólok

thealter_fesztival_megnyito_mj 016

Nem mindennapi performansszal vette kezdetét a 27. THEALTER Fesztivál. A programsorozatot látogató közönség már számított a szokatlan nyitányra, a várakozás közben többen azon tanakodtak vajon mivel lepik meg őket az idei megnyitón. Tovább »

Ismét THEALTER: Miért jó kortársnak lenni? + FOTÓK

2017. július 17., hétfő · Hozzászólok

thealter_sajttaj02_gs

A szervezők idén is változatos színházi előadások színes palettájával készülnek a nézőknek. Magyarország legrégebbi, évente megrendezett nemzetközi színházi fesztiválja július 21-én kezdődik Szegeden. A fesztivál mottója:„Miért jó kortársnak lenni?” Tovább »

Kulturális piacon csemegézhetünk a művelődési intézmények programjaiból

2017. január 16., hétfő · 5 hozzászólás

varosi_kulturalis_piac_sajttaj001kf

Hagyományteremtő szándékkal élesztik újjá a ’90-es években nagy sikerű rendezvényt. Az Agóra délutánján bemutatkoznak a szegedi művelődési házak, színházak, civil egyesületek is. Tovább »

Nyáry Krisztián, modern Petőfik és a TÁP Színház is a REÖK-ben

2016. október 3., hétfő · Hozzászólok

Bob és Bobék Orchestra

Izgalmas, programokkal teli októberrel várja látogatóit a Reök-palota. Színházi előadásokban nem lesz hiány, hiszen érkezik például a TÁP Színház és elindul a Nyáry Krisztián szerelmeskönyveivel fémjelzett sorozat is. Márton András “karakterből”, Pataki Ferenc “elvesztve” lép fel a palotában, és Petőfi ezer arcát mutatja meg az érdeklődőknek Színész Bob és csapata. Tovább »

A kulturális bizottság Kövér Lászlót javasolja a bábszínház vezetőjének (FRISSÍTVE)

2015. február 25., szerda · Egy hozzászólás

kulturalis_bizottsagi01kf

Nagy többséggel, hat igenszavazattal a jelenlegi igazgatót, Kövér Lászlót javasolta a kulturális bizottság a bábszínház élére. A végső döntést a közgyűlés hozza meg. Tovább »

Urbán András rendező a 24. THEALTER díszvendége

2014. július 7., hétfő · Hozzászólok

thealter_2014_plakat

A hazai színházi élet egyik legrangosabb összművészeti eseményére, a THEALTER-re július 18-a és 26-a között várják a nézőket. A nemzetközi színházi fesztiválon lesznek kimondottan felnőtteknek szóló darabok és az utánpótlás is bemutatkozik. Tovább »

Díjátadóval és tárlattal ünnepelte Szeged a magyar kultúrát + FOTÓK

2014. január 22., szerda · 16 hozzászólás

kultura_napja_unnepseg24_gsBalog József színész, rendező, Beliczai Mária szobrászművész, valamint Nagy Imre Erik zeneszerző vehette át idén a Szeged Kultúrájáért Díjat a Magyar Kultúra Napján rendezett díszünnepségen.
Tovább »

Pénteken startol a THEALTER Szegeden + VIDEÓ

2013. július 17., szerda · Hozzászólok

szfe_Toldi_9Július 19-én kezdődik a THEALTER, Magyarország egyetlen, évente megrendezett nemzetközi színházi fesztiválja, a hazai színházi élet egyik legrangosabb, európai viszonylatban is jegyzett összművészeti eseménye.
Tovább »

THEALTER – szegedi produkcióval nyit a színházi fesztivál + FOTÓK

2013. június 24., hétfő · 4 hozzászólás

thealter01_gsMagyarország egyetlen, évente megrendezett nemzetközi színházi fesztiválja, a THEALTER július 19-étől várja a színházkedvelőket. Az összművészeti seregszemle idén a tekintetről szól, a daraboknak nincs tematikai megkötése.
Tovább »

Felolvasóest és verspályázat köszöntötte a Szegedi Egyetemet

2013. április 11., csütörtök · Hozzászólok

Balog József volt a házigazdája annak a visszatekintésnek, melyet április 10-én a Szegedi Egyetem újság indulása 60. évfordulója alkalmából rendeztek a Grand Caféban. Előkerült néhány a régi lapszámok közül, és kihirdették a Hatvan év című verspályázat nyerteseit is.
Tovább »

A THEALTER Baráth-plakátok tükrében + FOTÓK

2012. július 25., szerda · Hozzászólok

Mára a THEALTER egyfajta védjegyévé, vizuális lenyomataivá váltak Baráth Ferenc plakátjai, melyekből a Kass Galériában nyílt tárlat. „A Baráth nekünk fogalom, mert fogalmunk lett róla, milyen is a plakát” – mondja Balog József, aki szerint a plakátokat nézve beazonosítható, hogy milyen is volt a fesztivál az adott évben.
Tovább »

Megkezdődött Szegeden a Thealter: egynek lenni gyávaság, sokfélének bátorság + FOTÓK, VIDEÓ

2012. július 24., kedd · Hozzászólok

Ez egy nemzeti fesztivál, azért mert nemzetközi, mert minden, ami rám vagy ránk hasonlít, és én vagyok, az elgyengít és sebezhetővé tesz. Minden, ami más, mint mi vagyunk, minden, ami más, mint, ami én vagyok, az megerősít, és jó akarattal tölti el a szívem, hangsúlyozta a 22. Thealter nemzetközi színházi találkozó megnyitóján Balog József, a fesztivál művészeti vezetője.
Tovább »

Egy hét, hatvan előadás – hétfőtől indul a Thealter fesztivál + VIDEÓ

2012. július 22., vasárnap · Hozzászólok

22. alkalommal tér vissza a Thealter: Magyarország egyetlen, évente jelentkező nemzetközi színházi fesztiváljának célja, hogy a kevésbé ismert, alternatív színházakat is megismerhesse a közönség. Idén július 23-29 között hatvan előadással várják a kultúrára szomjas közönséget, melyről Balog József művészeti vezető beszélt a Telin TV-nek.
Tovább »

Tolnai Ottó műveinek képregény-adaptációja a REÖK-ben

2010. október 14., csütörtök · Hozzászólok

Október tizenötödikén, pénteken este hét órakor nyílik meg Szegeden, a REÖK-palotában a Symposion LIFT – Tolnai Ottó műveinek képregény-adaptációja című nagysikerű kiállítás, amelynek anyagában a Tolnai-szövegekre szabadon vagy klasszikus módon rímelő, a régió jeles képzőművészei által alkotott képregények láthatók.
Tovább »

Thealter, vagy amit (nem) akartok

2010. július 17., szombat · 24 hozzászólás

Csőd szélén 96 színház?

thealter_nyito_it_11 Jubilál a Thealter, az elmúlt húsz év leggazdagabb fesztiválját rendezik meg, így ígéri a program, a Thealter International – Szabad Színházak Nemzetközi Találkozója mára a hazai színházi élet egyik legrangosabb, nemzetközi viszonylatban is jegyzett, az elmúlt másfél évtizedben összművészeti eseménnyé bővült fesztiváljává vált – léte azonban – mint a péntek esti megnyitón kiderült – bizonytalanná vált.
Tovább »

Jubileumok jegyében a Szegedi Nemzetközi Színházi Fesztivál

2010. július 15., csütörtök · Hozzászólok

Kettős jubileumot ünnepel idén a szegedi Thealter Nemzetközi Színházi Fesztivál: a pénteken kezdődő és július 25-ig tartó rendezvény 20. alkalommal kínálja programjait, a témák középpontjában pedig a 70 éves Tolnai Ottó Kossuth-díjas író-költő szerepel.
Tovább »

Megkezdődött a 19. Thealter: Illúzió – támadás!

2009. július 20., hétfő · Hozzászólok

thealter.jpgTizenkilenc éves fennállása óta a MASZK Egyesület teljes egészében intézmény- és kormányzatfüggetlen, nonprofit szervezetté nőtte ki magát, programjainak célja pedig a kísérletező, innovatív alkotóközösségek bemutatása, segítése volt és maradt. Általuk bemutatkozhattak Szegeden a szubkultúrák, a kisebbségi-, marginális helyzetben alkotók legjobbjai, mintegy 30 ország több mint 140 színházi alkotóműhelye fordult meg városunkban ez idő alatt, sokan először Magyarországon. Tovább »

Felavatták Baka István költő emléktábláját

2008. július 25., péntek · Hozzászólok

Fotók: Gémes Sándor

Születésének hatvanadik évfordulóján emléktábla avatásával tisztelgett Szeged városa az 1995-ben elhunyt költő, Baka István emléke előtt. Fritz Mihály csiszolt mészkőlapra illesztett bronz domborművét a Vár utcában, Baka egykori munkahelye, a Kincskereső folyóirat szerkesztőségének, azaz a mai Kass Galériának a falán helyezték el. Tovább »