Régészek tárják fel a szegedi vár déli bejáratát

2017. július 14., péntek · 3 hozzászólás

CAMERA

Feltárási munkálatokat végeznek szakemberek a Móra-parkban, a múzeum előtti területen. A régészek egy zöldövezeti rekonstrukciós beruházást megelőzően dolgoznak, többek között a vár déli kapujának pontos helyzetét határozzák meg. Tovább »

Közkinccsé vált a szegedi egyetem régészeti gyűjteménye + FOTÓK

2016. november 3., csütörtök · Hozzászólok

regeszeti_kiallitas01_gs

A paleolitikumtól a középkorig kalauzolja a látogatókat az SZTE Régészeti Tanszék szerdán megnyílt kiállítása. Trogmayer Ottó előtt mostantól külön emlékvitrinnel adóznak. Tovább »

Középkori falrészletet találtak a dóm felújítása közben + FOTÓK

2014. szeptember 25., csütörtök · 2 hozzászólás

fal_09_gs

A középkori sírok után a 14. század végi szentély falának részletére bukkantak a Dóm téren a felújítási munkálatok alatt. A leletet darabokra vágják, kiemelik eredeti helyéről, majd később visszahelyezik, és egy kiállítás keretein belül megtekinthető lesz a nagyközönség által. Tovább »

Kétélű pallost és összekötözött végtagú csontvázat találtak a Móra-múzeum régészei + FOTÓK

2013. szeptember 25., szerda · Hozzászólok

pallos_csontvaz_csanadpalota01A tatárok pusztítása elől rejthették el a 13. században azt a kétélű pallost, sarlót és lóvakarót, melyeket Csanádpalota határában, az M43-as autópálya régészeti feltárása közben találtak meg a szegedi Móra Ferenc Múzeum régészei. A munkálatok során további érdekes leletek, például két összekötözött végtagú csontváz is előkerült.
Tovább »

Avar kori duplasír az M43-as nyomvonalán + PANORÁMA, FOTÓK

2011. július 14., csütörtök · 2 hozzászólás

csanadpalota_avar_sir_asatas_it (01) Avar kori duplasírt találtak ezüst és bronz fülbevalóval és övcsatokkal a Csongrád megyei régészek Csanádpalota határában; a ritka sír valószínűleg VII. századi – mondta el a helyszínen tartott sajtótájékoztatón Szeverényi Vajk ásatásvezető régész csütörtökön az MTI-nek.
Tovább »

Középkori leleteket találtak a szegedi Árkád területén

2010. szeptember 6., hétfő · 17 hozzászólás

Középkori település nyomaira bukkantak a Nemzeti Örökségvédelmi Központ munkatársai a szegeden épülő Árkád bevásárlóközpont területén. Igazi régészeti szenzációnak számít, hogy a Londoni körút, Bakay Nándor utca, Boros József utca és Rigó utca által határolt nagy kiterjedésű területen középkori megtelepedés nyomai kerültek elő – tájékoztatott a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat (KÖSZ).
Tovább »

Honnan hozták a szarmaták a köveket?

2010. június 1., kedd · Egy hozzászólás

asatascsongrad6 A 2008-2009. évben folyt a terepi munkálata a 451. számú, Csongrádot elkerülő út régészeti feltárásának, a munka immár a leletanyag feldolgozási fázisába ért. Mint korábbi, az elmúlt időszak ásatásaival foglalkozó cikkeinkben most is az ásatásvezető régészt kértük meg, beszéljen a munka tapasztalatairól.
Tovább »

Öthalmi honfoglalók

2010. május 18., kedd · Hozzászólok

paluch_it_01 Tavaly áprilisban próbaásatást végeztek a régészek az öthalmi lelőhelyen. Öthalom egyébként is régóta ismert a régészeti irodalomban, az első leletek az 1879-es árvíz után kerültek be a Móra Ferenc Múzeumba, ugyanis az árvízvédelmi töltésekhez anno innen hordtak anyagot. Később, az 1930-as években az első őskőkori maradványokra a Dél-Alföldön itt, az öthalmi határrészen bukkantak rá – tudtuk meg Paluch Tibor ásatásvezető régésztől.
Tovább »

Gazdag leletanyag került elő a Rektori Hivatal régészeti feltárásakor

2010. március 18., csütörtök · 3 hozzászólás

szeged_elso_csatornaja A Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatal épületének rekonstrukciója kapcsán végezte el az épület pincéje és a két belső udvar bizonyos területein a szükséges próba- illetve megelőző régészeti feltárásokat a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat (KÖSZ).
Tovább »

XVI. századi ezüsttallérokat találtak Hódmezővásárhelyen – FOTÓK

2010. február 3., szerda · 3 hozzászólás

HMVH_Kingec_eremlelet_27_A Páratlan régészeti lelet, 67 darab XVI. századi ezüsttallér került elő egy hódmezővásárhelyi szántóról. A feltehetően a tizenöt éves háború utolsó harmadában elrejtett ritkaságokat szerdán mutatták be az alföldi városban.
Tovább »

Az avarok betegségeiről is tanúskodnak a csontok

2009. december 8., kedd · Hozzászólok

02_reszlegesen_osszenott A Hódmezővásárhely melletti Kishomokon avar temetőrészletet tártak fel a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat (KÖSZ) szegedi irodájának munkatársai. A temetőt a feltárást vezető Bácsmegi Gábor régész szerint a késő avar időszakban használták, és érdekességei közé tartoznak a lovassírok, illetve három kettőstemetkezés – írta a KÖSZ sajtóközleménye.
Tovább »

Ásatáson, avagy „Aki régész akar lenni…”

2009. július 31., péntek · Hozzászólok

asatascsongrad3 Erősen tűző nap, kitartóan dolgozó emberek: a látványnak ezek az első képei, ha valaki kilátogat a csongrádi elkerülőút nyomvonalán végzett feltárások helyszínére. Bár a munkát nem kezelik kiemelt projektként, a szakemberek ugyanolyan tempót diktálnak, mint a sajtóban is sokszor emlegetett M43-as út ásatásánál. Kalauznak az ásatás vezető régészét, a szentesi Koszta József Múzeum igazgatónőjét, Béres Máriát kértük meg.
Tovább »

Folytatódik a vártemplom ásatása

2009. július 26., vasárnap · Hozzászólok

asatas-w4.jpgA szegedi vár ásatásának folytatására készülnek a Móra Ferenc Múzeum régészei, az ásatás egyik vezetője, Fogas Ottó és csapata épp az elmúlt héten fejezte be a Szeged IV. homokbánya feltárását, ahol egy kelta települést találtak, a folytatás pedig a kőtár udvarán következik. Tovább »

Ásatás: Temetők, kemencék, vermek és egy honfoglaló vitéz

2009. július 15., szerda · 11 hozzászólás

asatas2Előző cikkünkben áttekintést adtunk a Móra Ferenc Múzeum utóbbi időkben végzett és végzendő ásatásairól. Ezek közül két feltárásról, a Csongrádot elkerülő útról és a szegedi Öthalom-ásatásról részletesen is megkérdeztük a munkálatok vezetőit. Tovább »

Szerte a megyében ásnak a régészek

2009. július 14., kedd · Hozzászólok

asatas13Nem pihennek a régi korok kutatói: az elmúlt fél évben kereken egy tucat ásatásban kellett helyt állniuk a Móra Ferenc Múzeum régészeinek, akik a szoros határidők és a feltárandó területek nagysága ellenére az országos átlagot meghaladó módon és mértékben végzik munkájukat – összegzett portálunknak Zombori István megyei múzeumigazgató. Tovább »

Befejeződött a régészeti feltárás az M43-as autópálya nyomvonalán

2009. május 12., kedd · Hozzászólok

asatas14Befejeződött a régészeti feltárás az M43-as autópálya nyomvonalán; a 2008. július 15-én megkezdett munkálatok során a szegedi Móra Ferenc Múzeum régészei mintegy 280 ezer négyzetméternyi területet vizsgáltak át – közölte Zombori István főigazgató kedden. Tovább »

Sírrablók nyomában a Móra-múzeum régészei

2009. január 27., kedd · Hozzászólok

Fotók: Gémes Sándor

Csaknem kétezer éve kirabolt szarmata sírokat találtak a Móra Ferenc Múzeum régészei az épülő Burger King helyén zajló feltárások közben. Az ásatás egyik érdekessége, hogy az összes eddig talált sírt megbolygatták még a maguk idejében a sírrablók. A régésznek azonban sokkal több értéket rejt egy sír, mint a rablók számára, ezért a szakembereknek így, kifosztva is sokat tud mondani egy-egy sírgödör – tudtuk meg Fogas Ottótól, a Móra-múzeum régészétől, az ásatás vezetőjétől. Tovább »

M43: terepmunka után restaurálás

2008. december 13., szombat · Hozzászólok

A téli időszakban időjárási okok miatt ugyan a régészeti terepmunka leáll az M43-as autópálya nyomvonalán; az elmúlt hónapokban előkerült leletek restaurálása viszont minden eddiginél nagyobb intenzitással folyik a Móra Ferenc Múzeum restaurátor műhelyében – tájékoztatott Medgyesi Konstantin, a múzeum sajtóreferense. Tovább »

Már az M43-as autópályához kapcsolódó ásatások felével végeztek a régészek

2008. október 31., péntek · 2 hozzászólás

Fotó: SZEGEDma

Az M43-as autópálya nyomvonalához kapcsolódó 225 ezer négyzetméteres terület több mint felét sikerült feltárnia a Móra Ferenc Múzeum régészeinek, a nyáron kezdődött munkával április 30-ra kell végezni – közölte Zombori István, az intézmény főigazgatója pénteken Földeákon. Tovább »

Július végéig folytatódhat a vártemplom feltárása

2008. július 3., csütörtök · Hozzászólok

Fotók: Gémes Sándor

Kilencedik éve folyik a középkori szegedi vártemplom feltárása, amely a vármaradvány rekonstrukciója során került elő. Azonban hamarosan egy magasfeszültségű vezeték kényszeríti megállásra a régészeket – közölte a mai sajtótájékoztatón Horváth Ferenc (képünkön), a Móra Ferenc Múzeum tudományos igazgatóhelyettese. Tovább »

Két régészeti feltárás ér véget egy héten belül Csongrád megyében

2008. június 5., csütörtök · Hozzászólok

Fotó: Gémes Sándor – SzegedMa

Napokon belül lezárul a szegedi Móra Ferenc Múzeum régészei által végzett két Csongrád megyei feltárás, melynek munkálatai februárban kezdődtek – mondta Lőrinczy Gábor, a múzeum régészeti osztályvezetője az MTI-nek csütörtökön.

Tovább »