Hetedik alkalommal lesz Ajvár Fesztivál Deszken

2017. szeptember 5., kedd · Hozzászólok

A VII. Ajvár Fesztiválon a balkáni kultúra játssza a főszerepet szeptember 9-én, szombaton, ahol 400 fellépő, 4 kontinensről szórakoztatja a kilátogatókat. Az esemény vendégei lesznek Szerbia kulturális minisztere, Szerbia magyarországi nagykövete, valamint Bosznia és Hercegovina magyarországi nagykövete is. A fesztivál házigazdája és fővédnöke, Rusz Alex Harry, Magyarország brüsszeli nagykövete lesz. Tovább »

Szerb belügyminiszter: az Iszlám Állam visszatérő harcosai veszélyt jelenthetnek a Balkánra

2017. július 17., hétfő · Egy hozzászólás

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet soraiban harcoló balkáni fegyveresek veszélyt jelenthetnek származási országukra, ha a harcok lezárulta után hazatérnek – jelentette ki Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter a Vecernje Novosti című belgrádi napilap hétfői beszámolója szerint. Tovább »

Pintér és Stefanović: augusztustól magyar segítséggel védik Szerbia határait (FRISSÍTVE)

2016. július 14., csütörtök · Hozzászólok

magyar_szerb_mb_miniszteri_talakozo05_gs

Akár már augusztustól magyar rendőrök segíthetik Szerbia határainak védelmét – ebben egyezett meg a magyar és szerb belügyminiszter. Közös céljuk, hogy az illegális bevándorlókat távol tartsák államaiktól, s csupán a menedékjogra valóban rászorulókat engedjék be.
Tovább »

A balkáni országokból majdnem kilencszázan csatlakoztak az Iszlám Államhoz

2016. március 30., szerda · Hozzászólok

Balkáni országokból, Koszovóból, Bosznia-Hercegovinából, Macedóniából, Szerbiából, Montenegróból és Albániából összesen 877-en csatlakoztak az Iszlám Államhoz (IÁ), hogy a terrorszervezet oldalán vegyenek részt a szíriai és iraki harcokban – hangzott el szerdán Szarajevóban egy dzsihadistákról szóló konferencián. Tovább »

Tovább szigorítanak a migránsok ellenőrzésén a balkáni útvonalon

2016. február 3., szerda · Hozzászólok

Macedónia, valamint a nyugat-balkáni útvonalon fekvő többi ország ezentúl nem engedi be azokat a migránsokat, akiknek nincsenek személyi okmányaik, illetve hamis dokumentumokkal utaznak, függetlenül attól, hogy melyik országból származnak – ebben állapodtak meg Macedónia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia és Ausztria rendőrségeinek vezetői szerdán Szkopjéban a macedón Telma Televízió honlapjának beszámolója szerint. Tovább »

A Csongrád megyei gazdaságnak is odavágott az orosz embargó

2015. szeptember 22., kedd · Hozzászólok

tovarisi_konec_euro

Látszólag óriási lehetőségeket tartogat a hazai kkv-k számára az orosz piac – erről, továbbá az Oroszország által elrendelt uniós embargó hatásairól is szó esett a kamara székházában rendezett konferencián. Elhangzott, nem követhetjük el újból azt a hibát, hogy kivonulunk az orosz piacról, inkább keresni kell az új gazdasági lehetőséget. Tovább »

Szegedtől kétszáz kilométerre lobog az Iszlám Állam zászlaja

2015. július 3., péntek · 17 hozzászólás

bosniaTerrorizmus, kegyetlen kivégzések, Iszlám Állam. Bár Szegeden is tömegesen jelennek meg a muszlim migránsok, úgy tűnhet, szerencsére egyelőre nem érinti közelebbről e téma közvetlen lakóhelyünket. Pedig a magyar határtól mintegy száz kilométerre, Szegedtől kettőszázra az Iszlám Állam zászlaja lobog. 2014-ig mintegy 200 fő csatlakozott Bosznia-Hercegovinából az ISIS-hoz vagy arab nevén Da’eeshhez.
Tovább »

Szegedi könyvbemutató: robbanhat a Balkán, Nagy-Albánia a láthatáron + FOTÓK

2013. március 20., szerda · 2 hozzászólás

A délszláv háborúk befejezésével korántsem zárult le az egykori Jugoszlávia területén alakult önálló államok, népek közötti konfliktus. Koszovó önállósodása után folyamatban van Nagy-Albánia megalakulása, amely teljesen átrajzolja a Balkán térképét, átszabja a térségben uralkodó erőviszonyokat. Az ő példájuk is ékesen bizonyítja, az a nemzet, amely nem tudja reprodukálni magát, lehúzhatja a rolót.
Tovább »

Vicsek Károly: A film az elit játékszere lett

2012. szeptember 2., vasárnap · Hozzászólok

Szeretnék filmet készíteni Tolnai Ottó Könyökkanyar című drámájából, amelyben bemutatom, hogy a Balkán elemészti az itt élő embereket. Ez egy olyan történet, ami pofán vágja a rendszert, és nem csak jelképesen értendő az, hogy a házba behajtó kamion ráönti a szemetet a házbeliekre, hanem szó szerint is mindannyiunkra, vajdaságiakra. Ki kell végre mondani, hogy akik nálunk, a Vajdaságban találtak menedékre a különböző háborúk elől, azok nem menekültek, hanem tulajdonképpen megszállók, mondja az újvidéki Vicsek Károly televíziós, színházi és filmrendező.
Tovább »

Merkel a koszovói kérdés megoldását sürgeti

2011. augusztus 23., kedd · 2 hozzászólás

Angela Merkel német kancellár Szerbia EU-csatlakozásának feltételeként a koszovói kérdés megoldását, a reformok végrehajtását és a koppenhágai feltételek teljesítését szabta meg. Mindeközben a kancellár megdicsérte Szerbiát az utolsó két hágai vádlott, Ratko Mladić és Goran Hadžić elfogásáért, ám azt is hangsúlyozta, hogy a régió országainak felül kell emelkedniük a kilencvenes évek háborúiban elszenvedett sérelmeken, a fennálló problémákat pedig meg kell oldani, áll a Belgrádból továbbított hírügynökségi jelentésekben, melyekre a Vajdaság.ma hírportál is hivatkozik.
Tovább »

…Legyek egy sajtótájékoztatón

2009. július 24., péntek · 6 hozzászólás

És a hármas karakterrajz fejének jelenéséhez a minap volt szerencsém. Maga a nagyfőnök. Akkor a városvezetés polipkarjai közül tapadt kettő a legitim médiamunkások közé. A gazdasági alpolgármester és a polgármesteri kabinet feje ült közénk, hogy rögvest cáfolják az ellenzék szavait, kamerák, magnók, tollak előtt. Ez egy valódi politikatörténeti szegedikum…

Tovább »

Papírkutyákba csomagolt kelet-európai üzenet

2009. február 14., szombat · Hozzászólok

Február 11-én Székesfehérvár után Szegeden a Belvárosi moziban mutatták be a Papírkutyák című új magyar filmet. A díszbemutatón részt vett a rendező és forgatókönyvíró, Gyöngyössy Bence is, akinek neve talán leginkább az Egy szoknya, egy nadrág, majd az Egy bolond százat csinál remakek kapcsán került a köztudatba. A rendezővel közvetlenül a vetítés előtt beszélgettünk az új filmről, melyben valami közép-európai üzenetet vélhetünk felfedezni.
Tovább »