Csendes főhajtás a nemzeti gyásznapon

2017. október 6., péntek · 3 hozzászólás

Szeged város történelmi emlékhelyén, az Aradi vértanúk terén emlékezett a Csongrád Megyei Önkormányzat és a Csongrád Megyei Kormányhivatal a mai nemzeti gyásznapon. Kakas Béla megyei elnök és Zakar Péter igazgató itt hajtottak fejet az aradi mártírok, és a szabadságharc Budapesten kivégzett miniszterelnöke, Batthyány Lajos emléke előtt. A két szervezet képviseletében az 1849-es emlékoszlop előtt helyeztek el koszorút. Tovább »

Áder: a haza minden érte hozott áldozattal még erősebb lett

2017. október 6., péntek · Hozzászólok

Magyarországnak törvényes joga volt megvédeni az uralkodó által szentesített vívmányokat, mivel ez békében nem ment, vállalni kellett érte a harcot, és mert a harc sem vezetett sikerre, meg kellett halni érte – mondta Áder János a 168 éve kivégzett tizenhárom aradi vértanúra emlékezve pénteken a Sátoraljaújhelyhez tartozó Széphalmon. Tovább »

Országszerte megemlékezéseket tartanak a nemzeti gyásznapon

2017. október 6., péntek · Hozzászólok

Országszerte és a határon túl is megemlékezéseket tartanak ma, az aradi vértanúk kivégzésének 168. évfordulója alkalmából. A nemzeti gyásznapon a fővárosban, a Parlament előtti Kossuth téren felvonják, majd félárbócra engedik Magyarország lobogóját. A Fiumei úti sírkertben a Batthyány-mauzóleumnál koszorúzást tartanak, emellett a sírkertben szabadtéri kiállítással, egész napos rendkívüli történelemórával várják a megemlékezőket. A romániai Aradon a vesztőhelyen felállított obeliszknél tisztelgés mellett koszorúznak. Tovább »

Félárbócra engedték a nemzeti lobogót a Parlament előtt

2017. október 6., péntek · Hozzászólok

Katonai tiszteletadás mellett ünnepélyesen felvonták a nemzeti lobogót az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján, az aradi vértanúk emléknapján péntek reggel a Parlament előtti Kossuth téren. A kegyelet kifejezéseként Magyarország lobogója egész nap félárbócon marad a nemzeti gyásznapon. Tovább »

Gerő András: megérdemelné Ferenc József, hogy Szeged szobrot állítson neki!

2016. december 6., kedd · 12 hozzászólás

franzjosephcsaladgodollowiki

Gerő András történésszel, a Habsburg Történeti Intézet vezetőjével Ferenc József uralkodásának korszakairól, ezen időszak emlékezetéről beszélgettünk. Az Osztrák-Magyar Monarchiáról és államfőjéről több könyvet író szerző szerint nem szabad elfelejteni Arad mellett azt sem, hogy páratlan gazdasági fejlődés indult meg a kiegyezést követően. Úgy gondolja, nem kell Ferenc József-szobrokkal „elárasztani” az országot, de valamilyen módon el kell ismerni az általa véghez vitt eredményeket. Kérdésünkre kifejtette, akár Szegeden is őrizhetné köztéri alkotás emlékét, hiszen a Nagy Árvíz utáni újjáépítés elősegítésében jelentős szerepet vállalt a magyar király. Tovább »

Aradi vértanúk: megemlékezések a nemzeti gyásznapon

2016. október 6., csütörtök · Hozzászólok

Országszerte gyertyagyújtásokat, koszorúzásokat, az Országházban konferenciát is tartanak ma, az október 6-ai nemzeti gyásznapon az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverését követően Aradon kivégzett tizenhárom vértanúra, és a Pesten kivégzett Batthyány Lajosra, Magyarország első felelős miniszterelnökére emlékezve. Tovább »

Aradon töltötte a nemzeti gyásznapot a kormánymegbízott és a megyei elnök + FOTÓK

2015. október 7., szerda · 10 hozzászólás

megemlekezes_arad28_gs

Juhász Tünde kormánymegbízott és Kakas Béla, a Csongrád Megyei Önkormányzat elnöke is csatlakozott október 6-án azokhoz az emlékezőkhöz, akik Aradon rótták le kegyeletüket a mártír tábornokok vesztőhelyénél.
Tovább »

Balogh Elemér a gyásznapon: Nemzeti megmaradásunk záloga a szabadság! + FOTÓK

2015. október 6., kedd · 9 hozzászólás

aradi_vertanuk_megemlekezes18kf

„A szabadság olyan kincsünk, ami emberi méltóságunknak és nemzeti megmaradásunknak is záloga” – jelentette ki Balogh Elemér díszpolgár az Aradi vértanúk terén rendezett városi megemlékezésen. Az SZTE jogi karának dékánhelyettese a legszentebb jognak nevezte a szabadságot, amivel az rendelkezhet, aki tudatosan vállalt erkölcsi értékrendje szerint él. Tovább »

Semjén Aradon emlékezett meg az évfordulóról, ünnepségek voltak a Felvidéken, a Vajdaságban és Kárpátalján is

2015. október 6., kedd · Hozzászólok

Aradi vértanúk - Megemlékezés Aradon

A magyar-román sorsközösség tudatosítását, a nemzet megmaradását kell segítenie az aradi vértanúk kivégzésére való megemlékezésnek – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kedden Aradon, október 6-i ünnepi beszédében. A vértanúk kivégzésének évfordulójáról megemlékeztek a Felvidéken, a Vajdaságban és Kárpátalján is. Tovább »

Aradi vértanúk: Vajdaság-szerte megemlékezéseket tartottak

2015. október 6., kedd · Hozzászólok

Kiss Ernő honvédtábornok sírjánál, a vajdasági Eleméren tartották a délvidéki központi megemlékezést az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc 166 évvel ezelőtt Aradon kivégzett vértanúinak tiszteletére kedden, emellett számos más településen is tartottak megemlékezéseket.
Tovább »

Áder János: emlékezzünk ma azokra is, akik Világos után elevenen tartották a forradalom eszméit

2015. október 6., kedd · Hozzászólok

Áder János

Boldog az a nemzet, amelynek legkisebb falvai is olyan nagyszerű fiakat adnak a hazának, mint Noszlopy Gáspár – mondta a köztársasági elnök a nemzeti gyásznap alkalmából kedden a Somogy megyei Újvárfalván, a Noszlopy-kúriánál rendezett megemlékezésen.
Tovább »

Felvonták, majd félárbócra engedték a nemzeti lobogót a Parlament előtti Kossuth téren

2015. október 6., kedd · Hozzászólok

Aradi vértanúk - Felvonták, majd félárbócra engedték a ne

Katonai tiszteletadás mellett ünnepélyesen felvonták a nemzeti lobogót az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján, az aradi vértanúk emléknapján kedd reggel a Parlament előtti Kossuth téren. A kegyelet kifejezéseként Magyarország lobogója egész nap félárbócon marad a nemzeti gyásznapon.
Tovább »

Megemlékezések, konferenciák a nemzeti gyásznapon

2015. október 6., kedd · Hozzászólok

Számos megemlékezést és több konferenciát tartanak az október 6-ai nemzeti gyásznapon az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverését követően Aradon kivégzett tizenhárom vértanúra, és a Pesten kivégzett Batthyány Lajosra, Magyarország első felelős miniszterelnökére emlékezve. Tovább »

Áder: a szabadság, a hűség és a helytállás örökségét hagyták ránk

2014. október 6., hétfő · Hozzászólok

A szabadság, a hűség és a helytállás örökségét hagyták ránk az Aradon vértanúhalált halt jeles férfiak, és ez az örökség nem ment veszendőbe, mindörökre a miénk lett – mondta Áder János köztársasági elnök az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc 165 évvel ezelőtt kivégzett tábornokaira emlékező gyásznapon, hétfőn Szolnokon, a Damjanich-lovasszobornál tartott városi megemlékezésen. Tovább »

Bárdos: a vértanúk kitartásából meríthet erőt mindennapi küzdelmeihez a felvidéki magyarság

2014. október 6., hétfő · Hozzászólok

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc vértanúinak elhivatottságából és kitartásából meríthet erőt mindennapi küzdelmeihez a felvidéki magyarság annak érdekében, hogy következő nemzedékei is magyarként maradhassanak meg szülőföldjükön – jelentette ki Bárdos Gyula a Csemadok országos elnöke hétfőn Pozsonyban.

A felvidéki magyarság legnagyobb kulturális-közéleti szervezetének elnöke, aki korábban az első szlovákiai magyar államfőjelölt volt, erről a nemzeti gyásznap alkalmából rendezett pozsonyi megemlékezésen beszélt. Bárdos Gyula hangsúlyozta: a forradalom és szabadságharc ismert és névtelen hőseinek tettei és önfeláldozó szellemisége máig hat, s a felvidéki magyar közösség az ő elhivatottságukból és kitartásukból meríthet erőt mindennapi küzdelmeihez, hogy az elkövetkezendő időszakban “ne találtasson könnyűnek”, s következő nemzedékei is szülőföldjükön és magyarként maradhassanak meg.

A pozsonyi magyarság október hatodikán hagyományosan a kecskekapui temetőben, a vértanú halált halt báró Jeszenák János és Rázga Pál evangélikus lelkész sírjánál idézi fel az aradi vértanúk és a szabadságharc emlékét. A Csemadok városi választmánya a Pozsonyi Magyar Intézet, valamint több felvidéki magyar szervezet által rendezett megemlékezésen a helyi magyar közösségen kívül a felvidéki magyar politika és közélet számos szereplője, illetve Magyarország pozsonyi nagykövetségének és az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviselője is részt vett.

Az aradi vértanúkra Pozsony mellett Felvidék-szerte több tucat helyszínen emlékeztek hétfőn és már a nemzeti gyásznapot megelőző hétvégén is. A Magyar Közösség Pártja (MKP) vasárnap este Ógyallán (Hurbanovo) tartotta központi megemlékezését. A rendezvényen mondott beszédében Berényi József a felvidéki magyar párt elnöke azt hangoztatta: a forradalom és szabadságharc idején olyan kárpát-medencei összefogás jött létre, amelynek tagjai azonosultak a magyar szabadságharc eszméivel, még akkor is, ha sokan közülük nem is tudtak magyarul. “Ez csodálatos teljesítmény volt, amire fel kell tekintenünk” – szögezte le a magyar párt elnöke, aki szerint ennek üzenete mindennapjainkra is érvényes.

A 13 aradi vértanú közül hárman születtek a Felvidéken. Aulich Lajos, a szabadságharc utolsó hadügyminisztere, német szülők gyermekeként Pozsonyban született, hamvai 1974 óta a vértanúk emlékoszlopa alatti kriptában nyugszanak. Lahner György, aki később a hadügyminisztérium Tüzérségi és Felfegyverzési Osztályát vezette, a Turóc megyei Necpálban (Necpaly) született, földi maradványait szintén az emlékoszlop kriptájában helyezték el. Dessewffy Arisztid, aki a Felső-Magyarországi Hadtest parancsnoka volt, a Kassától nem messzi Ósvacsákányban (Cakanovce) született, földi maradványai 1850 óta a Dessewffyek margonyai birtokán nyugszanak.

Kothencz és Becsey is megkoszorúzta Kiss Ernő szegedi emlékplakettjét + FOTÓK

2014. október 6., hétfő · 4 hozzászólás

koszoruzas01_gs

Kiss Ernő emlékplakettjének megkoszorúzásával tisztelgett az aradi vértanúk előtt Kothencz János polgármesterjelölt, a polgári oldal képviselőjelöltjeivel és Becsey Zsolttal. A helyettes államtitkár szerint a forradalom mártírjainak története máig aktuális üzenettel bír. Tovább »

Aradi vértanúk – Hétfőn lesz a nemzeti gyásznap

2014. október 5., vasárnap · Hozzászólok

Az aradi vértanúk tiszteletére október 6-án, a nemzeti gyásznapon félárbocra engedik Magyarország lobogóját, megemlékezést tartanak a Batthyány-mauzóleumnál, valamint egész napos gyertyagyújtás lesz a Batthyány-örökmécsesnél – tájékoztatta a Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal (HM NRH) szombaton az MTI-t. Tovább »

Az „aradi Golgotára” emlékeztek Szegeden is + FOTÓK

2012. október 6., szombat · 4 hozzászólás

A 163 éve kivégzett, 13 aradi vértanú önfeláldozása a világ minden szabadságszerető népének példa lehet – hangzott el az 1848/49-es forradalom és szabadságharc mártírjainak emléknapján szombaton délután az Aradi vértanúk terén.
Tovább »

Kazinczy Lajos emlékezete

2010. október 26., kedd · Hozzászólok

Koszorúzott a Sörrel Nem Koccintunk Mozgalom

sorrel_nem_koccintunk01_gs Kevésbé közismert, hogy az aradi 13 vértanú mellett a várban különböző időpontokban a magyar szabadságharc még két törzstisztjét is kivégezték: 1849. augusztus 22-én Kossuth egyik személyi titkárát, Ormai Norbert ezredest, október 25-én pedig Kazinczy Lajos ezredest, a híres nyelvújító és költő, Kazinczy Ferenc hetedik, legkisebb fiát, akiben így tulajdonképpen a 15. aradi vértanút tisztelhetjük.
Tovább »

Az aradi vértanúkra emlékeztek Szegeden

2010. október 6., szerda · 4 hozzászólás

aradi_vertanuk_koszoruzas_it (15) Alessandro Monti (Monti Sándor) az 1848/49-es forradalom és szabadságharc olasz hősének tiszteletére Szőregen parkot neveztek el, az 1036 főt számláló olasz légió alapítójának emléktábláját pedig ünnepi megemlékezés keretében Michele Fasciano katonai attasé és Nagy Sándor leköszönő alpolgármester avatta fel.
Tovább »

Október 6.: A magyar Golgota üzenete

2009. október 6., kedd · Hozzászólok

aradi_vertanuk Mi október hatodika üzenete és tartalma napjainkban? Az aradi vértanúk példaadása elsősorban a hazaszeretet, az összefogás és az igaz ügybe vetett töretlen hit fontosságára mutat rá. Az Aradon kivégzettek ugyanis társadalmi, nyelvi és vallási különbözőségeik ellenére össze tudtak fogni, s együtt harcoltak a szabad, független, polgári Magyarországért.
Tovább »

A hősökre emlékezve: nem engednek a negyvennyolcból

2008. október 6., hétfő · Hozzászólok

Fotók: Gémes Sándor

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc leverését követően kivégzett hősökre emlékeztek hétfőn Szegeden is. A tiszteletadás és a hagyományőrzés sajátos formáját választotta a Sörrel Nem Koccintunk Mozgalom, mely napra pontosan két évvel ezelőtt alakult meg az Alsóvárosi Kultúrházban. Az Aradi vértanúk terén álló negyvennyolcas emlékműnél történt koszorúzást követően egy üres hordót vittek végig a Szentháromság utcán a Mátyás térig, ahol már egy habzó nedűvel telit vertek csapra – de a korsók ezúttal sem csattantak össze… Tovább »